Termospínač ventilátoru chladící kapaliny

AEF
Zbysek - FK

Termospínač ventilátoru chladící kapaliny

Příspěvek od Zbysek - FK »

Tak kluci jelikož v sekci benzínů nejspíše odpověď nenaleznu, protože mi vůbec nedošlo, že dvoustupňové větráky mají jen disele feldy, tak to přenáším zde:

Tak se též přidám s dotazem. Problém je stejný jako u všech v podobných tématech. Tedy za provozu auta naprosto v pohodě teplota pořád krásně přesně na 90°C, ale jak stojím delší dobu v koloně na volnoběh, tak mrška leze k těm 110°C a já jsem pak docela nervózní. Za dobu co s feldou jezdím se mi to tedy stalo asi třikrát, ale to jen proto, že většinou nestojím nějaké dlouhé kolony. Dvakrát se mi to stalo na stejném místě (ve Frýdku Místku na křižovatce kde se odbořuje ke Zdendovi a kde jsou pořád kolony) a včera když jsem hodinu popojížděl v koloně u Hranic. Když to bylo za tepla v tom Frýdku, tak jsem si říkal že je to možná normál, ale včera byla docela slušná kosa teda a přitom to zase v koloně lezlo takhle nahoru. Vždy to dojede tak, že se ručička dotkne spodku nuly na 110°C, jako je na obrázku co přidávám, pak zapne větrák (nevím který stupeň, ale teprve tehdy slyším že se fakt něco děje, tedy možná je to už druhý stupeň, těžko říct) a teplota dost rychle sjede někde nad 90°C a tohle se stále opakuje pokud stojím v koloně. Jakmile pak už popojíždím alespoň na jedničku, tak je zase normálně 90°C a klídek. Tedy asi vše funguje normálně, ale já potom v koloně upřeně sleduju jestli ta ručička opravdu zase spadne nebo ne.

Obrázek

Tedy mám tam dát taky nějaký ten termospínač s nižší teplotou spínání? Aby to pak zase moc nechladilo. Jak říkám, stalo se mi to jen párkrát, ale nerad bych aby to pak někde náhodou nezvládlo. Jinak je to tedy na dieselové feldě, kde by mělo spínat na první stupeň při 92-97°C, vypínat při 84°C a druhý stupeň při 105°C a vypínat při 91°C.

Tedy jak to máte na dieselových feldách vy v kolonách? Taky to takhle leze k těm 110°C a je to normální, nebo to mám řešit?
Diablo - FK

Re: Termospínač ventilátoru chladící kapaliny

Příspěvek od Diablo - FK »

hele to je naprosto normalni u felicie, taky jsem se na to ptal u borcu od nas, navic mi ukazovali i manul od feldy i prirucku opravare a tam bylo ze spina ventilator pri 104°C takze bud v klidu, me to felinka dela bezne, kdyz se deru kolonama. Benzinovy co mame v praci taky radi takhle nahoru a u 1,3mpi odesel spinac tak byla parkrat i parni lokomotiva :lol:
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

jinak ja mam bezne spodek rucicky oprenej o horni cast ukazatele 90°C a se starym termacem cca 85°C znamej co jezdi v Praze porad se nakrk solidne a termostat tam nema.
Zbysek - FK

Tak uvidíme co ještě napíšou ostatní kluci s nafťáčkama. Na tom tvým autě je všechno divný, protože je celý poblázněný z Diablo stylu jízdy :D
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

To jak ukazuješ na obrazku tak já to mam běžně za normalini jizdy když bylo tak okolo 15°C a víš. Teď jak je chladno tak to tak nevyleze, ale je to kousek pod tim, zkusil jsem teploměrem v nadobce a teplota vody byla těsně u 87°C a to se rozběhl ventilator měřeno když bylo venku 20°C a po 30km. No při poskakovaní v koloně do kopce na 1 vyleze na 110°C
Zbysek - FK

Tak asi to ude normál teda, ale jak bude čas, asi tam raději přihodím spínač na tvrdé sepnutí, kdyby se mi to někdy nelíbilo. Je mi jasné, že ve chvíli, kdy mě to ukazuje na budíku 110°C skoro, tak to je sotva někde u výtoku a na chladiči už je právě mnohem méně, tedy ani ten spínač to nemůže dříve sepnout, protože tam už je sotva 95°C po ochlazení chladičem. Jen jsem si myslel že to třeba má někdo poladěno tak, aby mu to chladilo třeba už o pět stupňů níž.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ja som nejako nespozoroval tú dvojstupňovú funkciu. Pokiaľ stojím v kolóne, tak po nejakom čase teplota lezie hore. Tesne pred zopnutím počujem zmenu v chode motora, akokeby si trochu "pridal" a následne sa po 1-2 sekundách pohne ventilátor. Ručička teplomera sa ale nejako moc nepohne. Toto ale pričítam odporu v snímači teploty, ktorý tam predsa asi je. A ktovie čo tam ešte je, normálne za jazdy ukazuje 70 st. pri jazde do kopca alebo v kolóne vylezie na 90, odkiaľ sa vráti na 70 snáď iba pri zjazde dole dlhým kopcom. Vo VAGu to ukazuje ešte teploty o 30 stupňov nižšie ako na palubovke. Ale frekvencia spínania ventilátora mi prijde podobná ako na felde 1.6 . Oproti 1.3 oba VW motory spínajú podstatne viac ventilátor.
Zbysek - FK

Pokud ti to měří takto nízké teploty pro budík a řídící jednotku, je chyba na čidle teploty motoru, nebo na termostatu. Samozřejmě jednodušší je proměřit čidlo.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Devadesát normálně, při delším stání na volnoběh mě to taky vyleze na těch skoro 110.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Zbysek - FK

Jsi už několikátý kdo to potvrdil a tak se asi není čeho bát. I tak mě ale stoupající ručička docela rozčiluje. Naštěstí v kolonách stojím opravdu jen málo, aby se to stihlo za dlouhou dobu tak ohřát. I tak ale možná přiřadí ten spínač na tvrdo, kdyby náhodou.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Já bych to nechal. Pokud to funguje tak se není čeho bát. Přece jen tohle už není 120, kde se sledoval teploměr víc než tachometr. :lol:
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Dodo - FK

Příspěvek od Dodo - FK »

zdarec , ja mam podobnu teplotu okolo 110 stupnou prevazkovu za chodu motora a to nejdem v kolone. je to mozne alebo mam vymenit snimac teploty? mam diesel felinku.
Zbysek - FK

Zkus podle dílenské příručky přeměřit hodnoty čidla teploty v domácích podmínkách (vařící voda) a uvidíš jestli je v háji čidlo. Nemusí to být jen chyba čidla, ale pak by to byl větší problém než jen jeho výměna.
Dodo - FK

Příspěvek od Dodo - FK »

a kde najdem to cidlo teploty termospinac na dieslovej felde.
Badd

Příspěvek od Badd »

.....
Naposledy upravil(a) Badd dne stř 17. bře 2021 19:51:47, celkem upraveno 1 x.
Zbysek - FK

Záleží na tom jakou jsi tam měl nyní. Barvami se označují směsi, které se někdy nemají zrovna rády, proto je vhodné se držet stále stejné barvy. I když už je dnes 90% směsí na stejné bázi, občas to je problém. Já lil celou dobu zelenou, protože ji auto mělo už když jsem ho koupil.
Badd

Příspěvek od Badd »

.....
Naposledy upravil(a) Badd dne stř 17. bře 2021 19:42:27, celkem upraveno 1 x.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ako teraz udreli 30 stupňové teplá, tak som zažil nečakané teploty aj v motore :D . Pri jazde na horský priesmyk 110 stupňov, po diaľnici pri 110km rýchlosti to bolo stále asi 105stupňov ( ale pikap vydržal ísť takto 140km :mrgreen: ). Kým nebolo takto teplo, tak mi to išlo iba trochu nad 90 stupňov.
Odpovědět