Mechanismus naklápění uvnitř světlometu

Martin_C - FK

Mechanismus naklápění uvnitř světlometu

Příspěvek od Martin_C - FK »

Dnes jsem byl na STK. Všechno bylo ok. Jen se technikovi se při kontrole světlometů zdálo, že mi pravé světlo svítí výš, než by mělo, tak mi ho hned ochotně seřídil.
Teď jsem ale zjistil, že mi u toho seřizovaného světla přestalo fungovat naklápění :evil: . V horní poloze mi obě světla svítí stejně, ale když je chci sklopit, tak sklesá jen jedno z nich, to levé, na které nikdo nesahal.

Jediné, co jsem teď večer měl čas a náladu zkontrolovat jsou hydrokorektory, nedávno jsem je měnil a oba chodí, jak mají. Takže se muselo podělat něco uvnitř toho světla. Netušíte někdo, co by mohlo způsobovat, že světlo zůstane viset v horní poloze a nejde sklopit? Po vymontování hydrokorektoru parabola klesla jen minimálně. Podotýkám, že před návštěvou STK mi naklápění obou světel fungovalo normálně.
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Mechanismus naklápění uvnitř světlometu

Příspěvek od 103457 »

Vevnitř je jen pružina, nemá se tam co pos..., pokud tam není nějakej bordel, třeba ulomenej kousek nějakýho plastu ap. To, že ti serva šly a nyní nejde jedno nic neznaméná, je to naprosto zkur... bazmek
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Vytáhni hydrokorektor a vyzkoušej jestli chodí bez problémů když je venku ze světla (délka chodu od nejvyšší po nejnižší polohu je kolem 5 mm) - potom zkus dírou na hydro šroubovákem jak chodí parabola ve světle (může být zatuhlá)
Martin_C - FK

Jenže mě právě ty zk... bazmeky oba fungují, to jsem si teď ověřoval. Vymontoval jsem je ze světel a oba pístky v nich chodily stejně. Tak se zkusím zítra podívat, jestli není ve světle nějaký bordel.
Martin_C - FK

Marty_pv píše:Vytáhni hydrokorektor a vyzkoušej jestli chodí bez problémů když je venku ze světla (délka chodu od nejvyšší po nejnižší polohu je kolem 5 mm) - potom zkus dírou na hydro šroubovákem jak chodí parabola ve světle (může být zatuhlá)
Díky za radu, vyzkouším to.
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Na parabolu tlačí pružiny, když vyndáš hydrokorektor tak by měla klesnout úplně do spodní polohy (na obou stranách stejně) - když ne tak ji něco brzdí a chtělo by to nejlíp rozdělat světlo
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

To Martin_C
Měl jsem přesně stejný problém jako ty. Taky po nastavení na STK. Zkus laborovat se šroubem na hydru a výškovým i stranovým nastavením na reflektoru. Už jsem to chtěl taky vyměnit, ale podařilo se mi to rozchodit tak, jak nikdy před tím. Každý hrabe jen do reflektoru a rozhasí dorazy.
Já jsem "povyšrouboval" šroub na hydru, stáhnul výškové a dolaďoval stranovým. Je to zvláštní, ale i stranové nastavení má velký vliv na rozpětí výškového nastavení. Chce si to trochu pohrát a musí to fungovat. Pokud jedou pístky, je hydro v pořádku.
Abych nezapomněl, před nastavováním si poznač obrys světel na nějaké zdi, před kterou si budeš světla štelovat, když už je máš nastavená.
Martin_C - FK

Problém vyřešen. Technik na STK si zřejmě spletl knoflík směrového a výškového nastavení sklonu. Takže točil s regulací vyosení a náhodou docílil toho, že se mu líbilo, jak to svítí. Jenže to uvedl do stavu, kdy se parabola zasekla jedním rožkem o sklo světlometu a nešla sklopit. Naštěstí se toto všechno dělo až po testu hydroštelů, takže jsem STK prošel :mrgreen:

Na radu Zdenexa jsem trochu povytočil šroub na hydru, znovu pošteloval, a chodí to opravdu líp než kdykoliv v historii ;)
Mr.Wankel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr.Wankel »

Martin_C - FK píše:Dnes jsem byl na STK. Všechno bylo ok. Jen se technikovi se při kontrole světlometů zdálo, že mi pravé světlo svítí výš, než by mělo, tak mi ho hned ochotně seřídil...
...Podotýkám, že před návštěvou STK mi naklápění obou světel fungovalo normálně.
Mám velice podobné zkušenosti z STK. Dva měsíce předtím to bylo v servisu a vše OK. Pak to dostal do ruky technik na STK a pěkně to dokur... Doteď nevím, jestli se mi to zdálo, ale měl jsem dojem, že v zápalu boje proti felďákům mi otočil knoflík hydroštel o 360º :evil:
Je to vůbec možné?

Jak vlastně poznám, jestli hydrokorektory fungují správně? Tvrdilimi na STK že nefungují, ale mě to normálně sklápí (možná nedostatečně).
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

zastav proti zdi(asi 5 metrů) a naklápěj . Tím ale zjistíš jen jestli fungují ale správnost nastavení jedině v servisu nebo u někoho kdo má regloskop .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Mr.Wankel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr.Wankel »

Když se dají seřídit světla "na kolmé zdi" tak by snad bylo možné tamtéž zjistit, jestli se sklápí o předepsaný úhel či nikoliv, ne?
Odpovědět