silentblok závěsu převodovky

vše okolo převodovek
mr.Freak - FK

silentblok závěsu převodovky

Příspěvek od mr.Freak - FK »

mám feldu 1.3MPi a po startu neskutečně kope (když je motor studený), tak mi to nedalo a otevřel jsem kapotu a co tam nevidím...v tomhle závěsu http://autodilykrc.cz/eshop/detail/sile ... aa6640e552 kmitá uprostřed silentblok převodovky (na volnoběh) dopředu a dozadu tak si myslím že to je tím...má ten "gumový prostředek" v tom závěsu být v klidu nebo se má pohybovat? vždycky co jsem koukal tak to bylo v klidu a teď to docela kmitá
JoS

Re: silentblok závěsu převodovky

Příspěvek od JoS »

U nového jsou obě gumy stejně dlouhé a na žádné straně nálitku nesmí být mezera,nebo jen nepatrná.Jinak je po něm a kolem stokoruny koupíš nový.Pokud se guma na některé straně stlačuje,vezmi pilník a vypiluj díry tak,aby byl hliníkový nálitek přesně uprostřed a žádnou z těch dvou gum nestlačoval.Neboj se toho,odmění se to klidnějším chodem na volnoběh.Mělo by to potom vypadat u nového silentbloku takto:
Obrázek

Jinak si myslím,že ti špatně pálí jedna svíčka,nebo máš přicpanej jeden vstřik-nevím ,co míš za motor.
mr.Freak - FK

tak to docela čumím, já mám na každý straně skoro pů cenťáku vůli! takže se to v tom dokonale hýbe jak chce...takže pokud to shrnu, určitě to má byt pevně zapřené o ty 2 gumy a nesmí je stlačovat....a pokud to tam lítá jako mě tak je v čudu silentblok převodovky nebo jen tenhle čtverec? nevypadá že by byl nějak vymlácený, spíš se mi zdá ten silentblok převodovky nějaký malý když v tom lítá...možná jsem i trochu spozoroval že něco v motorovém prostoru "cestuje", hlavně je to znát při při prudké akceleraci a to by asi mohlo být tohle...jak je složitá výměna?
mr.Freak - FK

mám 1.3MPI 97 rok...dělá to jen za studena...cítím jak se po startu klepe auto -> je to jakoby nepravidelný chod, asi jako když je motor hodně studenej a kolísají otáčky malinko (začalo to dělat tak 2 dny zpátky) a když prošlápnu plyn tak se tomu jakoby vůbec nechce a rozklepe se ještě víc...ale když to prošlápnu víckrát, motor se ohřeje, je to OK, žádný problém...jen po studeným startu...zrovna jsem měnil palivák...nebo že by byl špatný benzín? vzal jsem na OMV a ten den to začalo :roll:
JoS

Příspěvek od JoS »

Hlavní silentblok máš ok.V háji máš jenom ten rámeček.Stojí cca stovku nebo něco málo přes.Pokud nesedí,vypiluj díry pilníkem.Jinak to s tím motorem může být opravdu benzínem,vypadá to,že je v něm voda.Nalej tam 1-2 deci lihu nebo Velfobinu a tankuj jinde.
mr.Freak - FK

ok tak já ho za kilo koupím a preventivně ho nechám vyměnit až nechám udělat spojku...právě mě to překvapilo když sem otevřel kapotu a tam to v tom úplně plavalo
Michelin1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin1 »

Jeste bych doplnil ze na tomhle bazmeku za kilo az tak moc nezalezi. Hlavni je ten spodni silac.
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
sisin - FK

Příspěvek od sisin - FK »

Vrchní kostku jsem dneska měnil,stála 150,-
mr.Freak - FK

takže věci se mají takhle:

1) nedalo mi to a dostal jsem nápad zkusit uříznout kousek kancel. gumy a vložit jí do těch mezer silentbloku, už je to podstatně lepší, je to dočasné řešení, byl jsem v Kelly a koupil nový za 112Kč
2) ten studený start mi pořád vrtá hlavou, zas to dneska bylo takový divný...děje se to od tý doby co jsem si byl v sobotu vyzvednout auto kde se měnil olej v převodovce (Shell Spirax 75W-80 APi GL-4), olej + filtr (Mobil1 + Mann), palivový filtr (Mann) a dával se předehřívač vzduchu na svody a nový termostat...a potom jsem hned jel natankovat ten benzín, takže jsou 2 možnosti co to dělá...první je benzín (vzal jsem ho jen za 200 a dnes jsem byl na Shellce a vzal za 200 znova, takže pokud to byl špatný benzin, mělo by to teď být OK) a nebo druhá možnost a to asi ta kterou si myslím...když jsem v Praze kupoval ten olej, vybíral jsem balení kde ho je nejvíc...to znamená že ho tam bylo víc než 5l...a jak mi ho známý měnil tak se klasicky řídil měrkou a zbylo ho cca 1,3l, dneska jsem koukal kolik ho tam je a je ho tam asi hodně :( cca několik milimetrů nad ten horní ohyb...může to být tím? že si motor neporadí s víc olejem? ono totiž to zas dneska tak nějak klepalo, tak jsem prošlápnul plyn a zas se tomu vůbec nechtělo za studena do otáček (do 3000to lezlo s klepáním) a z výfuku se zakouřilo víc než obvykle, asi jako když ve 120 byl sytič naplno a tůrovalo se to, takový ten světle šedivý plyn, všimnul jsem si toho když se to začalo vznášet u okýnka spolujezdce což jindy tolik "nekouřilo"

ale jak se motor ohřeje aspoň trošku nebo to klepání vydržím asi minutu a motor se ohřeje na volnoběh, je to naprosto OK, potom si krásně tiše přede, i za jízdy je vše OK, žádný klepání, cukání
JoS

Příspěvek od JoS »

Ten olej odpust!Budeš mít celej vrch totálně zasviněnej.Vzduchový filtr,klapku,sání.Navíc ti to spaluje olej,takže náškvary na ventilech,katalyzátor brzo v háji.Tohle bych reklamoval.Nejlepší je stav mezi prostředkem a horní ryskou.Pokud teď nemáš možnost pod to vlést,tak to zkus odsát dírou na měrku.Já mám na odsávání brzdobky udělanou jednoduchou pomůcku ze starýho motorku-ostřikovače skla.
Obrázek
mr.Freak - FK

tyjo, to bude něco, jelikož nemám takový možnosti vyrobit si něco...mě napadlo třeba 30x vyndat a zandat měrku, že vždycky se něco málo usadí na tom :lol: a jinak to škubání může být tímhle že je víc oleje?
JoS

Příspěvek od JoS »

S tou měrkou to nemá cenu,ale alespoň injekční stříkačka z tenkou hadičkou by pomohla.Sám jsi říkal,že to šedomodře hulí z výfuku.To znamená,že jak se odfukují tlakové plyny z klikové skříně přes víko ventilů tou hadičkou do sání,tak nemají při vysokém stavu oleje možnost a místo,kde by expandovaly a berou s sebou právě olej a tlačí ho do sání.Tam se vše zasírá olejem,včetně klapky.Olej se spaluje,vytváří pečenej karbon seshora na ventilech,v celém spalovacím prostoru včetně svíček.Uhlovodíky(HC¨)vzniklé spalováním naprosto perfektně umrtvují lambdasondu a postupně i katalyzátor.Pokud máš třeba vlivem opotřebení menší kompresi,tak ty plyny mnohem více procházejí přes špatně těsnící pístní kroužky a tlakuje se to mnohem víc.
mr.Freak - FK

no já nevím jak barevně popsat ten kouř, ale prostě jako když je velká zima a auto jedou tak se jim kouří z vejfuku...tak tenhle "dým" mám na mysli, ten bílo-šedivej a vyšlo ho z výfuku více než obvykle...což by možná odpovídalo tomu oleji...a co třeba sehnat klasický brčka a nacpat jich několik do sebe?
mr.Freak - FK

už jsem na to přišel, stejně mi nefunguje to naklápení světel, tak použiju hadičky z toho :lol:
JoS

Příspěvek od JoS »

Tak dobrý,ale ty hadičky jsou podstatně silnější,než ty brčka,takže možná nakonec použiješ brčka.Ty zase perfektně pasujou na tu stříkačku.Hlavně nezapomeň,že je to plast,takže nechat zchladnout tak na těch 40°C.
Ale dobrej nápad. :lol: ;)
mr.Freak - FK

to víš, krize člověka naučí použít co je po ruce :lol: ale zajímavý že včera jsem ráno přišel k autu a pro jistotu znova kontroloval olej a už je tak cca na tý horní rysce...tak buď jsem fakt tak blbej a slepej že jsem se zmýlil po čtyřech měřeních, nebo během cca 10ti km se spálilo pár ml oleje z rysky...ikdyž nepozoruji žádnou poruchu, nic zas*anýho v motoru ani klapku nemám, tak to holt nechám jak to je, v zákrytu s horní ryskou to snad nevadí...a na ty rezonance jsem možná už přišel, ono to může být právě tím silenblokem...když auto stojí na místě a pomalu přidávám plyn tak jak je vůle v těch gumách tak se to celý rozklepe...ono když tomu "naložím" nad 3000ot tak už to tolik neklepe, jelikož už ten motor sebou tolik neškube jako při 2000ot, kdy je to takový pozvolný

a ptám se, ten silentblok se tedy vymění jen tím že odšroubuju na každý straně jeden šroub a jen ho vyměním za nový kus? není potřeba nějak něco podložit, zapřít, nespadne mi nic na zem? :lol:
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

Neměl jsi při prve zmíněném měření oleje zašvihanou měrku. Zásadně měřím tak, že měrku vytáhnu (po ustálení hladiny po nějaké chvilce od vypnutí motoru a samozřejmě na rovině), otřu do hadru a teprve měřím. Pokud jsi měl pětilitrovku oleje, zůstalo cca1,3 a pokud vytekl všechen starý olej, mělo byto být OK. Dávám 3,5l oleje a jsem na cca 3/4 měrky.
sisin - FK

Vyšroubuješ dva šrouby,já jsem měl teda jeden šroub a jednu matku(šroub byl otočený) a vyměníš kus za kus.Jelikož jsem to dělal teď na zahradě a v pěkném bahně tak se mi nechtělo válet pod autem jestli něco nespadne,hlavně převodovka tak jsem ji podložil cihlama,ale nic se nehlo,takže vyndáš starý, šoupneš tam nový a zašroubuješ.Jestli je možnost,že by převodovka lehla dolů jsem nezkoumal.
JoS

Příspěvek od JoS »

Převodovka mu nespadne,protože zůstane zespoda přišroubovaná jedním šroubem.Ten je nahoře skrz a je to ten,na který se přes ten silentblok nahoře šroubuje matka.
sisin - FK

Aha,takže tak to je a já furt,že to nějaký debil strčil obráceně,furt mi nešlo do hlavy,že je jeden šroub hlavou dolů a druhý opačně.Tam kde je jenom díra je šroub zhora a tam kde je vyšlicovaná díra(oválná) je zhora zase matka.A už vůbec mi nedocházelo,že to nespadlo(teda že se to ani nepohlo) a vlastně to na ničem nedrželo.Teď vím,že drželo,ale rychle jsem to našrouboval,abych nebyl překvapený a pro jistotu jsem převodovku stejně podložil cihlama.Jistota je jistota. :salut: Vždycky je něco poprvé a příště budeme chytřejší.
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

JoS píše:Hlavní silentblok máš ok.V háji máš jenom ten rámeček.Stojí cca stovku nebo něco málo přes.Pokud nesedí,vypiluj díry pilníkem.
Taky jsem dneska ten rámeček měnil a musel jsem kousek díry vypilovat, protože jsem ho potřeboval mít trochu jinde než po nasazení byl.
Na klidnější starty a lepší volnoběh to pomohlo docela dost. Vyměnil jsem to se svíčkama a filtry. Za tu stovku tahle blbost stojí. :salut:
mr.Freak - FK

OK, takže když povolím oba ty šrouby a sejmu původní silentblok nic mi nemůže spadnout ani se uvolnit :D já jen až to budu montovat před garáží abych pak nebyl překvapenej a nezvedal motor ze země :lol:
stony - FK

No o to jsem se přetím nezajímal.
Ale nic mi při výměne nespadlo. 8-)
sisin - FK

Mi taky nic bespadlo :lol: výměna 5 ;) minut s cigárem v hubě
mr.Freak - FK

hmm tak jelikož to je všechno 16ka klíč a ten jsem neměl tak jsem s tím ani nehnul :lol: pak jsem ho našel a nebyl jsem schopnej povolit ani 1mm ani bušením kladivem do klíče :lol: takže jde dneska auto ještě měnit spojku tak si to nechám udělat radši, lil ze mě pot když jsem se s tím snažil hnout :lol:
stony - FK

Tak já mám naštěstí takový železný kufřík s golovou sadou všeho možného z dob generála Svobody. A těma to šlo dobře povolit.
To jsou golovky s pořádného železa. Jsou starší než já a žádná známka opotřebení. Kde jsou ty časy kdy se dělali kvalitní věci, které se dali ukrást na dílně ve fabrice. :lol:
sisin - FK

Mi to šlo povolit v pohodě,stříkl jsem to nějakou sračkou na zarezlé šrouby,nechal chvilku působit a pak to šlo ořechem jak po másle.Klíčem jsem to ani nezkoušel,ale ráčnou v pohodě,je kolem i dost místa.Aby ti nezapočítal 300,- za započatou hodinu přáce,ikdyž to bude mít za 5 minut ;)
PS:Použil jsem plechový kufřík s gola sadou,je určitě z dob totality,ale datum na ní není :lol:
mr.Freak - FK

já to stříkal WD, konkorem a vším možným a nechal působit několik minut a ani prd...gola sadu jsem měl taky ale tam zas nebyl ten nástavec :/ on mi to započítá do ceny výměny spojky takže to stejně nebudu vědět (radši) :lol: kolik je tak běžná cena za práci na spojce? vyměna kus za kus
mikka

Příspěvek od mikka »

V červnu 2004 výměna spojky ve Škodaservisu za 3700 Kč, z toho 2695 Kč materiál a 1005 Kč práce.
JoS

Příspěvek od JoS »

S tím rámečkem,to je celá škodovka.Všechno je nepřesný,nic pořádně nesedí a oni tam udělají jednu díru šlicovou,ale druhá už je kulatá.Takže je to DODĚLEJ DOMA.Ten fígl má být v tom,že hlavní silentblok může být hodně měkký,abys vevnitř necítil volnoběh a to KOPNUTÍ,jakmile motor při startování naskočí.Rámeček zachytává velké síly vznikající při prudké akceleraci,při rozjezdu na jedničku z místa,ale i při brzdění motorem.Jenže při volnoběhu to musí být u nového rámečku přesně uprostřed,jinak celá věc nemá smysl.Zvlášť u jednašestky je pak to kopnutí při startu ukrutné.Dokonce o tom kdysi psali ve Světě motorů,když se začaly feldy s těmahle motorama vyrábět.Tenkrát testovali zbrusu novou 1,6 a ihned ostře odsoudili,že když motor chytne,že to je rána,jako když chce ten motor vyskočit z auta ven.Takže to,že to nesedí nemusí být tím,že bylo auto bourané.Nesedí to už při výrobě.Potom se ta guma vymačká,přestane to,ale už to neplní to,co má. :twisted:
JoS

Příspěvek od JoS »

Já mám nakonec nejdražší podložku na světě.Musel jsem to vypilovat tak,že už původní nestačila.Jinou větší jsem na chatě neměl a tak jsem musel provrtat desetikorunu.Na fotce je to vidět. :lol:
Obrázek
zdick - FK

Příspěvek od zdick - FK »

Taky jsem ten silentblok teď měnil a šlo to bez nějakýho pilování, broušení, vrtání...
Jen jsem měl čumák trochu z kopce, tak se tam moc nechtělo tomu zadnímu šroubu, ale jinak pohoda. 1.3 BMM.
Mexikan

Příspěvek od Mexikan »

Boha jeho :lol:
Alespoň máš unikát s tou 10.-
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
mr.Freak - FK

takže záhada klepání, nepravidelného chodu a kouření byla odhalena! určitě nikdo neuhádne co to bylo :D jak je na škrtící klapce konektor, byl totálně zoxidovanej, stačilo o něj zavadit a motor chcípnul...bylo mi to očištěno nebo vyměněno, 2 starty OK a pak jsem nemohl u garáže opět nastartovat :lol: takže se pustím do velké generálky konektorů a elektriky :(
Odpovědět