Hmotnost bržděného přívěsu

pokec o všem možném i nemožném
DJ.Mara
Kontaktovat uživatele:

Hmotnost bržděného přívěsu

Příspěvek od DJ.Mara »

Mám pár otázek na který jsem nedokázal nikde najít odpovědi. Byl jsem se ptát i v autoškole a taky mi nic neřekli, páč v tom prej pořád dělaj bordel a furt něco měněj. Takže za prví: Vím, že v ČR platila vyhláška, která umožňovala táhnout přívěs s celkovou hmotností větší než je napsáno v TP tažného vozidla, ale okamžitá hmotnost přívěsu tuto hodnotu nesměla překročit. Doneslo se ke mě, že toto od nového roku neplatí a celková hmotnost nesmí být větší než je povoleno na tažným. Nikde na netu jsem to nenašel, potřeboval bych toto potvrdit. Za druhé: Pokud je celková hmotnost soupravy větší než 3500kg tak nestačí dálniční známka do 3,5t. To ale prej od novýho roku neplatí a přívěs se nepočítá. Takže známka do 3,5t stačí. Opět to nemám potvrzeno. A za třetí: V řidičáku mám vyplněný kolonky u B, C a CE vím, že BE je podskupina, ale plánuju jet do zahraničí a nerad bych tam kvůli tomu měl nějaký problémy. Ještě když pojedu do Albánie a Makedonie.
Octavia I combi 1.9 TDi zatím 66Kw ;-)
Raceman

Re: Hmotnost bržděného přívěsu

Příspěvek od Raceman »

platí to že okamžitá hmotnost přívěsu s nákladem nesmí přesáhnout hodnotu zapsanou v tp tažnýho auta což je u feldy 900 bržděných a nesmíš překročit celkovou hmotnost přívěsu a pokud chceš za osobním autem táhnout přívěs s celkovou hmotností nad 750 kg musíš mít skupinu BE
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Ale tak pokud má CE tak BE nepotřebuje ne? :)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Raceman

Příspěvek od Raceman »

já bych si tím moc jistej nebyl protože třeba platí že když máš CE a D tak abys mohl za budem táhnout velkej vlek tak musíš mít DE ale víc řeknou v autoškole nebo na řidičácích
DJ.Mara
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ.Mara »

To si mě teda zaskočil. Jako všichni říkaj, že pokud máš vleky tak máš vleky za všechno.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

EE tak to 100% ne ;)

S tim jak píše race tam pokud chceš tahat přívěs za autobusem tak musíš mít DE ;)... a zase pokud máš DE tak můžeš tahat vlek za B i C ...

ale počkáme ... .přeba se tady objeví Peters a ten nám určitě poradí :)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Raceman

Příspěvek od Raceman »

já mám třeba BE a C ale nemám CE takže s tahačema a velkejma vlekama za náklaďákem mám smůlu
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Vleky můžeš tahat pouze tam u skupiny kde je máš. Jinak stanovisko ministerstva dopravy ke skupině B, BE

S ohledem na množící se dotazy k významu řidičského oprávnění skupiny B a B+E z hlediska možné řízení jízdních souprav vydává Ministerstvo dopravy, odbor dopravně správní a BESIP, následující stanovisko.

Skupina B :
Podle § 81 odst. 4 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, přicházejí v úvahu v zásadě dva možné způsoby řízení jízdních souprav s řidičským oprávněním skupiny B. Písmena a) až c) totiž představují samostatné alternativy vozidel, resp. jejich souprav, jež lze s oprávněním skupiny B řídit.
Podle písmene a) cit. ustanovení motorové vozidlo, které má kromě místa řidiče nejvýše osm míst k sezení a jehož maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg. K tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg. Souprava tedy může mít následující složení: motorové vozidlo 3 500 kg + přípojné vozidlo až 750 kg = jízdní souprava 4 250 kg (ve všech uvedených případech se jedná o maximální přípustnou hmotnost).
Podle písmene c) tohoto ustanovení opravňuje řidičské oprávnění skupiny B k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla. V tomto případě již neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti přípojného vozidla 750 kg, přípojné vozidlo tedy může být těžší. Jediným omezením hmotnosti přívěsu zde je, že jeho maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost tažného motorového vozidla. Pro celou jízdní soupravu pak platí omezení spočívající v nepřekročitelné maximální přípustné hmotnosti na nejvýše 3 500 kg. Příklad takové jízdní soupravy může být následující: tažné motorové vozidlo o maximální přípustné hmotnosti 2 000 kg, s pohotovostní hmotností 1 500 kg, spojené s přípojným vozidlem o maximální přípustné hmotnosti nejvýše do 1 500 kg, tj. jízdní souprava o maximální přípustné hmotnosti do max. 3 500 kg.

Skupina B+E :
Řidičské oprávnění skupiny B+E opravňuje podle § 81 odst. 10 zákona o silničním provozu k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla uvedeného v odstavci 4 a přípojného vozidla, pokud nejde o jízdní soupravu podle odstavce 4 písmeno c). Po převedení do normálního jazyka to znamená následující. V rámci řidičského oprávnění B+E můžete řídit motorové vozidlo, k jehož řízení postačuje skupina řidičského oprávnění B, přičemž k němu můžete připojit přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nad 750 kg. Odkaz na odstavec 4 písmeno c) v cit. ustanovení je nutno chápat tak, že v případě řidičského oprávnění skupiny B+E neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti soupravy do 3 500 kg.
Podotýkáme, že je ale nutné dodržet podmínky pro zapojování vozidel do jízdních souprav. Předně se jedná o technické podmínky vztahující se k tažnému vozidlu, kde zpravidla bude výrobcem dané omezení hmotnosti pro brzděné a nebrzděné přívěsy. Tyto hodnoty nesmí být překročeny. Dále zde platí § 14 vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v němž jsou upraveny technické požadavky na spojitelnost vozidel do jízdních souprav a jejich provoz. Je zde dáno, že okamžitá hmotnost přípojného vozidla nebo přípojných vozidel smí být u souprav s nejvyšší konstrukční rychlostí vyšší než 40 km.h-1 nejvýše 1,5 násobek okamžité hmotnosti tažného vozidla. Okamžitá hmotnost přípojného vozidla nebo přípojných vozidel smí být u souprav s nejvyšší konstrukční rychlostí do 40 km.h-1 nejvýše 2,5 násobek okamžité hmotnosti tažného vozidla (zprav. zde půjde o traktory). Hypoteticky si tedy lze představit, že s řidičským oprávněním skupiny B+E lze řídit jízdní soupravu, jejíž celková hmotnost je 12 250 kg, jestliže je konstrukční rychlost tažného vozidla nejvýše 40 km.h-1. U tažných vozidel s vyšší konstrukční rychlostí se lze dostat na 8 750 kg hmotnosti soupravy. Jde zde samozřejmě o extrémní případy.
Uvedená úprava odpovídá v případě skupiny B i B+E příslušným předpisům Evropských společenství (tj. Směrnici 91/439/EHS).
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Raceman

Příspěvek od Raceman »

já to říkal :)
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Ještě k mýtu na dálnicích

VOZIDLA NAD 3,5 T OD 1.1.2010 PLATÍ MÝTNÉ

Motorová vozidla s povolenou hmotností 3.501 kg a více platí od
1.1.2010 mýtné za jízdu
— po dálnicích a rychlostních silnicích;
— po označených úsecích silnic I.třídy.
Motorová vozidla s povolenou hmotností do 3,5 t - nezáleží na hmotnosti jejich
přívěsu - budou jezdit s časovými kupóny.
Vozidlo nad 3,5 t s časovým kupónem 2009, jehož platnost skončí až
během ledna 2010, podléhá mýtnému až po skončení platnosti kupónu.
Každé vozidlo nad 3,5 t musí být pro placení mýtného vybaveno palubní
jednotkou. Jednotka není přenosná na jiné vozidlo. Tarif za každý úsek
dálnice nebo silnice se odečte pod mýtnou branou. Tarif závisí na třídě
silnice, délce úseku, počtu náprav a emisní třídě vozidla.
Předplacenou palubní jednotku lze pořídit na některém z
250 distribučních míst (zpravidla na čerpacích stanicích) proti vratné
záloze 1550,- Kč. Musíte předložit doklady potřebné k řízení vozidla.
Tuto jednotku musíte předem nabít nejméně 500,- Kč a udržovat na ní
předplacený kredit.
Jednotky placené na fakturu se vydávají ke smlouvě uzavřené
prostřednictvím vydavatelů tankovacích karet nebo některého z 16
kontaktních míst. Musíte předložit doklady potřebné k uzavření smlouvy.
Vedle tankovací karty lze také smlouvu uzavřít na bankovní záruku. Tyto
jednotky se nenabíjejí a faktura se platí až následně v zúčtovacích
obdobích.

Každé vozidlo nad 3,5 t musí být pro placení mýtného vybaveno palubní jednotkou, která není přenosná na jiné vozidlo.
Instalace jednotky do vozidla je rychlá a snadná, ale je třeba pečlivě
dodržet pokyny v návodu.
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
DJ.Mara
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJ.Mara »

Takže mi chcete říct, že můžu jet s návěsem a nemůžu si připojit za Transportéra vlek o maximální hmotnosti 2t do kterýho bych dal 20 jizdních kol. To je fakt pěkný.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nee pokud máš vyšší skupinu s vlekem, tak můžeš táhnout vlek i za nižší skupinou, já jezdím po Německu taky s vlekem za dodávkou a bez problémů, už mě několikrát kontrolovali, akorát musíš mít tachograf, jelikož jseš už jízdní souprava a na hmotnosti nezáleží, ikdyž nepřekračuji 3,5t
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdarec.Tak jsem se šel schválně podívat do řidičáku.Já jsem dělal řidičák prvně B, C a pak po 7 letech jsem dodělal sk.E.Mám v řidičáku zapsany aji sk. BE.Teď dělám D a budu mýt zapsané aji DE.
Odpovědět