záhada na zadní nápravě

Přední i zadní
Garazazahama - FK

záhada na zadní nápravě

Příspěvek od Garazazahama - FK »

Zdar po delší době mam dotaz, nevím jak to ale všiml sem si na svém voze konkrétně na zadní nápravě jedné zajimavosti. Jedná se o ovzálenost mezi pružinou a vnitřní stranou kola, která je na levé straně jiá než na pravé. Měj sem auto na geometrii vše ok. Ale nemůžu si pomoct když tam hodím svoje 15" tak mám napravo mezeru mezi vnitřní stranou pneu a pružinou tak cca 3cm a na druhé straně 4,5 určitě. Má to někdo taky tak nebo mam zas nějaký special. Bouraný to nikdy nebylo to bych věděl táta to měl od novýho. Jednou si jen vzpomínam že jsem kdysi před 5-ti lety jak sem začínal jezdit machroval a přehlídl sem ve 100 vyvýšený žel.přejezd :o a nastala scéna jako z bobulí. :) byl to drtivý dopad ale od tý doby už to bylo na geometrii 2x.a jak říkam vše OK. je mi to velkou záhadou. Prosím poraďte.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: záhada na zadní nápravě

Příspěvek od Kuladmin »

Ja mam pocit ze se to tu uz i resilo akorad nevim zda to bylo guma vs pruzina nebo guma vs lemy. Mrkni na to zda nemas na jedne strane vetsi acka nez na druhe ale to by spis odhalila geometrie.
Garazazahama - FK

no právě "ačka" mam na obou stranách stejný, geom. v poho a vůbec co na takováý nápravě dělaj nějaký "ačka" to je normální?? ted sem si toho všim na týhle fotce http://img0.imgup.eu/CIMG5427.JPG nikdy jsem si toho nevšiml. Ale je to stejný i na druhé straně.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

A kolo vs. lem je na tom jak?
Garazazahama - FK

kolo vs. lem je na tom dobře na obou stranách stejně asi 1,5cm
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Napadá mě jedn možnost.
Při tom prudkém přejezdu ala "Bobule" jsi si mohl trochu ohnout trny zadních kol. Co se týká geometrie, tak na laserovce ti to neodhalí a na optické jen tehdy, pokud by ti měřili odklon zadních kol, což se zase tak běžně nedělá.
1,6 sportline 1999
Garazazahama - FK

no to se mi jednou stalo už na renaultu protože to auto má nápravy z alobalu, ale i na tohle jsem myslel a tím to není koukal se a to odborník osy nebo trny jsou v pohodě. jinak ty Ačka jsou fakt normálni byl jsem ted u známeho co ma taky felinu a má to stejně ako já, jen u těch větších kol kdy navíc lezou pomalu venz podběhu je to více vidět
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Já ne na to zkusím o víkendu podívat, jestli si na to vzpomenu, jak to mám já.
Michal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal »

A co změřit vzdálenost tlumiče od kola. Pružina je přece jen stočený drát, tlumič by měl být v ose.
stuky - FK

Příspěvek od stuky - FK »

Ahoj, nechci zakládat nové téma. ;) mám podobný problém, jen stím, že mě lehce ťukli na levou stranu a pravými koly jsem vzal obruvník. Na geometri samozřejmě zadní náprava mimo tolerance, jak sbíhavost tak i odklon. :? ted můj dotaz. jelikož mám v autě ABS a bude se mi špatně shánět náprava, nedá se to nějak srovnat? jde mi jen o pravou stranu, levá je ok. Když jsem koukal na auto zespoda, tak jestliže dojde na nejhorší a budu muset měnit nápravu,tak se bojím,že budu tahat komplet brzdové trubice. :( nemáte stím někdo zkušenost?

jinak si myslím,že sbíhavost by mohla být v normě i když by byl odklon na tvém kole špatný. zkuste změřit odklon..... ;)
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Podle mě sehnat nápravu z ABSka nebude až takový problé. Já jí taky sháněl(kvuli čidlům na ABS) a měli jí na každým vrakáči.
Brzdový hadice měnit vůbec nemusíš, rozpojíš jí u nápravy, kde se spojuje kovová s gumovou, odpojíš čidla ABS a sundáš celou nápravu, přeházíš z ní veci na tu novou a vrzneš jí tam zpět. Jo a ještě odšroubovat tlumič. Čidla doporučuju vyklepnout zevnitř bubnu, budou zatuhlý a když ho budeš tahat z venku můžeš ho urvat.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
stuky - FK

ještě mě napadlo, že můžu mít ohnutý čep na kterém drží kolo. musim na to ještě kouknout.. jinak díky
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tweety píše:Podle mě sehnat nápravu z ABSka nebude až takový problé. Já jí taky sháněl(kvuli čidlům na ABS) a měli jí na každým vrakáči.
Brzdový hadice měnit vůbec nemusíš, rozpojíš jí u nápravy, kde se spojuje kovová s gumovou, odpojíš čidla ABS a sundáš celou nápravu, přeházíš z ní veci na tu novou a vrzneš jí tam zpět. Jo a ještě odšroubovat tlumič. Čidla doporučuju vyklepnout zevnitř bubnu, budou zatuhlý a když ho budeš tahat z venku můžeš ho urvat.
To snad stačí přehodit brzdový štíty,nemusí se měnit celá náprava.
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Kdyby jsi měl ohnutý čep, tak budeš mít v háji i ložisko. Na ohnutým čepu začne docela rychle hučet. Další možnost jak poznat čep. On může být jen o trochu a nemusí to být okem vidět, ale ty to máš nahoře posunuté o dost, tak by to asi už vidět bylo.

Ivarek: to byla reakce na tu novou otázku v tomto tématu, jinak kdyby to byl jen čep, tak to určitě stačí, jestli teda brzdovej štít je vse od nápravy(jako čep buben a ty veci tam)
stuky píše:Ahoj, nechci zakládat nové téma. ;) mám podobný problém, jen stím, že mě lehce ťukli na levou stranu a pravými koly jsem vzal obruvník. Na geometri samozřejmě zadní náprava mimo tolerance, jak sbíhavost tak i odklon. :? ted můj dotaz. jelikož mám v autě ABS a bude se mi špatně shánět náprava, nedá se to nějak srovnat? jde mi jen o pravou stranu, levá je ok. Když jsem koukal na auto zespoda, tak jestliže dojde na nejhorší a budu muset měnit nápravu,tak se bojím,že budu tahat komplet brzdové trubice. :( nemáte stím někdo zkušenost?

jinak si myslím,že sbíhavost by mohla být v normě i když by byl odklon na tvém kole špatný. zkuste změřit odklon..... ;)
Už jsem viděl nápravu co se lechce chytla o obrubník a byla viditelně ohlá.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
stuky - FK

Takže mi nezbývá než změřit zadní náprvu pomocí tyče a pak uvidím.
Když jsem auto koupil, tak bylo bourané na přední pravou stranu. byly lakovaný i zadní dveře a vypadá to,že byl dělaný i lem. Po měsíci mi začalo hučet zadní pravý kolo. ale jen občas a za vlhka. Tak se domnívám,že by to mohlo být ono. ale zítra proměřim nápravu a sundám buben..
Odpovědět