Výměna kulového čepu ramene - nýty z prvovýroby

Přední i zadní
roman

Výměna kulového čepu ramene - nýty z prvovýroby

Příspěvek od roman »

Ahoj,potřebuji poradit jakým způsobem sundat spodní kulový kloub ramene který je původní a nýtovaný.Nýty jsem ze spodní strany ubrousil,ale vyklepnout nejdou.Zítra je zkusím odvrtat,ale nevím jak dopadnu,jsou z pěkně tvrdýho materiálu.Hlavně se mi nechce sundávat kvůli tomu celé spodní rameno z auta ven.Je na to nějaký fígl?
majkl - FK

Re: kulový kloub

Příspěvek od majkl - FK »

já to dělat přesně tak, akorát zeshora. Nevím, zda by pomohlo nějaký nahřátí ramene nebo tak něco... :?:
luke.bean - FK

Příspěvek od luke.bean - FK »

na nahřejvání bacha,máš tam hned manžetu na poloose a jestli máš stabik,tak gumový uložení v rameni.. já když je to ještě nanýtovaný,tak vyndavám rameno a ve svěráku vyrážím nějakým výrazníkem.. je t většinou hodně zarostlý
mikka

Příspěvek od mikka »

Zkus odvrtat z nýtů ještě kousek materiálu, do hloubky odpovídající tloušťce ramene, ale ne skrz! Pak to půjde líp vyrazit. Chce to ale trefit se pokud možno do osy nýtů. Celkem to jde, ty nýty nejsou zas tak tvrdé. Nejprve slabším vrtákem, pak větším, ale tak, aby vrták nebral i rameno.
Já jsem to tak poprvé dělal, ale pod autem to byla dost blbá práce. Když jsem pak měnil kulák kamarádovi, raději jsem sundal celé rameno.
Je to o hodně lepší a rychlejší.
roman

Příspěvek od roman »

Díky za rady,po dvou ůtrpných odpolednech se to podařilo.Opatrně jsem nahrubo odbrousil spodky hlaviček nýtů nejprve flexou,poté dočista přímou broskou s malým kotoučkem.Vyrazit to nešlo,tak jsem se pustil do odvrtávání.Pro jistotu jsem zakoupil nový vrták 4mm a 7,5mm,se starším bych to nepokoušel.Nastal problém jak se vejít s vrtačkou pod ten nýt,tolik to auto zdvihnout nešlo,montážní jámu nevlastním a tak jsem si zapůjčil ůhlovou pomaloběžnou vrtačku.Byla sice postarší ještě československé výroby ale šlo to sní krásně,chvála tomu kdo ji vynalezl.Za 15 minut bylo odvrtáno.Přišrouboval jsem nový čep pevnostníma šroubama a samojistícíma matkama a projistotu ještě přidal pojistné lepidlo na závity.Až se budu muset někdy pustit do čepu na druhém kole,tak zvolím stejný způsob.Sundat rameno by byl podobný problém,já mám na zadním držáku toho ramene také nýt a dva ty šrouby,takže bych musel taky vrtat.
Zastávám názor nerozdělávat něco zbytečně když to jde udělat jinak byť trošku složitěji a zdlouhavě.Ono nakonec sundat rameno nebo to dělat na autě tak jako já vyjde časově nastejno. (pokud je potřebné nářadí)
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Nemáš pravdu.Nedokážu si představit to dělat na autě.A to na zvedáku nad hlavou...Ramono je dolů jedna dvě a pak už je do brnkačka.Odbrousit,vyvrat ve sloupvé vrtačce díru 7 mm,ale hlavně ne skrz a pak ten nýt jde krásně vyrazit.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Osobně se také přikláním k demontáži ramene a výměně na ponku, přijde mi to rychlejší a mnohem pohodlnější. ;)
Frank
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frank »

¨
103457 píše:Osobně se také přikláním k demontáži ramene a výměně na ponku, přijde mi to rychlejší a mnohem pohodlnější. ;)

Taky sem to měnil sem také toho názoru vyndat ven a na ponku to dělat¨ :lol: :lol:
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Tak dobrá tedy,všichni jste se shodly na vyndání ramene.Já jsem jen popsal zbůsob jakto jde i jina,pokud je k dispozici flexa a úhlová vrtačka tak je to na půl hodiny práce.Pokud se sundá rameno,tak se musí na zadním držáku také odvrtat pojistný nýt.Alespoň já ho tam mám,někdo tam může mít šroub.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

roman píše:Tak dobrá tedy,všichni jste se shodly na vyndání ramene.Já jsem jen popsal zbůsob jakto jde i jina,pokud je k dispozici flexa a úhlová vrtačka tak je to na půl hodiny práce.Pokud se sundá rameno,tak se musí na zadním držáku také odvrtat pojistný nýt.Alespoň já ho tam mám,někdo tam může mít šroub.
Ten nýt upadne sám, aniž by ses ho dotkl :D stačí povolit šrouby. A zpátky ho tam dávat nemusíš, je tam pouze pro montážní linku, v provozu funkci nemá žádný. Jde hlavně o to roztočit šrouby, jelikož na starém autě se ti může stát, že je buď přetrhneš nebo utrhneš matku, která je jen přibodovaná vevnitř v té výztuze.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

No tak to je pak pakec...Radši ani nemluv.Vřele doporučuju při montáži všechno pořádně namazat.Nejlíp vodní vazelinou.Ta tam zůstane na věky...
mikka

Příspěvek od mikka »

Šrouby, co drží objímku zadního silentbloku ramene ke karoserii, jsem vytočil bez problémů. Auto je z roku 1997 a ty šrouby jsem povoloval po 10 letech, ale byly OK, žádná koroze.
Pokud jsou ty šrouby jištěny pérovou podložkou, tak doporučuji šrouby natřít "vodní" vazelínou A4. Ale někdy se pod tyto šrouby pérovka nedává, jen silná plochá podložka, a závity jsou natřeny vodičkou na jištění šroubů (můj případ). Pojistil jsem je stejně a doufám, že příště půjdou vytočit také tak lehce.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Klucí, měnil jsem čepy ramen a homoklouby ale stále (jako méně, ale přece) někdy slyším takové bouchnutí od předku. Přemýšlím zda nemám vyměnit celá ramena se všema silentblokama (můžu to mít za super ceny) - nevím dza to dělají uložení tlumičů či silentbloky ramen, co myslíte?

Dobrá slinice - bez bocuhání
Pár dir, nebo silnice na pi*u a takové duté bouchnutí.... nebo jak to napsat, prostě nějakej siletblok to trochu nebere
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Dejwis píše:Klucí, měnil jsem čepy ramen a homoklouby ale stále (jako méně, ale přece) někdy slyším takové bouchnutí od předku. Přemýšlím zda nemám vyměnit celá ramena se všema silentblokama (můžu to mít za super ceny) - nevím dza to dělají uložení tlumičů či silentbloky ramen, co myslíte?

Pár dir, nebo silnice na pi*u a takové duté bouchnutí.... nebo jak to napsat, prostě nějakej siletblok to trochu nebere
:? :? :?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Dejwis píše:Klucí, měnil jsem čepy ramen a homoklouby ale stále (jako méně, ale přece) někdy slyším takové bouchnutí od předku. Přemýšlím zda nemám vyměnit celá ramena se všema silentblokama (můžu to mít za super ceny) - nevím dza to dělají uložení tlumičů či silentbloky ramen, co myslíte?

Tak možná silentblok ramene, ten zadní s tou objímkou. Nejlépe je to poznat na STK na té šoupačce.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

103457 píše: Tak možná silentblok ramene, ten zadní s tou objímkou. Nejlépe je to poznat na STK na té šoupačce.
Ten zadní silentblok to asi bude, myslím že je ještě origo, když koupím prázdné rameno a samostatně silentboky (čepy ramen mám dva týdny) tak jdou tam nasadit dobře? Nemusí se používat na nasazení lis atd? Nebo mám koupit zesílené rameno které má všechny čepy, silentbloky na sobě? (mám good cenu přes človíčka, velkoobchní ceny bez marží atd, takže cenu neřeším)...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nasadit to jde jedině lisem nebo ve velikém svěráku. Určitě ne kladivem, jelikož tu objímku roztlučeš a možná by se i utrhla guma od té středové trubky co je v silenbloku. Navíc ten silenblok musí být přesně nasazenej, aby ti pružil a tlačil rameno nahoru. Pokud máš možnost, tak kup určitě nový kompletní rameno a je vše vyřešeno. ;)
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

103457 píše:Nasadit to jde jedině lisem nebo ve velikém svěráku. Určitě ne kladivem, jelikož tu objímku roztlučeš a možná by se i utrhla guma od té středové trubky co je v silenbloku. Navíc ten silenblok musí být přesně nasazenej, aby ti pružil a tlačil rameno nahoru. Pokud máš možnost, tak kup určitě nový kompletní rameno a je vše vyřešeno. ;)
Aha, no tak to koupím komplet rameno, tátovi prodám ty čepy ramen, bude je chtít koncem května měnit, a jsou jako nové :-)

A nechci právě aby měl známej až mi to dá na hever a vymění, tak at má nejméně práce, staré rameno je venku asi hned co? Jen povolit čep, povolit dva šrouby na tom silentbloku a nasadit nové. Zesílené rameno komplet osazené můžu mít za 780,- ...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Dejwis píše: Aha, no tak to koupím komplet rameno, tátovi prodám ty čepy ramen, bude je chtít koncem května měnit, a jsou jako nové :-)

A nechci právě aby měl známej až mi to dá na hever a vymění, tak at má nejméně práce, staré rameno je venku asi hned co? Jen povolit čep, povolit dva šrouby na tom silentbloku a nasadit nové. Zesílené rameno komplet osazené můžu mít za 780,- ...
No aby taky něco vydrželo,pokud by to bylo nějaký made in turkei tak na to bych se vybodl.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Ivarek píše: No aby taky něco vydrželo,pokud by to bylo nějaký made in turkei tak na to bych se vybodl.
Je to origo! Kdybys věděl co se normál přihazuje za cenu odproti nákupu tak se člověk diví, tohle je origo..
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jo,pokud je to origo tak není co řešit.Jen mě zaskočila ta nízká cena.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Ivarek píše:Jo,pokud je to origo tak není co řešit.Jen mě zaskočila ta nízká cena.
Tak na autodílyKrč maj origo za 1200kč cca, takže když si odečteš ty marže atd. tak cena cca 780kč není zase tak málo a je to akorát :-)
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

No, jak řikal Ivánek - pokud je to turecký, tak nebrat v každým případě. Jen origo bych volil tyhle věci. Jednou jsme montovali do fáva turecký řízení a po roce používání po praze bylo zase v kelu :-) :( . Takže, co neni origo, tak to mě vždycky skolí. To bylo v písničce milionář od Nohavici, akorád né v takovéhle verzi :-D
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Dejwis píše: Tak na autodílyKrč maj origo za 1200kč cca, takže když si odečteš ty marže atd. tak cena cca 780kč není zase tak málo a je to akorát :-)
No pokud myslíš tohle http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/6u0-407152am tak to celkem pochybuju že je to origo.Origo je poněkud dražší http://www.skoda-dily.cz/index.php?acti ... .407.151+A
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Ivarek píše: No pokud myslíš tohle http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/6u0-407152am tak to celkem pochybuju že je to origo.Origo je poněkud dražší http://www.skoda-dily.cz/index.php?acti ... .407.151+A

MEYLE Products® je téměř to co origo Škoda, některé výrobky stejně kvalitní......
Ahmed - FK

svislý čep

Příspěvek od Ahmed - FK »

Ahoj, při servisní prohlídce jsem se dozvěděl že potřebuju vyměnit svislé čepy na předních kolech... vůbec jsem neváhal, koukl jsem kde to je a jak to vypadá a zašel jsem na nákup že si to jako hrdinně udělám sám! vubec jsem ale netušil že budu řeši problém s uchycením... mám otázku, můžu ty nýty co tam jsou normálně uříznout a místo nich tam potom dát šrouby? jeden můj kolega není automechanik ale říkal mi že to jsou možná nějaké vysokopevnostní mrchy a že šrouby by se mohly časem ustřihnout tlakem... tak nevím, poradíte mi?
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Re: svislý čep

Příspěvek od DuDe »

Nýty odbruš a dej tam šrouby . Taky jsem to tak udělal a jezdím tak už rok . Dal jsem tam obyč šrouby a je to bez problémů . Pokud chceš jistotu tak kup pevnostní šrouby a máš to . Jinej problém v tom není .
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Je to tak normal takhle se to dela nyty jsou z prvovyroby = original pote se jiz davaji pouze 3 srouby urcite pevnostni!!! nekdy jsou pribalene uz u cepu.
Naposledy upravil(a) Kuladmin dne úte 20. dub 2010 10:09:34, celkem upraveno 1 x.
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Nýty tam sou z fabriky... normálně odbrousit a nové se tam dávají jen pomocí šroubů a matek.... celkem normálka prodává se to tak... Jinak jak poznal, že je to na výměnu? Dělalo to nějaký hluk randál? Nebo jak se to poznalo? Já má ještě taky origo...
Ahmed - FK

Dobře mnohokrát děkuji za rady... pokud mi upadnou kola budete mě vozit... :-) (dělám si srandu) ještě jednou děkuji
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Jurka píše:Nýty tam sou z fabriky... normálně odbrousit a nové se tam dávají jen pomocí šroubů a matek.... celkem normálka prodává se to tak... Jinak jak poznal, že je to na výměnu? Dělalo to nějaký hluk randál? Nebo jak se to poznalo? Já má ještě taky origo...
Jak napsal při serviní prohlídce :lol:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Jurka - FK

No...a věděl by někdo jak se to normálně pozná, že je to na výměnu?
Ahmed - FK

jak přesně se to pozná nevím ale borec si kleknul k autu a začal mi šarpat kolama až se ozývalo klepání... asi tam byla nějaká vůle... přeci jen je to ještě originál od roku 97 takže výměnu si zaslouží... :-)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 29. kvě 2009 11:54:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Když už bych se pouštěl do svisláků , tak bych udělal aj čepy řízení a uložení tlumičů . Aby to bylo komlplet . Není to nijak moc nákladny , jen trocha práce .
Jurka - FK

No já to mám taky origo od 1997, ale nic to nedělá.... občas mi tam něco Ťukne, ale to bude asi šroub co mi někde spadnul tam a ještě sem ho nenašel...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ahmed
Nemusíš se bát, opravdu se tam po výměně kuláku dávají šrouby a zajišťovací matky se silonem, u kvalitnějších kuláků jsou šrouby přiloženy. Jenom podotknu, že nýty nejdou odbrousit, ale musejí se odvrtat, jinak starý kulák nevyndáš. Jo a je mnohokrát lepší jednodušší a rychlejší rameno vyndat z auta.
Ahmed - FK

Super, o víkendu se na to vrhnu... náhodou rozměr těch šroubů v hlavě asi nikdo nenosíte že? myslel jsem že bych si je předem koupil, jinak je musím odvrtat, změřit díru, koupit a teprve potom dokončit opravu...
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 29. kvě 2009 11:54:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
raduzo22 - FK

Příspěvek od raduzo22 - FK »

103457 píše:Ahmed
Nemusíš se bát, opravdu se tam po výměně kuláku dávají šrouby a zajišťovací matky se silonem, u kvalitnějších kuláků jsou šrouby přiloženy. Jenom podotknu, že nýty nejdou odbrousit, ale musejí se odvrtat, jinak starý kulák nevyndáš. Jo a je mnohokrát lepší jednodušší a rychlejší rameno vyndat z auta.
Souhlasím s tebou, rychlejší je sundat rameno z auta,pak felxou ty nýty naříznout a majzlem odseknout, v létě sme to dělali s PINYM (kolega tady z klubu) a bylo to za chvilu hotový, ještě jednou mu děkuju za pomoc.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Šrouby jsou to 8.mičky, kup tak 8x25 nebo 8x30 (co bude nad matku můžeš uříznout ) pevnostní 6ks a 6ks pojistné matky se silonem
Ahmed - FK

děkuji za podrobnou pomoc... :-)
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Taky mi něco bouchá na přední nápravě a jelikož tlumiče a komplet jejich uložení jsem dával před rokem, tak to vidím taky na nějaký silentblok, nebo čep ramene. Ideální by asi bylo to dát na stk, jestli by mi to tam neprojeli na deskách, aby se ukázalo čím to je. Nebo nevíte o nějakém servisu, kde mají testovací plošiny?
Čepy ramen jsou ještě originál nýtované (auto má skoro 250tkm), al epři výměně tlumičů byly nádherně tuhé a pevné (teď už možná ne).
Co jsem si to tady tak četl, tak při koupi jednotlivých dílů ramene je s tím celkem drbání a vypadá to že se nakonec vyplatí koupit raději celé rameno se vším všudy. Doporučujete nějakou značku? Protože co jsem tak koukal na net, tak to dělá kdejaká firma.
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Taky bych si je chtěl vyměnit a pak i čepy řízení. Jen nevím jestli to zvládnu sám je tam nějakéj problém co může nastat. Jinak už byly měněné jsou tam šrouby. Chci to vyměnit z důvodu že mi auto tahá kapku do leva a taky cítím malou vůli na volantu když točím do leva do prava je to ok. Nebo bude stačit vyměnit jen ty čepy řízení??? Díky za rady
Ahmed - FK

mě řekli na prohlídce že je mám vyměnit takže nevím jak se to projeví na autě ale přes veškeré obyvy jsem si to udělal sám a to jsem laik... odbrousil jsem šroub co drží tlumič, pak tři nýty co držely svislý čep no a pak jsem to jen hodil dokupy... není v tom žádná záludnost
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Aha no tak to asi sám zkusím dík za info. Ptal jsem se jednoho chlapíka a ten mi řekl že za 400kč materiál (ty čepy ramene) a 400 práce. Jenže bych asi chtěl dělat i čepy řízení a tak bych aspoň ušetřil je toho nějak moc najednou už jsem na šrot s prachama. A ty čepy řízení asi neudělám je prý nato nějaký stahovák a to samo nemám.
Ahmed - FK

svislé čepy jsou opravdu v pohodě pokud už tam máš šrouby je to půlka práce... jen si vyzkoušej šroub co drží tlumič, jestli není rezlý nebo jinak poničený a kdyžtak si rovnou kup nový. i s matkou je to tuším 27kč přímo v mototechně....
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Jestli myslíš z vrchu tak ty jsem měnil když jsem dával HP tlumiče. Ale je tam i spodní šroub ne? koukal jem na nějaké obázky ale byl jsem z toho nějak zmatený :shock:
Ahmed - FK

vrchní nemyslím, celý tlumič vyndávat nemusíš. jen dole je jeden...
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

aha no tak jsem to pochopil dobře :) ja si furt nebyl jistý z toho obrázku (malej černobilej) jak to teda je. Ok koupím je a snad to dopadne dobře. Ale fakt nevím kdy to udělám teď bude furt jen práce a práce pak zas není kde tak uvidíme. Jinak dík za rady
Olda85 - FK

Příspěvek od Olda85 - FK »

Já už mám taky hotovo :) měl jsem je taky měněný a tak jsem přehodil za jiný a jezdím zase dál :) jen je potřeba udělat geometrii a ty šmejdi si u mě řekli 420kč.. zloději...
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

Při výměně, kterých čepů se musí dělat geometrie?
Horní čepy řízení: když si to před vyšroubovaním poznačím a nameřím si vzádlenost, pak to našroubuju tak, aby to bylo stejně daleko jak předtím. Tak na co geomtrii?
Odpovědět