Jak na regulaci otáček motorku stěračů?
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Jak na regulaci otáček motorku stěračů?
Potřebuju poradit.Dělám jehlu na gril a pohon bych chtěl vyřešit pomocí motorku ze stěračů.Problém je v tom že se točí moc rychle.Napájení budu asi volit pomocí baterky z auta.Zkušel jsem to hnát nabíječkou,fungovalo to perfektně i regulace otáček pomocí nastavení dobíjecího proudu,jen mám strach aby to ta nabíječka ustála.Tak se ptám jestli to už tady někdo neřešil a neví jak na to.Napadlo mne ještě zkusit předředný odpor třeba z feldy,otázka jak dlouho by to ustál když nebude chlazený.A stejně bych nejradši plynulou regulaci.Jo a při běhu naprázdno jde do něj něco kolem 4,5-5A
Re: Jak na regulaci otáček motorku stěračů?
A co je to za nabíječku, to by bylo nejjednodušší řešení a nemusíš shánět baterku, nabíjet atd..
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,
Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Baterku mám 180Ah,takže se mi jen tak nevybije.Nabíječku mám nějakou obyč,ale s plynulou regulací a je v ní nějaký Integrovaný obvod a spousta jiné elektroniky a byl bych strašně nerad kdyby se jí to nelíbilo a bez protestu dala kožu.
Koukal jsem po netu a narazil jsem na tohle: http://shop.conrad.cz/websale7/10-A-Reg ... d%2fmd5%7d a myslím že by to nemuselo být marné.Jen ta cena mne trochu odrazuje.Kdyby někdo věděl o nějakém jiném elegantnějším,anebo levnějším řešení tak sem s tím.
Koukal jsem po netu a narazil jsem na tohle: http://shop.conrad.cz/websale7/10-A-Reg ... d%2fmd5%7d a myslím že by to nemuselo být marné.Jen ta cena mne trochu odrazuje.Kdyby někdo věděl o nějakém jiném elegantnějším,anebo levnějším řešení tak sem s tím.
Pokud nechceš nic vyrábět tak můžeš dát do série žárovku...levné a poruchy velmi jednoduše odstranitelné..
Můžeš grilovat i večer
Můžeš grilovat i večer
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak něco vyrobit by nebyl až zas takový problém pokud to nebude složité jak mlátička.Řešení se žárovkama mne napadlo,ale zase bych chtěl ať to má trošku úroveň.
my sme to praktikovali nějako levnou nabíječkou dva přepínače 6 a 12V a Min a Max na 6V to běželo docela pomalu 
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak taky mne to napadlo,ale jak říkám.Chtěl bych něco plynule regulovatelnýho.Ale jak tak sleduju tak to všechno co je na to určený,nebo nedej bože přímo pohon grilu stojí balík.Tak pokud ještě něco nevymyslí otec nebo švára,tak to buď potáhne motorek z obíčka na baterku a nebo tam přijde soustava žárovek.
-
Marty_pv - FK
Jestli plynulou regulaci, tak PWM regulátor - ovládá motor pulzy a nastavíš si potom otáčky jaký chceš. Jenom jde o to postavit regulátor takový, aby vydržel ten odběr 5+ A
Tomas6: Pouzil bych PC zdroj a PWM regulator. Zdroj ti poslu za postovny mam jich tu hromadu. Dava 12V a 5V, 3.3V (ale tam uz nizsi proudy)
PWM regulator by nemel byt az takovy problem.
PWM regulator by nemel byt az takovy problem.
-
breta1 - FK
Tomas6:
Pokud je to motorek stěračů např. z Feldy, má možnost volby pomalu/rychle. Neděje se to předřadnými odpory, ale volbou zapojení motorku, třeba by ti pak pomalejší chod stačil.
Pokud chceš více otáčky zpomalit, máš několik možností:
1. převodovkou
2. předřadným odporem (odpor, žárovka). Tady ale pozor- otáčky se sice zpomalí, ale přijdeme o kroutící moment, jakákoliv větší zátěž motorek zpomalí nebo zastaví, takže když maso na jehle nebude vyváženo, budou otáčky kolísat (ale to by tam muselo být hodně masa nebo selátko..). Také ty odpory budou zbytečně topit a při napájení z aku by nám ta špatná účinnost zbytečně vycucala baterku. Když bychom chtěli plynule regulovat, musíme mít výkonový potenciometr.
3. PWM regulátorem. Je to otázka např. jednoho integrovaného obvodu (např. 555) a spínacího tranzistoru. Tam je možná plynulá regulace bez ztráty kroutícího momentu a s vysokou účinností.
4. opakovaným spínáním motorku na krátkou dobu, např na dobu, aby se jehla otočila třeba jen o kousek (třeba o 10 stupňů), pak třeba několik vteřin počkat, znovu sepnout atd.atd. Ke spínání použít opět třeba IO 555 a spínací relé nebo tranzistor.
Pokud je to motorek stěračů např. z Feldy, má možnost volby pomalu/rychle. Neděje se to předřadnými odpory, ale volbou zapojení motorku, třeba by ti pak pomalejší chod stačil.
Pokud chceš více otáčky zpomalit, máš několik možností:
1. převodovkou
2. předřadným odporem (odpor, žárovka). Tady ale pozor- otáčky se sice zpomalí, ale přijdeme o kroutící moment, jakákoliv větší zátěž motorek zpomalí nebo zastaví, takže když maso na jehle nebude vyváženo, budou otáčky kolísat (ale to by tam muselo být hodně masa nebo selátko..). Také ty odpory budou zbytečně topit a při napájení z aku by nám ta špatná účinnost zbytečně vycucala baterku. Když bychom chtěli plynule regulovat, musíme mít výkonový potenciometr.
3. PWM regulátorem. Je to otázka např. jednoho integrovaného obvodu (např. 555) a spínacího tranzistoru. Tam je možná plynulá regulace bez ztráty kroutícího momentu a s vysokou účinností.
4. opakovaným spínáním motorku na krátkou dobu, např na dobu, aby se jehla otočila třeba jen o kousek (třeba o 10 stupňů), pak třeba několik vteřin počkat, znovu sepnout atd.atd. Ke spínání použít opět třeba IO 555 a spínací relé nebo tranzistor.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to vyřešil pomocí tohohle: http://www.ges.cz/g709m-ges07800038.html Koupil jsem to ve zlíně v oficialu.Borec co tam byl mi přesně popsal co a jak je potřeba a sám nabídl toto jako nejvhodnější řešení.Motorek už běžel jak má.Ale pak jsem si spletl polaritu na baterce a odpálil jsem ochranou diodu.
Zítra musím koupit novou a vezmu si pro jistotu asi ze pět. 
Hezký regulátorek a za pěkný peníze, to by se mi ani nechtělo dělat a radši bych to koupil..
Píšou, že je na 3A, ale ten tranzistor mám ve své nabíječce a podle katalogu je snad na 12A.
Píšou, že je na 3A, ale ten tranzistor mám ve své nabíječce a podle katalogu je snad na 12A.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Já tam mám jiný.Je to BUZ 11 a ten je až na 30A.Teda samozřejmě při účinném chlazení.Podle prodavače.Prodali mi k tomu i chladič jak kráva,ale myslím že nebude ani potřeba.Protože za těch pět minut co to běželo a hrál jsem si s tím byl pořád studený.Bez chladiče.
-
breta1 - FK
1. Přesně tento regulátor jsem měl na mysli v bodě 3 (místo 555 je zde dvojitý OZ)
2. Nechci strašit, ale ten regulátor už asi nebude fungovat ani po výměně té diody...
2. Nechci strašit, ale ten regulátor už asi nebude fungovat ani po výměně té diody...
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Breta1:Doufám že jo.Podle toho co jsem to trošku se švárou študoval by tam ta dioda měla být jako pojistka proti přepólování.Nic jiného v tom pravděpodobně neodešlo.Bo ona jediná byla horká.
-
breta1 - FK
Mýlíš se. Ta dioda neslouží jako ochrana proti přepolování, ale je připojena paralelně k motorku a omezuje jeho napěťové špičky. Přepolováním se zkratoval zdroj přes uvedenou diodu a diodu uvnitř tranzistoru BUZ a navíc došlo k přepolování napájení pro integrovaný obvod. Dost bych se divil, kdyby to přežilo.
Ale i zázraky se někdy dějí...
Ale i zázraky se někdy dějí...
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No taky jsem na to teď přišel.Četl jsem návod co k tomu byl.Dá se to nějak zjistit jestli to přežilo nebo jedině koupit diodu a zkusit vyměnit a pak se uvidí?
-
breta1 - FK
Dej tam tu diodu a zatím nepřipojuj motorek. Připoj to správně na 12V, ale přes žárovku (třeba do parkovaček). Když bude žárovka jasně svítit, odešel regulátor, když nebude svítit, regulátor to asi přežil a můžeš ho vyzkoušet.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak dneska jsem koupil nový celý bazmek a snad už teda nic neodpálím.Těch 250kč mne nezabije a jelikož o víkendu má být ostrý provoz není čas laborovat.A ten starý pak zkusím teda opravit.Pokud to kromě diody odnesl i mosfet,tak ten taky nestojí majlant a budu mít rezervní nebo ho někomu střelím.