Zapalovací modul

MPi 1AV
AEE
Standa3

Zapalovací modul

Příspěvek od Standa3 »

u Felicie 1,6 MPI mi odešel zapalovací modul, chtěl bych se zeptat, kde by se dal sehnat originál a jaká by byla jeho cena nebo jestli stačí koupit nějaký neoriginální.Díky
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapalovací modul

Příspěvek od p.s. »

lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

TeSla :roll: Technika Slaba :lol:
ale inac v pohode ;)
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
JoS

Příspěvek od JoS »

Raději bych šel do té Tesly,než do toho prvního odkazu.Mám kabely Tesla Blatná a fungují dobře.
Dexter - FK

Příspěvek od Dexter - FK »

kupoval jsem ted v autokelly za asi 1100,- zn. Magneti marelli a zatim funguje
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

http://sz.aukro.cz/item1042057617_zapal ... t_bmm.html
osobně bych se nebál vzít i značkovou použitou ;)
Dexter - FK

to já bych se teda bál, kdo ti zaruči že třeba v dešti při větší vlhkosti nebude blbnout, je jedno že to je značková, já měl to samý. Pochybuju že by to šlo reklamovat.
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

to mi sice nikdo nezaručí a reklamovat to za ty prachy by ani nemělo cenu mam ale zatim pouze dobré skušenosti proto se zatim nebojim :lol:
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

jestli chceš tak mam novej nepoužitej značky Meyle ;) nějak by sme se určitě domluvili
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

znáte nějaké prodejny, kde by se dal sehnat originál zapalovací modul značky TEMIC?
Dexter - FK

TEMIC??? já měl originál BERU :scratch:
Chose

Příspěvek od Chose »

Nedávno mě ukazoval známý,co má prodejnu s autodíly,to trafo značky TESLA a ono mělo vyroušený znak BERU a řekl mi že to BERU je akorát nějak hnané přes TESLU,takže tím pádem levnější originál ;)
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
feli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feli »

Taky mi odešel,mám teď nějakej levnej asi nějakou tu čínu(cca 1,5roku) a v pohodě šlape:-)
felicie?........mám je prostě rád
JoS

Příspěvek od JoS »

Takže vcházím do klubu!!V pátek jsem přijel na chatu.Začal jsem ohřívat oběd a zjistil jsem,že mi dochází plyn v dvoukilové bombě.Vzal jsem ji a odjel do Seče k benzince,kde jsem ji vyměnil za novou.Sednu do auta a točím a točím a točím a motor nic.Co teď? Sa mozřejmě,že začalo děsně pršet.Pumpař byl,jak se ukázalo,bezvadnej chlapík.Navrhnul mi,že to zatlačíme ke stojanům pod stříšku,abych mohl vůbec otevřít kapotu.Ještě mě dokonce tlačil a já točil preclíkem.Píchnul jsem kablík a rezervní svíčku do cívky a požádal ho ,aby se díval,jestli to bude házet jiskru,že zastartuju.Jiskru to neházelo.Na otázku,jestli někoho nezná,mě poslal naproti za automechanikem panem Tomanem.Ten mi prodal za pár stovek cívku ze své feldy s tím,že pokud si koupím jinde úplně novou,tak mi to vrátí,ale samozřejmě si ji mohu nechat.Vrátil jsem se k autu,připojil cívku,přivázal ji kouskem drátu a odfrčel na chatu.Tam jsem ji pak během víkendu definitivně přišrouboval namísto té staré.Jsem rád,že jsou na světě slušní a ochotní lidé a chtěl bych jim zde takto přede všemi poděkovat. :)
JoS

Příspěvek od JoS »

Tak jsem ve volné chvíli odklopil to malé víčko na cívce a zkoušel to měřit.Vypadá to,že samotná cívka je v pořádku,takže odešel koncový tranzistor.Přemýšlím,jak z toho udělat náhradní modul alespoň na dojetí v případě poruchy.Ten trand by měl být VN darligton na 400V/7A minimálně. Mám doma jeden BU931 s izolovaným kolektorem.Ten má dokonce Ic 15A(peak 30A).Kdysi jsem s ním dělal do stodvácy zapalování podle Fojtíka.Takže ,až bude trocha času,tak si zkusím pohrát,nebude mě to stát ani korunu,jenom ten čas.
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

Dal by se někde sehnat originál nový zapalovací modul značky TEMIC za výhodnou cenu?Jestli znáte nějaké prodejce, dejte sem odkazy.Díky
JoS

Příspěvek od JoS »

Silně o tom pochybuju.Temic semiconductors to stejně nevyráběla,dělala to pro ni švédská firma FHP Elmotor.Proč na tom tak bazíruješ?Můžeš tam dát Febi,Beru,atd.Jestli ti jde o spolehlivost na 100%,tak si sežeň z vrakáče Telefunken,co se dávala do favo94-feli96.Ta má zespodu žebrovaný Al chladič,takže by ten tranzistor teoreticky neměl nikdy odejít. :roll:
feli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feli »

Já už sem se také vyléčil,když mě nechala v zácpě na križovatce a vozím si jeden náhradní starší v kastlíku :thumleft:
felicie?........mám je prostě rád
Pihy - FK

Příspěvek od Pihy - FK »

Taky jsem měnil cívku je to asi rok. Nejdřív sem oupil neoriginál za 500Kč, protože mi v krámu tvrdili že je to úplně stejný. Nastartoval jsem to bylo v pohodě, pak sem chtěl přepnout na plyn( přepíná se mi to automaticky po tom co mám otáčky větší než 2000) a ono nic tak sem s tím zkoušel všechno možný a nakonec jsem jel zpátky do prodejny nd. Tam jsme vyzkoušeli eště jednu neoriginální a pořád to nešlo. Nakonec jsem tam dal originál asi za 1200 a všechno šlape bez problému. Takže bych řek že originál je prostě originál.
Dexter - FK

originál za 1200,-? to asi ne, ja kupoval jinou značku než original za 1100,- a co jsem koukal tak original stoji okolo 2500,- až 3000,- co to bylo za značku?
JoS

Příspěvek od JoS »

Já bych to vůbec nehrotil s tím originálem,důležitá je kvalita a výrobce.Například u ložisek každý ví,že Valeo,NGK,SKF a FAG jsou kvalitní ložiska a nemusí se jich bát.Mají kvalitu originálu,ale Starline,Polish shit,atd stojí za prd a brzo se vymstí.U těch zapalovacích modulů je to stejný.Temic,Hella,Telefunken,Beru a Febi jsou na straně kvality,zatímco Huco,Polsko a kdejaká Čína jsou šmejdy.A jestli je Tesla jen přelepená Beru,tak bych se nebál ani toho.
Pihy - FK

Příspěvek od Pihy - FK »

Přesnýho výrobce nevím, zkusím se kouknout. Ale ten čínský nebo odkud to bylo tak ten prostě dával nějaký menší impulzy nebo nevím co to dělalo. :scratch:
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

Mám pocit, že ty zapalovací moduly u Felicií odchází dost, jeden známý dělá v servisu a mění je každou chvíli
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

Když jsem měnil ten zapalovací modul, tak jsem nejdřív musel demontovat řídící jednotku, bez toho bych se k těm šroubům u zapalovacího modulu nedostal, je tam špatný přístup
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Jak se projevuje ta špatná cívka? Odejde to prostě naráz, že už člověk nenastartuje nebo to má nějaké dlouhodobé/krátkodobé projevy , že se chystá umřít? Díky
JoS

Příspěvek od JoS »

To záleží na tom,jestli odejde samotná cívka nebo jen ten výkonový tranzistor,co je zalitý v konektoru.Tam bohužel nemá chlazení.Starší 1,3BMM felda i favo měly modul Telefunken.Ten měl zespoda žebrování a lépe se chladil.Většinou to odejde tak,že to pořád jede a jede a jede.Pak zastavíš vypneš motor a už to v životě nenastartuješ.Pokud dojde ke spíše vzácnějšímu přepálení sekundárního(VN) vinutí,tak to může určitou dobu pocukávat,případně to má slabší jiskru a nejde do vysokých otáček.Tak si vyber.Lepší je vozit sebou třeba i starší náhradní,jak tady někdo psal.Pak přehodíš konektor+VN kabel a modul provizorně přivážeš kusem drátu,abys ho cestou nestratil.Doma to potom v klidu přemontuješ.
pacinkov - FK

Příspěvek od pacinkov - FK »

Na inom mieste je príspevok k problematike zapalovacieho modulu, v ktorom je zapísaný názor, že porucha zapalovacieho modulu sa prejaví tak, že motor ani nenaštartuje, naopak, keď motor naskočí, modul je OK. Teda, že modul nemôže byť čiastočne vadný. Moja čerstvá slúsenosť je iná. Modul môže byť čiastočne vadný. Prejav nestability modulu je taký, že motor cuká (škube) na voľnobeh aj pri akcelerácii, bez ohľadu na teplotu motora, ale viac pri studenom motore, pričom štartuje perfektne. Diagnostika OK, pamäť závad = 0. Modul mal prasknutý plastový obal pod vývodom pre VN kábel k rozdeľovaču. Z prasliny to iskrilo. Po výmene modulu je všetko OK. Teda modul môže byť aj "čiastočne vadný"
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

u mojí Feldy 1,6 vydržel originál zapalovací modul 152000 km, chtěl bych se zeptat, zda je to normální.Jakou životnost mají obvykle ty zapalovací moduly u Feldy 1,6, příp. kolik vám vydržel?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Životnost se nedá nějak přesně určit. Drtivá většina z nás má modul původní. Některý se ale prostě odporoučí.

Není to specialita Felicií. Majitelé Fabií HTP mohou vyprávět. Například majitelé Saabů si SDI kazetu vozí rovnou rezervní (SDI kazeta = zapalovací modul).
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

že kazeta :lol:
Poznam z okolia feldy a vsetke uz maju ten modul povymienany, aj Fofrman...Na nasich feldach to vydrzalo cca 150tkm...
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

závisí životnost zapalovacího modulu také na režimu jízdy?Myslím, jestli třeba časté starty mohou zkrátit jeho životnost
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Naopak v našich rodinných Feldách se měnil jenom jeden. Máme jich ve familii asi šest.
Služební Feldy jsme každou odlítali až k smrti a s modulem taky žádný problém nebyl.

Saab tomu prostě říká kazeta
http://saabparts.cz/speedparts/nahradni ... ty-direct/
Povšimněte si ceny. Chtěl by si někdo z Vás tohle kupovat rezervní do kufru, aby měl jistotu že se dostane domu?
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

myslel jsem, jestli je ten zapalovací modul při častých startech dosti namáhán a jestli může při tomto režimu jízdy dříve odejít
JoS

Příspěvek od JoS »

Vloni mi taky odešel,klasicky.Vypnul jsem motor a potom už nenastartoval.Měřením na těch testpointech jsem zjistil,že trafo je ok,ale v háji je vysokonapěťový tranzistor,který je v modulu zalitý v plastu.Před několika dny jsem si na modul sáhnul.Bylo to těsně po jízdě 35km a podotýkám,že ve velkém mraze.Modul byl pěkně rozpálený.Chyba bude ve špatném umístění-modul se nemůže pořádně chladit.Stejná bolest regulátoru napětí altíků Magneton......Moduly 1,3 BMM Favo94/Fel95 měly alespoň modul Telefunken a ten měl žebrovaný chladič. :?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

V některých koncernových autech býval zapalovací modul žebrovaný. Asi věděli proč.
JoS

Příspěvek od JoS »

No a to byl právě ten Telefunken. :)
Obrázek
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

originálně ve fávu ;) dneska sem ho z něj vyndal pro sebe do feldy
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak to si nějaké Favo BMM musím vyhlédnout a taky jeden do rezervy ukořistit.
Chose

Příspěvek od Chose »

Měl sem ho doba a blbec sem ho pustil za hubičku :hlava: :hlava: :hlava:
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Yany - FK

Příspěvek od Yany - FK »

Jeden Temic mam doma, je na nom nalietanych 280tisic. Ked som ho vyberal z auta, som sa divil co to je za znacku este k tomu s logami koncernu...
xfrodof - FK

Příspěvek od xfrodof - FK »

panove mam dotaz slo by to predelat na bezkontaktni zapalovani??? Zrusit rozdelovac atd...
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Asi nie :D Skor karburator ako ine zapalovanie
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 18. bře 2011 23:09:48, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č. 4
mikka

Příspěvek od mikka »

xfrodof: dyk už to je bezkontaktní zapalování!
V tom rozdělovačí není žádný kontakt (přerušovač), jen Hallův snímač. No a pak rozdělovač už jenom rozděluje jiskru ze zapalovacího modulu na jednotlivé svíčky.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Dexter píše:kupoval jsem ted v autokelly za asi 1100,- zn. Magneti marelli a zatim funguje
Proč by taky nefungovalo, když Magneti Marelli je prvovýroba tak jako Bosch.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Dexter - FK

no to je pěkný ale mě vydržel pár měsíců a pak odešel takže už mam origo a žádnej jinej už bych nekoupil, když mě odešel 50km od baráku to padlo slov ku.a sračka to je
JoS

Příspěvek od JoS »

Tak jsem u toho vadného modulu provedl rozborku. :P
ObrázekObrázek

Takhle se to rozlouplo.Destička je nalepená ne hliníku.Je tam vn koncový darlington,šváb v provedení smd s osmi vývody a tři smd součástky(kondy,odpory).Celý je to zalitý kvůli odvodu tepla takový silikonovým gelem,z kterého se dělají nová prsa. :lol: Na tom švábu je něco vyraženo,ale je to tak titěrný,že to nejde přečíst.U toho tranzistoru pravděpodobně bude možné změřit,jestli je po něm.Tak,jak je to provedený se to nemůže v životě pořádně uchladit.Potřeboval bych znát typ toho švábu. :( Pak bych to postavil diskrétně solid state s pořádným chladičem a muselo by to vydržet věčně.
JoS

Příspěvek od JoS »

Takže je opravdu kaput ten koncový SMD tranzistor.Měřeny ohmetrem všechny přechody.Tranzistor je celý vyzkratovaný,takže z polovodiče se stal rovnou celý vodič. :mrgreen:
JoS

Příspěvek od JoS »

lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Riadna cena :shock: :? Jedna z mala drahych suciastok na feliciu :D
Odpovědět