Vadná škrtící klapka - vyřešeno
-
Capos - FK
Vadná škrtící klapka - vyřešeno
Před pul rokem jsem koupil felinu kombi r.97 najeto 115tis km. V zimě po nastartování zdechala, nechal jsem ji napojit na diagnostiku = špatný snimač otáček = mám nový. Dále po dlouhé jízdě se objevil problém z větší akcelerací nebo dlouhé kopce..škubala (jakoby vynechávala) tak jsem vyměnil svíčky. Ted už škube mín, ještě zkusím vymenit palivový filtr. Dnes jsem dojel domu cca 6km jizdy...parkuju a otáčky vyletí na 2000ot asi na 2sec pak spadly na volnoběh, tak jsem zastavil zatahl ručku a čekal, po chvilce zase vyletěli otáčky na 2500ot zase na 2sec a zpět po chvilce zase vyleteli až na 3500ot, když jsem drbnul po plynu spadly na volnoběh a pak už nic. Podle toho co jsem tady četl by pomohlo asi vyčistit klapku? Jinak podle toho borce co to měl tehda na diagnostice rikal že lambda už je taky na pokraji smrti. Jinak s přehříváním snad žádné problémy jen trochu teče chladič a termostat měnil majitel predemnou. Dík za rady
-
tgfh - FK
Re: volnoběh/akcelerace
Chladic vymen casem, jinak s tou lambdou jestli je jeste puvodni tak je jeste v pohode, ta vydrzi dlouho, jak ktera no samozrejme, jinak klapku vycistit urcite taky a provest zakladni nastaveni, sice ty ohromne vykyvy otacek bych tipoval spise na senzor otacek ale nevim uvidis az udelas prvni veci 
-
Capos - FK
Tak jsem na příští týden objednanej v servisu snad diagnostika neco ukaze
-
Capos - FK
Bohužel to zařizoval otec takže vubec nevím. Udajně vyčistil klapku a "koleno" tuším. No a k dnešnímu dní je to ještě horší než před tím. Hned po nastartování to drží 2tis/ot. Prošlápnutí plynu nebo chvilkové turování nepomáhalo. Místy se to ustálilo na 1200ot, ale hned po sešlápnutí plynu to vesele vylezlo zase na 2tis. Je to fakt super v podstate jsem mohl jen radit. Chvilema to jelo jak na tempomat. Pokud to vyjde zitra jde z5 do servisu.
Jo a ještě jsem si vzpoměl. Když během jízdy vyletěly otáčky tak jsem mel pocit jako by se mi propadl plynovy pedal (potvrdil i bratr nezávisle na me). Propadne se jen nepatrne, ale i tak je to divny.
Jo a ještě jsem si vzpoměl. Když během jízdy vyletěly otáčky tak jsem mel pocit jako by se mi propadl plynovy pedal (potvrdil i bratr nezávisle na me). Propadne se jen nepatrne, ale i tak je to divny.
-
stony - FK
Ty vole, není to jen poškozené lanko plynu? Nebo něco mechanického od pedálu přes lanko k motoru?
To bych taky zkontroloval.
To bych taky zkontroloval.
-
Capos - FK
Hmm to mě nenapadlo, dík. Ale tak to by ten plyn šel težko nebo aspon trhane...no uvidim, rozhodne se na to podívám.
No plynovej pedál se propadne i v případě, když otáčky klesnou pod volnoběžnou hodnotu a jednotka si začne sama přidávát. Například při rozjíždění bez plynu (jenom pouštěním spojky). Radši z toho nebudu nic vyvozovat, nejsem odborník a nechci šířit bludy, ale třeba by to šlo dát nějak do souvislosti.
-
Capos - FK
Tak felina je v servisu prej to vypadá že je klapka KO
a nová prej vyjde na 5500,- . Tak jsem zvedavej jak to dopadne.
Tak si zajdi pro klapku na vrakáč a těch zbylejch 5t mi můžeš věnovat za tuhle radu 
To ti nikdo neřekne, ale nemyslim si, že by se zrovna feldí klapky kazily nějak ve velkym, já bych to risknul
-
ZdenalII
To že se ti při tom zvyšování otáček propadne pedál je normální jev to dělá to servo které je na škrtící klapce a jak si psal o těch projevech vyskakování otáček před tím než si to dal do servisu tak mi bylo jasné že je klapka KO většinou po vyčištění se nedá nastavit to je tím potenciometrem vevnitř který je asi totálně vydřený tím že klapka je zanesená a má tendenci si udržet volnoběh tak to víše zmíněné servo jí pořád dokola nastavuje a tím se to odírá
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No to teda nevím...pokud se rozepne spínač volnoběhu tak by servo jezdit nemělo.
-
stony - FK
No v bazarech seženeš Klapku i za 1500. A když se posere tak máš ještě rezevu těch 4000 co ušetříš. Takže to se rozhodně vyplatí.Capos píše:Tak felina je v servisu prej to vypadá že je klapka KOa nová prej vyjde na 5500,- . Tak jsem zvedavej jak to dopadne.
Za 5500 + ještě práce to bych nedal.
-
Capos - FK
Bazarech? Jsem z Přerova a nejsem si jist že bych věděl o nějakém barazu
. Nebo existuje i internetový baraz?? Bývá na to aspon nejaka zaruka??
Tak jsem hledal a našel tohle: http://aukro.cz/item1024706339_skrtici_ ... _nova.html
co vy na to? já mám r.v.97 vadí/nevadí
Tak jsem hledal a našel tohle: http://aukro.cz/item1024706339_skrtici_ ... _nova.html
co vy na to? já mám r.v.97 vadí/nevadí
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
A to cisteni probehlo jak jen se to otrelo hadrem zhora co? Chce to sundat vyndat ji a poradne ocistit i zespodu a todle ti zadnej servis neudela vsichni tam max neco striknou vemou hadrem zhora a smitec. Takze nez neco shanet nejdriv bych provedl todle.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
V niektorých servisoch menia klapky lebo ich asi nevedia vyčistiť a nastaviť
pokiaľ nepíše závady typu : prerušený potenciometer a pod . tak to nič nie je ,treba dôkladne vyčistiť klapku z vrchu aj zo spodu , držať ju otvorenú a vyčistiť tam kde dosadá klapka a hranu klapky . očistiť dosadaciu plochu na sacom potrubí aj klapke dať nové tesnenie a na kríž dotiahnuť . na plynovom lanku posunutím segerky urobiť vôlu nejaké 3mm radšej trošku viac ak dáš natesno nenastavíš nič Zohriať motor na 90st . . pripojiť Vag alebo Supervag – škodovácka 1552 nefunguje , Vas starý nefunguje a najlepší je asi supervag ale má ho málokto , prípadne simos manager . Zapnúť zapalovanie pozrieť pamäť závad , vymazať a skontrolovať či sa závada neopakuje prípadne odstrániť , urobiť reset základné nastavenie klapky – postup je pri každom prístroji iný a majiteľ by mal svoj vedieť použiť potom znova pozrieť pameť závad a skontrolovať či reset prebehol – skupina 7 – pole 2 musí byť hodnota 1,00 a potom nastaviť klapku – nastavenie skupina 98 . mal by si pri správnom postupe počuť motorček klapky ako klapkou natáča , otáčky musí držať 760–860–1000– sytič a musia padať normálne . ak nepadajú zameraj sa aj na snímač tlaku v saní snímač teploty a pod . to je na inú debatu
pokiaľ nepíše závady typu : prerušený potenciometer a pod . tak to nič nie je ,treba dôkladne vyčistiť klapku z vrchu aj zo spodu , držať ju otvorenú a vyčistiť tam kde dosadá klapka a hranu klapky . očistiť dosadaciu plochu na sacom potrubí aj klapke dať nové tesnenie a na kríž dotiahnuť . na plynovom lanku posunutím segerky urobiť vôlu nejaké 3mm radšej trošku viac ak dáš natesno nenastavíš nič Zohriať motor na 90st . . pripojiť Vag alebo Supervag – škodovácka 1552 nefunguje , Vas starý nefunguje a najlepší je asi supervag ale má ho málokto , prípadne simos manager . Zapnúť zapalovanie pozrieť pamäť závad , vymazať a skontrolovať či sa závada neopakuje prípadne odstrániť , urobiť reset základné nastavenie klapky – postup je pri každom prístroji iný a majiteľ by mal svoj vedieť použiť potom znova pozrieť pameť závad a skontrolovať či reset prebehol – skupina 7 – pole 2 musí byť hodnota 1,00 a potom nastaviť klapku – nastavenie skupina 98 . mal by si pri správnom postupe počuť motorček klapky ako klapkou natáča , otáčky musí držať 760–860–1000– sytič a musia padať normálne . ak nepadajú zameraj sa aj na snímač tlaku v saní snímač teploty a pod . to je na inú debatu
-
Capos - FK
V tom servisu dělá otcův známej jako soukromník tak snad to udělal pořádně. Jinak kdybych se rozhodl tu klapku sundat a vyčistit sám, tak nevim kdo by mi ji nastavil ja nemam cim.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Obcas se nastavi i sama tim ze si ji vycistis sam tak tim rozhodne nic nezkazis. Klidne vycisti i potenciometr proste celou klapku.
-
ZdenalII
Kuladmin : a jak si se dostal na ten potenciometr ? ty tam máš ten deklík na šroubky? já ho mám zalisovaný
Tak teda ten muj přispěvek víš je o tom co sem viděl a nějaké násilné rozebérání klapky stojí za starou belu to udělá jen mastil aby to rozkuchával a nebo nějaký všeuměl opravím i to co nejde opravit.ten kdo to navrhl asi věděl proč je to nerozebiratelné no ale jsme každý jiný
prostě některé klapky odejdou dřív a některé přežijí auto
já tu mojí rozebral ze zvědavosti a byla tam ta dráha uplně vydřená hned ze začátku a to ta klapka nešla nastavit ničím
Tak teda ten muj přispěvek víš je o tom co sem viděl a nějaké násilné rozebérání klapky stojí za starou belu to udělá jen mastil aby to rozkuchával a nebo nějaký všeuměl opravím i to co nejde opravit.ten kdo to navrhl asi věděl proč je to nerozebiratelné no ale jsme každý jiný
prostě některé klapky odejdou dřív a některé přežijí auto
já tu mojí rozebral ze zvědavosti a byla tam ta dráha uplně vydřená hned ze začátku a to ta klapka nešla nastavit ničím
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Nereknu ti ted zhlavy jak to tam je a navic mam Bmm takze jsme tohodle problemu usetren ale par tehle Mpi uz mi proslo pod rukama a cistil jsem ty klapky ale je fakt ze na potentak sem snad jeste nemusel sahat slo to i bez nej a vetsinou se to i chytlo i bez resetu. Kdyz to lidi resej hned pripadne preventivne a ne az kdyz je to totalka tak pak neni problem.
-
ZdenalII
Nno na tom pravdy bude něco já když měním olej po deseti tis. tak vemu hadrem i tu klapku a nemusím nic resetovat nebo nastavovat jasně že je to každého věc jak to nechá dojít daleko
já psal o tom že moje první klapka taky nešla nastavit protože auto nemám od novoty já ho vlastně dostal s tím že otáčky z ničeho nic vyskakovali na 1800 a zase pár dní byl pokoj a pořád dokola a zjistil sem že klapka je KO a tak sem jí majzlem a bruskou rozpůlil no co už když je mrtvá a zjistil sem že ta dráha potenciometru je vydřená
já psal o tom že moje první klapka taky nešla nastavit protože auto nemám od novoty já ho vlastně dostal s tím že otáčky z ničeho nic vyskakovali na 1800 a zase pár dní byl pokoj a pořád dokola a zjistil sem že klapka je KO a tak sem jí majzlem a bruskou rozpůlil no co už když je mrtvá a zjistil sem že ta dráha potenciometru je vydřená
Taky jsem řešil dost podobnej problém s otáčkama a klapka byla taky KO, ale diagnostika nic nehlásila, naštěstí otec ma stejnou feldu (motorově)a tak jsme ji vzali z jeho auta a hned to bylo lepší. Těď jsem koupil klapku z vrakáče z feldy která měla 51 000 km najeto za 1 700 KČ ( komplet se vstřiky, snímačem tlaku vz. a sáním) a frčí parádně. A taky jsem ji tam jen dal, první dva dny jela asi 720ot. a pak se srovnala na něco kolem 850ot.
-
Capos - FK
Felda už se bohužel koupila s touto vadou. Na vrakáči momentálně nic nemaj
prej mam prijit zase za tejden
-
Capos - FK
tak servis přišel asi na 1000,- (3 zastávky) a klapka přišla na 2 půllitry
a auto je OK. Všem děkuji za rady.