Vodik
-
Adler - FK
Re: Vodik
Jestli mě paměť neklame tak tohle zkoušeli borci v pořadu Mythbusters neboli Bořiči mýtů. Zkoušeli to u americké klasiky s karburátorem i u japonské zn. s vícebodovým vtřikováním a vysledek byl nula nula prd respektive vůbec žádný. Pak tam dotáhly bombu plněnou čistým vodíkem a na to už to blaflo... a když říkám blaflo tak doslova
Takže asi tak.
Mám nascanovaný návod na výrobu tohodle bastlu někde v PC.
Pokud by byl zájem, tak to někam upnu.
Pokud by byl zájem, tak to někam upnu.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
-
Elvis0910
- Kontaktovat uživatele:
mozes mi to hodit na maila pavol.forrai@gmail.com??
dikes....
kamos si to hodil do skoda 105 ma skruteny drot v 5l flasi a vyzera ze to nejaky ucinok ma lebo auto ide plynulejsie a na 5-tke a pri tisic otackach ist 40-50km to na samotnom benzine asi moc nepojde
dikes....
kamos si to hodil do skoda 105 ma skruteny drot v 5l flasi a vyzera ze to nejaky ucinok ma lebo auto ide plynulejsie a na 5-tke a pri tisic otackach ist 40-50km to na samotnom benzine asi moc nepojde
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
-
Marty_pv - FK
Jenom drobný detail a to je účinnost výroby vodíku tímto způsobem
Altík má (Bosch) účinnost kolem 60% při ideálních otáčkách (teprve nový alternátory od Bosche mají max účinnost 77%) a účinnost elektrolýzy je v lepším případě 60-70% - tzn celková účinnost bude max. 42%
A protože jenom TV Noha si myslí že se proud v autě vyrábí zadarmo
(ostatní vědí že se na výrobu proudu alternátorem spotřebuje palivo) - výsledek bude že se spořebuje víc benzínu na výrobu malýho množství vodíku který půjde do sání, ale bude to cool bublat 
Altík má (Bosch) účinnost kolem 60% při ideálních otáčkách (teprve nový alternátory od Bosche mají max účinnost 77%) a účinnost elektrolýzy je v lepším případě 60-70% - tzn celková účinnost bude max. 42%
A protože jenom TV Noha si myslí že se proud v autě vyrábí zadarmo
-
Adler - FK
Pěkně to shrnul D-fens http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008111601 
-
Elvis0910
- Kontaktovat uživatele:
takze po dalsich testocha a prerobenej jednotke vyvijaca sme dospely ze ucinnost to ma ale minimalnu ak to ide cez elektroniku a ked to da priamo na baterku tak je pravda ze mal vodu priliz vodivu a bublao to krasne ale prud som obycajnym merakom nezmeral takze je to hovadina aby sa tym setrilo!
LOCK
LOCK
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Mythbuster 53. díl - dá se sehant i s dabingem
Jsou tam i magnetizéry
http://www.youtube.com/watch?v=ydEkV-E0mP8
http://www.youtube.com/watch?v=ydEkV-E0mP8
-
Ruda252 - FK
Pro zajímavost, včera jsem to viděl u kamaráda s 1.3 MPi na LPG (polo-profi zástavba, dohladatelné na netu ve formě stavebnice). Provozováno zatím krátce - dojezd z plné LPG bomby se zvýšil o 20%, plynový pedál bývá při jízdě ve vyšší poloze než dřív. Po odstavení pl. pedálu se auto chová jinak než dřív, chvíli má tendenci zrychlovat, motorem se prakticky nedá brzdit. Nemá s tím nikdo zkušenosti? Docela mě to zajímá, ale než o tom začnu sám uvažovat, uvítal bych více referencí 
-
mirekvsetin - FK
Ahoj,sám o tomto uvažuji na své feldě,přečtených mám spoustu příspěvků,hlavně s USA,kde už toto používají docela dlouho.Jinak má to asi půl roku známý.
Brzdit motorem normálně nejde,protože po sundání nohy s plynu se v normálním autě ,pokud máš správné otáčky motoru,"vypnou vstřiky" a do motoru nejde palivo,ale u motoru s HHO (hydrogen generator) se vyvíjí stále plyn,který se nasává do sacího potrubí.
Dále ,je u toho všude napsáno docela dost věcí,někteří o tom píšou,že to nemůže fungovat,někteří ,že to funguje.
Spíš bych to rozdělil na ty,kteří to nevyzkoušeli a pouze teoretizují a na ty,kteří to už v autě mají.¨
Praxe je taková:energie,kterou použiješ na výrobu směsi vodíku s kyslíkem elektrolýzou,musíš někde vzít,to je fakt.V našem případě to je alternátor.
Zde funguje zákon o zachování energie,takže,když odebereš např 1kWh z alternátoru a vyrobíš v něj vodík s kyslíkem a použiješ jej zpět pro spálení v motoru,tak ti motor vyrobí spálením opět a jen zase úplně stejné množství energie tj, 1kWh a to v ideálmín případě.
Potud se to logicky zdá být jako ptákovina,která nemá smysl.
Co je ale nejdůležitější a proč to právě snižuje spotřebu?
Směs vodíku s kyslíkem má tu vlastnost,že motor má lepší účinnost spalování a proto ušetříš.Nemá to prý ale smysl pro "závodníky",pokud máš tzv.lehkou nohu,tak můžeš docela ušetřit.
Další info by bylo na dlouho.Hledej na netu, je tam toho docela dost.
Mrkni se třeba na toto video od cca 33 minuty.http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultur ... dla-kampa/
Mirek
Brzdit motorem normálně nejde,protože po sundání nohy s plynu se v normálním autě ,pokud máš správné otáčky motoru,"vypnou vstřiky" a do motoru nejde palivo,ale u motoru s HHO (hydrogen generator) se vyvíjí stále plyn,který se nasává do sacího potrubí.
Dále ,je u toho všude napsáno docela dost věcí,někteří o tom píšou,že to nemůže fungovat,někteří ,že to funguje.
Spíš bych to rozdělil na ty,kteří to nevyzkoušeli a pouze teoretizují a na ty,kteří to už v autě mají.¨
Praxe je taková:energie,kterou použiješ na výrobu směsi vodíku s kyslíkem elektrolýzou,musíš někde vzít,to je fakt.V našem případě to je alternátor.
Zde funguje zákon o zachování energie,takže,když odebereš např 1kWh z alternátoru a vyrobíš v něj vodík s kyslíkem a použiješ jej zpět pro spálení v motoru,tak ti motor vyrobí spálením opět a jen zase úplně stejné množství energie tj, 1kWh a to v ideálmín případě.
Potud se to logicky zdá být jako ptákovina,která nemá smysl.
Co je ale nejdůležitější a proč to právě snižuje spotřebu?
Směs vodíku s kyslíkem má tu vlastnost,že motor má lepší účinnost spalování a proto ušetříš.Nemá to prý ale smysl pro "závodníky",pokud máš tzv.lehkou nohu,tak můžeš docela ušetřit.
Další info by bylo na dlouho.Hledej na netu, je tam toho docela dost.
Mrkni se třeba na toto video od cca 33 minuty.http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultur ... dla-kampa/
Mirek
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Taky budu teoretizovat.
Ono právě tvrzení odpůrců, že "dostanu co investuji a možná ani to ne" kvůli účinnosti, má docela trhlinu - 1 spotřebovaný kw zdaleka nemusí vyrobit palivo které má potenciál jen 1kw, ale třeba 20kw. Zákon zachování energie je pěkná věc, ale tohle asi nebude dobrý případ k jeho uplatnění. Elektrolýza energii nevyrábí, jen přeměňuje jednu látku na jinou, ze které pak teprve její uschovanou energii dostáváme snáž než z původní. Ve vodě ta energie je, jen nemáme stroj, který vodu dokáže zpracovat přímo.
Problém bych viděl spíš v tom, že takový generátor by musel bejt tak velikej, že by velmi pravděpodobně zaplnil kufr u kombíka. Jinak si nedokážu vysvětlit, jak by to stíhalo vyrobit deset litrů vodíku za vteřinu. Druhá věc je alternátor, reálný odběr celého auta bude alespoň 100-200A (2,8kw). No a další věc, jak dlouho ti vydrží palivo do generátoru. Já o tom četl kdysi dávno, ale myslím že se tam lila slaná voda a ta by měla být asi velmi čistá.
Nezatracuju to, podle mě by to fungovat mohlo, ale musí se to vyrobt profesionálně a ještě stáe by to mělo nevýhody, které by mnoho lidí asi nepřekouslo. A bezpečnost vodíku...
Je to jako elektrické turbo - všude možně se člověk dočte (mimo to, že "to funguje a nic lepšího neexistuje") že to fungovat nemůže, protože by musel kompresor/větrák mít více než 100% účinnost (což je blbost samozřejmě). Jenže to mi připadá, jak když lidi zapomněli na to, že turbo motor nepohání (nedodává energii, od toho tam není) - jen zvětšuje plnící tlak. Pokud by bylo dobře konstruovaný, blbost to zdaleka není. Stačí investovat (záleží na motoru) pár kw (nebude to víc než 5, možná ani 3 to nebudou u něčeho jako je felda) a máme výkon motoru třeba o 20kw vyšší - samozřejmě se musí vstřikovat více paliva, "elektroturbo" jen připravuje vhodné podmínky, energie jde z největší části z paliva. Úplně stejně už to dneska funguje jak u klasického turba, tak u klasického kompresoru - tam je to zvlášť hodně výkonu, co sebere, ale pořád se to bohatě vyplatí.
Ono právě tvrzení odpůrců, že "dostanu co investuji a možná ani to ne" kvůli účinnosti, má docela trhlinu - 1 spotřebovaný kw zdaleka nemusí vyrobit palivo které má potenciál jen 1kw, ale třeba 20kw. Zákon zachování energie je pěkná věc, ale tohle asi nebude dobrý případ k jeho uplatnění. Elektrolýza energii nevyrábí, jen přeměňuje jednu látku na jinou, ze které pak teprve její uschovanou energii dostáváme snáž než z původní. Ve vodě ta energie je, jen nemáme stroj, který vodu dokáže zpracovat přímo.
Problém bych viděl spíš v tom, že takový generátor by musel bejt tak velikej, že by velmi pravděpodobně zaplnil kufr u kombíka. Jinak si nedokážu vysvětlit, jak by to stíhalo vyrobit deset litrů vodíku za vteřinu. Druhá věc je alternátor, reálný odběr celého auta bude alespoň 100-200A (2,8kw). No a další věc, jak dlouho ti vydrží palivo do generátoru. Já o tom četl kdysi dávno, ale myslím že se tam lila slaná voda a ta by měla být asi velmi čistá.
Nezatracuju to, podle mě by to fungovat mohlo, ale musí se to vyrobt profesionálně a ještě stáe by to mělo nevýhody, které by mnoho lidí asi nepřekouslo. A bezpečnost vodíku...
Je to jako elektrické turbo - všude možně se člověk dočte (mimo to, že "to funguje a nic lepšího neexistuje") že to fungovat nemůže, protože by musel kompresor/větrák mít více než 100% účinnost (což je blbost samozřejmě). Jenže to mi připadá, jak když lidi zapomněli na to, že turbo motor nepohání (nedodává energii, od toho tam není) - jen zvětšuje plnící tlak. Pokud by bylo dobře konstruovaný, blbost to zdaleka není. Stačí investovat (záleží na motoru) pár kw (nebude to víc než 5, možná ani 3 to nebudou u něčeho jako je felda) a máme výkon motoru třeba o 20kw vyšší - samozřejmě se musí vstřikovat více paliva, "elektroturbo" jen připravuje vhodné podmínky, energie jde z největší části z paliva. Úplně stejně už to dneska funguje jak u klasického turba, tak u klasického kompresoru - tam je to zvlášť hodně výkonu, co sebere, ale pořád se to bohatě vyplatí.
-
Ruda252 - FK
Mirekvsetin: po Tvé reakci bych svůj příspěvek ještě doplnil takto: nemám důvod nevěřit tomu, že směs bohatší o vodík bude efektivnější, ale překvapuje mě ta jednoduchost vyvíječe i celé zástavby. Ten systém má tolik superlativ, že před vlastní zástavbou bych přecejen hledal kde je háček. Soudím, že permanentně vyšší otáčky by se měli dát kompenzovat ovladačem škrtící klapky (což se dá od nich taky koupit), ale to zase "přečůrávám" řídící elektroniku motoru.. Jak říkám, celé mi to přijde nějaké moc jednoduché a efektivní aby v tom nebyl háček. Konkrétně by mě zajímala problematika související s 1.3 MPi, přecejen pár kluků co to dělá na kšeft nemůže při nejlepší snaze suplovat vývojové oddělení automobilky. Teoretická tvrzení "to nemůže fungovat" mě po shlédnutí zařízení v praxi úplně míjí.
Honza_t: asi jsem to špatně popsal, systém nevyvíjí tolik vodíku aby zcela nahradil konvenční palivo, ale pomalu ho "připrcává" za filtr, takže ve spalovací komoře se nevznítí směs vzduchu a konvenčního paliva, ale vzduchu s vodíkem a konvenčního paliva. V otázce bezpečnosti nechci šlánout vedle, ale vodík se nemá kde hromadit, takže k jeho vůbuchu mimo spalovací komoru nemá kde dojít. Spíš se mi moc nezdá jak s tím má motor s řídícími mechanismy pracovat, když na to není stavěný a v podstatě o tom ani neví. Nejsem žádný odborník, ale jsou auta která docela specificky a přesně dávkují vzduch podle jeho hustoty (váhy), vlhkosti (BOSCH HFM aj.) atd, co na to říká tedy samotný agregát, svíčky.. to je pro mě neznámá, kterou bych rád věděl..
Honza_t: asi jsem to špatně popsal, systém nevyvíjí tolik vodíku aby zcela nahradil konvenční palivo, ale pomalu ho "připrcává" za filtr, takže ve spalovací komoře se nevznítí směs vzduchu a konvenčního paliva, ale vzduchu s vodíkem a konvenčního paliva. V otázce bezpečnosti nechci šlánout vedle, ale vodík se nemá kde hromadit, takže k jeho vůbuchu mimo spalovací komoru nemá kde dojít. Spíš se mi moc nezdá jak s tím má motor s řídícími mechanismy pracovat, když na to není stavěný a v podstatě o tom ani neví. Nejsem žádný odborník, ale jsou auta která docela specificky a přesně dávkují vzduch podle jeho hustoty (váhy), vlhkosti (BOSCH HFM aj.) atd, co na to říká tedy samotný agregát, svíčky.. to je pro mě neznámá, kterou bych rád věděl..
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Ruda252: Já se nějak nemůžu zbavit pocitu, že jet jen částečně na vodík nebude dělat dobrotu. Ale možná se mýlím. Otáčky by měly být stejné, pokud si s tím jednotka nějak poradí, ale těžko bude regulovat bohatost ve chvíli volnoběhu, kdy už třeba bude produkce vodíku dostatečná na utáhnutí motoru bez benzínu a to by mohlo vést až k hromadění vodíku ve výfukovém potrubí a výbuchu (ikdyž u LPG k tomu určitě taky občas dojde a nic nebouchá). Myslím že by se to muselo vzít víc z gruntu, než jen napíchnout hadičku od generátoru. Přijde mi to, jak zkoušet rozchodit motor bez vstřikování jen tím, že strčím hadičku s benzínem do sání - nejlepší forma toho už je dávno vynalezená, jmenuje se karburátor
a s ním jede motor skoro perfektně, kdežto s hadičkou místo něj sotva pojede(nejspíš vůbec). Chapeš jak to myslím? V domácích podmíkách to možná půjde, ale s daleko profesionálnějším přístupem a hlavně vědomostmi a vývoj bude trvat měsíce. A čím dál víc mě připadá, že je to tolik práce, času, problémů a nakonec i peněz, že domácí vývoj nemá cenu, pokud to má mít alespoň nějakou účinnost.
-
Ruda252 - FK
Honza_t: V praxi je to úplně nová věc, takže ten pohled skrze prsty je na místě. Směs by se měla dát regulovat přídavným ovladačem škrtící klapky (na stránkách mají krabičku s potenciometrem, který zkresluje signál od klapky jednotce). Chtělo by to více pionýrů
A jinak se obávám, že ke skutečnému profesionálnímu vývoji maximálně efektivního vyvíječe dojde tak za 40 let, do té doby nebude existovat dostatečně silný komerční zájem.
BTW: Ne, na LPG už auta stavěný jsou a nebo mají tak jednoduchou koncepci, že si s tím bez problémů poradí, oproti tomu dát LPG na motor s kontinuálním vstřikováním je hloupost.
BTW: Ne, na LPG už auta stavěný jsou a nebo mají tak jednoduchou koncepci, že si s tím bez problémů poradí, oproti tomu dát LPG na motor s kontinuálním vstřikováním je hloupost.
-
mirekvsetin - FK
Ruda252 píše:Honza_t: V praxi je to úplně nová věc, takže ten pohled skrze prsty je na místě. Směs by se měla dát regulovat přídavným ovladačem škrtící klapky (na stránkách mají krabičku s potenciometrem, který zkresluje signál od klapky jednotce). Chtělo by to více pionýrůA jinak se obávám, že ke skutečnému profesionálnímu vývoji maximálně efektivního vyvíječe dojde tak za 40 let, do té doby nebude existovat dostatečně silný komerční zájem.
Ohledně toho vstřikování - regulace
Na HHO se pouziva "krabicka s potencimetrem"- pripojuje se k MAP-MAF sensoru(pro normálního uživatele je to podle mě komplikované a není to plně automatické).Já jsem ale zakoupil jednotku,která reguluje vstřikování řídící jednotkou pomocí úpravy signálu s lambda sondy - viz zde: http://ogohho.com/index.php/product-132 ... +V041.html
dále je potřeba koupit regulátor proudu pro HHO (aby to nebralo moc proudu a nevybila se baterka) viz zde:http://ogohho.com/index.php/product-131 ... +Kits.html.
Dále je důležité mít kvalitní generátor - musí mít správnou vzdálenost nerezových elektrod a musí na něj být do budoucna náhradní díly. atd.
Jinak proti zpětnému zášlehu - kdyby auto tzv."střelilo do sání" se montuje zpětný ventil,který nedovolí vznícení v nádobce.
Možná se budeš divit,ale v zahraničí se HHO vyvíjí už přes 20 let a mají to tam opravdu profesionálně "vychytané".HHO se netýká jen aut.
Na hho už jsou postaveny kotle -ohřev vody, -topení ,pájky, svářečky.
U nás v CZ jsem našel takové home made zařízení zde:http://www.stream.cz/uservideo/566590-k ... kovy-kotel
Jinak na youtube je toho mraky.
Závěrem, až budu mít více času, půjde HHO do mé Felicie.Poté Vám napíši další info.
Mějte se.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Zákon zachování energie platí kupodivu i v tomto případě. Na to aby si narušil vazbu atomů v molekule vody, spotřebuješ přesně tolik energie jako získáš při jejich opětovném spojení. Tedy polopatě, když molekulu vody rozdělíš na dva atomy vodíku (molekulu vodíku H2) a jeden atom kyslíku, spotřebuješ nějaké pevně dané množství energie. Když pak získaný vodík spálíš (sloučíš s atomem kyslíku) získáš zpět molekulu vody. Při tom spálení se uvolní naprosto stejná energie jako byla spotřebována na rozdělení molekuly.Honza_t píše:Taky budu teoretizovat.
To je samozřejmě teorie. V praxi se projeví nějaké ztráty. Účinnost elektrolýzy vody je cca 60 procent. Připočteme-li účinnost motoru kolem 25 procent a účinnost alternátoru kolem 50 procent, je to celé silně v červených číslech.
0,6 x 0,25 x 0,5 = 0,075 => celý proces má účinnost necelých osm procent, devadesát dva procent vložené energie jste tedy ztratili
Sakra lidi, to jste na základce v chemii chrněli?
Naposledy upravil(a) Atnarfus dne úte 05. čer 2012 21:09:29, celkem upraveno 3 x.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Stejně jako na vodu, by jsme mohli jezdit například na CO2. Stačilo by jednoduše auto osadit zařízením, které by z každé molekuly CO2 vyrvalo jeden atom kyslíku. Tím by jsme získali CO (svítiplyn). Po jeho spálení by jsme získali energii a CO2. Problém je ale stejný jako u vody. Na vyrvání atomu kyslíku by jsme spotřebovali stejnou energii jako by jsme získali spálením. Teoreticky tedy systém, který by pracoval bez vnějšího přísunu energie. Nesměli by jsme ale odebírat žádný výkon, jinak by se okamžitě zastavil, protože by jsme narušili rovnováhu. Prakticky to ale nefunguje, protože se nám do toho pletou ty zatracené ztráty. Žádné zařízení nemůže mít stoprocentní účinnost.
CO2 má potvora velice pevné vazby atomů v molekule a voda na tom není o nic lépe. Prakticky to pozorujeme právě při procesu, kdy tyto molekuly vznikají. Spalování CO, nebo H nám vyprodukuje docela dost tepla. Nevěřte ale nikomu, kdo Vám bude tvrdit, že je umí snadno opět rozdělit s tím, že mu zbude nějaká energie.
CO2 má potvora velice pevné vazby atomů v molekule a voda na tom není o nic lépe. Prakticky to pozorujeme právě při procesu, kdy tyto molekuly vznikají. Spalování CO, nebo H nám vyprodukuje docela dost tepla. Nevěřte ale nikomu, kdo Vám bude tvrdit, že je umí snadno opět rozdělit s tím, že mu zbude nějaká energie.
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
Pravda, z tohohle úhlu jsem nad tím nepřemýšlel. Opravdu to nepůjde.
Dnešní alternátory mají už účinnost i 77%, ale to je už nepodstatný, účinnost nad 100% to nedostane. Promýšlel jsem to tak dlouho, až jsem "spočítal" motor, který by měl s celým tímhle systémem účinnost dohromady 30%, ale to je pořád nic (ikdyž lepší než 8
).
Dnešní alternátory mají už účinnost i 77%, ale to je už nepodstatný, účinnost nad 100% to nedostane. Promýšlel jsem to tak dlouho, až jsem "spočítal" motor, který by měl s celým tímhle systémem účinnost dohromady 30%, ale to je pořád nic (ikdyž lepší než 8
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Při 77 procentech účinnosti alternátoru, je účinnost celého systému 11,5 procenta, to je stále stejná zoufalost. Navíc jsem nějak nezaznamenal žádný systém řízení směsi, tak účinnost spalování vodíku v motoru 25 procent je pouze sen, realita bude daleko horší.
Ještě že to neprodukuje žádné emise (oxidy dusíku, uhlovodíky...), když už je to nanic.
Ještě že to neprodukuje žádné emise (oxidy dusíku, uhlovodíky...), když už je to nanic.
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
No počítal jsem s tím, že když se to veme vážně, tak se vylepší účinnost všeho -alternátor aspoň 80%, generátor 70% a hi-tech motor se supervysokým přeplněním (díky OČ dvakrát vyššímu než N95 to jde), extralehkým klikovým mechanismem a větším využitím valivých ložisek + suchá kliková skříň(uvádí se zisk výkonu okolo 10%, tak to se spotřebou bude taky lepší), a provoz na chudou směs (u benzínu prý při určitém ochuzení klesne výkon jen o 5% ale klesne spotřeba o 15% u vodíku se to dá taky čekat)... to by se k 50% mohlo vyšplhat.
A potom 0,8*0,7*0,5=0,28 Ale prostě i tohle, co je pomalu z říše snů, je pořád málo. Věřím že v blízké budoucnosti motor s účinností 28% bude i bez vodíku, takže to nemá smysl. A do dnešního motoru už vůbec ne, to je jasný.
A potom 0,8*0,7*0,5=0,28 Ale prostě i tohle, co je pomalu z říše snů, je pořád málo. Věřím že v blízké budoucnosti motor s účinností 28% bude i bez vodíku, takže to nemá smysl. A do dnešního motoru už vůbec ne, to je jasný.