Problémy s volnoběhem + spotřeba oleje

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Vrba - FK

Problémy s volnoběhem + spotřeba oleje

Příspěvek od Vrba - FK »

Tak jsem tady zase s problémem :(
Předloňskou zimu jsem měl problémy se studenými starty - auto točilo, ale nechtělo chytnout, volnoběhem u studeného motoru - jakmile jsem sundal nohu z plynu, tak auto zdechlo a s kolísáním volnoběhu u teplého motoru. Byl jsem s tím ve třech servisech kde vyměnili co mohli a nakonec to spravili v posledním kde vyčistili škrtící klapku a resetovali ŘJ. Poslední týden začínám pozorovat podobné chování: studený motor sice nastartuje pěkně, ale většinou nezvýší volnoběh a klepe se na nějakých 600ot/min. Dál jsem si uvědomil že mi motor žere olej - cca před měsícem jsem měl olej do půlky toho prolisu a před týdnem jsem tam neměl ani k měrce. Dolil jsem tam necelý litr a dnes jsem musel dolít zase skoro půl litru. Jestli jsem za tu dobu najezdil 400km tak moc. Občas (hlavně když hodně zatížím motor) mám za autem bílý dým jako kdybych tam měl motor z Tatrovky. V garáži mám sice pod autem trochu oleje, ale množstvím to určitě nedá ten litr a půl který mi tam zahučel... A hlavně - když nastartuju, tak trvá tak 10-15vteřin než zhasne kontrolka mazání.

Felda je 1.3BMM, rok výroby 94. Najeto má necelých 160 000km. Olej se měnil naposledy před technickou (1,5roku), potom se jenom doléval. Olej mi tam nalili 10W40, výrobce neznám. Teď naposledy jsem musel dolít 15W40 protože jsem jiný neměl...
Takže se chci zeptat co s tím? Za každou radu budu vděčný.

T.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 16. kvě 2010 14:46:20, celkem upraveno 1 x.
Marty_pv - FK

Re: Problémy s volnoběhem + spotřeba oleje

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Půl litru na 400 km je hodně, neutíká ti to někde? Když máš pod autem olej, zkontroluj blok na stopy oleje (těsnění vany, gufero kliky...), ideální je motor umýt a pak se projet
Jestli ti to neutíká ven, tak jde olej do válců přes blbě těsnící gufera ventilů nebo kruhy (tomu by odpovídal ten dým za autem) - zkus vytáhnout svíčky, jestli jsou černý a zaolejovaný tak je jasný kam se ztrácí

Přesunuto do správné sekce
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Půjčil jsem si foťák a zkusil jsem motor trošku nafotit: http://vrba2.rajce.idnes.cz/Motor/
Vzhledem k tomu, že ten motor byl kdysi dávno relativně čistej, tak mi evidentně někde něco propouští, ale podle množství (a podle dýmu za autem) usuzuju že tohle nemůže být celý litr a půl který jsem do auta za poslední měsíc nalil a pálí mi to olej ve válcích... :evil:
Takže další prachy za servis... Nemáte někdo tušení kolik to bude zhruba stát? Jestli do toho ještě investovat nebo to hodit do kopřiv.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Cely bych to umyl poradne od nanosu a pak tepre koukal kde co jak a myslim ze kdyz vymenis min tesneni pod vanou + novy olej a filtr tak nic nezkazis.
Omrkni ty svicky v jakem jsou stavu.
Jak se jinak ten motor chova? normalne? Pokud ano tak se jeste nejaka ta investice asi vyplati.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

To já bych ho taky umyl, ale nějak nevím jak na to. Zajet na Wapku a postříkat motor vysokým tlakem se mi moc nechce - ještě mi nateče do elektriky a už od tam neodjedu.
Svíčky jsem chtěl okouknout hned jak jsem přijel z práce, ale nemůžu najít klíč :( Prolezl jsem celou garáž a nic... a u nás v Prdelákově jsou tři parodie na obchod s autopotřebama a ani jeden nemá... :evil:

Jinak motor; jak jsem už psal: když ho natočím, tak trvá skoro 15s než zhasne kontrolka mazání. Když natočím studenej motor tak občas nezvedne volnoběh takže se třepe na nějakých 500 - 600 ot/min - stačí dvakrát, třikrát přišlápnout plyn a už si drží 1000 ot/min. A občas když přišlápnu plyn, tak z komína vyletí bílý oblak. Jinak si myslím že je v pořádku - jede pěkně (nato že je to 1,3BMM), spotřeba (benzínu) něco přes 7l/100km, nehřeje se (běžně se ručička drží na nějakých 85st).

Jinak investice by problém být neměla; sice v příštích pár týdnech nejspíš zmizí pytel peněz ve rzi, brzdách a nejspíš i tlumičích, takže pokud nebudu muset do motoru dát dalších 10k tak to snad nějak utáhnu.
No a nevítě někdo kolik by tak mohlo stát udělat hlavu; případně pístní kroužky? Rád bych měl nějakou představu, než začnu objíždět ty místní rádoby opraváře abych věděl na čem jsem.

Díky.
6host - FK

Příspěvek od 6host - FK »

hlava bych odhadl i se srovnanim, nevim jestli by nestalo za to nechat zabrousit rovnou sedla a ventily kdyz uz je dole? tak se vsim bych to videl tak na 2000-2500 mozna vic jeste za praci, jinak vymena kruhu - zajed na vrakac a kup jinej spodek, to se nevyplati, ale tema to podle me nebude ,pokud se s tim motorem jezdilo slusne

edit: jinak ta hlava - vymena gufer se da udelat i bez sundavani hlavy, pak to vyjde snad kolem 1500 jsem tady nekde cetl, pokud sezenes nekoho ,kdo ti to tak udela
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Normalne to vem a neboj se max dej do pytle alternator at ten humus nelita do nej dovnitr. Zbytku se bat nemusis tam je minimum elektriky a dole zadna umej hlavne ty mastny mista aby bylo videt odkud to tece. Dobry by bylo to necim i napatlat jako je arva apod a pak oblachnout.
A myslim ze kdyz s CITEM dotahnes vanu a ten predni kryt jak jsou zdvihatka ventilu tak tim nic nezkazis.
A jestli dobre vidim na fotce ta myslim 3 svicka je i nejaka mastna ze jo? tak v tom valci by mohl byt problem.
Naposledy upravil(a) Kuladmin dne úte 18. kvě 2010 18:50:40, celkem upraveno 1 x.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Takže jsem konečně sehnal 17ku klíč na svíčky a nafotil je: http://vrba2.rajce.idnes.cz/Motor/
Co si tak matně pamatuji ze střední tak myslím, že ty svíčky nevypadají zase nejhůř - ale začalo to zlobit teprve nedávno, třeba se ještě nestihly pořádně zasrat... :D Ale radši si poslechnu názor zdejších odborníků.

6host: díky za tip na ceny. Co jsem tak objížděl zdejší kutily, tak mi bylo řečeno že minimálně 3000Kč a auto na tři týdny nepojízdné protože hlavu posílají na přebroušení někam nevím kam... :puker:
Já s motorem jezdím slušně (většinou), ale jsem už kolikátý majitel (mám duplikát velkého TP kvůli tomu že originál byl plný a tam jsem druhý, tak si to spočítej...)

Jinak: kamarád říkal že má kompletní hlavu přesně na můj motor, ježděnou asi půl roku (po nějakém důchodci) za 3500Kč. Nebude lepší koupit tu a když už budu v tom tak jí nechat vyměnit a tu mojí střelit? 8-)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Koupit tu hlavu taky neni spatny napad ale i tak ji to chce zkontrolovat rovinosti apod muze byt klidne taky prohnuta. A ty gufera bych stejne taky vymenil atd atd takze asi ta zacni tim omytim je to tak cely zablity ze neni poradne stejne nic videt. Mozna bych i zmeril tlaky ve valcich driv nez bych zacal neco delat.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Svíčky vypadaj jak když motor žere olej.Jinak tam asi nejsou moc dlouho viď?3500 za hlavu je moc.Za ty prachy seženeš druhý motor.A počítej s tím že pokud necháš udělat hlavu,tak to může být stejné...
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Minimálně na třetí svíčce je podle mě dobře vidět že ten olej jde i do válců (krom toho že teče po bloku) - umej blok čističem motorů abys ho odmastil a pak uvidíš kudy jde ven
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Umýt to můžeš.Nic nezjistíš.Za 400 km ti 1,5 l nevyteče jen tak.Ten motor by v místě kde ten olej teče by byl tím olejem umytý....Navíc by pod tebou zůstavaly louže jak prase.Otázka je jestli to tahá kruhama nebo kolem vodítek.Ale jinak jak udělat hlavu to stejně nezjistíš.
Jo a nemohl jsi se s těma km trochem splíst?Bo kdyby ti to žralo na 400km 1,5l oleje,tak to auto bude hulit jak zděšené.
6host - FK

Příspěvek od 6host - FK »

zkus sehnat nekoho kdo ti to udelat bez sundavani hlavy , ale predtim zmer ty tlaky, me felda v zime taky nechytala a pak kdyz jsem sundal hlavu, tak jsem zjistil ,ze sedla jsou jako cednik, samozrejme jsem predtim zmeril tlaky, to te vyjde max na par set a je to za 10minut hotove, a pak bud udelas jen gufera a neb hlava dolu, ta cena 3k si myslim ze s kompletni praci asi jo, pokud ti i zabrousi sedla
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Tomas6: Tak umyju to asi určitě. Tím nejspíš nic nepokazím (teda jestli na mě na WAPce nenaběhnou maníci že jim tam pucuju motor :) ). Přemýšlel jsem nad tím a asi jsem se nespletl - měsíc (a něco) zpátky jsem kupoval litr oleje 10W40 abych měl v garáži aspoň něco. Teď už je ta flaška prázdná a ještě jsem načal litrovku 15W40 kterou jsem našel ve sklepě, jinak bych jezdil na sucho. Pokud nezapomenu tak se zítra schválně kouknu kolik tam je teď abych měl představu kolik zase zmizelo.
Za tu dobu jsem toho moc nenajezdil - do práce jsem jezdil na kole nebo busem, vozil jsem babičku po doktorech (200 - 250km) a zbytek nějaká ta jízda po městě, nákupy, za kámošema,... jestli řeknu 500km, tak snad ještě, ale víc už opravdu ne.
Jinak když koukneš na tuhle fotku podlahy v garáži: http://vrba2.rajce.idnes.cz/Motor/#P1020151.JPG skvrna vlevo tam sice byla, ale mnohem menší a byla už stará, takže z Feldy toho vyteklo docela dost :(
No a auto hulí, ale dost nepravidelně. Někdy vyjíždím z garáže, přidám plyn a najednou mám za sebou bílou stěnu, jindy po kouři zase ani památky. Někdy to začne kouřit normálně během jízdy - jedu, kouknu do zrcátka a všechno OK, za chvilku kouknu znovu a táhnu za sebou kouř za který by se nemusela stydět ani naložená Tatrovka v kopci.
No, svíčky tam jsou od konce léta, kdy auto bylo v servisu na léčení (viz první příspěvek, první odstavec).

6host: no to bude celkem problém. Tady v okolí je hodně takových těch samozvaných mechaniků kteří auta spravujou v kůlně za barákem. Pokud budeš chtít tak ti do motoru narvou i chcíplou kočku, ale moje zkušenosti jsou takové že kvalita práce neodpovídá ani té nízké ceně (jeden z nich mi před rokem dělal prahy - brzo půjdou dělat znovu). No a pořádný servisy jsou v okolí dva: jeden předraženej Škoda servis kde auto nechají tejden stát než na něj šáhnou a potom si to stání naúčtujou. a druhej kde sice dělají za přijatelnou cenu, ale když tam přijedeš tak ti řeknou "máme plno stavte se tak za měsíc" :(

Abych pravdu řekl tak z toho jsem dost nešťastnej. Sám nic moc nezmůžu (s mým vybavením spíš nic než moc), dát to k některýmu z místních bastlířů by pro Feldu asi byl rozsudek smrti a servis znamená kupu peněz a pomalu půl roku bez auta.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Utahni ty sroubky - maticky co jsme psal a jeste mrkni netece ti olej skrz cidlo tlaku oleje taky?
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Tak jsem dneska zajel na WAPku a hned jak jsem otevřel kapotu tak na mě vystartoval maník že ať na to zapomenu a ať si motor nechám umýt od nějaké firmy které se tím živí... :D ... takže jsem odjel s nepořízenou.
Potom jsem v garáži zkusil dotáhnout ty šrouby co radil Kuladmin. Všechny byl dotažené celkem na fest, takže jsem s nimi buď neotočil vůbec, nebo jenom o pár stupňů abych si to nepodělal ještě víc než to mám.
Takže mám takový tušení že to půjde do servisu s tím, že na tom autě můžou dělat co uznají za vhodné, ale ten úbytek oleje musí zastavit. Jinak jsem dneska koupil další litr oleje 10W40, takže uvidíme za jak dlouho bude pryč.

PS: když už tady mám to téma, tak přidám další dotaz: jak často se stává že by se zasekl termostat v otevřené poloze? Dneska jsem "jel" asi půl hodiny v koloně a stejně jsem motor ohřál stěží na 90st, jinak celou dobu tak do 75st...
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Podle mě to guferkama na ventilech nebude.Takhle by ti to ten olej nežralo,ani kdyby tam vůbec žádný gufera nebyly :)
Svíčky vypadají na to,že motor žere olej jak oteklej.
Kontrolka mazání je způsobená špatným olejovým filtrem přesněji řečeno ventilem v něm,takže olej po zastavení steče přes koš zpatky do vany a když nastartuješ tak musí chudák motor zase všechen olej nasát zpět do systému.
Mimo jiné tahle věc zpusobuje velice nepřesné měření na měrce,protože když hned po zastavení změříš olej,máš ho tam na měrce o dost míň než když ho změříš třeba ráno před nastartováním.
Možná tam máš víc oleje než by tam mělo být a to je jasný,že to auto ten olej spodem přes kruhy tahá.
Doporučuju koupit olejovej filtr jedině značky MANN a pak teprve zkusit měření spotřeby oleje.
Myslím,že se dostaneš na nějakej litr na 1000 km a to by mohli být ty guferka.
Jedinou vyhodou těhle šunto filtru je to,že při jejich výměně nemusíš vypouštět olej.Stačí to nechat 12 hodin stát,olej steče do vany a navrchu skoro žádnej nezůstane,takže vyteče pár kapek.
Filtr MANN je dražší asi o 30,- ale myslím,že se vyplatí.
Toto sem řešil asi před půl rokem na Dědkovi taky.Jak kontrolku tak braní oleje.
Guferka s prací stáli 950,- filtr jsem koupil myslím za 150,-
Olej jsem nekupoval ,protože jsem ho dělal těsně před guferama.
PS: máš v kaši gufero na tyči řazení :)
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Tak jsem právě přijel od jednoho místního opraváře ve kterého mám důvěru (dřív dělal ve velkém autoservisu, teď dělá na soukromo). Nejprve mi nevěřil že by ten olej mohl mizet takhle rychle a vyrukoval na mě s tím samým jako Smells; tedy že je Felda přelitá. Tak jsem prohlásil že včera ráno bylo na měrce přesně minimum (ta spodní hrana prolisu) a vytáhnul jsem měrku. Na měrce byl olej tak 5mm pod minimem, tak se chlapík zděsil jak strašně mi to žere olej :D. Chvíli jsme tam diskutovali, potom to hodil na zvedák aby se mohl podívat na spodek motoru a nakonec prohlásil že zkusí udělat ty gufera na hlavě a vyměnit těsnění okolo vany a simering u kliky. Pokud to nepomůže tak ještě vyměnit kruhy na pístech a pokud ani to, tak novej motor; respektive nový auto...
... takže mi chlapík nasadil do hlavy brouka; pokud nepomůžou ty gufera a kroužky tak nejspíš začnu shánět adekvátní náhradu (samozřejmě taky Feldu 8-) ) a tuhle pošlu vstříc svému osudu...
rosta

Příspěvek od rosta »

prosimte kolik te stali udelat ty kruhy?
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Ono se toho dělalo víc: gufera ventilů, olej + filtr, kruhy, těsnění kliky, vany, hlavy (ale to už jsem myslím psal). Celkem mě to vyšlo na 5000Kč i s prací.
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Slušná cena
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Odpovědět