Předloňskou zimu jsem měl problémy se studenými starty - auto točilo, ale nechtělo chytnout, volnoběhem u studeného motoru - jakmile jsem sundal nohu z plynu, tak auto zdechlo a s kolísáním volnoběhu u teplého motoru. Byl jsem s tím ve třech servisech kde vyměnili co mohli a nakonec to spravili v posledním kde vyčistili škrtící klapku a resetovali ŘJ. Poslední týden začínám pozorovat podobné chování: studený motor sice nastartuje pěkně, ale většinou nezvýší volnoběh a klepe se na nějakých 600ot/min. Dál jsem si uvědomil že mi motor žere olej - cca před měsícem jsem měl olej do půlky toho prolisu a před týdnem jsem tam neměl ani k měrce. Dolil jsem tam necelý litr a dnes jsem musel dolít zase skoro půl litru. Jestli jsem za tu dobu najezdil 400km tak moc. Občas (hlavně když hodně zatížím motor) mám za autem bílý dým jako kdybych tam měl motor z Tatrovky. V garáži mám sice pod autem trochu oleje, ale množstvím to určitě nedá ten litr a půl který mi tam zahučel... A hlavně - když nastartuju, tak trvá tak 10-15vteřin než zhasne kontrolka mazání.
Felda je 1.3BMM, rok výroby 94. Najeto má necelých 160 000km. Olej se měnil naposledy před technickou (1,5roku), potom se jenom doléval. Olej mi tam nalili 10W40, výrobce neznám. Teď naposledy jsem musel dolít 15W40 protože jsem jiný neměl...
Takže se chci zeptat co s tím? Za každou radu budu vděčný.
T.