Problém se zhasínáním světel vs. Denní svícení ŠKODA

VictorC - FK

Problém se zhasínáním světel vs. Denní svícení ŠKODA

Příspěvek od VictorC - FK »

Zdravím,
již nějakou dobu používám "Denní svícení ŠKODA BEA200001", doposud k naprosté spokojenosti. Poslední dobou se ale začal vyskytovat problém... Při volnoběhu, zcela náhodně, např. při stání na semaforu a pod. :-) se potkávačky sami vypnou, je jen slyšet jak cvakne relátko... Při nepatrném zvýšení otáček plynem, zase relátko sepne a světla se rožnou. Je možné, že se nějakým způsobem samovolně snížily nastavené volnoběžné otáčky, čímž pádem nestačí k tomu, aby správně fungovalo "Denní svícení ŠKODA BEA200001"? Nebo na to volnoběžné otáčky nemají vliv a problém je někde jinde? :-(
Jelikož nejsem v elektrice nijak zvlášť kovaný, budu vděčný za každou dobrou radu :-)
Předem díky!
VicC

EDIT: Jak tak procházím fórum, vidím, že je poměrně častý problém "škrtící klapka", žeby byl ten můj problém s kolísáním otáček volnoběhu a dobíjením a světly provázán s špatně fungující škrtící klapkou?
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém se zhasínáním světel vs. Denní svícení ŠKODA

Příspěvek od Vlada320 »

spbych to viděl na špatnej kontakt někde.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tyhle věci spínaj dle palubního napětí tzn natočíš auto,začne dobíjet,zvedne se napětí,rozsvítí světla.Klesne napětí,vypnou světla.
Takže buď ti volnoběh padá (s volnoběhem samozřejmě padají i otáčky alternátoru) pod normální mez tzn pod cca 800 rpm,pak bych opravdu zkusil vyčistit klapku + výmaz adaptací + zákl.nastavení....

...anebo překontroluj dobíjení + stav elektroinstalace (hlavní vedení,kostra motoru atd) protože ti na volnoběh padá napětí na nějakou nižší mez kdy už denní svícení vypíná.
VictorC - FK

Tak si říkám, že to mohl elektrikář podrbat při montování toho aut. roz. světel... Ale na druhou stranu, ten problem se začne vyskytovat až po zahřátí motoru delší jízdou a při poklesu volnoběžných otáček. A když už se to stane, stačí jen brnknout do plynu a problém zmizí a zas je chvili pokoj... Nejčastěji se to děje, když vyřadím, dojíždím do křižovatky, brzdím a volnoběh poklesne zřejmě pod 800ot., z budíku to okem není poznat, z VAGu to poznám? Zatím se mi to spíš jeví na ty otáčky... Pokud by byl problém v elektrice někde, pak mi přijde zvláštní, že se to takto provazuje s tím volnoběhem, potažmo klapkou...
Mexikan

Příspěvek od Mexikan »

Mě to taky dělá, přijíždím někde, vyřadím, zvětla na chvilku zhasnou (bliknou) a potijedoucí řidiči můj pozdrav oplácí :lol: :lol:
Příčina: kolísání palubního napětí. Neřeším
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
VictorC - FK

:-) už to tak vypadá, že to bude na 99.9% poklesem palubního napětí, což opravdu ukazuje na volnoběh => škrtící klapka...
VictorC - FK

Tak jsem ten problém nějak přestal vnímat, až se zase začal projevovat... poměrně často... díky TC-6 jsem nevěřícně pozoroval hodnoty pal. napětí za jízdy (po ujetí vetší vzdálenosti, tedy zahřátem motoru) 8-10V ufff... Tak si spíš říkám, jestli není KO alternátor? Přestane to dělat až po komplet vychladnutí motoru. Po dalším zahřátí znovu. A ještě jsem vypozoroval, že to dělá víc, pokud zapnu větrák na větší otáčky. To je potom ze zvuku kolísání větráku hned poznat, že kolísá pal. nap. a že ten problém znovu nastal :[ Jak ten probl0m nastane voltáž nevyleze nad 11V což je evidentně špatně... Baterka jsem kontroloval, je to BOSCHka, je ok, i podle té jejich diagnostiky na baterce.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

VictorC: tak si zkontroluj napnutí řemenu k alternátoru. Pokud bude OK, tak vyměň regulátor alternátoru.
Odpovědět