vymena oleja
-
xy
vymena oleja
prosim o radu, ako casto treba menit olej na felicii 1.9D, ked pouzivam olej Valvoline durablend, vopred dakujem
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Re: vymena oleja
Trochu blbost ne?Do 1,9D je předepsaná polosyntetika.Takže olej 10W-40.Takle norma sice neudává přímo jestli je to polo či plná,nebo minerál,ale je to tak všeobecně zažité.A předepsaná výměna je 15000 km nebo jeden rok.Podle toho co nastane dřív.
-
smazany clen - FK
15000km je předepsáno pro ten olej, ale ne pro motor. U motoru je to opravdu jen 7500km podle manuálů. Tedy i když tam dáš olej co by v jiným autě byl na 15t.km, tak ve feldě vydrží půlku. Tedy on tam samozřejmě vydrží déle, ale škodovka se tím tak nějak chránila aby motor dostával častěji novější náplně. Běžně ho lidi mění po 1é-15 tisících, ale ti co jedou opravdu podle manuálů nebo dokonce ještě servisek, tak mění po výrobcem udávaných 7500km
-
smazany clen - FK
Do 1.9D je olej předepsaný pomocí koncernových výkonových norem...ne podle "syntetičnosti" oleje...Tomas6 píše:Do 1,9D je předepsaná polosyntetika.
Ano, bohužel je to tak zažité, ačkoli je to nesmysl...Tomas6 píše:Takže olej 10W-40.Takle norma sice neudává přímo jestli je to polo či plná,nebo minerál,ale je to tak všeobecně zažité.
To je u benzínových motorů...nafťák má 7500 km...Tomas6 píše:A předepsaná výměna je 15000 km nebo jeden rok.Podle toho co nastane dřív.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak asi jo.Já nto teda nikdy nestudoval,ale co vím tak lidi cok nám jezdí do dílny měnit oleje a to i s 1,9 tak po 15000km.O tom že by tam byla tak krátký interval jsem nevěděl.Ještě že mám benzín...Měnit olej co dva měsíce by se mi nechtělo.
-
Ráďa
Nazdar.Takže ja mám taky 1.9D a interval je vážně 7500km.Doporučuju dodržovat protože motor dostává pak fest záhul.Já měním každej měsíc ale furt se to vyplati.A lije se tam polosintetika 10W-40.Skoro jedno jaká značka vše je stejné akorát dražší a levnější jinak žádnej rozdíl.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No jo.Ale když ten litr oleje stojí kolem 150 kč.To máš 600 každý měsíc.Jezdí knám pán s feldou 1,9,má najeto 260000km a olej mění po 15000km.Znám to auto snad už 6 let.A bez problému.
-
smazany clen - FK
Zdarec.Jak chceš to je tvůj boj.Ja sem ti chtel jen dobře poradit.Nikdy se nedívej na ostatní.Zvaž si to po svém jak se ti to vyplatí a jestli ti nevadí že ti může odejít dobře vyhlížející motor.Po 15000km je to teda extrém.Bych chtěl ten motor vydět uvnitř.Dvakrát překročenej interval.To do toho dám radši mesíčně 700kč než abych pak jezdil a pořád dolejval.A taky abych čekal kdy se to hryzne.Jak říkám ani to nepoznáš a motor se začne přidírat a jednoho dne K.O.To sis měl radši koupit benzina když se ti nevyplatí měnit olej každej měsíc. 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jestli najedeš měsíčně 7.500 km, tak to asi nebudou víkendové jízdy na chalupu nebo vyjížďky do přírody. To musíš denně dojíždět daleko za prací nebo tím autem přímo vyděláváš, tak těch pár korun za olej se vyplatí.Tomas6 píše:No jo.Ale když ten litr oleje stojí kolem 150 kč.To máš 600 každý měsíc.Jezdí knám pán s feldou 1,9,má najeto 260000km a olej mění po 15000km.Znám to auto snad už 6 let.A bez problému.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Já mám benzina a měním po 15000.Takže v poho.Jen si myslím že je to nesmysl to měnit po tak krátké době.To Škodovka trochu přehnala.Nevím o tom že by jakékoliv jiné koncernové auto se stejným motorem mělo tak krátký interval.A dnešní oleje jsou už tak kvalitní,že když ho vypouštím tak je sice černý ale není z něj A00.A když si vezmeš tak vesměs všechny automobilky se spíš snaží interval prodlužovat a ne zkracovat jako v tomhle případě.Navíc si myslím a není to jen můj názor,tak tento motor je prakticky nezničitelný.Teda pokud ten olej tam nebude chybět úplně.
-
provazek
ja ho měnim po 10000 ale třeba kámoš má ten samej motor v polu a tam je v návodu interval 15000 nevim proč je to ten samej motor akorát má jiný čerpadlo a je tišší ale to je tim čerpadlem
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Myslím si že Škodovka si chtěla jen vydělat.Jiné rozumné vysvětlení snad ani není.Tyhle motory jsou ve více koncernových autech a interval mají 15000km.
-
Letmir
Citace z webu Dieselpower forum:Tomas6 píše:Myslím si že Škodovka si chtěla jen vydělat.Jiné rozumné vysvětlení snad ani není.Tyhle motory jsou ve více koncernových autech a interval mají 15000km.
Všechny Felicie 1,9D (motor AEF) mají čerpalo Lucas (jako jediné vozy koncernu s tímto motorem). Ostatní vozy koncernu mají na motoru 1,9D čerpadla BOSCH. Čerpadlo Lucas má oproti BOSCHi víc nevýhod než výhod (proto nechápu, nač to vlastně je), ale to je věcí konstruktérů.
Mezi největší nevýhody LUCASu je neschopnost nasát naftu. Pokud LUCASu dojde palivo, musíte jej dokonale odvzdušnit (ostatně proto je na čerpadle odvzdušňovací šroub na sedmičku klíček). Pouhým startováním či pokusem o roztahování vozidla nemáte žádnou šanci, nikdy se vám to nepodaří.
Další nevýhodou LUCASu je fakt, že předvstřik nelze nastavit na hodinky ani pomocí diagnostiky. Jediný výrobcem přípustný způsob je aretační kolík (tedy základní postavení rozvodů).
Ještě bych zmínil jednu dost podstatnou nevýhodu oproti BOSCHi. Čerpadlo LUCAS má nějakou divnou geometrii rozstřiku nafty nebo co, které způsobuje, že zastudena se dost intenzívně ředí motorový olej naftou. V důsledku toho je předepsán výměnný interval oleje v motoru na 7500 km (u ostatních motorů osazených čerpadlem BOSCH je to běžně 15000 km).
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
S tím rozstřikem nevím.Je to přece komůrkový motor.Identické čerpadlo a trysky má P 309 a výměnu má psanou po 10000km A to je motor z roku 89.Ale to co je psáno to je dáno.Já to netvrdím.Ale myslím si že je to nesmysl.
jak sa preboha moze riedit olej s naftou ??? co ma cerpadlo s olejom ???
Naposledy upravil(a) Mylen dne sob 12. led 2008 0:21:20, celkem upraveno 1 x.
Felicia 1.3MPi LX 
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Benzínem?Nemluví se o dieslu?Mylen píše:jak sa preboha moze riedit olej s benzinom ??? co ma cerpadlo s olejom ???
-
smazany clen - FK
Ja bych rek, ze dopadnou kapicky nafty na stenu valce, tim se dostanou do olejoveho filmu, nasledne je splachnuta do vany a takhle porad dokola az je po 7500km olej zraly na vymenu.
Ale to je jen moje teorie, motorum vubec nerozumim, tak jako bych nic nerek
Ale to je jen moje teorie, motorum vubec nerozumim, tak jako bych nic nerek
-
smazany clen - FK
Když jsem měl ještě dýzl, tak jsem ho měnil dle předpisu po 7,5 (r.v.97) a tekl z toho pěknej hnůj (ale je to dýzl a ten vždycky černí a zahušťuje olej). Na firemním pickapovi se to dělalo po 10 (r.v.00) a jednou, jelikož to měl na starosti idiot po 17 a bez problému to naběhalo hrubo přes 200000km. Jinak tyhle bezturbový dýzly vydržely při slušným zacházení klidně půl milionu a víc, takže já bych dodržoval to co je předepsáno výrobcem (byť bych si o tom myslel cokoliv).
-
smazany clen - FK
S tou geometrií rozstřiku je to pravda.Nafta se dostane na stěnu válce a píst ji setre do oleje.Dodržujte 7500km a mate jistotu že motor vydrží a nebude žrát olej nebo dokonce se přidře.
-
maty
Chci na tohle reagovat a zeptat se místních znalců. POkud vyměním čerpadlo lucas za bosch změní se geometrie rozstřiku?(můžu potom měnit legálně po 10000-15000)?ˇ
Nejsme motorář ale dle selského rozumu se pak z motoru stává v podstatě klasický koncernový motor 1,9 (golf, toledo a pod) kde je tato "normální" výměnná lhůta (10-15k)
Nejsme motorář ale dle selského rozumu se pak z motoru stává v podstatě klasický koncernový motor 1,9 (golf, toledo a pod) kde je tato "normální" výměnná lhůta (10-15k)
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě pokud vyměníš i vstřikovače za předepsané k čerpadlu bosch.Ikdyž já osobně si myslím že zbytečně a s tím rozstřikem je to nesmysl.Protože vstřikovač nevstřikuje palivo přímo do válce,ale do komůrky a hlavně do stlačeného vzduchu kde se okamžitě vznítí.A do válce se dostane už v podobě plynů a všeho toho co se při expanzi děje.U benzinového motoru by to bylo něco jiného.Tam se do válce už dostane směs která se teprve pár stupňů před hú zapalí.Tudíž je tam celou dobu co jde píst nahoru.Tady je jen stlačený vzduch.
-
maty
No upřímě mi to taky do hlavy moc nejde. Ty tvrzení o jiném rozstřiku mi ještě nikdo nevysvetlil...podle mě..pokud má-li konstrukčně sejný motor jen jiné čerpadlo musí mu to čerpadlo dávat zhruba stejnou dávku paliva ve stejném čase (myšleno ve stejném nebo podobném místě pracovního cyklu...)POkud by to rozptylovalo nějak výrazně jinak byly by jiný emise..nebo spotřeba nebo obojí.. opakuju motory nejsou můj obor a proto budu rád až mi to jendou někdo vysětlí...ale nekamenujte mě...měním taky po 7500, nemám odvahu přijít o motor.
-
smazany clen - FK
Je to těžké vysvětlit někomu kdo nerozumí motorům.Takže vám na to řeknu jedno.Měnte po 7500km a ste v klidu.
-
maty
a co to zkusit... je konstrukce hlavy či vstřikovaču radikálně jiná než u motoru se systemem bosch? v motoru s tím to systéme se nafta na stěny válce nedostane ????
...byly ny nějaké obrázky a náčtrky od těch co motorům rozumí??...jen mě to zajímá... a věřím že nejsem sám
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Ono pravda těžko někomu vysvětlovat rozdíl mezi komůrovým motorem a motorem s přímým vstřikem...Nikomu nenutím ať mění po 15000km.Ale stejně si myslím že to s tím čerpadlem je nesmysl...PINY píše:Je to těžké vysvětlit někomu kdo nerozumí motorům.Takže vám na to řeknu jedno.Měnte po 7500km a ste v klidu.
-
smazany clen - FK
Tak když už jsme u té výměny oleje, mě se rychle blíží interval výměny a tak musím začít pokukovat po oleji a filtru a atl se ptám co tam dát. Jelikož se jedná o 1,9d, tak by to měl být 10W40 že ano, ale spíše jde o značku (nebo tedy přesněji ne o značku, ale kvalitu). Co tam lejete a s čím máte dobré nebo špatné zkušenosti? Vím že třeba castroly nejsou zrovna to nejlepší, stejně tak moguly, ale ty mají zase na své kvality dobrou cenu. Ideální jsou asi shelly, ale zase cena je trochu někde jinde a nevím jestli do tho ty peníze dávat, nebo se na to právě vykašlat. Co myslíte? Dopřát motoru kvalitní olej, nebo něco normálního? Netuším co v tom je teď za olej, protože jsem ho tam nedával já ale abych tam právě třeba nedal nějakej zázračnej olej co skvěle rozpouští osazeniny a ono to nezačalo všude chcát. Feli mě dost překvapila žemi vůbec nežere olej a hlavně nikde neteče, takže bych rád aby to tak i zůstalo. No a pak taky otázka jaký filtr, ale tady bych řekl že v tom rozdíly moc nebudou a je to spíše o tom jaké logo výrobce na něm je, podle toho je pak výsledná cena.
Takže co své felince dopřáváte?
Takže co své felince dopřáváte?
-
smazany clen - FK
No Manny mě napadly když jsem koukal co bych zhruba koupil, atkže uvidím jak se vyjádří ještě ostatní, ale pokud se ho podaří sehnat, tak do něj asi půjdu. Jinak jsem koukal na ty oleje a došlo mi že vlastně nevím jestli tam má teda být 10W40 nebo 15W40. Jsem z těch tabulek v manuálu nějak zmatený. Tedy co tam vlastně patří? Netuším co v tom autě je teď zač ani co tam bylo naléváno dříve, takže baych tam nedal něco čím bych motoru ublížil. Pokud tam patří 10W40, tak se mi docela líbí TOTAL QUARTZ 7000 DIESEL především díky slušným specifikacím a určení přímo pro diesely viz: http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... litru-173/ , případně VALVOLINE DURABLEND http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... darma-131/, ale asi je lepší ten Total (aspoň podle specifikace).
Takže co tam teda mám nalít? 10W40 nebo 15W40 ? (na starém fóru jsem našel že do 1,9d lili 10w40, takže asi vezmu ten total 7000)
EDIT: Takže jsem vzal tedy ten Toral Quartz 7000 Diesel 10W40 5l za šest stovek. Polde specifikací se bude motoru líbit. Filtr jsem chtěl Mann, jenže ty tady nějak nikde nemají a tak to bude bosch. Takže o víkendu to můžu vyměnit a jsem odst zvědavej co z toho poteče, protože když jsem měnil olej v převodovce, tak to byl pěknej humus.
Takže co tam teda mám nalít? 10W40 nebo 15W40 ? (na starém fóru jsem našel že do 1,9d lili 10w40, takže asi vezmu ten total 7000)
EDIT: Takže jsem vzal tedy ten Toral Quartz 7000 Diesel 10W40 5l za šest stovek. Polde specifikací se bude motoru líbit. Filtr jsem chtěl Mann, jenže ty tady nějak nikde nemají a tak to bude bosch. Takže o víkendu to můžu vyměnit a jsem odst zvědavej co z toho poteče, protože když jsem měnil olej v převodovce, tak to byl pěknej humus.
-
smazany clen - FK
Tak jsem konečně doma a můžu se věnovat autu, takže se teď bude dělat dálak na centrál a podobný blbiny a hlavně se bude měnit ten olej. Jak jsem přijel domů, tak jsem hned vypustil olej, protože byl krásně rozehřátej po 150km a teď se ptám zaprvé jak nejlíp oddělat filtr (asi nějakýma sykovkama když nemám tu originální blbost) pak, jestli si vážně v manuálu nedělají srandu a novej filtr se má jen jemně dotáhnout rukou, a taky jak dostat z motoru co nejvíc starýho oleje (nějak profouknout vzduchem třeba přes plnící hrdlo či co), nebo stačí to co normálně vyteče? Nechám to přes noc ať toho vykape co nejvíc. A ještě k tomu filtu v těchhle místech se nic kromě filtru nemění že? Nový filtr má vlastní těsnění, takže asi ani není co. A jinak vlatsně jen vyměnit těsnění na vypouštěcím šroubu, nalít nový olej a bude to.
-
smazany clen - FK
Ten filtr by měl jít normálně povolit rukou...když nejde a nemáš klíč na filtry, tak jsem slyšel vzít šroubovák, probodnout a pomocí toho povolit...ale mně teda šel vždycky rukou...a skutečně se utahuje jen rukama...a to těsnění na filtru před montáží napatlej tím novým olejem...z obou stran...profukovat ani jinak šaškovat netřeba...
...ale ten filtr jsi měl sundat současně s tím vypouštěním oleje...teď máš studenej ztuhlej olej ve filtru a okolí...
...ale ten filtr jsi měl sundat současně s tím vypouštěním oleje...teď máš studenej ztuhlej olej ve filtru a okolí...
-
smazany clen - FK
Tak o té "ztuhlosti" oleje by se dalo polemizovat. Přece jen při 20 stupních v garáži je celkem v normálu.Teda ale fakt bych chtěl vidět někoho kdo by ten filtr povolil rukama. Jsem měl co dělat hasákem. Jak se uvolnil tak o jednu otáčku tak pak už jo jak to nedrželo na gumě, ale ten odtrh byl hustej. Jinak vypadá to že vytekl ven celkem všechen starej olej, protože mi z té pětilitrové flašky zbylo tak do hrnečku a to ještě nevím jestli to po delším projetí ještě někde víc nenasaje než po probrblání v garáži a nasátí filtru, takže možná tam doleju ještě i tu trošku. Tedy olej vyměněn a autíčko může vesele klapat dál.
-
bono
Ja som zohnal plnu syntetiku Shell Helix Ultra 5W-40, v C5 je interval vymeny 30 000 km, tak by snad mohla vo felicii vzdrzat aspon polovicu.
-
smazany clen - FK
tak teď jsem z toho co tu píšete vedle,to s tím olejem 10w40 slyším poprvé,autem jezdím od novoty a byl tam origo nalitý 15w40 castrol gtx3 což je minerál,tak tam leju už 11 rok tohle,jinak nalítáno na tom 230tisíc a měním to tak co 10 tisíc,jak někdo psal výše že se s tím čerpadlem nedá nastartovat jak se to neodvzdušní když dojde nafta,to jsem jednou zažil,opravdu to nejde,musí se jen sešlápnout plyn na podlahu,pak to po chvilce točení krásně chytne
-
smazany clen - FK
Však to se tu právě rozebíralo že originál tam výrobce lil 15W40 ale zároveň má ve specifikacích i 10W40. Takže většina pak časem přejde na 10, protože ten motor s tím jezdí trošku lépe a hlavně ty oleje jsou kvalitnější. Jak tu někdo psal že dává 5W40 - taky možnost, ale záleží olej od oleje, protože ne každý 5W40 jeplná sysntetika. Dnes už to dávno nejde poznat podle tohoto značení, protože některá 10 může být lepší než 5. Takže orientace dnes už pouze podle specifikací. Pokud to ale feldě vyhovuje dle specifikace, není problém. Jediný problémy co stejně mohou nastat u těchto řidších olejů je že to nebude dostatečně mazat, jelikož ten motor už má vždy něco za sebou.
jenom bych chtěl reagovat k tomu ředění oleje naftou. zdá se mi to taky jako absolutní nesmysl, neboť toto je možné u benzináků,kdy je benzín nasáván nebo vstřikován spolu s nasávanou směsí a po kompresi teprv zapálen (všichni doufám vědí). U nafty je do stlačeného vzduchu,který má velmi vysokou teplotu vtříknuta nafta ,která se od horkého vzduchu vznítí,že?!
Navíc díky komůrce není palivo vtřikováno přímo do válce ale do komůrky-dutiny v hlavě válců a to ještě postupně....prostě nevrazí se tam dávka paliva o velikosti XY najednou ,ale je tam vstřikována postupně, s rostoucím tlakem se postupně otvírá jehla vstřiku,což napomáhá k dokonalejšímu prohoření směsi....takže nevím kde se ten mýtus vzal....Ale to jen tak na okraj..
Navíc díky komůrce není palivo vtřikováno přímo do válce ale do komůrky-dutiny v hlavě válců a to ještě postupně....prostě nevrazí se tam dávka paliva o velikosti XY najednou ,ale je tam vstřikována postupně, s rostoucím tlakem se postupně otvírá jehla vstřiku,což napomáhá k dokonalejšímu prohoření směsi....takže nevím kde se ten mýtus vzal....Ale to jen tak na okraj..
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
-
smazany clen - FK
Nazdar moze sem niekto napisat aka norma VW a ake specifikacie API su na tento nas motor?
Diky
Diky
-
smazany clen - FK
viz. http://feli.modding.cz/manualy/Dilenska ... %eddky.pdf" href="_blank strana 59 a dál (označení na manuálu strana 41 a dál)
-
Josh123456 - FK
Hele, když už jsme u těch díl. příruček, neměl bys náhodou díl. příručku na motor fel. 1,6?Zbysek píše:viz. http://feli.modding.cz/manualy/Dilenska" href="_blank ... %eddky.pdf strana 59 a dál (označení na manuálu strana 41 a dál)
-
smazany clen - FK
Josh123456 píše:
Hele, když už jsme u těch díl. příruček, neměl bys náhodou díl. příručku na motor fel. 1,6?
Je tam taky na http://feli.modding.cz" href="_blank záleží co přesně chceš. jsou mám am příručky pro motor, elektriku atd. takže si tam vyber oddíl co chceš a 1,6 tam jistě najdeš.
-
Josh123456 - FK
Ok. Díky. potřebuju něco prozkoumat a docela by se mi právě ta příručka hodila k tomu. díkyZbysek píše:
Je tam taky na http://feli.modding.cz" href="_blank záleží co přesně chceš. jsou mám am příručky pro motor, elektriku atd. takže si tam vyber oddíl co chceš a 1,6 tam jistě najdeš.
-
smazany clen - FK
Tak uběhlo skoro půl roku a opět budu měnit olej. A mám zase pár dotazů. Minule jsem tam dal kombinaci Total Quartz 7000 10W40 Diesel spolu s filtrem Bosch. Nevím jestli je to tím, nebo to s tím vůbec nesouvisí ale už nějakou dobu mi při určitých otáčkách a záběru motor jakoby řehtá. Ten zvuk bych přirovnal k řehtání ventilů na starých škodovkách. A tak nevím, jestli třeba nejsou v háji hydraulický zdvihátka. Takže tady vyvstává první dotaz. Když sundám víko ventilů, dokážu nějak rozumně zjisiti jestli jsou to ony? Měly by snad jít normálně vidět jestli jsou v pořádku a možná i nějak podle pohybu by to mohlo jít trochu poznat ne? Hlavně tedy jestli tam není nějaký háček. Chci to hlaně zkontrolovat ale abych pak nemusel něco zbytečně rozdělávat a nastavovat, ale to asi ne.
No a pak tedy další otázka: olej 10w40 je snad v pohodě, i když originál tam škodovka lila 15w40, ale jde tedy o to, jestli zůstat zase na 10w40, nebo to změnit nahoru či dolů na 15 či dokonce 5. No a taky zároveň s tím mě dost hlodá v hlavě olejový filtr. Někdy se tu řešilo že jsou v nich dost rozdíly a že bývají dost problémy s blbě nastavenými obtokovými ventily, kdy to pak špatně maže. Takže jak to je? fakt jsou v tom takové rozdíly a mám se zaměřit vyloženě na nějakou značku, ať to jede v pohodě?
No a pak tedy další otázka: olej 10w40 je snad v pohodě, i když originál tam škodovka lila 15w40, ale jde tedy o to, jestli zůstat zase na 10w40, nebo to změnit nahoru či dolů na 15 či dokonce 5. No a taky zároveň s tím mě dost hlodá v hlavě olejový filtr. Někdy se tu řešilo že jsou v nich dost rozdíly a že bývají dost problémy s blbě nastavenými obtokovými ventily, kdy to pak špatně maže. Takže jak to je? fakt jsou v tom takové rozdíly a mám se zaměřit vyloženě na nějakou značku, ať to jede v pohodě?
-
smazany clen - FK
tak to s tymi ventilmy by ma zaujimalo tiež.počut to hlavne ked držím jemny plyn.ked tomu dupnem tak stíchnu.a aj ked zidem dole kopcom na zaradenom stupni tak mi to robí tiež,ale to može byt tym že olej stecie trochu dopredu.ale tie ventily by ma zaujimali.dost to trepoce.Zbysek píše:Tak uběhlo skoro půl roku a opět budu měnit olej. A mám zase pár dotazů. Minule jsem tam dal kombinaci Total Quartz 7000 10W40 Diesel spolu s filtrem Bosch. Nevím jestli je to tím, nebo to s tím vůbec nesouvisí ale už nějakou dobu mi při určitých otáčkách a záběru motor jakoby řehtá. Ten zvuk bych přirovnal k řehtání ventilů na starých škodovkách. A tak nevím, jestli třeba nejsou v háji hydraulický zdvihátka. Takže tady vyvstává první dotaz. Když sundám víko ventilů, dokážu nějak rozumně zjisiti jestli jsou to ony? Měly by snad jít normálně vidět jestli jsou v pořádku a možná i nějak podle pohybu by to mohlo jít trochu poznat ne? Hlavně tedy jestli tam není nějaký háček. Chci to hlaně zkontrolovat ale abych pak nemusel něco zbytečně rozdělávat a nastavovat, ale to asi ne.
-
smazany clen - FK
No to je přesně ono, taky mi to při málo plynu řehtá a když se tomu šlápne tak je klid. Na volnoběh mi to nedělá nikdy, ani když jedu z kopce.schympanze píše:
tak to s tymi ventilmy by ma zaujimalo tiež.počut to hlavne ked držím jemny plyn.ked tomu dupnem tak stíchnu.a aj ked zidem dole kopcom na zaradenom stupni tak mi to robí tiež,ale to može byt tym že olej stecie trochu dopredu.ale tie ventily by ma zaujimali.dost to trepoce.
podobne priznaky okolo 1500 ot/min pri jemne stlacenom plyne, napr rovinka na 4.stupni rychlost okolo 50 cca, medzi 1500 az 2000 ot/min (tak nejak) robi ten cerkotajuci zvuk... olej 5w/40 delphi pre diesel
Felicia 1.3MPi LX 
-
smazany clen - FK
No koukám stejné příznaky a má to více lidí na ropácích. A sakra. Vypadá to že máme všichni stejné příznaky. Dělá to opravdu jen při určitém režimu, takže já si toho všímám většinou tak při 40-50 na čtverku, nebo 70 na pětku a tak. Tedy spíše při tom méně sešláplém plynu. Ovšem zase když dám méně nebo více plynu, tak to nedělá. Asi to bude stejné jako u vás. Ale myslím že mi to dříve nedělalo a projevilo se to až po minulé výměn oleje. Takže právě nyní přemýšlím, jestli tam nedát třeba 15w40, protože ten tam nejspíš byl i předtím (nevěřím moc že by tam bazarníci dali něco lepšího).
-
smazany clen - FK
no tak už len niekto kto ten problem vyriesil.teda ak to je problem
-
smazany clen - FK
No já asi zkusím sundat ten kryt vačky abych mohl kouknout jestli teda nejsou volný hydroštely nějak moc, nebo dokonce popraskané jak se občas stává. Musím mrknou jestli na tomhle autě není nějaký zádrhel, ale asi to bude jednoduchý jako na jiných.
-
smazany clen - FK
no tak pošli foto a info či to pomohlo.dikZbysek píše:No já asi zkusím sundat ten kryt vačky abych mohl kouknout jestli teda nejsou volný hydroštely nějak moc, nebo dokonce popraskané jak se občas stává. Musím mrknou jestli na tomhle autě není nějaký zádrhel, ale asi to bude jednoduchý jako na jiných.
-
smazany clen - FK
No jen co se k tomu někdy dostanu. Teď se zabývám jarními úpravami zrání autíčka