Výměna prachovky na kulovém čepu?

Přední i zadní
borlan - FK

Výměna prachovky na kulovém čepu?

Příspěvek od borlan - FK »

Celkem nedávno (podzim) mi měnil mechanik kulový čepy - původně nýtované (plechová základna čepu na 3 nýty), nyní na 3 šrouby. Když jsem minulý týden sundal kolo, všiml jsem si rozžvejknuté prachovky na tom kuláči. Docela mě překvapilo, že to je tak brzo...přitom mechanik spíše dává kvalitu než jakousi "čínu".

Dotaz - jak provedu výměnu té prachovky? Dokážu odpojit z vrchu ten čep? Jak je shora ten čep uchycen - sevřen v nějaké objímce? Při tom odpojení budu muset nějak řešit tlumič-pružinu? A ta prachovka je jen nasazená, nebo má nějaké drátěné objímky apod.?

Děkuji velmi za srozumitelný popis a rady... :)
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna prachovky na kulovém čepu?

Příspěvek od Schimi »

To je podivná věc. Nechytá ti něco o tu prachovku? A dá se vůbec sehnat jen prachovka?
1,6 sportline 1999
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Hele fkat, jako samotná prachovka ten čep přežije vždycky muselo se ti tam něco dostat, co roztrhalo prachovku.
Odpojit stabilizátor na rameni ( pokud ho na autě máš)
zvednout auto, sundat kolo
povolit šroub, co svírá přes těhlici čep kuláku
sklepnout rameno dolů
povolit 3 šrouby na rameni
a máš kulák venku.
Osobně bych vyměnil hned celej kulák, jelikož se do něj dostal bordel a stejně ti dlouho nevydrží, stojí cca 100,-Kč
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

taky bych volil výměnu za nový, ani jsem teda neslyšel o tom že by šla koupit jen prachovka...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Na cepy rizeni se sehnat da v pohode mozna je stejny i ten spodni cep ale spis byt tebou bych zajel tam kde ti to delaly a ukazal bych jim to at se staraj.
Todle sami se stalo tatovy na facku na podzim vymeneny cep rizeni a na jare prachovka uplne vejpul a tutove se tam nic nedostalo.
Jinak byvaji zajisteny ruznymi dratky apod.
pripadne staci kdyz se ti podari vysroubovat ten sroub - objimku toho cepu a rozpojit tehlici od cepu a muzes menit.
borlan - FK

Příspěvek od borlan - FK »

OK, dík za názory...zřejmě se přikloním k té výměně. Vzhledem k tomu, že to bylo měněný před cca 8-9 měsícema a že už nebuidu řešit nejty tak by to snad mělo jít ještě slušně rozebrat.

Podumám i o té reklamaci...je to větší garážník, ale nebyl jsem u něj poprvé a má dobré reference i od jiných. Tak bych výraznou levotu neočekával. A nejsem si teď jistej, jestli to tehdy bylo s papírem nebo bez...každopádně návštěva je trochu komplikace - moje pracovní doba a nemám ho přímo u nosu...
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

Kuladmin píše:Na cepy rizeni se sehnat da v pohode
já když sem sháněl na řízení tak všude měli jenom tu druhou :lol: :lol:
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
JAWAEVO - FK

Příspěvek od JAWAEVO - FK »

neni pravda !!! men odišli tiež po roku prachovky na všetkých 4roch čapoch aj zvislé aj gulové a čapy kupované v škodovke vra jčeské !!!
chyba je že tie prachovky sú neaké čudné neaká zvláštna guma akobi tvrdá a láme sa
KND
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KND »

Potvrzuji, také mi odešla prachovka na kulovém čepu po cca půl roce (asi 12000 km - resp. tehdy jsem si toho všiml). Samostatná manžeta se koupit dá.
mikka

Příspěvek od mikka »

Ty prachovky jsou v poslední době nějaké divné. Taky mi praskají nějak častěji.
Rekord v nejkratší životnosti prachovek jsem měl necelý týden. Koupil jsem loni nové řízení a prachovky na krajních kulových čepech byly po pár dnech ježdění obě prasklé, jedna po celé polovině obvodu.
Na manžetách je značka výrobce TRW.
JAWAEVO - FK

Příspěvek od JAWAEVO - FK »

presne aj tieto po celom obvode to svätší o to mže sa neotáčajú
Lugosy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugosy »

Vcera jsem menil spodni cep, v tech vedrech vrzal. Mel najeto asi 60kkm a prachovka v pohode. Novy je stejny. Je na nem napsano DAS CZ a na gume ma TRW. Druhy ma taky prachovku v pohode. To stejne druha felda. Tak nevim, co tam mate za cepy, ze se tak trhaji.
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

Tiež sa mi po cca roku pretrhli obe prachovky. Tuším to boli TRW. Nabudúce kúpim Lemfordery :)
Odpovědět