Motor na 3 válce - ulomené vahadlo ventilu

Simos 2P
135M, 136M
JarHru - FK

Motor na 3 válce - ulomené vahadlo ventilu

Příspěvek od JarHru - FK »

Zdravím, prejdu rovnou k problemu ....Dnes rano jsem nastartoval..v motoru zaclo skuba zvuk jak kdyby bezel tak na tri valce...po chvyli sam chcipnu a pri opetovnem nastartovani to same...motor hrozne pri startu skubne a kdyz bezi tak sebou neskutecne hazi...po pridani plynu se zacne chovat jakoby normalne ale na volnobeh zas sebou zacne hazet... za kazdou radu budu rat..dost na to specham...ma nekdo zkusenost :?: :?: :?: :cry: :cry: :cry:
mako
Kontaktovat uživatele:

Re: Divné chování motoru

Příspěvek od mako »

chtělo by to napsat aspoň typ motoru ;) popřípadě kolik má nalítáno a jestli byly prováděné nějaké opravy v poslední době...
VW passariantion+VW felicia diesel power
ex-felicia GLXi 1,3MPi 1997 Red-Hot-chilli, ex-felicia LXi 1,4mpi 1996 White candy
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Já si třeba za posledních pár týdnu všim podivného zvuku motoru při vyjíždění z garáže, když auto třeba dva dny stálo. Motor otáčky drží, jen to zní jako dvanáctiválec s neseřízenými karburátory ... jo a taky hodně smrdí :lol: . Po jízdě má na volnoběh hladký a tichý chod. Napadá mě lambda sonda, mám ji ještě neměněnou.
JarHru - FK

Jej sry.. 1.3 MPI 1999 najeto 35 tis. a na motoru sem nic nedelal..pred dvouma mesici sem daval novej volej akorat a pred tremi tejdny new vyfuk.
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Mám presne ten samej problem, 1.3MPi 1997 98 000, nedavno vacka a olej.... akorat ze ani ve vyssich otackach to neni uplne cajk, na neutral se mozna chova normalne, ale pri pridavani plynu se zarazenou rychlosti je citit poskubavani a podle myho i mensi vykon... :(
JarHru - FK

ja mam ale jinej ...ja kdyz startuju tak to skube hrozne motorem a i blbe to chytne..a kdyz uz to chytne...tak motor bezi jaoby na tri valce...a hrozne sebou skube...kdyz pridam tak to jakoby prestane...a jakmile to spadne zas na volnobeh motor zase zacne hazet jak divej a divnej zvuk...jak kdyby sli valce uplne jinak nez maj...fakt nevim co stim...a v sobotu potrebuju odject...taky sem objevil prasklou nebo spis prekousanou hadicku od ostrikovacu pod haupnou...a tapance nejspis od kuny..tak sem kontroloval hestli neprekousla nejaky kabel a nic sem neobjevil..takze fakt nevim..

Jo jeste mi kamarad rikal ze mu tohle auto delalo taky a ze prej mel vahu vzduchu vcudu....
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Almond: Tak u tebe bude pravděpodobně problém v té vačkové hřídeli, pokud před výměnou bylo všechno v cajku.
JarHru: Jestě jednou zkontroluj zapalování, nejlépe jak každá svíčka hází jiskru. Pokud skutečně nepracuje jeden válec a není to jen pocitově, bude problém tady.
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

JaHru: presne tyhle problemy mam taky, uplne to same ;)

Hans: Ja s ni ale jezdil asi mesic uplne bez problemu, nestalo se to okamzite po namontovani...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

ta zapalovaci lista nebo svicky to klidne bejt mohou pak bych za to clovek nic neda ocistil snimac polohy klikovky jestli na sobe netaha ,,zmagnetizovanyho hada,, ze sponek :)
JarHru - FK

tak nevim...ted sem to zkousel nastartovat zas..a porad to same..vycistil sem ten snímač...kontroloval kabely...a stale nic..a ted kdyz jsem pridal to jeste strilelo..
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 20. črc 2010 18:25:44, celkem upraveno 1 x.
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

jestli to začalo střílet viděl bych to na lambda sondu,tedy jestli je v pořádku zapalování.(hází jiskru)
JarHru - FK

ale to by to prece takhle nehazelo s celym motorem...a jeste to jde blbe nastartovat..jak kdyby tam bylo neco seknutyho...nvmnejhorsi ze to nemuzu dat ani do servisu..celej tejde v praci na 12ckach :(
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Já zejtra provedu ještě jeden zoufalej pokus.... Zkusim proházet postupně pár dílů z funkčního MPička na to, co zlobí... Např. rozdělovač... Třeba se nějaký prohození ujme... i když to asi neni moc reálný... Jenom dotaz lamy: jak u MPi poznám, jestli jedou všechny válce? Resp. jestli svíčka hází jiskru?
Surmi - FK

Ted mě napadla prasečina :twisted: Odmontuj (2imbusy) tu zapalovací lištu nastrkej do ní svíčky a pak at jde nekdo startovat a ty prikladej zavit svíčky ke kostře (-) a sleduj zda hází jiskru asi takhle bych to vyzkoušel :)
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

to by asi slo, nevadi, ze pri tom pujde palivo do valcu? :idea:
Surmi - FK

myslím že když nebudes slapat na plyn tak se nic nestane (malé množství paliva ) kdyžtak si odpoj. pal.čerpadlo ;) jo a zkoušej ty svíčky dale od otvoru kde se davaj svíčky :-) a ani se nadto radeji nenahybej :-)
Hlavně se bacha at nedostaneš šlehu
Já bych postupoval takto vydelal lištu + svíčky vzal svičku strčil bych ji do zap.lišty poslal nekoho aby mi zatočil s motorem jak mu řeknu, priložil bych zavit svičky ji nekde na kostru a řekl aby mi protožil s motorem.. a pak bych zkoušel druhou svíčku zase v dalsim otvoru pro svíčku
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

OK, jiskra by teda předpokládám měla lítat, i když v liště bude třeba jenom třeba ta 1 svíčka... Je možnost, že by jel motor na 3 válce i v případě, že všechny svíčky budou jiskry házet? Jak to případně zjistit? Ještě jednou se omlouvám za lamí dotazy :)
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Samozrejme že iskra je iba jednou z podmienok chodu motora, musí tam ísť palivo a byť funkčný ventilový rozvod. Ak máš podozrenie, že jeden valec nejde, skús postupne odpájať konektory zo vstrekovačov. Ak sa po odpojení nič neudeje, tak to je ten nefukčný válec.
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Almond píše:OK, jiskra by teda předpokládám měla lítat, i když v liště bude třeba jenom třeba ta 1 svíčka... Je možnost, že by jel motor na 3 válce i v případě, že všechny svíčky budou jiskry házet? Jak to případně zjistit? Ještě jednou se omlouvám za lamí dotazy :)
Vyzkoušej každou svíčku zvlášť v zapalovací liště způsobem jak zde bylo popsáno a pak uvidíš. Normálně se to dělá, je to standartní postup, svíčka bude zapalovat i samotná. jako kostru ( mínus ) zvol např. víko ventilů, to je asi nejpohodlnější. Jestli máš strach z toho, že budeš mít ve válcích nespálenou směs, tak odpoj přívod paliva z čerpadla.
JarHru - FK

A je po problemu...ted jsem z kamosovi feldy hodil do moji zapalovaci listu a motor slape jako hodinky ;) Nevite nekdo kolik e pohybuje cena te listy ??
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Já jsem dnes taky udělal pokrok, ale problém vyřešenej neni. Výměna zapalovací lišty nepomohla. Tak jsem zkoušel podle Surmiho rad, jestli všechny svíce hází jiskru. Vyndal jsem svíčky a už to mě překvapilo. Mají najeto cca 5000 km a vyndal jsem je v následujícím stavu: první 2 zleva lehce nahnědlé, druhé 2 černé a poslední, čtvrtá (z leva) byla mokrá. Nicméně jsem je vyzkoušel a všechny 4 ve všech pozicích házely jiskru. Pak jsem podle rady nebuluse vyzkoušel, jestli makaj všechny válce. Zjistil jsem, že mi to opravdu jede jenom na 3 - poslední (čtvrtý z leva) stojí. Výjimečně se třeba na vteřinku chytí a pak zas nic. Co teď? :scratch:
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Zkus vyměnit svíčku. Ona muže vytažená pálit normálně a pod tlakem to nezvládne. Kolikrát jsem např u sekačky ( jednoválec ) nemohl přijít na to proč motor nechytne když svíčka pálí. Pak mi starší a zkušenější mechanik poradil zkusit jinou svíčku a hned to bylo. Zkus to ;)
Mimochodem, co je to za svíčky ??
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

OK, zítra budu laborovat dál ;) Jsou tam nějaké obyčejné 1bodové Brisky
Surmi - FK

Zkus pořídit nové svíčky sada te vyjde tak na 200+-kč vem brisky (český motor+česká svička),jinak mě napadlo či třeba nebude Vstřikovač KO (přidřený),že někdy jede někdy ne jinak bych zkusil odpojit konektor od vstrikovace a vystrikat ho nejakym kontakt sprejem.. vstrikovač na autokelly stoji 2300kč ...
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Surmi: sada svicek Brisk me na 200 vysla pred pul rokem a pokud to bude nima, neminim udelat stejnou chybu ;) Zitra zkusim prohodit svicky mezi bilou a cervenou, uvidime, co to udela ;) Konektor prostriknu.. No a ten vstřikovač by mě moc nepotěšil :evil: Uvidíme zejtra, dám vědět, jak to dopadlo ;)
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Vstrekovač by nemal byť problém kúpiť na vrakovisku, pre istotu aj dva. A iste to bude stáť menej ako 10% ceny jedného nového. Zas to nie je súčiastka, ktorá by nejako často odchádzala, takže šanca, že ten z vrakáču bude OK, je dosť vysoká.
Surmi - FK

tu mas obrazek na kterem je popsano proc maj svicky jinou barvu -je tam napsana zavada http://images.gasbuddy.com/images/blogi ... _plugs.jpg
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Takže... Svíčkama to neni... Zapalovací lištou taky ne.. Palivo (alespon nějaky) tam taky jde (vlhká svíčka)... Diagnostika neukázala žádnou chybu kromě sporadický lambdy (obrovský dík patří uživateli max21). Kabeláží ke vstřikům to taky nebude - když prohodim vstřik 3. a 4. válce, pořád nejede jeden a ten samej válec. Nepatrně mi došla fantazie. :scratch: Ještě mi bylo doporučeno seřídit ventily, o což se možná pokusim zejtra, ale nikdy jsem to nedělal, tak buhví jak to dopadne. :|
Surmi - FK

tys mel vydelane vstrikovače? nebo si jen prohodil kabel? jestli si jen prohazoval kabel a on porad nejel ten jeden valec tak je to jasne a bez shanet vstrikovač :|
Jinak k seřízení potřebujes měrky a motor se seřizuje za !studena! jinak se to seřizuje tak že jak mas ve strihu
1valec seřizuješ 4ty
když 2 tak 3
když 4 tak 1
když 3 tak 2
(štrih-zavírání jednoho ventilu(saci/vyfukový) a současne jak je uzavren ten ventil tak se otvrira druhý ventil.. (víc laicky to nejde vysvětlit ,doufám žes pochopil ;) )
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 23. črc 2010 21:45:32, celkem upraveno 1 x.
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Jenom kabel, ale vstřikovač by se měl projevit na diagnostice, ne?
Surmi - FK

DOufám že jsem to nepomychal to seřizovaní :D newim jestli by se ukazal na diagnostice
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Na to seřizování jsem se už díval do bible jménem Jak na to?, takže aspoň trochu se mám o co opřít.. každopádně díky za pomoc ;)

Pokud by se vstřik na VAGu neukazoval, bylo by to zase o něčem jinym... Ví teda někdo, jak to je? ukáže se vadnej vstřik na VAGu nebo ne? ;)
Surmi - FK

vyzkoušej vydelat vstrikovač a prohod ho z nejakym jinym :)
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

VYŘEŠENO. S cílem seřídit ventily jsem sundal víko a pod nim na mě čekala podstata problému. Zlomené vahadlo sacího ventilu toho zmiňovaného válce (sedmé zleva). Fotky ještě dodám.
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Zde slíbené foto. No snad to někomu do budoucna třeba pomůže. Každopádně mě to docela překvapilo, stalo se to tady už někomu? Na to, že by ten motor měl mít najeto 98 000km mi to přijde jako docela silnej odvar :D A taky to, že to ruplo při volnoběhu... Kdybych to aspoň nějak honil..
ObrázekObrázek
max21 - FK

Příspěvek od max21 - FK »

No to se podívejme... a já Tě chtěl nechat rozebírat palivové potrubí :D Každopádně dobrá práce :thumright: , že jsi na to přišel sám - lepší než platit za servis. Holt únava materiálu...
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Já chtěl poradit změření tlaků a to by ti to ukázalo hned, jen jsem se dostal na web až teď :D . Mohl to dělat i uchcávající vstřik ;) .
Odpovědět