Mylen píše:
ja som to hovoril, ale ked si niekto mysli, ze mu to toci dobre aj ked netoci tak ako by malo.... vidis, ze to nevysvetlis tak nech si upravuje to cidlo
proste tieto motory s nepriamim vstrekom potrebuju vyssie otacky pre start za tepla bez zhavenia ako motory s priamim vstrekom.....
Svatá pravda!
Startér ti sice točí jak divej,ale určitě né tak jak by měl,jinak by ti to chytlo dobře!!
zavzdusni se to samozrejme, ale my vsichni tady na tom foru jsme jedna velka rodina odborniku takze ti podopucim ty hadicky co vedou of filtru k nadrzi, obe IN a OUT zmacknou napr. svorkou a pak ti nezapadne nafta, pak az dodelas protec a nakopnes to tak to muze chvilku zlobit popr chcipnout po natoceni, natocis to podruhe a chvilicku podrz plyn ( staci 10sec na 2tis ) a pak ji projistotu nech chvilicku blafat na volnobeh ci ji jet kousek projet - zaprve uvidis rozdil (ne asfalt se tavit nebude bohuzel , ale na to prijdu casem ) a za druhy budes mit jistotu ze zejtra odjedes bez zavzdusneni hlavne pozor na dotazeni, ja vim jaka to je svinka tak pro jistotu po takovyhle operacich chodim vecer auto jeste preventivne natocit a bud chytne a klokta v klidu a je vse OK nebo najdu hned zavadu a muzu ji odstranit jeste pred tim nez rano budu pospichat a auto nepojede
i kdyby co ze svorka povoli,tak si do hadicek das trychtyrek, zalejes naftou a pripojis a natocis
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 18. lis 2008 9:48:36, celkem upraveno 1 x.
Důvod:předchozí citace
Mylen a Petan mají pravdu. Pomůže jednoduchý repas starteru-"únava" starteru většinou vězí v tom, že se opotřebí futra rotoru a při startu se rotor trochu "příčí". Výměna čidla, případně různé přestřihování drátků je oprava jak od Pata a Mata
presne v tyhle teplote mi felda taky nezhavila a tocila jako krava, dali mi tam cidlo z benzinovy feldy a ted zhavi porad a chyta krasne na druhe prevaleni jeste okoukn barvu nebo zkus provizorne dvarkrat nazhavit nez otocis to je jen takova provizorni rada
Tyhle výměny čidel jsou opravdu jen náhražka řádné opravy, protože když tohle začne motor dělat, tak je slabý startér, což je stará známá věc. Akorát že jednodušší je prdnout tam jiný čidlo a zase to jede dál. Ovšem když to chce někdo udělat pořádně, raději zrepasuje startér, který pak točí o poznání jinak. Člověku sice připadá že i teď mu to točí o sto šest, ale když se repasne, je to úplně něco jiného a chytne to hned i po ohřátí.
Díkes nevíte kde bych tedy ten Protec mohl sehnat, když ho u nás v AutoKelly nemají a ani neznají? když jsem se ptal ještě v jiné prodejně, tak se mi dokonce vysmal, že to je blbost
PINY píše:Zdarec.To s tím startováním je u naftové felicie uplně normální.Nemusíš se ničeho bát vše je ve 100% pořádku.Nejlepší je když necháš původní čidlo se zelením páskem a přestřihneš červenej drátek co vede k čidlu a dáš mezi něj kolem 80 ohmů odpor pak ti bude vše fungovat jak má a žhavit jak má správnej diesel.Když tam dáš čidlo z benzína můžou te zlobit otáčky a tak kvůli špatnému vyhodnocování pro ŘJ motoru.
Nebude to potom simulovat stale studeny motor a RJ pojde stale v rezime sytice, to by malo vplyv na spotrebu, resp. nezvysila sa ti spotreba?
Zkus http://WWW.TEC2000.CZ to je výhradní dovozce. Pro ČR
Edit: akorát že je divný proč je to tu o 150 kč dražší
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 18. lis 2008 9:49:25, celkem upraveno 1 x.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
co koukám,tak to je ještě bez dph,celkově to stojí přes 500 !!! nO potěš koště. Tak snad jedině že bych ti to poslal na dobírku jestli bys měl zájem,pokud to neseženeš levněji,jako já. Ale je mi to divný,páč ten maník u nás v Kelly v Mostě řikal že to nemaj moc dlouho v nabídce ,ale že by to měli mít ve všech prodejnách...
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
bono2 píše:
Nebude to potom simulovat stale studeny motor a RJ pojde stale v rezime sytice, to by malo vplyv na spotrebu, resp. nezvysila sa ti spotreba?
tak tak vyměny cidel za benzinovy jsou opava ktera se bežne praktykuje ve ŠKODA servisech ale tim se to neodztrani je pravda ze to toci ale neni to co to ma bejt aspon tady na olomoucku mam tam kamose a tem mi to poradi je to blost nejvetsi
takze repas starteru za dalsi pořadna aku a kontrola trysek pripadna oprava kontola nas rozvodu nas čerpadla
starter staci nekdy rozebrat a vyprat v tech benzinu namazat a slozit uvidiš vyzkoušej
me to pomohlo jen z casti a bylo dost znat kde sjem natankoval naftu jestly u obč benzinky a nebo u shell či omw tam byla znat kvalita startu
pak vymenil jsem aku za 77ah a ted to chyta jak benzin měl jsem ten samej problem
zmi zkusenosti pořadna aku a starter a funguje jak ma to cidlo je levnejsi varianta ale po každym startu ti to ješte dožhahuje cca 3min takze tim trpi žhaviče
Hele jestli to neseženeš a fakt bys to chtěl můžu ti to koupit a poslat poštou . Na poštovnym bysme se domluvili,třeba za polovic že si to ty...bez ohledu na počet kusů...u nás to maj za 299kč /375 ml balení . Přímo od dovozce to seženeš za 550 plus poštovný ,tak si to nech projít hlavou a dej vědět.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 18. lis 2008 9:50:06, celkem upraveno 1 x.
Kdybych nereagoval tady na fóru ,tak bud 100000% na 728352644. Čágo
Divím se, že se PINY nenaštval - jediná dobře míněná, nezištná a rozumná rada, a tolik negativních ohlasů. Za různé "poštelování vstřiku" se nechá napálit za tisíce kaček monoho motoristů, někdo zbytečně vyhodí více než 5.000.-Kč za startér, přičemž ten původní může sloužit pořád, cpou se tam baterky třeba s kapacitou mnohem větší než 62Ah atd.atd. Já jsem už v r. 97 sám tuto úpravu sám provedl (ono v podstatě není co vymýšlet - stačí si změřit závislost odporu čidla v závislostě na teplotě a přídavným odporem "posunout" tuto spínací hranici o cca 10až 20 stupňů celsia) - u mě vyšel měřením odpor 68Ohm).
Já netvrdím, že nový startér a silnější baterka situaci částečně nezlepší, každá zrychlení otáček při startu je dobré, ale ten problém je ve spuštění žhavení.
K debatě o odporu - odpor koupíte např. v GM elektronik, chtějte miniaturní odpor 68 Ohm nebo 82 Ohm - cena okolo 50 halířů. A kdo by chtěl být úplně "košér" vůči ŘJ, může ten odpor po nastartování zkratovat (vypínačem, zkušenější např časovacím obvodem přes relé třeba po 10 vteřinách).
Takže je na každém, jestli obětuje 50 hal nebo 5.000.- Já to mám 11 roků, vloni jsem měnil poprvé žhaviče, najeto 110 tisíc. Nikomu nic nenutím, nikomu nechci brát kšefty s alternátorama a čerpadlama, PINY určitě také ne.
ja tam mám danej taky odpor a je to v klidu ale dělá to fakt ten startér odpor sem tam dal protože se mi nechtělo platit novej starter.
když u mě nastal problem se startovánim(taky sem si myslel že to točí dost ale nebylo to tak) tak mi kámoš poradil rozdělat startér vyčistit a pořádně namazat a pomohlo to ale asi po 30000km to přišlo znova alo to už moc nepomohlo vyčištění startéru tak přšel na řadu odpor
Ahoj, taky jsem měl stejný problém. Pak jsem si přečetl tohle fórum a vyzkoušel jsem, jak je popsáno, zapojit předřadný odpor. Koupil jsem 75 ohm, dva metry dvojlinky a rozpínací tlačítko. Přestřihnul jsem červený drát a napájel tam odpor, který paralelně zkratuje tlačítko, které jsem dal pod palubovku. Takže za normálního stavu je odpor zkratován a při teplejším motoru, kdy to za normálních okolností nežhaví, zmáčknu tlačítko tím vyřadím zkrat, motor žhaví a startuje na první otočení. Předtím jsem musel točit motor i tak, že mi odcházela baterka. Prostě to bylo naprd, někam jsem přijel něco naložil a deset minut pak startoval. Před tím jsem vyměnil filtry, dotáh vstřiky, nabil baterku a nic nepomáhalo. Ale teď už je vše OK.
Díky za radu a mějte se!!
BTW sundejte ten plastovej dekl nad motorem, ty trumpetky sundejte a procistete kanalky k ventilum ( bude tam smes oleje a sazi z EGRu) a pak zpet dejte dekl bez trumpetek (odborne Lofasu ) a zkuste to projet, ten muj feudik lita jak zbesilej a taky NEMA NADALE traktorovej zvuk, v pripade ze date dynamizer do vyfuku tak si uzijete i lepsi tah, nizsi spotrebu a lepsi zvuk ve vyssich otackach [/quote
Dnes jsem se do toho dal - a ptám se- jde úplně sundat ten plastový kryt, aby tam byl slušný přístup- mě se to kvůli těm trumpetkám nepodařilo! Já jsem totiž ty trumpetky musel sundávat pod tím zvednutým plastovým krytem, je to dost pakárna, trumpetky byly přišroubovány na fest, zkroutil jsem 2 imbusy, ten kryt dost překážel, až speciálním imbusovým bitem se mi to podařilo, místa je tam moc málo.
A ještě dotaz - k čemu je tam ta hadička z toho plastového krytu na plechové víko ventilových rozvodů - má to snad v tom plastovém víku nějaký kalibrovaný otvor k odsávání olejové mlhy zpět do sání?
Trubička z krytu ventilů do sání vede do ventilu pro přisávání olejové emulze, který je zabudovaný v tom plastovém víku. To víko jde sundat úplně, akorát když tam máš rozpěrku tak to jde blbě.
breta píše:Divím se, že se PINY nenaštval - jediná dobře míněná, nezištná a rozumná rada, a tolik negativních ohlasů. Za různé "poštelování vstřiku" se nechá napálit za tisíce kaček monoho motoristů, někdo zbytečně vyhodí více než 5.000.-Kč za startér, přičemž ten původní může sloužit pořád, cpou se tam baterky třeba s kapacitou mnohem větší než 62Ah atd.atd. Já jsem už v r. 97 sám tuto úpravu sám provedl (ono v podstatě není co vymýšlet - stačí si změřit závislost odporu čidla v závislostě na teplotě a přídavným odporem "posunout" tuto spínací hranici o cca 10až 20 stupňů celsia) - u mě vyšel měřením odpor 68Ohm).
Já netvrdím, že nový startér a silnější baterka situaci částečně nezlepší, každá zrychlení otáček při startu je dobré, ale ten problém je ve spuštění žhavení.
K debatě o odporu - odpor koupíte např. v GM elektronik, chtějte miniaturní odpor 68 Ohm nebo 82 Ohm - cena okolo 50 halířů. A kdo by chtěl být úplně "košér" vůči ŘJ, může ten odpor po nastartování zkratovat (vypínačem, zkušenější např časovacím obvodem přes relé třeba po 10 vteřinách).
Takže je na každém, jestli obětuje 50 hal nebo 5.000.- Já to mám 11 roků, vloni jsem měnil poprvé žhaviče, najeto 110 tisíc. Nikomu nic nenutím, nikomu nechci brát kšefty s alternátorama a čerpadlama, PINY určitě také ne.
Zdarec.No já se nerozčiluju.At si každej repasuje co chce.Všem co sem to dělal tak to funguje a nikdo si neztěžuje takže vím o čem mluvím.Kdo nemá nepozná.Díky že aspon někdo se mě zastal a souhlasí.
- prestrihly drat - to udela jen idiot
- cidlo z benzinaku - to same jako s prestrihnutim dratu - sice to bude startovat ale pojede to furt jako by byl studeny motor - vic snad netreba psat?
- ze starter toci neznamena ze toci dostatecne. pokud znate princip fungovani dieselu tak vam to dojde....
Tak jak radi Petan poradim i ja - starter to je previt
1/ koupit nove zelene cidlo ve skoda salonu - aby byla jistota ze je ok
2/ staci sipujcit starter od nejakeho kamarada ktery ma benzinovou feldu a starter v poradku (musi to byt ten novejsi typ, ne ta velka svina jako ma favorit)
toto jsme osobne vykopusel, a stary naftak chyta na prvni otoceni at je venku -15, +5 nebo +30 a na teplomeru 0 nebo 70 a nebo 100 stupnu.... a jede
a funguje jak ma
Nechme každému jeho názor. Já se jen zeptám - jste přesvědčeni o tom, že vám to čidlo s postupujícím časem změnilo svoji hodnotu? Vždyť v principu je to obyčejný termistor, troufám si říci, že pokud se neuklepe uvnitř přívodní drát, ten termistor nemůže změnit svoji hodnotu snad ani o procento za deset let, nehledě k tomu, že když se podíváme na graf povolené tolerance udávané výrobcem, tak ta je skoro 20%. Když jsem to svoje čidlo měřil před 12 lety a porovnal s dneškem, žádné rozdíly jsem nenašel.
jasne ze jim cidlo hodnotu nezmenilo (teda pokud se nepokazilo - asi obcas upadne kontakt uvnitr cidla). jde o to ze pri tech +-70ti stupnich to normalne nema zhavit a ma to normalne nastartovat. ale pokud se po letech starter opotrebuje a netoci motorem odpovidajicima otackama tak to nenastartuje. kdyz daji cidlo z benzinaka tak si pri 70 stupnich motor myslim ze ma teplotu o hodne nizsi, spusti zhaveni a ono to nastartuje. nicmene posun teploty je takovy ze cca kdyz spusti vetrak chladice tak si rizeni motoru mysli ze my teprv cca 70 stupnu a vypina "sytic". takze s touhle "upravou" jezdite stale tak jako by motor byl studeny = zvyseny vonobeh, vic nafty...
¨Já myslím že to tu Vici vypsal véce než dobře. Už mnohokrít jsme se tu zmiňovali že úpravy stylu změn na čidle teploty ať už stříhání drátu, výměna za jiný typ, nebo cokoli jiného jsou prostě opravy z nouze, které sice fungují, ale jen díky tomu že jsou to oblbovátka řídící jednotky. Tedy problém s teplými starty se vyřeší tím že zkurvíte další část která byla v pořádku. Zatím vždycky tomu pomohl právě nový nebo zrepasovaný startér, protože tohle už je pěknou řadu let právě příznak slabého startéru. Opravdu je dost velký rozdíl mezi točením startéru který tam máte a připadá vám že točí dost dobře a opravdu dobrým startérem, který točí proti tomu úplně nehorázně.
1. Dovoluji si trochu oponovat - sytič se určitě nevypíná při teplotě 70 st, ale myslím, že prioritní pro jeho vypnutí je doba od nastartování motoru. Mám vyzkoušeno, že ať je venku -20 či +20 stupňů, vždy se mi sytič vypne po ujetí určité vzdálenosti - (na konkrétním místě- že by jiné feldy to měly jinak)? Ta doba je cca 2 min
2. Řekněme, že provozní teplota motoru je 95 st. Podle grafu čidla vřazení odporu cca 68 Ohm způsobí, že Řídící jednotce se hlásí teplota cca 75 st. Myslíte, že ŘJ dává motoru nějaké jiné povely při 75 a jiné při 95 st - nedovedu si představit o jaké povely by šlo a kam by šly, na čerpadle nemá co ovládat (tato ŘJ je poměrně primitivní, pokud vím, ovládá pro motor jen žhavení, sytič, ERG a imobilizér- ale k tomu by se mohl vyjádřit lépe nějaký znalec, který zná program v ŘJ).
3. Souhlasím, že cvaknout ten drát je "prasárna".
4. Výměna startéru, který točí více, určitě pomůže, zvažme ale cenu.
ad 1) ano, sytič se opravdu nevypíná při 70°C (to by čekal pěkně dlouho). Vypíná se po dosažení požadované teploty na čidle teploty, které dá signál řj a ta odstaví sytič. To že je to vždy ve stejném místě celkem je díky tomu, že čidlo teploty je hned na hlavě, a tedy ať je teplo nebo zima, v hlavě se to vždy ohřeje během chviličky a nemá šanci to moc počasí ovlivnit v nějakém větším měřítku. Proto se zdá, že je ten čas pořád stejný ale úplně není.
ad2) ano, řídící jednotka dává naprosto jiné povely motoru v 75°C a 95°C, ostatně ona dává jiné povely skoro pořád. Ten motor totiž není zase až tak jednoduchý jak si někteří myslí. Je to klasické čerpadlo po vzoru bosche, které využívá několika signálů (čidlo teploty, potenciometr zátěže, otáčky) a podle těchto údajů zhodnocených v řídící jednotce dává pokyny čerpadlu. to je sice primárně ovládáno lankem, tedy nohou řidiče, ale to je jen hlavní pohyb. Vše ostatní, co se týká přesného nastavování chodu čerpadla a tedy dobrého chodu motoru nastavuje elektronika (ventil pro zvýšení volnoběhu, ventil předvstřiku, ventil dorazu plné zátěže). Mimochodem když už jsem zmínil to že řj pracuje pořád na dolaďování čerpadla za jízdy, tak zrovna sytič, kvůli kterému to tady řešíme dostává pokyn od řj při odstavení plynu, když řj vyhodnotí, že otáčky jsou moc malé (prostě si samo trochu přidá plynu aby to nezdechlo). A právě i tady se opět objevuje potom chyba při výměně za jiné čidlo.
No nebudu to tady více rozebírat, bylo by to povídání na dlouho.
ad3)ano, s tím nejde než souhlasit
ad4) samozřejmě že startér bude dražší (i když pokud člověk ví kde ho nechat udělat, bude to v řádu stovek), ale hlavně to bude správná oprava, která motoru prospěje. Samozřejmě vyřešit to jde tak jako řada jiných věcí na autě nějakou takovouto kličkou, ale je to vždy jen horší verze.
ono pokud vse funguje jak ma, tak pri 70 stupnich vody je jasne citit zmena chodu motoru a snizeni otacek na volnobeh. no kdyz date cidlo z benzinaka, toto se stane nekdy pri skoro 100 stupnich.......................
cena starteru = cca 2300 za fungl novy starter na benzinaka s 2 letou zarukou.... a to myslim zas neni takova krize
jo jinak asi tri feldy startujici blbe pri 70 stupnich jsme opravil jen vymenou cidla teploty za nove urcene pro diesela, proste to puvodni bylo vadne...
pridam nieco a ja..
ked som chvilu mal to cidlo z MPi cize zlte, motor bol okolo tych 2tis otacok hlucnejsi, proste doslova viac "zvonil" alebo "hrakal" alebo ako to nazvat... znamy co robil s cerpadlami vravi, ze to ma 2 sytice, otacky a druhy niecos naftou, neviem ci to pridava viac nafty nie vela ale pridava alebo ako to funguje... proste to zlte slo hned prec, motor nemal pekny tichy chod, ale hrkotal v oblasti 2tis otacok...
Na štartéri sú dve teflónové púzdra, časom sa vybehajú a štartér, teda jeho rotor sa začne krížiť a tým má aj pri štartovaní väčší odber prúdu a tým aj slabšie točí. Púzdra sa dajú bežne kúpiť alebo si dajte štartér zrepasovať. Mal som tie isté problémy a skúšal som všeličo a pomohlo zrepasovať štartér za 1200,.Sk aj z novým spínačom. Teraz štartuje keď je zima, teplo - rovnako.
[quote="Zbysek"]ad 1) ano, sytič se opravdu nevypíná při 70°C (to by čekal pěkně dlouho). Vypíná se po dosažení požadované teploty na čidle teploty, které dá signál řj a ta odstaví sytič. To že je to vždy ve stejném místě celkem je díky tomu, že čidlo teploty je hned na hlavě, a tedy ať je teplo nebo zima, v hlavě se to vždy ohřeje během chviličky a nemá šanci to moc počasí ovlivnit v nějakém větším měřítku. Proto se zdá, že je ten čas pořád stejný ale úplně není.
Nechci toto vlákno už zbytečně natahovat, ale nakonec ještě pár poznámek - s tvrzením, že v hlavě se to čidlo ohřeje během chviličky, nesouhlasím - obě čidla (toto čidlo pro ŘJ a čidlo pro ukazatel teploty) jsou totiž umístěna ve stejném místě, jsou to v principu oba termistory, takže pokud ukazuje ukazatel teploty 70 st, (pokud alespoň trochu přesně ukazuje), je tam teprve až teď 70 st - ale to se přece nemůže stát za 2 min po pár metrech, -všimněte si, že když vypne sytič, měřák se ještě ani nepohnul.
O tom, zda při provozu po dosažení 70 st ŘJ posílá jiné povely - přiznávám, že program v ŘJ neznám, a pokud vím ani nikdo v této diskuzi o naprogramování nehovořil, nemůžeme tedy udělat jednoznačný závěr (ale snad z hlediska ovládání by se motor ohřátý na 70 st se mohl považovat za zahřátý).
Tu VICI:
pokud ještě máte ta vyhozená vadná originální čidla, zkuste prosím změřit odpor např. při 20 st a ve vařící vodě, moc by mě zajímalo, jak moc ta čidla "ujela". Děkuji.
Nakonec ještě jednu poznámku - řeším, aby se ten odpor po cca 10s překlenul (zkratoval přes FET) - žádné relé, ovládání pouze jedním vodičem, náklady cca 20.-Kč
breta1 píše:
Nechci toto vlákno už zbytečně natahovat, ale nakonec ještě pár poznámek - s tvrzením, že v hlavě se to čidlo ohřeje během chviličky, nesouhlasím - obě čidla (toto čidlo pro ŘJ a čidlo pro ukazatel teploty) jsou totiž umístěna ve stejném místě, jsou to v principu oba termistory, takže pokud ukazuje ukazatel teploty 70 st, (pokud alespoň trochu přesně ukazuje), je tam teprve až teď 70 st - ale to se přece nemůže stát za 2 min po pár metrech, -všimněte si, že když vypne sytič, měřák se ještě ani nepohnul.
O tom, zda při provozu po dosažení 70 st ŘJ posílá jiné povely - přiznávám, že program v ŘJ neznám, a pokud vím ani nikdo v této diskuzi o naprogramování nehovořil, nemůžeme tedy udělat jednoznačný závěr (ale snad z hlediska ovládání by se motor ohřátý na 70 st se mohl považovat za zahřátý).
Nějak nechápu proč tu řešíš ohřátí na 70°C po startu. Řešilo se tu, že po ohřátí po startu se odpojuje sytič vlivem povelu řj v závislosti na čidle teploty. Samozřejmě se vůbec nejedná o 70°C (ale to už jsem jednou psal). Čidlo teploty umístěné u tohoto motoru hned na hlavě má rychlé informace o teplotě v hlavě, protože do něj jde hned ohřátá voda. Právě proto i když se teplota na budíku ještě ani nehne, řj už ví, že v okolí hlavy už se začíná něco dít a odpojí sytič.
No a o těch povelech řj jsem toho myslím taky už dost napsal, jelikož nejen že dává jiné povely při 90 nebo 70°C, ale i při jakékoli jiné teplotě společně v závislosti na dodaných informacích od ostatních čidel.
nechci vam kazit debatu, ale ja mam cidlo s benzinaka, kamarad ma puvodni a kdyz s moji feldou parkrat jel tak si to nemohl vynachvalit a abych pravdu rekl tak mi to benzinovy cidlo prijde i lepsi, sytic mam tak 1min po nastartovani, zhavy to porad takze ten motor kolem 70°C nemusim tolikrat prevalovat a starter je puvodni a chyta mi felda na 1. nebo 2. prevaleni i za tepla i za studena i kdyz je treba -10°C, zhavicky cca 5ti lety, baterie taky pamatuje jeste doby Stalina a nemuzu si stezovat, byl jsem se ptat v servisu a technici mi i potvrdili, ze sice ma po startu felda 1min sytic, ale zase chyta lip nez s puvodnim cidlem, mno a cidlo mate stejne v podstate jen na vodu a ta slavna ŘJ ve felde je spis RE.
BTW: cidlo jsem menil protoze mi felda nezhavila po 70°C a nechtel jsem ji trapit bez zhavicek, porovnaval jsem emise a ta felda je na tom mozna lip nez byla. muj nazor a zkusenost
Jo tak tohle nutkání já mám už dlouho. Ani nechci vidět jak musí být zacpanej a zvlněnej po těch letech co auto má. Jen mě sere technická, porotže bych nejraději šoupnul trubku napřímo a takhle to bude muset být asi jen nasazovačka místo katu.
No já sem ted kupoval novej, páč mi prasknul ten vlnovec pod sběrným potrubím a navíc kat už to měl za sebou....Takže sem zainvestoval 5600 a koupil celej ten díl od sběrnýho potrubí až ke středovýmu tlumiči i s katem. Takže já ho určitě ven dávat nebudu Jinak,ale nechal jsem si ten starej díl,takže by se mohl místo toho vlnovce navařit ten "pancíř" a místo katu by se dal rezonátor...a před technickou bych to pak moch vždy prohodit...A zabiju dvě mouchy jednou ranou.
Tak o ty emise by asi fakt až tak nešlo, spíš o tu technickou. Tak jako tak se dá zajet ke známým, ale když už na technickou, tak ať to prohlídnou za ty prachy. No uvidím až se k tomu dostanu, ale buď udělám vyměnitelnej díl, nebo to dám naprudko a bude.
ja jsem taky uvazoval o vymenitelnym, mno ja tam mel dynamizer a nerekli ani popel na STK, za to vsimny kdo by co rikal, jen si ted nevybavuju jestli katlik je prisrobouvanej k vlnovci nebo jestli to je jeden dil, nechce se mi pod auto abych to zjistoval, to se radsi zeptam
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 18. lis 2008 9:41:47, celkem upraveno 1 x.
Přestože už toto vlákno asi brzo skončí, chtěl bych ještě k němu napsat pár poznámek.
Na základě předchozích příspěvků jsem vzal v úvahu i tu možnost, že ŘJ by mohla kecat do řízení motoru, který ještě není zcela zahřán na provozní teplotu (jenom připomínám, že úpravu s vložením odporu, který spouští žhavení o cca 15-20st dříve, já používám už 10 roků, protože po cca 2 letech od koupě nové feldy se teplé starty zhoršily a zkušenost je taková, že po celou dobu 10 roků se motor i spotřeba chová normálně).
Navrhnul jsem elektroniku (to je silné slovo), která způsobí, že vložený odpor se po dobu cca 20 s po startu postupně zmenšuje prakticky až na nulu, tím vložený odpor postupně vyřadí (zkratuje), takže po této době je k ŘJ připojeno pouze jen originální čidlo G27 a vše je jako v původním originálním stavu. ŘJ teď už během práce motoru snímá jen signál z tohoto originálního čidla, takže o nějaké úpravě vůbec neví.
Píšu to proto, že pokud by byl větší zájem o tuto úpravu, klidně bych ji podrobně popsal, poskytl schema a popis připojení. Jenom předesílám, že elektronika je velice jednoduchá, praktické provedení si může udělat každý jinak, já to mám jako váleček o průměru 10mm a délky 25mm, který se vloží do jednoho přívodu čidla G27 a odtud jde pouze jeden vodič, který se trvale připojí kdekoliv na linku 15. Nebude nikde žádný vypínač, žádné relé, žádná obsluha, žádná spotřeba, cena se určitě vejde do 20.- Kč.
Pokud by byl větší zájem, mohlo by se event. založit nové vlákno (toto už je dost nepřehledné) třeba s názvem "úprava čidla G27".
breta1 píše:Přestože už toto vlákno asi brzo skončí, chtěl bych ještě k němu napsat pár poznámek.
Na základě předchozích příspěvků jsem vzal v úvahu i tu možnost, že ŘJ by mohla kecat do řízení motoru, který ještě není zcela zahřán na provozní teplotu (jenom připomínám, že úpravu s vložením odporu, který spouští žhavení o cca 15-20st dříve, já používám už 10 roků, protože po cca 2 letech od koupě nové feldy se teplé starty zhoršily a zkušenost je taková, že po celou dobu 10 roků se motor i spotřeba chová normálně).
Navrhnul jsem elektroniku (to je silné slovo), která způsobí, že vložený odpor se po dobu cca 20 s po startu postupně zmenšuje prakticky až na nulu, tím vložený odpor postupně vyřadí (zkratuje), takže po této době je k ŘJ připojeno pouze jen originální čidlo G27 a vše je jako v původním originálním stavu. ŘJ teď už během práce motoru snímá jen signál z tohoto originálního čidla, takže o nějaké úpravě vůbec neví.
Píšu to proto, že pokud by byl větší zájem o tuto úpravu, klidně bych ji podrobně popsal, poskytl schema a popis připojení. Jenom předesílám, že elektronika je velice jednoduchá, praktické provedení si může udělat každý jinak, já to mám jako váleček o průměru 10mm a délky 25mm, který se vloží do jednoho přívodu čidla G27 a odtud jde pouze jeden vodič, který se trvale připojí kdekoliv na linku 15. Nebude nikde žádný vypínač, žádné relé, žádná obsluha, žádná spotřeba, cena se určitě vejde do 20.- Kč.
Pokud by byl větší zájem, mohlo by se event. založit nové vlákno (toto už je dost nepřehledné) třeba s názvem "úprava čidla G27".
Tak ho založ! Já mám o tuhle úpravu zájem. Vyměnil sem i čidlo jak někdo říkal že to může být tím, Startér je v pořádku, jen bylo potřeba vyměnit uhlíky( nechal sem to jednomu autoeletrikáři). No a teď je to lepší ,ale pořád nic moc...Takže sem pro abys založil nový téma.
Diablo píše:mno me sel box dobre dolu, akorat panove zacinam mit nutkani odstranit katlik
Nad tím taky uvažuju, ale obavam se, že už bych s tím nemohl jezdit, protože by to asi dělalo kraval jak hovado, nevim no, davno bych to vyzkoušel, ale když je to jeden velký dil, tak se mi do toho moc nechce Jedině že bych ten celý dil s katem někde sehnal zalevno a upravil ho, abych to mohl rychle a lehce zaměnit maly dil jenom s katem ne celý.
Tě píč pánové. Tak si to tu pročítám a nestačím se divit všem úpravám a vylepšením co tu nabízíte. Já mám takový problém. Mám 1.9 D Když jsem ji koupil v r.2007 za studena nažhavila a chytla, po zahřátí nežhavila a chytla až snad na po páté.Bylo tam čidlo s zeleným proužkem.Nechal jsem si poradit a vyměnil čidlo aniž bych věděl proč a nač v prodejně měli se žlutým pruhem tak jsem ho tam dal .Teplota se držela cca okolo 90C . Při každém zapnutí klíčku to nažhavilo a chytlo . Přes vánoce mi odešli žhaviče 3 byly ko 1 byl ok. Auto nechytlo . Dal jsem nové žhaviče všechny 4 a bylo vše jako dřív. Byl prosinec 2007. Teď 25.4.2008 to zase přestalo chytat .Zjistil jsem že jsou 2žhaviče ko a čidlo co tam mám patří na benzinový motor. Takže jsem koupil opět 2nové žhaviče a zelené čidlo. Teplota se drží okolo 100C a žhaví to při každém zapnutí klíčku . Tak se ptám : 1) proč se mi zvedla provozní teplota 2) proč to žhaví když by to po zahřátí nemělo (jak píšete)3)jaká je vlastně provozní teplota u 1,9D díky za odpověd
Tak dnes jsem tenhle problém řešil.Přestříhl jsem červený drát a natáhl 2 dráty a přepínač do kokpitu.Jak má auto 70stupňů-vypnu(tím přeruším drát a auto zažhaví).Potom zase zapnu a auto se chová jako normálně.
karkulk píše:Tak dnes jsem tenhle problém řešil.Přestříhl jsem červený drát a natáhl 2 dráty a přepínač do kokpitu.Jak má auto 70stupňů-vypnu(tím přeruším drát a auto zažhaví).Potom zase zapnu a auto se chová jako normálně.
Tahle možnost je jedna z nejhorších, protože se ti do řídící jednotky zapisují zbytečně chyby a jednotka pak zmatkuje a chce přepínat do nouzáku, jelikož netuší jak je motor teplý.
Jinak k petronovi 67: to že ti to najednou žhaví i na zelený je nějaký divný. Je dost možné, že to čidlo je nějaké divné, nebo jde dokonce třeba i o benzinové s přehozeným kroužkem. Každopádně při zeleném nad 70°C NESMÍ ŽHAVIT.
To že ti odešly žhavičky po tak krátké době samozřejmě záleží na tom jak často, startuješ, i na tom, že to při žlutém čidle žhaví mnohem častěji a tedy odcházejí dříve, ale hlavně na tom jaké žhavičky jsi tam měl. Pokud to byly nějaké šmejdy, není se čemu divit.
Tiez mam spravenu tu upravu - nemam sice prestrihnuty cerveny drot, len som prelepil kontakt na zasuvke cidla paskou a tak nie je vodivy (co je v podstate to iste), ale nepaci sa mi taketo riesenie. Startuje to sice dobre, ale - zhavice odchadzaju castejsie, to je jasne a co je este neprijemnejsie - ked to zeravi pri zohriatom motore, tak to pri nastartovani s tym motorom dost hadze (kope, seka?), neviem ako to co najlepsie napisat, je to asi problem kombinacie sytica a tepleho motora, lebo pri studenych startoch to chyta hladko. Takze uvazujem o kupe noveho startra (resp., ako dlho vydrzi ten repasovany - oplati sa to?). Pocul som o startroch "s reduktorom" vraj ich montuju do MPI-ciek, tie su vraj riesenim aj pre diesely - viete o tom nieco? Kolko zhruba stoja, kde sa daju kupit na Slovensku a hlavne aka znacka? Samozrejme nechcem cinsky smejd. A co sa tyka vymeny - zvladne to aj laik, alebo je na to treba nieco specialne, napr. servisny nastroj a pod.?
Vdaka za kazdu odpoved.
PS. - co vy ostatni, co mate prestrihnuty drot a pod. - startuje vam to za tepla hladko, alebo tiez ako dvojvalec?