Klínek SAMOSTAVU?? Jak je připevněn?
-
Francis - FK
Klínek SAMOSTAVU?? Jak je připevněn?
Řeším problém s brzdami (toto téma: "Po vyčištění jednoho bubnu auto nebrzdí VŮBEC").
A zajímalo by mě, jak je připevněn klínek samostavu... Jestli ho pouze táhne dolů pružinka a hranami se dotýká rozpěrky čelistí a nebo jestli je ti "prolisem" ještě zachycen do čelisti, která je k němu blíž . . . . ?
Podle téhle fotky je spojen i s tou čelistí: http://www.autoopravy.eu/foto/218-8.jpg
Jinde jsem zase viděl fotky, že s čelistí není spojen...
Klínek jsem očistil a namazal... a mrtvý chod brzdového pedálu se zvýšil na hrozných 95% z původních cca 20%...
Když pedál sešlápnu rychle cca 3x po sobě, tak se mrtvý chod zmenší na cca 50% . . .
Tak nevím, jestli to mám zavzdušněné a nebo jestli je to tím samostavem . . . (nespojil jsem ho s čelistí, pouze zasunul do místa, kde má vykonávat svislý pohyb a dolů přidělal pružinku . . .) Všechny pružinky mám nové, nové prasátko, nové čepy (co drží čelisti na štítu) a tloušťka obložení je cca 3,2mm a průměr bubnu 200,7mm, což je v normě . . .
A zajímalo by mě, jak je připevněn klínek samostavu... Jestli ho pouze táhne dolů pružinka a hranami se dotýká rozpěrky čelistí a nebo jestli je ti "prolisem" ještě zachycen do čelisti, která je k němu blíž . . . . ?
Podle téhle fotky je spojen i s tou čelistí: http://www.autoopravy.eu/foto/218-8.jpg
Jinde jsem zase viděl fotky, že s čelistí není spojen...
Klínek jsem očistil a namazal... a mrtvý chod brzdového pedálu se zvýšil na hrozných 95% z původních cca 20%...
Když pedál sešlápnu rychle cca 3x po sobě, tak se mrtvý chod zmenší na cca 50% . . .
Tak nevím, jestli to mám zavzdušněné a nebo jestli je to tím samostavem . . . (nespojil jsem ho s čelistí, pouze zasunul do místa, kde má vykonávat svislý pohyb a dolů přidělal pružinku . . .) Všechny pružinky mám nové, nové prasátko, nové čepy (co drží čelisti na štítu) a tloušťka obložení je cca 3,2mm a průměr bubnu 200,7mm, což je v normě . . .
-
Francis - FK
Re: Klínek SAMOSTAVU?? Jak je připevněn?
na tomhle obrázku je samostav zase jinak . . . : http://autokelly.cz/#PATH=3761801;13140 ... |SD=0|ST=0|
- Schimi
- Kontaktovat uživatele:
Na tom druhém obrázku je samostav v nulové poloze. Jak se čelisti oddalují od sebe, klínek klesá dolů a zvětšuje mezeru mezi čelistmi. Jeden obrázek je zepředu a druhý zezadu. Je možné, že jsi ten samostav sestavil špatně? Po prošlápnutí brzdy by se měla vůle mezi čelistmi a bubnem zmenšit na min.
1,6 sportline 1999
-
Jurka - FK
Ten klínek v tom samostavu nemá být nikde v pakných usazený!!!! J eto jen zarážka, aby až budou pakny sjetý nepropadl rozpěrkou do bubnu a nedělal tam bordel...mimochodem kdybs to nějak zasadil do paken jak by se asi pohyboval ten samostav? Leda, že by jso ho ttam dal nějak blbě a prostě se nezaseknul a nemohl sjet dolů.... to by vysvětlovalo dlouhý chod pedálu protože brzdy jsou napojené do kříže čili levé zadní pravé přední a naopak
-
Radon - FK
Dobré by bylo se zeptat.. na kolik zubů jde zatáhnout ruční brzda,... (standard 3-4 zuby)
zkrátí se mrtvý chod pedálu po zatažení ruční brzdy (1 zub...) ??
zkrátí se mrtvý chod pedálu po zatažení ruční brzdy (1 zub...) ??
-
Francis - FK
Radon: ručka mi začne brzdit na třetím zubu . .. tak nějak . .. a když mam zataženou ručku, třeba jen na jeden zub, tak mrtvý chod je furt stejnej . . .
-
Francis - FK
Jurka: pohyboval by se dolů a stahoval by dolů i tu čelist, ale to by bylo řádově v 0,1-1mm . . .
Ale tak když má být tedy upevněn jen tak, aby se mohl šoupat dolů a nahoru, tak to mam dobře . . .
Ale tak když má být tedy upevněn jen tak, aby se mohl šoupat dolů a nahoru, tak to mam dobře . . .
-
Radon - FK
Tak brzdit by měla začít už na prvním zubu, mně na prvním zubu brzdí tak, že neotočím rukou kolemFrancis píše:Radon: ručka mi začne brzdit na třetím zubu . .. tak nějak . .. a když mam zataženou ručku, třeba jen na jeden zub, tak mrtvý chod je furt stejnej . . .
jinak zkus ručku zatáhnout třeba na 2 zuby a okoukni ten mrtvej chod jestli se to nezlepší... jinak znovu připomínám, že ruční brzda by neměla jít silou zatáhnout na více jak 4 zuby, ideálně 3..., pokud jde škubnout až na 5,6... zubů. tak je problém ... pakny daleko od bubnu = dlouhý mrtvý chod pedálu...
ale díku tomuto, nebude chyba pravděpodobně v samostavu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------a když mam zataženou ručku, třeba jen na jeden zub, tak mrtvý chod je furt stejnej
základem úspěchu je samozřejmě "dokonalé" odvzdušnění... podle správného postupu!
jinak se ještě zeptám, neubývá brzdovka, někde také může být netěsnost...
-
Francis - FK
to Radon: Ta ručka takhle brzdila i předtim . . . ale v bubnu se to moc nehýbalo, protože vše bylo zkorodované, ale ručka brzdila a mrtvý chot pedálu byl minimální a brždění a dobržďování bylo "příjemné" a né jako teď, že to brzdí až úplně dole . . .
Mohlo by to být možná zavzdušňené, ale mám strach, že utrhnu odvzduš. šrouby vepředu u kotoučů, ve kterých se ale nechci moc hrabat . . Stačilo by, kdybych to odvzdušnil jen vzadu? LZ a PZ . . ? Brzdovku tam mam dot 4 a stejnou doplním...
Mohlo by to být možná zavzdušňené, ale mám strach, že utrhnu odvzduš. šrouby vepředu u kotoučů, ve kterých se ale nechci moc hrabat . . Stačilo by, kdybych to odvzdušnil jen vzadu? LZ a PZ . . ? Brzdovku tam mam dot 4 a stejnou doplním...
-
Radon - FK
ve předu odvzdušňováky neutrhneš, jsou daleko silnější, takže vzít golu s oříškem nebo očkový klíč a půjde to bez problému, případně před povolováním postříkat třeba WD40 a po odvzdušňováku parkrát klepnout kladivem a musí to jít bez problému, přinejhorším zničíš jeho čtyř-hran, ale neutrhneš.
Jinak okruhy brzd jsou do kříže LZ a PP,... PZ a LP ... nejlepší je odvzdušnit všechny kola a to v pořadí postupně od kola nejvzdálenějšího od brzdového válce
tj. PZ,LZ, PP,LP...
jinak můžeš zkusit odvzdušnit pouze jeden okruh brzd, pokud jsi měnil brzd váleček vzadu vpravo, tak odvzdušni zmíněné kolo + levé přední...
možná bude stačit odvzdušnit pouze kolo na kterém si něco dělal ale s jakým výsledkem, to ti nepovím...
jinak měj na paměti, že brzdová kapalina by se měla měnit každé dva roky, takže by bylo od věci povolit všechno a obměnit kapalinu
Jinak okruhy brzd jsou do kříže LZ a PP,... PZ a LP ... nejlepší je odvzdušnit všechny kola a to v pořadí postupně od kola nejvzdálenějšího od brzdového válce
tj. PZ,LZ, PP,LP...
jinak můžeš zkusit odvzdušnit pouze jeden okruh brzd, pokud jsi měnil brzd váleček vzadu vpravo, tak odvzdušni zmíněné kolo + levé přední...
možná bude stačit odvzdušnit pouze kolo na kterém si něco dělal ale s jakým výsledkem, to ti nepovím...
jinak měj na paměti, že brzdová kapalina by se měla měnit každé dva roky, takže by bylo od věci povolit všechno a obměnit kapalinu
-
Francis - FK
- Radon: dnes jsem koupil litr brzd. kapaliny (dot 4, Koyote (nevím jak se to píše, ale je to ta firma, co vyrábí KONKOR)) Takže při odvzdušnění budem odvzdušňovat tak dlouho, dokud nepoteče ta nová . . .
Zkusím odvzdušnit ten předek, ale v e-shopu autokelly jsem viděl odvzdušňovací šroub na přední brzdy a je úplně stejný jako vzadu . . zde jsou: http://autokelly.cz/#PATH=3761801;13140 ... |SD=0|ST=0| Tak právě myslim, že ho utrhnu . . . Když ale píšeš, že ho neutrhnu, tak nevim . . .
Zkusím odvzdušnit ten předek, ale v e-shopu autokelly jsem viděl odvzdušňovací šroub na přední brzdy a je úplně stejný jako vzadu . . zde jsou: http://autokelly.cz/#PATH=3761801;13140 ... |SD=0|ST=0| Tak právě myslim, že ho utrhnu . . . Když ale píšeš, že ho neutrhnu, tak nevim . . .
-
Jurka - FK
To není on!!! to jer na zdní brzdy do prasátka vepředu sou jiný a o dost robustnější a kratší....odvzdušnováky vepředu fakt neurveš...jak radil už tak postříkej něčím nech pusbot jemně poklepat a půjde jak pomásle, ale můžeš klidně i natvrdo silou...ten šroub fakt neurveš
-
Francis - FK
- Jurka: Dobře . . zkusim to . . . no mě když nejde něco povolit, kupříkladu hadice, co vede vzadu do prasátka a nebo ty dva imbusy, kterými je prasátko připevněné, tak jsem na to nastříkal Konkor, přiložil mosaznou tyčinku a párkrát do ní klepl kladivem a necahl jsem to cca 12 hodin působit . . . Potom znova konkor, znova poklepat a šlo to . . . tak to udělám stejně s těmi odvzdušňováky vepředu . . .
- Radon: Super . . . dík . . . Vypadá to, že je ten šroubek i kratší a že má větší průměr . . . podle toho obrázku tedy . . . dík
- Radon: Super . . . dík . . . Vypadá to, že je ten šroubek i kratší a že má větší průměr . . . podle toho obrázku tedy . . . dík