Alternatívne zapojenie SPDS- Relé kúpene

1.3MPi
Kontaktovat uživatele:

Alternatívne zapojenie SPDS- Relé kúpene

Příspěvek od 1.3MPi »

Zdravím, z dôvodu nefunkčnosti modulu pre denné svietenie rozmýšlam na alernatívnym zapojením:
Vyhodiť modul, SPDS paralelne spojiť a zapojiť takto: +12V od svetiel na spínaných +12V, a - na parkovačky. Otázka znie: bude to fungovať?
A druhá vec:V mot. prostore červený káblik idúci ku zapalovacej lište je spínaných 12V? (mám tam zapojený splynovač)
A do tretice: išla by zapojiť na SPDS nejaká kontrolka? napr. hmlovky, a ako? (viem, vymýšľam kraviny :) )

čo by som tým získal:
-o kúsok elektroniky menej (menšia pravdepodobnosť pokazenia sa)
-pri zapnutom cyklovači stieračov nebudú SPDS blikať

a stratil:
-po zhasnutí motora nebudú SPDS ešte pár sekúnd svietiť (spožďovač je pravdepodobne v module)
-budú svietiť, už pri štartovaní motora

Ďakujem za čas, a teším sa na odpovede :salut:
Naposledy upravil(a) 1.3MPi dne úte 03. srp 2010 19:22:40, celkem upraveno 1 x.
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternatívne zapojenie SPDS

Příspěvek od Atnarfus »

Já osobně bych si to nekomplikoval.

Krabičku s elektronikou bych vyhodil a nahradil jí relátkem. Jestli máš nějaké origoš schéma od těch SPDS, tak ho sem hoď a já ti namaluju co a jak přepojit. Bude ti stačit jedno rele, s rozpínacím kontaktem, které bude SPDS vypínat, když ručně zapneš světla.
Nebo pouvažuj o opravě krabičky, určitě tomu nic moc nebude.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když bych SPDS zapojoval úplně nově do auta a nechtěl použít žádnou elektroniku, tak bych to připojil takto:

Napájeni SPDS bych natáhnul od spínače obrysových světel (parkovaček). Ke spínači vede bílý drát, na kterém je napětí při zapnutém klíčku. Na bílý drát bych si tedy připojil svůj drát a jeho druhý konec bych připojil na rozpínací kontakt relátka. Od relátka by to šlo už rovnou dopředu na světla. Tím bych zajistil svícení SPDS při zapnutém zapalování.
Cívku relátka bych připojil jedním pinem na kostru (hnědý drát u spínače obrysových světel) a druhým pinem na šedo-zelený drát u spínače hlavních světel. Tím bych zajistil vypnutí SPDS při zapnutí obrysových světel.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Raceman mi napojil +12V na zapalovací lištu, ale Ježek mě za to sprdnul, takže ten jeden káblík zapojím na ten spínač obrysovek co se rozsvítí. Modul SPDS žádnej nemám, použilo se Raceho vlastní rozpojovací relátko z magicaru ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Netuším jaký příkon ty SPDS mají. 15A pojistka co je na obrysovky bude doufám stačit.
1.3MPi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1.3MPi »

Atnarfus :Myslel som, že to všetko zapojím v mot. prostore, ale asi musím rozobrať palubku(prístrojový štít), inak pôvodné zapojenie je tu: http://www.eshopbn.sk/images/zapojenied ... led_rl.jpg, a na tom module mi nefunguje, práve to zhasnutie, pri zapnutí parkovačiek. Fungovalo to zhruba 3/4 roka. Zajtra ešte skontrolujem, či tam nieje zoxidovaný káblik, keď v poslednom čase tak pršalo.
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Já to mám zapojené přes relátko, spínanej proud pro světla vezmi někde za X relém, aby ti světla nesvítila při startování, většinou to berou u aktivního uhlí,( já osobně mám z pojistkovky vytaženo +12V na samostatnou pojistkovku a z té mám dodělávanou elektriku rozvedenou dále), kostru vem někde u světla nebo v motorovém prostoru. A proud, který ovládá relátko já mám +12V ze spínačky 15-ka a -12V z parkovačky.
Po otočení klíčku se SPDS rozsvítí, při starování zhasnou a po nastartování se rozsvítí. Pokud je nastartováno, spds svítí a zapnu parkovačky, SPDS automaticky zhasnou, jelikož ztratí relátko kostru.
Kontrolku mám rovněž a to pozici z předních mlhovek, jenom jsem si nechal změnit symbol.
1.3MPi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1.3MPi »

Zajtra idem kúpiť to relátko, stačí niečo takéto ?
Mohli by ste mi teda napísať čo najpodrobnejšie, ako ho zapojiť?

Ďakujem
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Potřebuješ toto:
http://www.olejshop.sk/autodoplnky/rele ... s-odporom/
spínací relé, nikoliv rozpínací.
Pak sem hoď aktuální foto relé, které jsi sehnal a já ti detailně napíšu, kam co zapojit. ;)
1.3MPi
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternatívne zapojenie SPDS- Relé kúpene

Příspěvek od 1.3MPi »

Dnes mi do toho niečo prišlo, tak som tam nestihol behnúť :| , tak hádam zajtra...

EDIT: tak som kúpil toto:

Obrázek Obrázek
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
Odpovědět