hydrostely
-
Secu
hydrostely
nazdar,
ked su zdvihatka ocividne vadne(za studena ani moc neklepe, ked sa zohreje tak klepe ako diesel-bazarovy kus no, predtym sa moc do oleja neinvestovalo), tak moze sa nejako poskodit motor ked sa dlhodobo pouziva s takymito zdvihatkami?
druha vec ma este napadla...mohla sa stat taka vec, ze by bol zapeceny piestny kruzok a po par vymenach oleja sa mohol "odpiect"?(motor predtym zral olej, po par vymenach uz nezere).
ked su zdvihatka ocividne vadne(za studena ani moc neklepe, ked sa zohreje tak klepe ako diesel-bazarovy kus no, predtym sa moc do oleja neinvestovalo), tak moze sa nejako poskodit motor ked sa dlhodobo pouziva s takymito zdvihatkami?
druha vec ma este napadla...mohla sa stat taka vec, ze by bol zapeceny piestny kruzok a po par vymenach oleja sa mohol "odpiect"?(motor predtym zral olej, po par vymenach uz nezere).
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: hydrostely
Odpečení snad ani ne.
Já mám zkušenost, že když se změní značka oleje, tak ho to začne žrát. Když tam pak nějakou dobu je, tak se to zase srovná.
Klapající hydroštely nejsou pro motor nic dobrého.
Já mám zkušenost, že když se změní značka oleje, tak ho to začne žrát. Když tam pak nějakou dobu je, tak se to zase srovná.
Klapající hydroštely nejsou pro motor nic dobrého.
-
Secu
dik, bola menena znacka asi aj typ oleja(bol zadrbany strasne) potom sa asi odkarbonovaval(mastny vyfuk, zral olej), len nechapem ako potom mohol prestat ten olej zrat, vyfuk suchy...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Já si tak teoretizuju, že nový olej rozežere usazeniny v motoru a pak se tam zase napeče ty svoje. 
-
smazany clen - FK
Já někde četl, že u jakéhosi starého motoru ježděného na minerál a se zapečeným kroužkem, se po výměně oleje za syntetiku Mobil 1 ten kroužek uvolnil. Olej rozpustil všechny usazeniny a bylo to zase OK.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
To jsem psal já a stačí si pročíst motortalk.de a podobných zkušeností je tam kvanta (stará MB, Audi, VW atd. z počátku 80. let provozovaná x let na obyč. 15W40 po proplachu LM http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=771 a následně Mobil 1 0W40 nebo 5W50)). Pokud je to zapečené, tak se jezdilo na nějaký šmejd, protahovaly se lhůty a dávalo se tomu naprdel. Kvalitní olej to postupně rozpustí. Jen to chce první výměny výrazně zkrátit. Např. 5, 7, 10. Pokud to bude jezdit jen pojížďky po městě, tak i méně.Karlous píše:Já někde četl, že u jakéhosi starého motoru ježděného na minerál a se zapečeným kroužkem, se po výměně oleje za syntetiku Mobil 1 ten kroužek uvolnil. Olej rozpustil všechny usazeniny a bylo to zase OK.
Já slyšel cvakání hydroštelů taky, ale po již po druhé výměně byl klid.
120000 km - koupě auta (údajně Shell 5W30, olej čistý, ale Shell asi těžko)
123000 km - Mobil S 10W40
131500 km - čistič Cyclo, Total 5W40, Bishop 460g
137500 km - "Ombrého metoda", Total 5W40
146000 km - "Ombrého metoda". Total 5W40
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Secu
tak diki, teraz ma napadlo ze to na cistenie motora sme tam pri poslednej vymene liali tiez, takze uvidim ci sa tie hydrostely umudria...dik za info. inac ta "ombreho metoda" to je co? 
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Ombreho (podle nicku jednoho člena toyota klubu) metoda je krátké pár sekund protočení motoru po vypuštění oleje při kterém vyletí dost bordelu co jinak zůstatne a hned zasere novou náplň.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Josh123456 - FK
Tak to snad neni ani Ombreho metoda, jako moje, když se to tak vezme a že nejsem Ombre 
-
MagicanBlack - FK
joo tohle se dela noo.. ale neprijde mi to uplne nejlepsi.. musi to byt vazne jen citovka.. netrva moc dlouho nez poku.rvis motor...
nedej boze kdyby naskocil....
jedine odpojit benzin..
-
Josh123456 - FK
No a nebo by stačilo jen odpojit zapalování od jednotky
. Samozdřejmě, že jen citovka, ale když to neuděláš, tak ti tam docela zůstane i dost oleje, co je špinavýho v klice a kanálech a hned si zasereš ten nový olej.. Ale musí se opatrně.
-
MagicanBlack - FK
no to je pravda noo.. ale zda se mi to jako velikej risk.. ja bych to neudelal.. ale kdyz to nekdo uz ma "vychytany" tak je to uzitecny noo to je jasny..
-
Secu
som si aj myslel ze nieco take:)) dobry napad ale neviem ze ci to stoji za tu namahu...toho bordelu tam az tak vela nezostane- ked sa zriedi napr. deci bordelu ku 3 litrom noveho oleja...to neni az take hrozne(ako pre koho
)
-
Josh123456 - FK
Neni to zas tak hrozný, ale pokud ho tam budeš mít ten starý, tak se tím zasírá ten nový olej zbytečně. Taky vím, že ho moc nevyteče, ale zase vim, že když s tím motorem zatočíš lehce, tak by se neměl přidřít. A nebo ten motor pootočit na klice ručně.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Josh123456 píše:Tak to snad neni ani Ombreho metoda, jako moje, když se to tak vezme a že nejsem Ombre
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... to%E8en%ED
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=1748
ex nebožka 1,6 lpg 

-
MagicanBlack - FK
ja hlavne nevim.. proc je tam teda potom ten filtr?? Ten snad by mel bordel odfiltrovat ne??? Takze kdyz tam naliju novy olej.. a ten se smicha s tim bordelem.. tak to jde stejne pres filtr.. jeste k tomu pres novej.. a ten to prefiltruje tak ze by mel byt zase dobrej... Aspon tak si to myslim... Stejne jako se mi zda zbytecny zalivat filtr olejem..
-
smazany clen - FK
S tím zalitím se mi to nezdá jako špatnej nápad.Když jsem měl BMM favo,který už mělo volější šály,tak ta klika byla po výměně dost slyšet,než se to natlakovalo.Takže tam by to nebylo na škodu.S tím protáčením na sucho bych se bál.Jedině snad odpojit cívku a pootočit tím jen starterem. 
-
Josh123456 - FK
Je to fakt, že když někdo nechce zbytečně ztratit tlak v systému, tak je dobrý tomu napomoci tím, že ten olej. filtr naplníš tím novým oleje, aby si ulehčil práci čerpadlu a hlavně, aby se to dřív mazalo, než, když je suchý to jo. S tím zadřením, tak je fakt, že je asi lepší s tím točit startérem, protože to líp si myslim poznáš, že se ti něco děje co by nemělo, než když s tím točíš dá se říct, že bez citu klíčem na klice přes dlouhou páku. To taky souhlasim, i když je to možná pro někoho nelogický.
-
MagicanBlack - FK
Ja myslim ze zalivat ten filtr nema moc cenu.. za jak dlouho je plnej pri tom tlaku... ani vyrobce to neudava jako postup... takze si myslim.. staci to omaznout jenom na tom tesneni olejem.. nasroubovat.. a je to...
ten tlak je tam hned jak ti zmizi kontrolka.. urcite je to pro ten motor lepsi.. nez tim tocit bez voleje...
-
Josh123456 - FK
Jo to máš pravdu, že to motoru, který nemá vůle to neni potřeba, ale třeba u motoru s vůlema je to určit lepší. Nevim, kolik tam bude ten interval oproti tomu, když by se nechal např. suchý ten filtr naplnění je rozdílnej, ale nějaká doba to bude v sekundách možná i. A pro motor, který má např. vyběhlý jen olejový čerpadlo a když k tomu má např netěsný ventil tlaku v systému po zastavení motoru, tak to je sakra znát.
-
ok1kf - FK
Zdravím, mohl by mi někdo jednoduše popsat postup výměny hydroštelů?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
sundat dekl z rozvoďáku
sundat rozvodový řemen
sundat dekl z hlavy motoru
poznačit polohu a sundat rozdělovač
označit všechna ložiska vačky (ložiska se musejí namontovat zpět na své místo)
rozebrat ložiska a vyndat vačku
teď už koukáš přímo na hydraulická zdvihátka
když už bych se dostal až sem, tak bych ještě vyměnil gufera na ventilech
sundat rozvodový řemen
sundat dekl z hlavy motoru
poznačit polohu a sundat rozdělovač
označit všechna ložiska vačky (ložiska se musejí namontovat zpět na své místo)
rozebrat ložiska a vyndat vačku
teď už koukáš přímo na hydraulická zdvihátka
když už bych se dostal až sem, tak bych ještě vyměnil gufera na ventilech
-
ok1kf - FK
Díky moc za info. Snad to zvládnu. Já doufám, že to klepou ty hydroštely. Dříve jen chvíli za studena, nyní už to mlátí pořád.
Nevíte někdo kde se dají ty hydroštely koupit? Všude mají jen zdvihátka.
Nevíte někdo kde se dají ty hydroštely koupit? Všude mají jen zdvihátka.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Hydroštel je slangový název pro hydraulické zdvihátko.
-
ok1kf - FK
Tak teď jsem z toho jelen. To zvihátko je takový "hrnek" s vnějším průměrem 35mm a četl jsem tady ve fóru, že po jeho vyndání se zněho vyklepne hydroštel. Tak v tom mám nějaký zmatek. Teď nevím co se z toho vyklepne...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
U aut bez hydraulického vymezování ventilové vůle je zdvihátko jenom kus železa.
U 1.6ky jsou zdvihátka hydraulická. Jsou dvoudílná, ale nikdy jsem to rozebírat nezkoušel. Mění se prostě celý ten váleček. Na jiná auta to může mít jinou podobu. Bývá na tom třeba koule a pod.
Takhle nějak to vypadá
http://www.autodilykrc.cz/imgdily/0/050-109309j.jpg
focené je to ze strany, kde to dosedá na ventil. Ze strany vačky je rovné čelo.
U 1.6ky jsou zdvihátka hydraulická. Jsou dvoudílná, ale nikdy jsem to rozebírat nezkoušel. Mění se prostě celý ten váleček. Na jiná auta to může mít jinou podobu. Bývá na tom třeba koule a pod.
Takhle nějak to vypadá
http://www.autodilykrc.cz/imgdily/0/050-109309j.jpg
focené je to ze strany, kde to dosedá na ventil. Ze strany vačky je rovné čelo.
-
ok1kf - FK
Jo díky za obrázek. To je to co mají v krámě pod názvem zdvihátko. Já myslel, že k tomu patří ještě něco, ještě jeden kus, který je uvnitř. Protože jsem četl jak kdosi popisoval, že se musí cosi vyklepnout ven. Nemohu to za boha najít. Nicméně, OHV rozvody znám dobře, ale tyto OHC jsem nikdy nedělal a navíc tento hydraulický systém jsem nikdy neviděl. Takže pokud jsem to pochopil, tak tento jeden váleček je celé hydraulické zdvihátko a nic jiného k tomu nepatří? V motoru vidím jen vrchní stranu pod vačkou a nevím co je pod tím. Vyndám je až budu mít koupené nové. Pokud bych to rozebral předem, tak jsem bez auta vyřízený. Každopádně díky za info.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Ano tohle je kompletní hydraulické zdvihátko, které vyměníš kus za kus.
OHC nemusí mít nutně hydraulické vymezování ventilové vůle. U starých motorů se ventilová vůle nastavovala pomocí podložek. My už tam máme hydrauliku. Zdvihátko se prostě plní tlakovým olejem, který může omezeně unikat. Díky tomu se zdvihátko samo natahuje na délku a když se o něj vačka opře výčnělkem a zatlačí do něj dolu, tak olej nemůže ven a přes zdvihátko se otevře ventil.
Na netu se dají najít i schematické obrázky funkce.
Třeba zde je cca pod polovinou délky článku pojednání o hydroštelech
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=433
A zde je postup po namontování nových zdvihátek
http://www.apm.cz/link_files/FEBI_Hydra ... entilu.pdf
OHC nemusí mít nutně hydraulické vymezování ventilové vůle. U starých motorů se ventilová vůle nastavovala pomocí podložek. My už tam máme hydrauliku. Zdvihátko se prostě plní tlakovým olejem, který může omezeně unikat. Díky tomu se zdvihátko samo natahuje na délku a když se o něj vačka opře výčnělkem a zatlačí do něj dolu, tak olej nemůže ven a přes zdvihátko se otevře ventil.
Na netu se dají najít i schematické obrázky funkce.
Třeba zde je cca pod polovinou délky článku pojednání o hydroštelech
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=433
A zde je postup po namontování nových zdvihátek
http://www.apm.cz/link_files/FEBI_Hydra ... entilu.pdf
-
ok1kf - FK
Díky moc. Tohle mě moc pomohlo. Konečně je mi to jasné. Ty dva odkazy jsou vyčerpávající. Zítra to objenám a jak to dorazí, tak to rozeberu.
Příjemný zbytek večera.
Příjemný zbytek večera.