už nevím co dál

MPi 1AV
AEE
driverbus - FK

už nevím co dál

Příspěvek od driverbus - FK »

Zdravím pánové
Už nevím co mám se svou felinou 1,6 r.v.2000 naj.150000km dělat. Když ráno nastartuji sotva drží otáčky připáda mi to jakoby jela na dva na tři válce,prostě se to dusí a neuvěřitelně smrdí nevím jakoby nestíhala pálit benzín. Po zahřátí se to trochu srovná, ale pořád to není ono. Když zapnu klimatizaci a vyřadím tak motor zdechne, po vypnutí to jakžtakž jde. Další problém je ten že se občas stane, když nechám spadnout otáčky pod 1500 a pak chci znovu akcelerovat tak to nechce jet můžu mít plyn na podlaze a nic, když to takhle chvíly dusím tak se to pochvíly rozjede jakoby to chytlo druhý dech, no a když se mi nechce čekat tak sešlápnu spojku pustím a jede to normál hned. Stává se to ale i normálně při rozjezdu na jedničku.
Už vážně nevím co s tím, měnil jsem klapku, zkoušel jsem měnit řj ta je v pořádku, dále se měnila zapalovací cívka, tisíc kilometrů je tam nová spojka. Po tomto všem co jsem měnil to jelo bez chyby přesně 1000km a pak začaly všechny výše uvedené problémy. Na Vagu nepsalo žádné chyby takže už vážně nevím co mám dál vyměnit a hlavně trochu docházejí prachy už mě to stálo dost peněz a auto pořád stojí za hovno. Budu rád za každou radu. Jo a pokud by se našel nějaký člověk se stejným autem z ostravy nejlépe poruby, který by se chtěl občas sejít a probrat problémy s autem budu rád.
Ještě jsem si vzpomněl na jeden problémek, před cca třemi měsíci jsem nechal dělat geometrii před tím nové horní uložení předních tlumičů, auto bylo jako nové ,tiché přes nerovnosti do zatáček už neskákalo, volant necukal prostě super. A teď se to zase zpátky vrátilo nevím čím to ,že by to borec nevyměnil pořádně? Nebo že se to tam nějak uvolnilo? Prosím poraďte....
Psykopath - FK

Re: už nevím co dál

Příspěvek od Psykopath - FK »

Tak se s tim nekdy stav ke me, nebo se ti na to muzu nekdy prijet podivat, kdyz tak mi dej adresu do SZ
driverbus - FK

Ještě mě napadlo, že by to mohla být špatná lambda???? Ta je asi dost mastná co? Jo a kolega mi ještě říkal ať vyměním čidlo teploty ,ale to se mi moc nezdá. A dávat zato 550kč když to tím nebude se mi zrovna nechce.
MajklGT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MajklGT »

Lambda, klapka
driverbus - FK

Že by ta klapka byla špatná? Je sice nová ,ale je to ten nejlevnější shit za 3300kč. Ale to by snad psalo závadu na Vagu???
MajklGT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MajklGT »

Znamy mel neco podobneho co ty. Vymenil klapku a lambdu a uz je to zase ok. Vag nepsal nic. Zkus jeste tu lambdu
driverbus - FK

Kolik stojí taková lambda??? Neví někdo? To je to co je na svodech od motoru jak je katalysator? Popřípadě nemá tady někdo nějakou funkční na prodej?
MajklGT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MajklGT »

Myslim original 2000 uni kolem 1000. Skoda ze jsem si to neprecetl driv ted sem jednomu nechaval kat i s lambdou, mohl jsem ti ji dat zdarma :(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Lambdu můžeš zkusit odpojit. Bez ní to jezdí lépe, než se špatnou. S odpojenou lambdou jezdí motor celkem normálně.

Na volnoběh ale lambda nemá naprosto žádný vliv, tak tomu moc nedávám. Problémy s volnoběhem má ve valné většině na svědomí klapka. Trochu do toho kecá snímač teploty chladící kapaliny.
driverbus - FK

Že by se nová klapka po tisíci najetých kilometrů posrala? na co tam teda ta lambda je? Když to jede krásně i bez ní jak říkáš. A co mám tedy vliv na to ,že to jednou jet nechce ikdyž mám oplyn až na podlaze? Když vyšlápnu spojku tak to jede hned. Na to nemůže mít lambda vliv?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Lambda je tam pouze na to, aby podle ní řídící jednotka regulovala množství benzínu. Na netu najdeš hromadu informací. V podstatě je to kyslíková sonda. Řídící jednotka podle množství kyslíku ve výfuku přidá nebo ubere množství benzínu. Jde o spotřebu a hlavně o ekologii.
Když lambdu odpojíš, tak řídící jednotka dávkuje benzín podle předprogramovaných hodnot. Výrobce počítá s poruchou snímačů a když z nich leze nesmyslný signál, tak je ignoruje a použije předprogramované hodnoty.

Jestli je klapka z druhovýroby, tak se ani moc nediv. Není to tak dávno co jsem řešil 1.6ku v Oktávce. Původní klapka byla v háji, tak si majitel nechal v servisu namontovat novou. Chvíli to fungovalo a pak to blblo ještě víc než s původní. Dojel tam znovu a připlatil na originální klapku. Motor šlape jako za mlada.

To že je něco nové ještě neznamená, že to funguje.

Netvrdím že je to nutně klapka, ale je to dost pravděpodobné. I když trochu mne nahlodává to, že to nejede ani pod plynem. Vadná klapka způsobuje problémy hlavně s volnoběhem.

Tenhle tvůj problém je nejlepší řešit důkladnou diagnostikou. Jestli se to projevuje trvale, nebo hodně často, tak něco určitě za jízdy naměříte.
driverbus - FK

Dík za vysvětlení. No Já doufám , že se to borcovy podaří zpravit ,ale nevím jezdím tam poslední 4 měsíce a vždy to vydrží opravené jen chvíli. Stejně teď nemám money takže musím vydržet.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Na reklamaci odfláknuté opravy nepotřebuješ peníze. Stačí být dostatečně důrazný.
driverbus - FK

Ještě mám jeden dotaz. Včera jsem čuměl na motor a všiml jsem si že v nádržce chladící kapaliny se dělají bublinky od hadice co jde do té nádobky. Je to normální??? Voda mi neubívá, teplota drží na normálu. V oleji vodu nemám a vevodě nemám olej. Tak nevím.
MajklGT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MajklGT »

Zahrej motor, otevri vicko a pridej plyn nemela by ti nejak moc skakat hladina v nadobce.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ze silné hadice žádné bubliny jít nesmějí.
Tou slabou hadicí od termostatu tak tam tak nějak střídavě pořád plive, to neřeš.
Psykopath - FK

No, byl jsem se na tu feldu podivat, ale vsiml jsem si az jsem otevrel kapotu ze to je 1.6, to nic ale nemeni na tom, ze je to jenom motor. Moje poznatky poznatky:
-v nadrzce chladici kapaliny bublaji bublinky (ze spodni silne hadice) - coz si myslim, ze neni nic zdraveho
-plastove potrubi (saci potrubi) ktere kryje skrtici klapku ma ulomenou jednu packu - myslim si, ze nasava falesny vzduch
-odkud vede silnejsi hadice do sani pred skrtici klapku? Odnekud zespoda... nevim co to je - kdybych mel fotku dokazu oznacit, fotku nemam
-gumove tesneni pred skrtici klapkou od oleje, klapka je ale uplne cista...

Muzou tyto "symptomy" zpusobovat spatny chod motoru?
Byl jsem u toho a kdyz se zapne klima, tak motor skoro zdechl - volnobeh spadnul na 100 otacek, pak se z toho nejak vyhrabal ale dalo mu to zabrat - myslel jsem, ze kdyz se zapne klima, tak by RJ mela zvysit volnobeh - nestalo se tak.
Jinak jsem zkontroloval zakladni veci - rozdelovac - celkem v klidu, trochu opalene kontakty, zadna hruza, indukcka nova, cidlo teploty taky ok - kdyz jsem ho pri studenem motoru odpojil, skoro to nechytlo
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Bublání hadicí je problém.

Ulomená packa potrubí je relativně nepodstatná věc. Ta trubka vede od vzduchového filtru. O falešném vzduchu se dá mluvit až za škrtící klapkou.
Gumová hadice vedoucí zespodu od motoru nahoru do sacího potrubí je odvětrání klikové skříně.
Těsnění nad škrtící klapkou je zaolejované normálně. Dostává se tam olej právě tím odvětráním

Když zapneš klimu, tak to nejdřív zvedne volnoběh a až potom cvakne spojka na kompresoru. Když padají otáčky, tak je něco špatně.
driverbus - FK

Takže zase další problém. Co může způsobovat ty bublinky? A proč to vadí? Jak jsem psal výše, teplota chl. kapaliny je v pořádku a ani nikde neuniká. V oleji vodu nemám tak proč by to měl být problém? Začínám si říkat ,že bych to měl raději vyhodit. Čím víc to zkoumám tím více závad se objevuje. A najít dnes kvalitní a levnější opravnu jak jsem zjistil je opravdu těžké. Hlavně mi neříkejte že mám špatné těsnění pod hlavou nebo něco podobného, to zase bude několika tisícová investice. Začínám si říkat, že by mě levněji vyšlo auto z půjčovny. :( Jinak díky za vaše rady a poznatky.
Psykopath - FK

Tak vadi to, protoze se ti nekudy dostava vzduch do uzavreneho okruhu - coz by nemelo, dale me znepokojuje to, ze pri zapnuti klimy to nezvysi volnobeh... a to nevim cim je zpusobene...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli to stále bublá, tak to bude pravděpodobně těsnění pod hlavou. Zkus natlakovat chladící systém a uvidíš kde bude voda. Já typuji že v jednom válci.
Problémy s volnoběhem jsou tu tisíckrát probrané, tak stačí hledat. Začal bych vyčištěním škrtící klapky a provedením základního nastavení.
Psykopath - FK

skrtici klapka je nova...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Originál, nebo druhovýroba?
Psykopath - FK

druhovyroba

edit: no jo, chtelo by to napichnout na diagnostiku, ale nemam notas :-(
driverbus - FK

Diagnostika neukazuje žádné chyby. Nemůže to tedy způsobovat ta voda ve válci? Případně jak se projevuje voda ve válci? Co se stím dá dělat pokud tam ta voda opravdu je? Je to na výhoz nebo se to dá opravit? A co se může stát když s tím budu takto jezdit dál? Dík za odpověď
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

S klapkou z druhovýroby jsem se potkal jenom jednou a nefungovala. Volnoběh blbnul víc než tou původní vadnou.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

driverbus píše:Diagnostika neukazuje žádné chyby. Nemůže to tedy způsobovat ta voda ve válci? Případně jak se projevuje voda ve válci? Co se stím dá dělat pokud tam ta voda opravdu je? Je to na výhoz nebo se to dá opravit? A co se může stát když s tím budu takto jezdit dál? Dík za odpověď
Voda se do válce dostane díky vadnému těsnění pod hlavou, nebo prasklou hlavou. Obojí je opravitelné. Napřed bych ale natlakoval chladící systém, abych se přesvědčil že tam nějaká netěsnost opravdu je.
driverbus - FK

Prosím poraď jak mám natlakovat ten chladící systém ??? Nikdy jsem to nedělal, zvládnu to sám nebo budu muset někam do servisu?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Lepší dva obrázky, než odstavec textu.
http://2i.cz/4b460d27f4
http://2i.cz/5a571c36e5

Jednoduše odpojíš tu slabou hadici od expanzky. Místo ní na expanzku připojíš hadici od kompresoru a tu odpojenou slabou hadici něčím zacpeš.
Nech to foukat klidně dvě hodiny. Vyndej svíčky a koukej do spalovacích prostorů jestli tam časem bude voda. Třeba to teče někde jinde, i to se při natlakování velice rychle ukáže.
PJDefort - FK

Příspěvek od PJDefort - FK »

potvrzuju, že druhovýrobní klapka (Vika) je uplně k ničemu, sám jí v autě mám od původního majitele, naprosto ze všech stran září novotou, rok stará a od koupi sou s tim sem tam problémy (zhoupnutí otáček při vyřazení skoro do chcípnutí, sem tam chcíp, v nejmíň vhodnejch chvílích..)
driverbus - FK

Začínám si říkat, že na tom asi něco bude, protože mi to říkalo už více lidí, že ta klapa VIKA je na chuja. Ale co mám teď dělat? Mám říct borcovi v servise ,že jí nechci ať ji vrátí? Kdoví jestli mu jí vůbec zpátky vemou. A co mám teda koupit za klapku Originál? Vždyť ta je pěkně mastná :(
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co tu klapku zresetovat do továrního nastavení,aby si to začínalo načítat nanovo provozní hodnoty? Vím není to 1.3 MPI,ale za úvahu to stojí.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Borec v servisu měl opravit auto. Opravil ho? Neopravil, proto bych mu to reklamoval a dokopal ho k pořádné opravě s použitím pořádných dílů.
driverbus - FK

Atnarfus píše:Borec v servisu měl opravit auto. Opravil ho? Neopravil, proto bych mu to reklamoval a dokopal ho k pořádné opravě s použitím pořádných dílů.

Takže když mu řeknu, že tu klapku nechci ,že si připlatím za nějakou lepší tak by mi to měl vyměnit zadarmo ne? Když to stále nejede tak jak by mělo. Přece nemůžu za to že mi tam dává díly které nefungují a pořád dokola mu platit za práci, ale zase na druhou stranu on za to taky nemůže , že ty díly nefungují. Tak kdo potom má tu práci platit???
Vůbec bych se nedivil, kdyby ten problém nebyl v klapce (ikdyž tvrdil že diagnostika ukazovala že je špatná), ale úplně někde jinde a tu klapku mi měnil jen proto, že nevěděl co tomu je. Nejraději bych mu řekl ať si tu novou klapku vezme vrátí mi 3300kč+ peníze za práci nasadí mi tam tu původní a nashledanou. A jel bych někam jinam třeba do autorizovaného servisu a tam bych se asi pěkně prohnul. :roll:
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

No a co to udělat úplně jinak. Přiject tak a říct ,že to pořád nejede ,nebo co to dělá stejně jako předtím.Je to reklamace opravy a ta je legální. No a ještě jedno ,kontroloval někdo váhu vzduchu a čidlo teploty na kterých záleží množství paliva ke spálení.
driverbus - FK

čidlo teploty by mělo být dobré, zkoušel jsem ho odpojit a auto nechtělo chytit vůbec a když chytlo tak to točilo snad 100ot./min Váhu vzduchu nevím jestli kontroloval.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

driverbus píše: Takže když mu řeknu, že tu klapku nechci ,že si připlatím za nějakou lepší tak by mi to měl vyměnit zadarmo ne? Když to stále nejede tak jak by mělo. Přece nemůžu za to že mi tam dává díly které nefungují a pořád dokola mu platit za práci, ale zase na druhou stranu on za to taky nemůže , že ty díly nefungují. Tak kdo potom má tu práci platit???
Vůbec bych se nedivil, kdyby ten problém nebyl v klapce (ikdyž tvrdil že diagnostika ukazovala že je špatná), ale úplně někde jinde a tu klapku mi měnil jen proto, že nevěděl co tomu je. Nejraději bych mu řekl ať si tu novou klapku vezme vrátí mi 3300kč+ peníze za práci nasadí mi tam tu původní a nashledanou. A jel bych někam jinam třeba do autorizovaného servisu a tam bych se asi pěkně prohnul. :roll:
Když dáš někomu auto na opravu, tak ti může být úplně jedno jak si vypořádá případnou reklamaci špatně odvedené práce. To že kupuje šmejdy je jeho problém.
Opravil závadu kterou jsi opravit chtěl? Neopravil. Má tedy dvě možnosti, opravit to znovu a pořádně, nebo ti vrátit peníze.
Psykopath - FK

No chtelo by to projet diagnostikou za jizdy... muzes sehnat notas? kabel mam a soft taky, takze no problemo, ale nemam notas...
driverbus - FK

Jo notas by sehnal. Se poptám a dám vědět.
Psykopath - FK

ok, az budes mit notas napis, ja mam pristi tyden odpoledni, tak bych se na to mohl dopoledne mrknout.

Byl bych rad, kdyby tu mohl nekdo s 1.6 hodit informativne normalni hodnoty jedouciho motoru, abych mel s cim porovnavat...
driverbus - FK

Autem jsem nenjezdil cca 6 dní včera jsem chtěl nastartovat a zjistil jsem, že mám vybitou baterii. Neukazovaly ani digitální hodiny prostě úplně mrtvá. Dal jsem to do nabíječky dnes jsem to nastartoval trochu projel. Chytlo to krásně i otáčky byly jak mají být. Tak nevím že by závady zmizely??? Každopádně jsem přišel na to ,že mi trochu kapal fridex. A to tam jak je čidlo teploty tak z toho druhého pičince co tam je to samé akorát bez čidla. Nevím co to je zkusím to vyfotit a zítra to sem šupnu snad mi někdo poradí co stím. Možná proto jsou ty bublinky v nádržce jak jsem psal výše.
PJDefort - FK

pokud ti to kape tam, tak to nic neni..kup stejný těsnění jako se dává pod čidlo a vyměň ho v tom stejně jako bys měnil na čidlu ;) a pokud ti to nezlobí, tak to asi způsobilo to, že se ti vymazali adaptační hodnoty..takže to stačilo píchnout na vag a udělat základní nastavení, který zřejmě ten co ti měnil klapku neudělal...ale dej vědět až to pořádně projedeš
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když ti chcípla baterka, tak se zresetovala řídící jednotka motoru a po zapnutí zapalování se tak nějak samo provedlo základní nastavení.
driverbus - FK

PJDefort píše:pokud ti to kape tam, tak to nic neni..kup stejný těsnění jako se dává pod čidlo a vyměň ho v tom stejně jako bys měnil na čidlu ;) a pokud ti to nezlobí, tak to asi způsobilo to, že se ti vymazali adaptační hodnoty..takže to stačilo píchnout na vag a udělat základní nastavení, který zřejmě ten co ti měnil klapku neudělal...ale dej vědět až to pořádně projedeš
Nevíš kolik to těsnění stojí? A co mám v obchodě říct ,že chci? Jak se to jmenuje těsnění na? Dík za info. Jo a stěma adaptačníma hodnotam kdybys měl pravdu tak by to bylo super :lol: Ovšem otázka je jak dlouho to vydrží :( Takže teď už mi teda zbývá jen zjistit proč se mi vybíjí po několika dnech baterka. Něco ji musí vybíjet, ale co??? Nic zapnuté tam nemívám a pochybuji ,že by to vybil alarm už po čtyřech pěti dnech. Zkusím baterii ještě na nějaký den odpojit a zkusit jestli není vadná, ale naposled (3měsíce) když mi to borec nabíjel tak to proměřoval a říkal že je ve stoprocentním stavu. Jo a ještě k tomu těsnění, je lehké to vyměnit??? Zvládnu to i Já naprostý tech. antitalent? :P
driverbus - FK

Tak jsem těsnění vyměnil a stále to kape. Sice ne už tak moc jako předtím, ale stále. Vyměnil jsem i tu packu co to tam jakoby zajišťuje. Když jsem to měnil tak mi z toho samozřejmě vyteklo plno fridexu, nalil jsem tam destilku zatím. Pak jsem to jel projet, potom jsem na to čuměl jestli to nepřestalo kapat ,ale bohužel. Zkusím vyměnit ještě celou tu záslepku, ale nevím jestli to pomůže. jinak už nevím ,protože tam už nic jiného na výměnu není. Bublinky v nádržce už sice nejsou, ale pro změnu jak jsem se na to díval motor natočený, tak ručička na teploměru vyšplhala asi milimetr pod červené pole to se mi nikdy předtím nestalo. Není to třeba nějak odvzdušnit nebo něco? Protože se mi zdá, že jsem tam nalil méně vody než mi vyteklo. Přitom hladina je mezi ryskama??? prosím poraďte.

K tomu volnoběhu:
Už to hraje jak má i s klimatizací to je super docela jsem si oddechl, nicméně stále přetrvává problém ,který mě dost sere. Občas se stává to že na to šlápnu a ono to nechce akcelerovat, stačí pustit nohu s plynu a pak znova sešlápnout a hned to krásně tahá od spodu tak nevím co tomu může být?
PJDefort - FK

jen tak mimochodem, točí se ti větrák když to máš už milimetr pod červenym jak řikáš? případně, když pustíš klimu, klidně i s vyplym ventilátorem topení, roztočí se ti sahara?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když ti tak pomohlo zresetování řídící jednotky, tak bych začal diagnostikou a základním nastavením. Evidentně se na to ten machr v servisu vybodnul, proto ten motor tak šílel.

Na kapání chladící kapaliny jde docela dobře řešit pomocí silikonového tmelu. Nemá samozřejmě smysl tekoucí místo patlat zvenku. Je nutné vypustit kapalinu, místo rozebrat, očistit, vysušit, namazat tmelem, smontovat a nechat alespoň den tmel vytvrdnout. Použití silikonového tmelu na chladící soustavu není vůbec nic špatného.
driverbus - FK

Takže závady odstraněny. Provedeno základní nastavení a třetí den to hraje jak má. V nádržce se již bubliny netvoří.
Kapání fridexu se nakonec podařilo vyřešit. Zjistilo se ,že je opravdu vadná ta záslepka z umělé hmoty, byla prasklá uprostřed, dala se profouknout vživotě by mě to nenapadlo. Dolil jsem destilovanou vodu, později vyměním za fridex. Teď mě ale trápí další věc včera když jsem dlouho stál na místě se zapnutým motorem tak ručička teploměru vystoupala až do červeného pole a větrák se nezapnul :o nevím proč, přitom než začal kapat fridex přes tu záslepku tak větrák sepínal jak měl. Když zapnu klimu normálně se zapne. Dnes zase pro změnu sepínal jak měl tak nevím proč to jednou funguje a po druhé ne? Možná by mi pomohlo udělat ruční ovládání ventilátoru chlazení. Je to složité? Teď je na řadě výměna palivových trubek jsou pekelně prohnilé takže mám obavy, že by zimu nepřežily. Nevíte někdo kolik mě to cca asi vyjde? Výměna plus ND?
driverbus - FK

Ještě jsem si vzpoměl na jednu věc. Jak jsem tak koukal do motorového prostoru zjistil jsem ,že mi tam visí drát na kterém je nějaký nezapojený konektor, nebo jak se tomu nadává. Volně tam leží na tom spodním plechu jakoby pod světlem. Ale za boha jsem nenašel místo kde by měl být zapojen. Vede to od drátů které jsou připojeny myslím, že ke startéru. Je to vlastně při pohledu shora přímo pod tou záslepkou jak jsem psal. Přitom všechno funguje jak má takže mě vůbec nenapadá naco to je??? Zkusím to zítra vyfotit. snad mi někdo poradí až to vyfotím. Nebo pokud by se někdo z ostravy našel kdo má 1,6ku a byl by ochoten se sejít rád bych se podíval.
PJDefort - FK

ten drátek by moh bejt z termospínače v chladiči nebo z čidla zpátečky, což je pravděpodobnější...koukni jestli ti svítěj zpátečkový světla..pokud to neni ani jedno, tak to určíme podle fotky
Odpovědět