"D" kontakt pre snímanie chodu motora

Martin420
Kontaktovat uživatele:

"D" kontakt pre snímanie chodu motora

Příspěvek od Martin420 »

Čaute elektrikári, pri kupovaní centrálu som obdržal v obchode A4 so zoznamom rozličných prípojných bodov v rámci elektriky pre feliciu (kde nájdem kostru, +12V, spínaných 12V, konektory pre výstražné svetlá a pod). Našiel som tam aj bod označený ako "D" kontakt pri ktorom je poznámka že sa nachádza pri alternátore (bližšie nie je uvedené kde presne) a že slúži napr. na pripojenie denného svietenia pretože sníma kedy je motor naštartovaný. Neviete mi niekto povedať viac o tomto "D kontakte", hlavne kde presne sa u toho altíku nachádza? Dik
Moja Feliz:
"No tuning, only decent" ;)

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Psykopath - FK

Re: "D" kontakt pre snímanie chodu motora

Příspěvek od Psykopath - FK »

Vede do budiku, je to kontrolka dobijeni, ale ted presne nevim, ktery kablik to presne je, to ti ted z hlavy nereknu, koukni do schemat
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

na alternátore máš len dva kontakty hrubý z očkom červený a zelený ku kontrolke , možno nájdeš označenie D
Psykopath - FK

Ano, ale pri montazi centralu (alarmu) si myslim, ze je efektivnejsi napichnout se na budiky, nez tahat dalsi kabel do motoroveho prostoru...
Psykopath - FK

otazka ale, jestli je treba D kontakt zapojovat - nekdy mivaji univerzalni papiry, kde jsou vsechny mozne pripojne mista a pouzivaji se jen nektere...
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Myslím ,že je to zelený vodič připojený na konektor na desce rychloměru umístěný svisle uprostřed. Je to vodič pro kontrolku dobíjení.Vede od altíku až ke svorce na rychl.Za běhu motoru 14 V.Po vypnutí 0V.Tím se rozlišuje stav při neoprávněném startu.(BEZ DEaktivace ALARMU).
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Připojovat dálkový centrál, nebo alarm na Déčko je ptákovina. Stačí to připíchnout na spínací skříňku. Prostě když je zapnutý kliček, tak o tom má řídící jednotka informaci. Nepotřebuje nutně vědět jestli se točí motor nebo ne.

Já osobně jsem tenhle kontakt záměrně na obou autech odpojil. Blokovalo mi to funkci dálkového ovládání centrálu při zapnutém zapalování. Víc mi vyhovuje, aby šlo auto zamknout i když je nastartované. Nechám vrčet motor, aby to topilo/chladilo a přitom dálkou zamknu aby mi tam za zadkem někdo nevlezl.
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

Ja som chcel tento kontakt využiť na zapojenie SPDS. Je pravda že ich spotreba je zanedbateľná, no uvažoval som že by bolo dobré keby nabehli až po štarte motoru miesto toho aby svietili už pri otočení kľúčom do polohy 1. Centrál, alarm a podobné prkotiny je jasné že nemá zmysel na toto pchať...
Moja Feliz:

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Psykopath - FK

Atnarfus: nektere dalkove centraly maji indikaci nastartovaneho motoru kvuli zamykani v aute.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Jenomže asi tak 80% řidičů nenechává nastartované zamčené auto na parkovišti.A tento kontakt právě vyhodnotí neoprávněné nastartování auta i když jsou vyškublí kabely ze spínací skřínky.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

V případě alarmu je to zajímavá informace. Kolega Martin420 píše o centrálu.

Já teď v létě nechávám nastartované auto docela běžně. Něco nakládám/vykládám, ale klimu si nechám běžet. Zamčené auto neumožní kolemjdoucím, aby mi něco z auta vzali, nebo s ním dokonce odjeli. Nevzdaluji se od auta na dlouho, čorkaři jsou ale rychlí.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Ano opravdu se píše o centrálu a tudíž ten kontakt má jiný význam.Některé centrály automaticky po určitém čase zamykají dveře při vypnutí motoru auta. Zapomenutí zamčením od řidiče.Když poběží motor se zablokuje zamknutí centrálu. Na svorce 15 je po vypnutí napětí baterie(12,5-12,8V).Na D je 13,4-14V. I tato hodnota může být rozhodující o provozu vozidla.
Psykopath - FK

Vzdyt jsem psal, ze nektere centraly maji moznost uzamknout auto kdyz mas nastartovany motor a zmacknes brzdovy pedal, viz. např: http://levnealarmy.cz/eshop/centralni-z ... -do-g.html - citace z navodu: "Automatická funkce centrálního uzamykání: Při zapnutém zapalování a
zavřených dveří po trojnásobném stlačení nožní brzdy se dveře
vozidla uzamknou. Pokud se vozidlo zaparkuje,po vypnutí zapalování se
dveře vozidla automaticky odemknou. Po dobu jízdy se dveře vozidla
můžou uzamknout i stlačením zamykacího tlačítka, a odemknout
stlačením odemykacího tlačítka."
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

Martin420 píše:Ja som chcel tento kontakt využiť na zapojenie SPDS. Je pravda že ich spotreba je zanedbateľná, no uvažoval som že by bolo dobré keby nabehli až po štarte motoru miesto toho aby svietili už pri otočení kľúčom do 1. polohy. Centrál, alarm a podobné prkotiny je jasné že nemá zmysel na toto pchať...
Citujem sám seba, pretože jedina zmienka o centrále bola úplne na začiatku a je to absolútne nepodstatná informácia. Keby som tam napísal že som ten zdrap papiera dostal v samoobsluhe keď som kupoval rohlíky, asi by to vyzeralo hlúpo :D Tak som tam napísal kde mi to dali, ale žiaden súvis s centrálom táto debata z mojej strany nemá ;) Ja chcem vedieť len či ten "D" kontakt vo felde existuje a ak áno tak kde a či je možné naň napojiť nejak SPDS. Dôvod - v citácií...
Moja Feliz:

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Psykopath - FK

ano existuje, a da se na nej napojit. ted ale nevim presne ktery kablik to je, a je na nejakem konektoru (myslim, ze je to prostredni zluty) na budicich... Pokud to chces presne vedet, zitra se podivam pod budiky, ktery to je (stejne si musim vymenit zarovky :-D)...
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Ja jsem se na nej napichl ve svazku pod kastlikem spolujezdce...
Jen te varuju, ze se muze stat, pokud ma motor hodne male otacky - tesne pred chcipnutim, ze ti svetla zhasnou. Jakmile se zase zvednou otacky, tak se samozrejme zase rozsviti. Nicemu to nevadi, pisu to jen abys to vedel. Sam bych si to tak zapojil asi taky...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
Psykopath - FK

Ano to mas pravdu, ale mi se to zatim stalo asi jednou, a to kdyz jsem zamyslene dojizdel do krizovatky, mel jsem zarazenou trojku a zapomnel jsem slapnout na spojku a vyradit :-D Jde to ovsem eliminovat nejakym zpozdenim po vypnuti motoru, ovsem nevim jak je to u seriovych jednotek SPDS, jestli to maji nejak osefovane...
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Pokud myslis seriove jako primo z automobilky (jako ze asi ano), tak ty se davaji jen do novych aut, ve kterych ma RJ info o tom, jestli motor ma bezet nebo ne. Nemusi se to ridit alternatorem...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Já měl na -D- což je kontrolka dobíjení zapojeno relé automatického spínání světel vlastní výroby,ale zapojené tak,že světla zhasla až s vypnutím klíčku.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Takto to lze zapojit taky. To me nenapadlo... :scratch:
Odpovědět