Jaký tedy odpor?

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
GeorgeWWW
Kontaktovat uživatele:

Jaký tedy odpor?

Příspěvek od GeorgeWWW »

Zdravím,

tak jsem si počítal podle vzorečku uvvedeného v radách a návodech, jaký odpor bych měl použít k ledkám, které bych chtěl dát do vypínačů a vyšla mi (aspoň myslím) blbost.

Tady jsou údaje o diodě: Popis produktu LED 5mm červená 5000mcd/20° čirá, Iv: 5000mcd při If 20mA,Úhel: 20°, Vf: 1.9V

Pokud to budu počítat na napětí 12V, tak podle vzorečku to je: (12-1,9):0,02=505 Ohmů

Půl kiloohmu. Kde dělám chybu?
Obrázek
Roman813 - FK

Re: Jaký tedy odpor?

Příspěvek od Roman813 - FK »

Je to naprosto spravne, jen drobny detail, v aute je palubni napeti za provozu 14V, po startu chvili i 14,5, takze aby to neco vydrzelo, je lepsi tu diodu nedrtit na maximalni proud 20mA. takze cca (14-1.9)/0.02 = cca 605 Ohmu, nejblizsi i s rezervou je 680Ohmu, ja jsem radeji na cervene LEDky daval 750 Ohmu a mela odber cca pak 15-17 mA. uz mi to tak sviti v aute 2,5 roku a v pohode.
GeorgeWWW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GeorgeWWW »

Aha, díky za radu, mě to jen přišlo jako velké číslo, čekal jsem, že to bude na desítky Ohmu a ne na stovky. Ještě jednou dík!
Obrázek
GeorgeWWW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GeorgeWWW »

A když už to téma tady mám, kterej odpor by to tady odtud byl? http://www.tipa.eu/cz/kategorie/elektro ... ory-do-2w/

Uvádějí to ve výkonu a nikde nemají údaje o odporu :evil:
Obrázek
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

napr. http://www.tipa.eu/cz/produkt/02211446- ... t-50ppm-r/

hodnota odporu tam napsana je, jen ji musis umet precist.

pismeno znamena desetinou carku a jednotlivy pismena znamenaj predponu (nasobek)

R - neni predona, znaci pouze desetinou carku
K - 1 000x
M - 1000 000x
....

takze treba 6K8 = 6800 Ohm
GeorgeWWW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GeorgeWWW »

Aha, jsem zase o něco chytřejší, děkuju! ;)
Obrázek
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Pro ulehčení výpočtů přihodím software ledcalc, který vám po zadání hodnot spočítá výsledný odpor a jeho výkon. Pro použití v autě hodně předimenzujte hlavně výkon, jinak z toho budete mít radiátor.
Taresz - FK

Příspěvek od Taresz - FK »

No tak teraz ako to mám pocitat???predimenzovat?? :oops:
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

(P = U*I) tech 0.6W bude bohate stacit
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Ano, na jednu diodu bude 0,6W stačit, i když se bude ohřívat, ale je to málo, takže tady to stačí. Já mám třeba tři diody paralelně a jistí je 5W odpor, který je hodně předimenzován a tak se samozřejmě nemá šanci ohřát, ale s 1W jsem mohl topit a 2W se taky hřál, takže na 5W jsem v klidu že se mu nic nestane.
Taresz - FK

Příspěvek od Taresz - FK »

No tak diky uz je jasno moc krát dakujem :)
vonyt
Kontaktovat uživatele:

Jaký odpor + polarita budíků

Příspěvek od vonyt »

Zdravim. Mám takovej dotaz. Něco sem tu našel nějakej vzoreček a podle něj mi vyšlo, že na diodu která má jmenovitý napětí 3,6V bude ordpor +- 520 ohm.. je to tak?
A taky bych se chtěl zeptat, jestli nevíte jaká je polarita na budících? Viz foto

http://vonyt.rajce.idnes.cz/ruzny/#DSC00603.JPG
Moje zlato - Felicia 1.3 MPi
Hlava, ŘJ, vačka Motor Excel
Odlehčený setrvačník a řemenice
kW - to kdybych věděl :D
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Jeste jde o to, jaky proud diodou muze tect. Pri odporu 520 Ω ji potece proud 20 mA.
S tou polaritou ti neporadim. Nejjistejsi bude to promerit...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
vonyt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vonyt »

No jde o to, že chci tyto diodky http://led-tech.cz/ploche-celo/33-5mm-b ... diody.html tak teda jestli k tomu pude tenle odpor http://led-tech.cz/rezistory/56-rezisto ... 0-ohm.html a nebude to dělat pikačoviny.
Moje zlato - Felicia 1.3 MPi
Hlava, ŘJ, vačka Motor Excel
Odlehčený setrvačník a řemenice
kW - to kdybych věděl :D
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

ahoj koupil jsem ledky s výkonem 2,5w napětí 3,5-4v jsou 4 a chci dát vždy 1 odpor na 2 ledky které budou zapojeny paraelně
a podle výpoctu mi odpor vychází zhruba 7ohm a 14w je to dobře? jsou to tyhle https://www.gme.cz/cz/-p511-888.html
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

na takové ledky je už potřeba něco lepšího...

já dával takové do stropního světla a udělal jsem si k nim takový malý proudový zdroj - zenerka, tranzistor, odpor, trimr. Přece jen ta ledka není zadarmo tak raději ji dobře proudově zatížit. Kdyžtak můžu načmárat schémátko. Takový zdroj jsem zvolil právě proto, že 14W odpor je docela hodně šílenost. Když jsem dal 3sériově a ten tranzistor na chladič tak je vše v pohodě.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Je normální že se ty více watové diody hřejou koupil jsem 2,5w je naletovaná na takový kovový kroužek řekl bych chladič ,ten kroužek má průměr asi 3cm a když ta dioda svítí cca 30 minut tak na tom chladici udrzím ruku tak 5 sekund je to normální?
A to má dioda povoleno 4v a 700mA a já to krmím 3,5v a 580mA
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

to je normální.... 2,5W je 2,5W na relativně malé ploše, nevím jestli profi se nedávají nějak na chladič...
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Jojo, je to děláno na chladič. Ideální teplota (kvůli životnosti) je ta, když na chladiči ruku udržíš. On křemík vydrží dost, ale jde životnost dolů... ;)
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

no podle mě ta ledka je naletována na kovovém krožku a to je podle mě chladíc tem kroužek je 2mm silny a asi 25mm v pruměru písou životnost 100000hod když vydrtí 10000 tak budu spokojenej :lol:
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

ted sem čet manuál k té didě a píšou tam pracovní teplota až 80 stupnů a maximální 120 tak si myslím že je vše v pořádku
Odpovědět