Zadní brzda-seřízení

filco

Zadní brzda-seřízení

Příspěvek od filco »

Zdravím. Včera jsem měl rozebrané zadní brzdy na Felicii. Všechno jsem tam měl v pořádku,tak jsem je vyčistil osmirkoval a složil. Ted to brzdí třochu líp,ale nevím jak se nastavuje ten samostav. Předtím mi šla ručka na 4 zuby a teď ji vytáhnu až úplně nahoru. Nebudu přece dotahovat ručku,když šla dobře a nic v brzdách není měněné? Jen ty samostavy jsem dal do své výchozí polohy. Jsem četl,že se to seřídí samo,při brždění. A ono nic. A to už jsem najel dneska dost km. Dík za rady
Jurka - FK

Re: Zadní brzda-seřízení

Příspěvek od Jurka - FK »

Ono záleží jak tam ty paknyvrátíš zpátky a jestli je tam umístíš přesně...nejdůležitější je povolit ručku úplně a povolit ty šrouby pod ní pak vyndat vyčistit pakny atd... a hlavně vše promazat tam kde se pakny dotýkají mimo třecí plochu hlavně dole jak se opírají, protože podle toho si pak správně sednou jak se to složí prvně šlápnout na brzdu několikrát nejlépe s nastartovaným motorem a uislyšíš cvakot jak se to staví ty samostavy pak seřídíš ručku projedeš zjistíš jestli někde pakny nedrhnou a jezdíš...pokud ti de ručkla hodně nahoře, tak se ti asi nezsekli samostavy. Důležité je aby všechno v bubnu bylo volné čili povolená ta ručka a i ty šrouby dva pod ní jinak se ti samostavy potom kousnou jinde
filco

Příspěvek od filco »

promazat jse to taky promazal. Tak to se mi nenastavily ty samostavy. :cry: Co ted? Mam to znova rozebírat? Nebo ručku dotáhnout v autě??
Adler - FK

Příspěvek od Adler - FK »

A co mrtvý chod brzdového pedálu (dráha pedálu od jeho stlačení po okamžik než je cítit brzdný účinek)? Je to lepší, horší nebo stejné po tom co jsi to měl rozebrané? Ručka teda nebrzdí vůbec ani když je úplně nahoře? Podívej se do sekce FAQ - Brzdy... je tam návod jak na výměnu paken ...projdi si to jestli si udělal vše jak je popsané a na nic nezapomněl.
filco

Příspěvek od filco »

Chod pedálu je stejný. Jo když dám řučku úplně nahoru tak brzdí. Přečtu si to tam ;)
filco

Příspěvek od filco »

Kurde udělal jsem přesně všechno,tak jak je to na těch obrázcích. :( Asi to budu muset ještě rozdělat.
Radon - FK

Příspěvek od Radon - FK »

to vypadá, že ti prostě nefungují samostavy... měly by ti vymezit vůli -- "pakny x buben", ale to asi neudělali, proto jsou pakny daleko od bubnu, také to má za následek, že ti ruční brzda brzdí až nahoře.

Samostavy mohou být trochu zatuhlé, proto bude potřeba je rozhýbat a namazat... ještě by jsi mohl tomu samostavu pomoci.. sundáš kolo, natočíš buben tak, aby díry byly v rovině s autem, tj.aby prasátko bylo mezi 2ma šrouby, pak do horní díry na šroub, která směřuje k předku auta strčíš šroubovák a zapáčíš směrem dolu, můžeš si do té díry posvítit baterkou je tam taková pružinka a na ní plíšek a ten plíšek ty potřebuješ dostat dolů ("přiměřeně"). Nejlepší bude ale shodit buben, není to zase tak hrozná práce, a kouknout na to kde to vázne, někdo ti může šlápnou na brzdu a hned uvidíš co se hýbe a nebo nehýbe :flower:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No to je dobrá rada shodit buben a šlápnout na pedál....
Adler - FK

Mně tam jen nehraje ten fakt, že pokud by samostav nevymezil mezeru mezi bubnem a paknami na minimum pak by mrtvý chod pedálu byl podstatně delší a určitě ne stejný jako před demontáží... A zase pokud by byl problém se samostavem už předtím pak by se musel při správném postupu a montáži mrtvý chod zmenšit, ale ten je stejný.

Ivarek: Když se sundá jen buben a šlápne na pedál pak se nic se nestane...maximálně se pakny roztáhnou na maximum což se lehce vrátí zpět vyklepnutím klínku samostavu nahoru. Horší je kdyby se sundaly i pakny a pístky prasátka nezajistily proti vysunutí.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Naopak si myslím že se pakny roztáhnou,prasátko se rozjede a samostavy ho nezastaví.
Adler - FK

Ivarek: Už si to zkoušel? (myšleno v dobrém jako čistě zjišťovací otázka) Já ano a několikrát. Prasátko to přežije bez problému... Nezapomeň že konce paken stále i při maximálním roztažení působí proti pístkům a tak brání jejich vysunutí. Pokud tam pakny nejsou pak jim nebrání vůbec nic. On ten pracovní rozsah paken mezi min. a max. polohou zase není tak velký aby k vysunutí pístků z vývrtu prasátka vůbec došlo.;)
filco

Příspěvek od filco »

Mně tam jen nehraje ten fakt, že pokud by samostav nevymezil mezeru mezi bubnem a paknami na minimum pak by mrtvý chod pedálu byl podstatně delší a určitě ne stejný jako před demontáží... A zase pokud by byl problém se samostavem už předtím pak by se musel při správném postupu a montáži mrtvý chod zmenšit, ale ten je stejný.

To mě právě dojebává. Mrtvý chod je stejný,nebo dokonce menší. Včera jsem zkoušel dotáhnout ruční brzdu. A i kdybych ji dotáhl až do konce,tak by šla mo nahoru. Zajimavé je i to,že když ji zatáhnu(to už je ručka skoro kolmo) tak brzdí parádně i v kopci.

Budu to muset rozdělat,ale v těch vedrech se mi do toho nechce.
Francis - FK

Příspěvek od Francis - FK »

filco

Příspěvek od filco »

Tak dneska jsem to konačně rozdělal a chyba byla jinde! Vypadlo mi z kolejničky jedno lanko od ruční brzdy! Pod pákou ruční brzdy jsou takové lyžiny ve kterých chodí ty lanka,tak to jedno bylo vysmekle. Stačilo uplně povolit lanka a nasadit. Ale přišel jsem na to,až jsem měl brzdy rozebrané :lol:
Odpovědět