Hlučné palivové čerpadlo

Simos 2P
135M, 136M
Drda

Hlučné palivové čerpadlo

Příspěvek od Drda »

Možná sem jen špatně hledal, ale nic moc sem nenašel. Kdyžtak nahodtě odkazy :)
Jde o to:
Zapnu klíček a slyším čerpadlo - předpokládám to v podběhu. Běží cca5 sec a vypne. Občas je toto "natlakování paliva???" doprovázeno hlasitým jakoby houkáním, hučením, vzráním - prostě hnusnej a celkem hlasitej zvuk. Čím to je. Čerpadlo ma 121000km. Něudělá to vždy. po nastartování už to slyšet není přes kravál ostatního.
Podělá se to brzo???
A jak vubec funguje ten přísun paliva. to čerpadlo vzadu při jizdě běží pořád? Co je těch prvních 5 sec? A u motoru v tom černym válci vpravo nahoře je jen jakýsi filtr.
Díky moc za vysvětlení.
borlan - FK

Re: systém přísunu paliva 1.3 MPi, nepříjemné zvuky

Příspěvek od borlan - FK »

Po zapnutí klíčku se spustí čerpadlo na určený počet vteřin (ten čas je nastaven z výroby, měl by stačit k natlakování systému) - je slyšet bzučení pod zadním sedadlem (tam je čerpadlo). Po uplynutí zmíněných vteřin se čerpadlo zastaví, je slyšet cvaknutí relé v pojistkovce dole před spolujezdcem. V tom okamžiku by měla být dostatečně natlakovaná palivová lišta která dodává palivo k jednotlivým vstřikům. Správný tlak v rampě udržuje redukční ventil - přebytečný tlak a palivo pouští do zpětného vedení. Po nastartování se trvale spustí čerpadlo, tlak v rampě udržuje výše zmíněný redukční ventil.

Pokud místo příjemného bzučení čerpadla při tlakování před startem je slyšet něco "divného", zřejmě se v čerpadle děje něco špatného - přidírání, uvolnění něčeho - a může asi časem dojít k "nefunkci"...to ale těžko odhadnout...

Ještě dodatky:
- nedoporučuje se jezdit příliš s nádrží "nasucho" (obzvlášť zřejmě v horku) - čerpadlo se chladí palivem a pokud okolo palivo není, tak dostává více zabrat...
- ta pixla pod kapotou vlevo před řidičem - filtr s aktivním uhlím, brání unikání benzinových výparů...
- dlaší natlakování před startem proběhne až po nějaké nastavené časové prodlevě po předchozím tlakování (bere se, že je stále dotatek tlaku z předešlého tlakování). Pokud natlakuju, vypnu klíček a hned bez té prodlevy znovu zapnu klíček, tak se bzučení čerpadla znovu neozve - to je ok.

Snad jsem se nedopustil při popisu nějaké závažné nepřesnosti...
maniaX - FK

Po otočení klíčku pískne - RADA

Příspěvek od maniaX - FK »

Po otočení klíčku do polohy 1 mi při nasávání paliva pískne čerpadlo. Bude už hodně KO nebo ještě vydrží?? Je potřeba ho pak vyměnit celé nebo jen nějakou část?? nikdy jsem ho neviděl rozebrané :-D

Díky všem za rady :-)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Po otočení klíčku pískne - RADA

Příspěvek od Kuladmin »

No asi se stebou louci skus ho max vyjmout a vycistit ma na sobe tez sitko zespodu zda neni pricpane.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

mě to občas dělá asi 2 roky jen tak sekundu a je to u 1 z 10 startů nemyslím si že by mělo jít do kytek
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Mi už rok a půl píská čerpadlo když mám míň BA v každé zatáčce.První jsem myslel že pískaj gumy,ale když to dělá i v mírném náklonu v mírné zatáčce,tak je to čerpadlo.A píská a píská.Asi ho to baví no...
OUTDOOR
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlučné palivové čerpadlo

Příspěvek od OUTDOOR »

Mně to taky dělá takový nepříjemný zvuk, já si toho do teď moc nevšímal, jsem si říkal, že je to normální... Ovšem mně se zdá, že to jde spíš z motorové části, nemohl by to dělat ten regulační ventil nebo je to zaručeně čerpadlo? Udělá to většinou po pár dnech stání, někdy po pár hodinách, ale to se mi stalo párkrát, za jízdy to nedělá. Jinak přeměřoval jsem tlak palivové soustavy tak 3 - 4 měsíce zpět a tlak byl ok, bylo tam necelých 5 barů (a myslím, že ten zvuk to dělalo již v té době).

Edit: Takže to bude určitě čerpadlem, dneska když jsem otáčel klíčkem, tak jsem dával pozor, odkud ten zvuk vychází a šlo to od čerpadla, takže žádný motorový prostor :) On se ten zvuk asi přenáší podlahou či palivovými trubkami do motorového prostoru, tak proto to zmatení.
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

čau chlapi, hodím sem můj příspěvěk, ať zbytečně nezakládám nový.. Včera jsem jel mou feldou 1.3MPi r.97 najeto170km a z ničeho nic mě začala škubat, bylo to v mírném kopci, kopec jsem přejel a tak jsem jel dál a říkal si že to byla asi svíčka nebo tak něco i když jsem dával přeb 18tis nové origoš brisk škoda. Za pár kiometrů znovu škubání v e stoupání, jakoby docházel benzín.. Nakonec jsem jekl domů na laně. V garáži jsem dneska hledal závadu a všimnul jsem si, že po zapnutí klíčku má čerpadlo velmi dívný zvuk, jakoby "líný" oproti dřívějšku a tak jsem sundal hadičku do lišty se vstřikama a zapnul klíček,palivo teče jakoby bez tlaku jakoby když pustíte trošičku kohoutek z vodou. Tak jsem naznal, že závada bude v čerpadle. No a chci zeptat, jestli může být čerpadlo nějak-něčím ucpané a dá se třeba rozmontovat a vyčistit nebo jestli je prostě k.o. vlivem stáří a počtem ujetých km a mám tedy začít zhánět jiné. Děkuji za radu, Pavel
Edit:palivový filtr jsem měnil při 155tis km

edit: nasadil jsem druhé čerpadlo z r.99 a motor šlape jak hodinky, řekl bych že i lépe jede,jde ochotněji do otáček a nad 3000ot/min to jde poznat nejvíc.
Naposledy upravil(a) PavelZet dne sob 04. srp 2012 17:07:07, celkem upraveno 1 x.
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tak ho vyndej a uvidis sam ma zespodu sitko pokud by bylo zanesene muzes vycistit a uvidis , kdyz ne je ko cerpadlo stac isehnat jen jeho a preskladat ho do toho plastu.
Paulie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paulie »

Zdravím chlapi. Stala se mi taková zajímá věc. Měnil jsem chladič. Po té co jsem všechno dotáhl a vyměnil jsem sedl do auta, otočil klíčkem do první polohy(zabzučelo palivové čerpadlo) pak jsem nastartoval, nechal jsem motor chvíli běžet, abych zjistil jestli někde něco neteče atd.....Motor běžel tak 3minuty a pak jsem ho vypnul. Přesto, že byl vypnutý motor si palivové čerpadlo (čerpalo??) dál brumlalo...Tak jsem asi tak nervozně 2minuty čekal co se bude dít, díval jsem se pod auto jestli někde neteče benzín, když čerpadlo furt jelo. Jenže mi to bylo furt divné, že se nevypíná a jede tak jsem si říkal, ještě se to nějak spálí atd..Tak jsem radši odpojil baterii. Po minutě jsem jí znova zapojil a čerpadlo jelo dál ihned po přiložení kontaktu na baterii. Jenže potom jsem neměl čas a tak jsem nechal baterku odpojenou. Po cca 4.hodinách jsem se vrátil, zapojil baterku a čerpadlo bylo vypnuté. Tak otočím klíček, čerpadlo zabzučelo, nastartoval jsem a potom jsem motor vypnul a ticho, klid. Opakoval jsem to pro jistotu ještě jednou a čerpadlo se znovu vyplo. Od té doby to už neudělalo. Jak je možné, že čerpadlo jelo dál po vypnutí motoru? A co by se stalo kdybych si toho nevšiml a čerpadlo jelo pořád dokola?? Prostě mi nejde do hlavy proč by sakra mělo jet benzínové čerpadlo, když je vypnutý motor.....
Odpovědět