Uvolněné hagusy

karoserie, narazniky, skla atd.
borlan - FK

Uvolněné hagusy

Příspěvek od borlan - FK »

Zjistil jsem posledně při sundávání příčníků, že některé patky hagusů jsou uvolněné. Než se pustím sám do zkoumání, tak mi třeba někdo napíšete jak na to. Jediné co už vím, že jsou ve střeše zanýtované matice a na patkách (ze strany mezi hagusy) vidím nějaké záslepky. Jak teda na ně a co objevím pod nima atd. Doufám, že to půjde vyřešit jen nějakým dotažením něčeho někde...nebo se mýlím? Dík předem za rady... 8-)
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Re: Uvolněné hagusy

Příspěvek od Schimi »

Pokud jsou ty sáslepky jakoby zboku patky, tak je pod nimi stavěcí čroub na imbus. Šroub končí kuželem, který se vklíní mezi oko háku přišroubovaného na střeše a díru patky.
1,6 sportline 1999
borlan - FK

Jo, je to z boku patky. A ta záslepka je tam jen "nasucho" naražená? Nebo nějak zacvaklá, zašroubovaná zalepená apod.? Abych vědel jak moc se s ní budu prát.

Pak - jestli dobře rozumím - postačí dotáhnout ten imbus? Anebo bude vytahaný to oko a už to třeba nedotáhnu?
bobas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobas »

Vysroubuj to ven,teda aspon ja jsem to mel povoleny normalne na strese,ty uchyty,tak vysroubuj ten imbus(vsechny),a sundej to,pak jsou tam sroubky tusim,ze krizove,ty dotahni,popripade podlep lepidlem na sroubky a melo by to byt ok. :)
borlan - FK

Ok, dík za rady. Ještě prosím vyjádření k těm záslepkám - jak tam jsou upevněné...abych to zbytečně nějak neznásilňoval (závit, západka, lepeno...?).
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Záslepka je jenom namáčknutá.
Pod záslepkou je červík na imbus. Vyšroubuj všechny tři červíky a sundej celý podélník ze střechy.
Na střeše jsou tři držáky, každý držák je přitažený pomocí dvou šroubů. Šrouby dotáhni.

Než tam budeš vracet podélník, tak je dobré červíky úplně vyšroubovat a trochu je namazat.

Nemusíš se toho obávat. Jde to dobře sundat i namontovat.
borlan - FK

Ok, díky. Záslepky jsem už zjistil - ač se to tvářilo na pohled jako nějaký tvrdý plastový kolík, tak se ukázalo, že to je takový gumový špuntík (dřík + širší plochá hlava). Na imbus jsem zatím nekoukal, páč to je umístěný na vnitřní straně a já stoje na parkovišti tam nedohlédnu. Ale je to asi dost prcek na to jakej tam je otvůrek.

Jinak jsem koukal, že ty patky a ty rovný mezikusy jsou do sebe jen zasunutý a zajištěný zespodu takovým pidi pružným kolíčkem (cca 2mm průměr?). Mě se to právě v tom spojení tak nějak viklalo i s tou patkou a proto jsem si toho všiml. Tak snad dotažením té patky to zase "ztuhne" a bude vyřešeno.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dotažení pomůže.
borlan - FK

Tak jsem dotáhl a výrazně jsem tuhost zlepšil. Ale tuhosti jako u těch patek co byly ok už předtím jsem nedosáhl, přestože šroubky jsou myslím dotáhl nadoraz...no nic, jsem v zásadě spokojen s výsledkem.

Ohledně toho spoje patka-přímý kus (zajištěno tím kolíčkem) - zjistil jsem, že u spojů co jsou ok je tam ještě mezi taková plastová (možná gumová) vložka o tl. cca 2mm. U toho volnějšího spoje chybí, zřejmě se kdysi nějak roztrhla a vypadla.

Ale jak jsem psal - dále neřeším a beru tak jak mám.
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Zkus celej ten podélník sundat a podle tý dobrý gumový podložky udělat jinou a našroubovat to celé z5,tuhost se o hodně zlepší!!!
Odpovědět