SPDS zapojení

103457
Kontaktovat uživatele:

SPDS zapojení

Příspěvek od 103457 »

Můžete sem někdo dát prosím podrobný návod, jak zapojit světla pro denní svícení? Aby to bylo co nejjednodušší a fungovalo to tak jak má.
Díky
Kuladmin

Re: SPDS zapojení

Příspěvek od Kuladmin »

http://www.getzclub.net/view.php?cisloclanku=2006040202
treba zde se neco najde staci taky pouzit pana googla
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Kuladmin píše:http://www.getzclub.net/view.php?cisloclanku=2006040202
treba zde se neco najde staci taky pouzit pana googla
Tohle jsem nemyslel, to je jasný, myslel jsem konkrétní zapojení ve Felicii, špatně jsem to zformuloval. :oops:
majkl - FK

Příspěvek od majkl - FK »

vezmeš bud spínací nebo rozpínací relé. Já mám spínací relé.
+ pro relé beru od aktivního uhlí (pal. čerpadla... a je tam napojenech na + hafo dalších věcí). Už je to i za pojistlkou, takže v poho
- od relé zapojim před žárovku parkovačky.
+ pro světla beru od aktivního uhlí přes spínací kontakt relé.
- od SPDS normal na kostru.
Po zapnutí zapalování se rozsvítěj SPDS, rele se uzemní přes vlákno parkvačly. Po zapnutí světel (parkovaček) se objeví na parkovačce +12 a rele rozepne = SPDS zhasnou.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A nejde použít elektrika a vypínač s kontrolkou předních mlhovek? Osobně to takhle měl, tvrdil, že stačí jenom přepojit jeden drát a všechno funguje, tak jak má. :(
Kuladmin

Příspěvek od Kuladmin »

Ja se jen zeptam to mas opravdu pravy homologovany pro denni sviceni? Jaky jsou v tom zarovky/ledky?? Ja vim ze ty pravy schvaleny homologovany jsou sakra drahy.
majkl - FK

Kuladmin píše:Ja se jen zeptam to mas opravdu pravy homologovany pro denni sviceni? Jaky jsou v tom zarovky/ledky?? Ja vim ze ty pravy schvaleny homologovany jsou sakra drahy.
Jestli to bylo na mě, tak 1600,- mi nepřijde sakra drahý. Homo samozřejmě maj. Mám ovály od Hella. žárovky halogen 6W, takže celkem 12W.
majkl - FK

103457 píše:A nejde použít elektrika a vypínač s kontrolkou předních mlhovek? Osobně to takhle měl, tvrdil, že stačí jenom přepojit jeden drát a všechno funguje, tak jak má. :(
No tak hlavní je aby:
svítíly bez zásahu (žádný vypínače a podobně) při běhu motoru, hlavní světla nesvíví, ani parkovačky a zadní koncový
po rozsvícení světel musí zhasnout.
Jak si to kdo udělá.... já jsem popsal svůj případ.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Kuladmin píše:Ja se jen zeptam to mas opravdu pravy homologovany pro denni sviceni? Jaky jsou v tom zarovky/ledky?? Ja vim ze ty pravy schvaleny homologovany jsou sakra drahy.
Jo, mám pravý SPDS s hoimologací i vyraženou značkou na skle, jen ještě musím domyslet to upevnění místo mlhovek, jelikož SPDS jsou menší než origo mlhovky.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak mám již konečně světla namontovaná a zapojená.http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... ?f=16&t=14
Co se týče el. zapojení, tak jsem je zapojil přes samostatné relé, které ovládá napětí po zapnutí klíčku vedené ze spínací skříňky 15-ka, kostra je vzaná z naájení osvětlení kontrolek a přístrojovky ( když jsou obrysová světla vypnutá, tak je v tomto vodiči -12V a tudíž mi spíná relé SPDS a po zapnutí obrysovek je v tomto vodiči +12V a relé SPDS se rozepne, přesně tak, jak to chce vyhláška ).
Napájení vlastních SPDS je potom přes výše zmíněné relé přímo z popjistkovky. Kostru SPDS jsem neřešil, jelikož jsem použil origo kabeláž na mlhovky, když jsem kabely na mlhovky odpojil z pojistkovky, konektor BA, pozice 8 a 10. Vyndal jsem i pozici 6, což je napájení kontrolky mlhovek, takže mi po zapnutí klíčku se rozsvítí SPDS a zároveň kontrolka předních mlhových světel. U této kontrolky ještě budu měnit symbol.
Toto zapojení se mi zdálo velmi jednoduché, navíc jej lze velmi snadno demontovat, kabely k mlhovkám nacvakat zpět do konektoru pojistkovky a mlhovky opět jsou opět standardně funkční.
Nevím, jestli jsem to napsal dost pochopitelně a srozumitelně všem :lol: , pokud bude něco nejasného, tak se ptejte.
majkl - FK

vítej do klubu SPDS :)
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Nazdar kluci.Zatím nemám spds,ale uvažuju nad ním.A chtěl jsem se zeptat.Mám přidanou krabičku,která mi rožne klasické světla po nastartování.Na tu bych to asi připojil s rozepínacím relé.To by mělo fungovat bez problémů,ale tak přemýšlím jestli by to nešlo připojit přes nějakou fotobuňku která by při setmění automatiky přepla na klasické světla a naopak.Vím že vás tu spousta rozumí elektronice,tak jestli máte nápad sem s ním...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Určitě by to šlo, ale asi by to bylo moc složitý vyštelovat, co by ta fotobuňka udělala, kdyny tě třeba osvítil kamion? Aby ti potom nezhasly světla :o
Já když jezdil po městě s kuka vozem tak se občas stalo, že zhasínalo pouliční osvětlení, když jsem někde stál u tý fotobuňky a blikaly mi majáky. :P
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Nevím.Musím to nějak vykoumat.Nebo teda zkusím.Octa II má taky automatické rozsvícení světel podle fotobuňky.Teda některé pravda.A P 307 co vím taky.Ty to maj vykoumaný jak?Zkusím se ještě poptat kámoše co taky fušuje do takových věcí.Možná jsou fotobuňky které je potřeba osvítit dýl.Nebo jdou nějak nastavit.
bosator

SPDS - zapojení na původní kabeláž origo mlhovek

Příspěvek od bosator »

Zdravím vás. Chci dát na felícii r.v. 99 SPDS od Wesemu, kupím celou sadu i s držáky do nárazníku, vychází to o cca 280kč dráž, než světla samotná. Našel jsem zde na fóru několik variant zapojení, které určitě fungují, ale rozhodl jsem se, co nejvíc využít původní kabeláž od origo mlhovek. Prošel jsem schémata z dílenské příručky a zjistil, že se nechá použít komplet kabeláž, včetně relé, spínače a kontrolky. Jediné co je potřeba předělat je napájení cívky relé, napájí ji totiž stejný zdroj, jako obrysová světla, proto původní mlhovky svítí pouze při spuštěných obrysových světlech. Napájení cívky od obrysovek stačí nahradit napájením ze spínačky po sepnutí klíčku. Otázka zní, jak nejsnadněji odpojit od relé p. mlhovek napájení od obrysovek?? Původně jsem myslel, že z příslušné svorkovnice u pojistkovky přeštípnu 1 drát, ke kterému připojím napájení ze spínačky. Nemám a nesehnal jsem totiž část dílenské příručky, kde by byly popsány jednotlivé dráty ve svorkovnicích na pojistkovce a pak si nejsem jist, jestli toto napájení není řešeno přímo na plošnáku pojistkovky. Nemáte někdo tuto část dílenské příručky, nebo nevíte případně, který drát to je? V přiloženém obrázku je schéma, včetně automatického vypnutí při rozsvícení obrysových světlel. Myslím si, pokud by se podařilo vyřešit předělání napájení relé, mohlo by se toto schéma hodit i dalším lidem, kteří budou chtít nahradit stávající mlhovky SPDS. Předem díky za odpovědi.
Schéma: http://bosator.rajce.idnes.cz/Plocha/#schema_SPDS.jpg
mikka

Příspěvek od mikka »

Cívka relé předních mlhovek dostává +12V z vedení pro obrysová světla, a to přímo plošným spojem v pojistkovém panelu.
Kostra pro cívku relé je přivedena přes spínač předních mlhovek černým drátem na svorkovnici BB, (šestá zprava), pin č. 9.
bosator

Příspěvek od bosator »

Díky za odpověď, trochu komplikace, že to napájení od obrysovek je řešeno přímo na plošném spoji, ale vyřešit to půjde. Jen jsem tě chtěl ještě poprosit, zda by si mi nemohl poskytnout, tu část dílenské příručky, co my chybí, případně nějaké komplet schéma na felicii po r. 98? Mám sice části dílenské příručky- schémata a elekrická zařízení, ale např. zapojení na pojistkové skříni tam vůbec není, dále tam není většina hlavního vedení např. od spínačů k pojistkové skříni, rozepsané kabelové svazky. Dost by mi to pomohlo i při dalších úpravách a opravách. Díky, Petr
mikka

Příspěvek od mikka »

http://wrp.cz/clanky/felicia.html
Tam by mělo být všechno a nic lepšího není. Mám to samé.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Mikka - všetko tam určite nie je , chýba tam dosť príručiek a od elektriky je tam nie najnovšie vydanie - tam nemám 4 airbagy

ale lepšie ako nič
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tady je něco:
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=183
Nevím jak je to v technických požadavcích na SPDS, ale myslím si, že by neměly jít přes žádný spínač.
Rozsvítit by se měly po nastartování vozidla a vypnout po vypnutí zapalování.
Zapojil bych to podobně jak někdy hodně dávno naznačil majkl.
Vím, že je tady snaha ušetřit pár drátů (spíše jejich natažení), ale bude asi rychlejší než něco přepojovat, tak radši natáhnout jeden až dva nové fousy.
Vlastní spínání je jednoduché a postačí na něj jedno relé. Navíc při watáži SPDS bude stačit něco malého. Zatížitelnost kontaktů tak 1-2A. Jeden vývod cívky relé se připojí na pin kde je 12V po zapnutí klíčku (je jich na releové desce dost - třeba BF/2) a druhý konec cívky relé na BC/13. Pokud nejsou zapnuté obrysovky, je relé sepnuto přes vlákna žárovek po zapnutí klíčku. Když se sepne spínač obrysovek relé odpadne. Kontakty tohoto relé můžeme pak spínat vlastní SPDS.
mikka

Příspěvek od mikka »

Suri: myslel jsem to tak, že je tam všechno, po čem se shání bosator. Jinak je pravda, že tam určitě není všechno, co bysme potřebovali.
Jo, a boční airbagy tam jsou (Schéma č. 64, od ledna 1999)
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Mikka - tak to musím mrknúť mám kopy príručiek a všetko pokope už ani neviem skade , nevieš o nejaký na oct fab sup? nemyslím len schémy ale aj motory podvozky
mikka

Příspěvek od mikka »

Nedávno jsem něco stahoval tady:
http://manualy.karnet.sk/skoda-manualy/ ... y-prirucky
Na netu toho bylo dost, ale hodně odkazů už je nefunkčních. Když dáš do Googlu "dílenská příručka octavia" , příp.jiný typ, tak se ještě něco najde.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Mikka - práve že som hľadal a nefungovala mi , stejne ako etka , tú som sťahoval asi 6x 20 častí a išla tá posledná aj to nejde audi a blbne celkovo ale aspoň že mám , po mesiaci som ju chcel stiahnuť na prax a už nešla jedna časť
bosator

Re: SPDS - zapojení na původní kabeláž origo mlhovek

Příspěvek od bosator »

Tak jsem už mám v autě zabodovanou elektriku pro spds, funguje bezchybně. Je to mírně složitější zapojení, ale na druhou stranu je více funkční a má spoustu výhod. Využil jsem plně kabeláž pro původní mlhovky, jen jsem odbočil všechny 4 kontakty z původní patice relé mlhovek a upravil jejich zapojení na 2 relé, 1. spínací je původní od mlhovek, 2. nové rozpínací, viz. původní přiložené schéma, pouze rozpínací relé mi teď rozpíná kostru s spínacího relé.A na kostru rozpínacího relé jsem umístil ještě 1 vypínač- pro spds není nutný, řeší mlhovky. Hlavní výhody toho zapojení jsou tyto:
-SPDS při startu zhasnou a rozvítí se až po – napájení z x-relé
-Spolu s SPDS svítí kontrolka na přístrojovce (mlhovek)
-SPDS je možné vypnout původním vypínačem mlhovek
-SPDS se vypnou při rozsvícení obrysových světel
-Obě SPDS mají svoji vlastní pojistku na místě původních mlhovek
-Díky přidanému dalšímu vypínači a žárovkám PHILIPS +50% svítivosti je možné SPDS Wesem použít jako slabší mlhovky
-Snadným přehozením 2 kontaktů na relé, nejdou SPDS ovlivnit žádným vypínačem- příprava pouze na STK
-nebylo potřeba sříhat jediný drát původní kabeláže
-případným odpojením 4 kontaktů z pojistkovky a navrácením relé na původní místo, mám opět plně funkční origo kabeláž k mlhovkám.
Díky všem za rady a odkazy na schémata.Bude-li mít někdo zájem o toto zapojení, určitě poradím.
Invisible1988 - FK

Příspěvek od Invisible1988 - FK »

Chci se zeptat,jak těžké je vyměnit mlhovky u new face za denní svícení od wessemu?Padnou tam jak p*del na hrnec?nebo se musí nějak maličko upravit?A hlavně jak to tam přišroubuju či jak to máte vy uchycený?To zapojení docela chápu nic složitého jen jelikož nejsem v tomhle zběhlej asi by mi s tím musel někdo pomoct.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Mě dokonce drželi v těch mřížkách, naprosto bez úprav, takže tak ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Buď jdou univerzály od Wesemu SPDS zasadit do mřížky ovšem je problém pokud by jsi chtěl auto táhnout, tak musíš vyndat světlo aby jsi mohl našroubovat oko nebo pokud koupíš origo sadu do feldy, tak je to plug and play stejně přichycené, jako origo mlhovka.
http://www.cztuning.cz/index.php?action ... boid=44451
Invisible1988 - FK

Takže jestli to dobře chápu tak ty od wessemu nebrat pro případ,že bych byl nucen auto táhnout...ten odkaz co jsi mi tu poslal to jsou ty jak jsi to nazval plug and play?koukám totiž že je tam psanej výrobce wessem...tak jsem se v tom trochu ztratil
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nee nepochopil jsi to nesprávně .
Wesem dělá dva druhy SPDS. Univerzály a pro feldu, jsou totožné co se týče světla, ovšem ty přímo pro feldu mají upevňovací rámeček, takže se světla upevní shodně, jako origo mlhovka, čímž je možné v případě nouze vyndat krytku mlhovky a našroubovat oko. Pokud použiješ světla od wesemu bez upevňovacího rámečku, tak světla jdou zabudovat do krytky pro mlhovku. Ovšem při nutnosti našroubovat oko budeš muset vyndat krytku mlhovky i se světlem.
Tak jsem to myslel.
Foto upevňovacího rámečku pro SPDS Wesem
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Invisible1988 - FK

Aha.Už to chápu,děkuji za objasnění.Takže nyní už jen koupit světla s upevňovacím rámečkem natáhnout kabeláž,zapojit a tradá dílo je hotovo :-D no ještě zní to jednoduše ale až ty světla budu mít...kdo ví jak to dopadne :-D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud máš v autě přípravu na mlhovky, nemusíš ani tahat kabely, já jsem použil kabely od mlhovek a zrovna tak kontrolku na panelu přístrojů, pouze jsem použil na kontrolce jiný piktogram.
Invisible1988 - FK

Já mám i celé mlhovky.Takže ta kabeláž samozřejmě je.No až ty světla budu mít někdy za čas (ted je na řadě těsnění pod hlavou) tak pak to budu muset okouknout a pročíst několikrát to zapojení na původní kabeláž a snad se mi to podaří.
Invisible1988 - FK

Ještě se chci zeptat,ty světla SPDS od wessemu mají stajný konektor jako mají origo mlhovky?Nebo se to musí nějak upravit aby to šlo nacvaknout do origo protikusu konektoru od mlhovek když bych to zapojil na jejich kabeláž?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Konektor pochopitelně není stejný, buď musíš sehnat origo konektor z mlhovky, aby jsi to mohl spojovat nebo to dát na přímo bez konektoru, konstrukce světla SPDS to dovoluje, tak to mám i já.
Invisible1988 - FK

A to relátko přes který je potřeba to spínat jaký má přesně označení a kolik cca stojí abych věděl co sehnat
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Libovolné spínací relé na 12V
Třeba něco takovéhleho: http://www.vpcentrum.prodejce.cz/p-7327 ... i-12v-30a/
Invisible1988 - FK

Takový asi hloupý dotaz...co když mám na zapínání hlavních světel použito ASS1?Když bych koupil ty kulatý denní světla místo mlhovek je mi jasný,že bych byl nucenej dát zpět původní relátko na zapínání hlavních světel...ale co takhle použít to ASS1 poté k zapínání denních světel?Lze to tak udělat či je to uplná hloupost?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak jsem zkoušel v praxi nápad od Invisible1988 a bohužel neúspěšně. Zapojil jsem ASS1 přesně podle schematu, co je namalován na obalu ASS1 a ASS1 je chová pouze, jako obyčejné relé. Ví někdo z elektrobastířů, kde je problém?
Zapojil jsem to následovně:
85 -- napájení od obrysovek
86 -- 15 od spínací skříňky
30 -- stálý proud z pojistky
87 -- přívod +12V na SPDS
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

co ho zkusit doštelovat ?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Na normální světla funguje, an SPDS nikoliv, sepne se už při zapnutí klíčku a startování nebo chod motoru na něj vliv nemá.
Zkusím to, snad to nějak nepoškodím.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Měl bych dotaz :
mám tyto světla http://www.obautodily.cz/svetla_pro_den ... _rl_-DS001
a dnes jsem zjistil že při zapnutí potkávaček SPDS nezhasnou a svítí společně s potkávačkama neví někdo na co se mám kouknout a co mě čeká ?
Stalo se to už někomu ? Zítra nějak zkontroluju dráty a uvidím nerad bych kupoval nový kdyby byla závada přímo ve světlech ,nejdou rozebrat.
Díky .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

V těch světlech jsou moduly na spínání a ty odešly. Již se to zde kdysi řešilo, někdo ten problém už měl.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

No tak to je hezký :cry: :x
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud světla svítí neustále bez ohledu na obrysovky, tak je budeš muset zapojit přes spínací relé.
majkl píše:vezmeš bud spínací nebo rozpínací relé. Já mám spínací relé.
+ pro relé beru od aktivního uhlí (pal. čerpadla... a je tam napojenech na + hafo dalších věcí). Už je to i za pojistlkou, takže v poho
- od relé zapojim před žárovku parkovačky.
+ pro světla beru od aktivního uhlí přes spínací kontakt relé.
- od SPDS normal na kostru.
Po zapnutí zapalování se rozsvítěj SPDS, rele se uzemní přes vlákno parkvačly. Po zapnutí světel (parkovaček) se objeví na parkovačce +12 a rele rozepne = SPDS zhasnou.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

No uvidím zítra v čem je zakopanej pes .Jinak dík snad to nějak zvládnu :lol: .
ObrázekObrázek
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Tak a vyřešeno :D závada byla v připojení na parkovačky .Jak jsem měnil chladič tak sem s tím nějak hnul a byl špatnej kontakt . :lol:
ObrázekObrázek
martinjonas.wz.cz - FK

Příspěvek od martinjonas.wz.cz - FK »

Zdravim,mam Felicii kratce a SPDS jiz mela zapojena.Otocim klickem do druhe polohy,svetla se zapnou....vzdy a obe.Problem je,ze kdyz je venku chladneji,tak po nastartovani jedno nebo obe zhasnou.Za tepleho pocasi sviti obe.V servisu rikali,ze problem je primo ve svetlech,ze kabelaz je v pohode.Ale nechapu pak,ze s klickem v druhe poloze sviti obe vzdy za jakehokoliv pocasi,jen po nastartovani v chladu blbnou ;-)
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

103457 píše:A nejde použít elektrika a vypínač s kontrolkou předních mlhovek? Osobně to takhle měl, tvrdil, že stačí jenom přepojit jeden drát a všechno funguje, tak jak má. :(
Přesně tak, akorát už nevím, který kabel jsem kam přepojil, ale funguje to doposud. :P
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

osobně toto jsem řešil před 4 ma rokama a již to mám 4 roky vyřešené. :o
Odpovědět