Alternátor hučí, kontrolka dobijení svítí

tajnej

Alternátor hučí, kontrolka dobijení svítí

Příspěvek od tajnej »

Zdravim, dnes jsem ráno nastartoval auto. Od motoru bylo slyšet hučeni. Říkám si kua co to je. Vídím jak svítí kontrolka dobijení a hned je mi to jasny - altík. Rozdělal jsem ho a vše proměřil.
Diody OK - blok jsem nerozebíral ani jsem vinutí neodpajel
Rotor OK, odpor vinutí 3,7 Ohm, vinutí proti kostře v kOhm
Stator taky OK
Koupil jsem nový regulator a pořád to samí - altík hučí a kontrolka svítí, tedy nedobíjí jak by měl.
Vše nastalo z ničeho nic při ranním startu.
Nevíte co by s tím mohlo být??
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternátor hučí, kontrolka dobijení svítí

Příspěvek od Kuladmin »

hucej diody promeroval jsi jednu po druhy? dal muzou hucet i loziska altiku. a jestli mas krouzky na regulator naprd tak leda stocit chtelo by to nechat asi komplet zrepasovat.
tajnej

Příspěvek od tajnej »

Dík za odpověd. Už jsem na to přišel. Tak jsem ten diodový blok odpájel od cívky. Znova proměřil diody a ejhle, jedna je mrtva a to tak, že nevodí ani v jednom směru. Každopádně ji sehnat bude asi problém. Je to typ 1N3493. Nemáte někdo?
tajnej

Příspěvek od tajnej »

Diodu jsem sehnal od místního autoelektrikáře. Není ani na ní napsaný co je zač. Altík už konečně zas funguje jak má.
ALE! Elektrikář mi řekl, že jak odešla jedna, odejde brzo další a že prej mění celý blok za jakýsi čínský. Říkal že je lepší jak nějaký český.
Tak teď fakt nevím, jestli blok pro jistotu přeosadit origo diodama (KYZ72 a KYZ77 cena cca 28Kč/kus), nebo koupit čínský blok Vika za 205Kč. ???

Ještě jsem se dočet, že tyto diody snesou proud pouze 20A. Není to málo? 3fáze, 3x20A=60A a nikoliv 70A jak je na altíku. Kdepak asi soudruzi udělali chybu...
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

nech tam origo.. jinak Soudruzi nejsou/nebyli blbí takže to je dostatečně dimenzováno ;)
tajnej

Příspěvek od tajnej »

No ja si právě myslím, že blok je poddimenzovaný, proto tak často rád odchazí. Jinak soudrzí blbí jsou. Tedy aspoň někteří. Konstrukční řešení některých dílů se vůbec nepovedlo oproti fávu.. např. plastový termostat, vedení spojkového lanka atd.
Odpovědět