Problémy s neorigo skříní a termostatem vyřešeny!

MPi 1AV
AEE
Jurka - FK

Problémy s neorigo skříní a termostatem vyřešeny!

Příspěvek od Jurka - FK »

Musím se s Vámi podělit o výsledek mého dloudobého snažení se na své 1.6ce o správné zahřívání topení a chlazení. Měl sem problém, že se mi při zahřívání motoru zahříval i chladič a felda se zahřála až tak za 10km namísto 4km na provozní teplotu což je v zimě docela poznat a ještě při krátkých trasách. Za celou dobu co se s tím seru sem už koupil dvě kopmlet skříně (Vika a Meyle) a jeden origo termostat Wahler...Všechny fungovali, ale jen ze začátku... Myslel jsem si furt, že vadný termostaty, tak sem se dostal ktomu, že sem furt vařil v hrnci termostaty s přesným teploměrem a všechny ok a všechny pěkně správně otvírali a lehce sem je potom zavřel, takže nezůstávali otevřené. No a včem byla ve finále chyba? Nevím jak je to možné, ale ty termostaty se asi zcvrkli..respektive když se úplně nadoraz zavřeli, tak v té skříni prostě trochu jakoby štěrchali. Doma sem všechyn zkoušel a hrál si stím a nechápal jsem jak je to možné když jak jsem to kupoval vše nepoužité nové tak to nedělalo a těsnilo.... asi nějaké roztahování a stahování matrošu.
No a jak sem to vyřešil? Stačilo termostat rozdělat a zbrousit o 1mm tu část po obvodu, kde jsou zachytnutý ty packy té spodní části a drží aby se termostat nerozlítnul a nevyletěla ven pružina...to zařídí, aby byl termostat jakoby delší o malinko a bude opravdu echt těsnit, že neprojde nic ikdyž se budete fakt snažit!! Nevím jestli už je to takhle špatnš vyrobené rozměrově nebo se nějak hejbe ten matroš a pak to netěsní, ale touhle úpravou se to lehce vyřeší a myslím, že díky tomuhle problémů už spostu lidí měnilo termostaty dokola zybtečně... Nevím jak je to na origo skříních, ale určitě tam tenhle problém bude taky někdy..

Takže závěr je ten, že na 1.6ce ikdyž není mezi vodou v chladiči a motorem žádný předěl ta voda nesmí basolutně mít pohyb a chladič musí být studený dokud to termostat nepustí!!! Nanejvýš se zahřeje trochu jen úplně ten vršek chladiče...provozní teplota do 4 km ikdyž sou ráno dva stupne a kdo to tak nemá udělejte co já a budete mít klid:) člověk by ani neřekl jak rychle to auto pak začne topit ráno v zimě:)

Teď už řeším jen čidla teploty a ukazatel na budíku...takže kdo by mi mohl pomoct a chtěl se přidat do diskuze šup sem: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 56&t=21925
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s neorigo skříní a termostatem vyřešeny!

Příspěvek od 103457 »

Pokud vím, tak toto se zde již řešilo, to jsi neobjevil nic novýho, i já měl tento problém a stačilo obrousit (zkrátit cca o 0,5mm)tu tyčku termostatu, co dosedá do příčky, nic jsem nemusel rozebírat. Teď termostat dosedá až úplně do hrdla a nemám problémy s teplotou. :shock:
Jurka - FK

Tak tímhle bych svůj problém určitě nevyřešil, protože na všech těch termostatech ta tyčka co vyjíždí de zasunout bez větší námahyjak se termostat ochlazuje až tak, že kouká hodně málo a zkrátit tu tyčku by vyřešilo jedině, že byse termostat nechtěl úplně dovřít, ale určitě tím, že skrátíš tu tyčku o něco nezvětšíš na delků velikost celého termostatu, aby fest těsnil s tím víkem a navíc když už o malilinko skrátíš tu tyčku, tak už se ti to o toho půl milimetru mín otevře ten termostat...takže zkrátit tu tyčku co vyjíždí a to co jsem psal já je něco jinýho! A pokud ten termostat funguje správně, tak tá tyčinka de bezproblémů zatlačit, tak že vylézá jen 3-4mm, takže je schopna zajet více než je vůbec třeba..

PS: A jak tak nad tím přemýšlím, tak zkrácení té tyčky co vylézá z termostatu má vliv akorát na to, že se pak plně neotevře, protože ta tyčka je kratší, ale s těsněním toho termostatu vůči víku to nemá nic společného
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To právě má hodně společného, když tyčka nezajede dovnitř, tak termostat nedosedne do hrdla a tudíž netěsní. Je to stará vesta nevymyslel jsem to já a používá to již řada 1,6kařů přede mnou.
Nic víc, nic míň. Jednoduché a funguje to bez problémů. ;)
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

no vida to skusim měnil sem nedávno skřín a termostat vydržel 4 měsíce a pak se auto prostě přestalo ohřívat říkam vemu novej byl od meyle a ten to vzdal za 2 dny tak sem tam nakonec dal ten ze staré skříně a ten zatim drží :scratch:
Jurka - FK

Zkrátit tu tyčku To je pouze řešení když termostat špatně funguje a nedovírá jak má.... Já mluvím o tom, že všechno co sem ted vyzkoušel neorigo ikdyž byl termostat plně zavřen, tak přesto vevnitř plandal!!!prostě tam neseděl...špatná velikost asi a netěsnil nebo neplandal a jen prostě netěsnil na stopro což na té 1.6ce je hafo znát. Každopádně oba mluvíme o jiných závadách a jiném řešení
Jurka - FK

p.s. píše:no vida to skusim měnil sem nedávno skřín a termostat vydržel 4 měsíce a pak se auto prostě přestalo ohřívat říkam vemu novej byl od meyle a ten to vzdal za 2 dny tak sem tam nakonec dal ten ze staré skříně a ten zatim drží :scratch:
No vidíš, tak to máš ten samej problém, kterej nastává při používání a míchání neorigo dílů, které mezi sebou nejsou úplně kompatibilní...nejlepší je si to vzít celou tu skřín domů na stůl..upravit ten termostat, ale kvalitně, aby to drželo zase když to dáš dohromady...kopmlet párkrát povařit v hrnci až začne vřít vyndat sledovat jak se zavírá termostat a až se na tuti zavře když do teho foukneš nesmí projít absolutně žádnej vzduch... (někdy při manipulaci povyjede z toho plastíku ten samotnej termostat a pak to trochu profukuje stačí zatlačit a je to ok)
Odpovědět