Motor žere olej
-
papun
Motor žere olej
Chci se zeptat. Moje felda 1.6 začala celkem zrat olej. Je to rok vyroby 99 a nalitamno mam kolem 120 tisic. Jezdim stim tak normlane. Nedavam tomu nejak pohulit. No a ted mi to zacalo zrat olej. Asi pred dvou mesicema jsem zjistil, ze mam olej na spodni risce, tak jsem tam litr soupnul a vcera jsme zjistil, ze je merka kousek pod spodni riskou. Tak jsme tma dal zase litr.
Slysel jsem, ze to muzou byt stiraci krouzky, ale je to takove co lidi rikaji a hovno tomu rozumi. Celkove cim to tedy muze byt? A kolik financi to muze vyzadovat - kdyz budeme brat prumerne ceny servisu.
Diky predem za pomoc
Slysel jsem, ze to muzou byt stiraci krouzky, ale je to takove co lidi rikaji a hovno tomu rozumi. Celkove cim to tedy muze byt? A kolik financi to muze vyzadovat - kdyz budeme brat prumerne ceny servisu.
Diky predem za pomoc
-
hurvajsp - FK
Re: Motor žere olej
Tak to ti nepovím nemám zkušenosti, ale určitě ti tu někdo poradí
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
vydrž do příštího týdne a já ti to řeknu, budu to nechávat dělat.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Velice pravděpodobně to budou gufera na ventilech. Guma je za jedenáct let v těch podmínkách už jako šutr. Pakárna je, že u našeho motoru musí dolu vačka. Nějakou tisícovku to v servisu stát bude.
Jestli to nežere olej ve velkém, tak to neřeš. Rozumná spotřeba oleje ničemu nevadí a olej samotný nepředstavuje ani velké provozní náklady.
Cena opravy je nenávratná investice. Za olej do konce životnosti auta tolik nedáš. Jde jenom o pocit, že motor není úplně OK.
Jestli to nežere olej ve velkém, tak to neřeš. Rozumná spotřeba oleje ničemu nevadí a olej samotný nepředstavuje ani velké provozní náklady.
Cena opravy je nenávratná investice. Za olej do konce životnosti auta tolik nedáš. Jde jenom o pocit, že motor není úplně OK.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Mě jedno auto žere litr na tři tisíce kilometrů a emise naprosto v pohodě. CO jak u nového auta. HC ve dvou třetinách současného limitu, který je třikrát nižší, než původně výrobcem předepsaný.
-
Francis - FK
Bylo mi řečeno, že gufera na ventilech olej nežerou... i kdyby tam nebyli, tak by to olej nežralo... (info tady z fóra).
Pokud máš černou vodu v chladiči, tak máš v rakvi těsnění pod hlavou...
Mám 1,6mpi, combi 1997, 250tis. Km. žere mi to tak litr oleje na 500Km... byl jsem s tim u automechanika a říkal, že to budou pístní kroužky.... tj. oprava za minimálně 10.000Kč + se to ještě může zvýšit...
Pokud to auto není nijak parádní, co máš, tak to nemá cenu opravovat... lej tam olej... tak to dělá hodně 1,6kářů . . já už taky...
Pokud máš černou vodu v chladiči, tak máš v rakvi těsnění pod hlavou...
Mám 1,6mpi, combi 1997, 250tis. Km. žere mi to tak litr oleje na 500Km... byl jsem s tim u automechanika a říkal, že to budou pístní kroužky.... tj. oprava za minimálně 10.000Kč + se to ještě může zvýšit...
Pokud to auto není nijak parádní, co máš, tak to nemá cenu opravovat... lej tam olej... tak to dělá hodně 1,6kářů . . já už taky...
-
Surmi - FK
10litru je dost ,když jen pistni kroužky stoji 1600 ( http://www.cc-autodily.cz/sada-pist-kro ... el=OCTAVIA )
-
Francis - FK
Musí se rozhodit celej motor... pak něco prej udělat s hlavou, co vyjde samotný na 3.5oo, což nevim, co je za operaci... to byl nějakej vtip asi . . . 
A všechny možný těsnění po cestě...
A všechny možný těsnění po cestě...
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
repas hlavy- vymena gufer na ventiloch, zabrusit sedla na ventiloch, prerovnat hlavu, popripade vylestit dosadaciu plochu, skontrolovat hydraulicke vahatka...
Vsetke tesnenia-tesnenie pod hlavou, gufero vacky, vyfuka, vyka ventilov, tesnenie zvodov, tesnienie pod klapku, pod sacie potrubie a nejaky tmel na vysoke teploty, pretoze tesnenie na vanu neexistuje...
Vsetke tesnenia-tesnenie pod hlavou, gufero vacky, vyfuka, vyka ventilov, tesnenie zvodov, tesnienie pod klapku, pod sacie potrubie a nejaky tmel na vysoke teploty, pretoze tesnenie na vanu neexistuje...
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Kolem dříků ventilů to olej žere, když jsou gufera v háji. Srovnej například spotřebu oleje Škody 120 a Favorita. Favo už má gufera a když jsou OK, tak je spotřeba oleje neměřitelná.
Dřík ventilu má ve vodítku nějakou vůli. Jak se ventil pohybuje, tak při každém zdvihu nabere trochu oleje a vtáhne ho do vodítka. Funkční gufero reguluje sílu olejového filmu na dříku ventilu. Vodítka ventilů jsou prakticky pod hladinou oleje, protože pružiny a zdvihátka jsou v hluboké zahloubené díře. Podle mé zkušenosti vadná gufera ventilů mohou zapříčinit spotřebu oleje cca litr na několik tisíc kilometrů.
Když motor žere litr na tisíc a víc, tak je problém větší. Většinou prasklé nebo zapečené kroužky + vyběhaná vodítka ventilů.
! Že motor žere litr a víc, je vidět a cítit !
Dřík ventilu má ve vodítku nějakou vůli. Jak se ventil pohybuje, tak při každém zdvihu nabere trochu oleje a vtáhne ho do vodítka. Funkční gufero reguluje sílu olejového filmu na dříku ventilu. Vodítka ventilů jsou prakticky pod hladinou oleje, protože pružiny a zdvihátka jsou v hluboké zahloubené díře. Podle mé zkušenosti vadná gufera ventilů mohou zapříčinit spotřebu oleje cca litr na několik tisíc kilometrů.
Když motor žere litr na tisíc a víc, tak je problém větší. Většinou prasklé nebo zapečené kroužky + vyběhaná vodítka ventilů.
! Že motor žere litr a víc, je vidět a cítit !
- Schimi
- Kontaktovat uživatele:
kolik ti to teda žere?
Já jsem si kroužky měnil a pomohlo to, ale už dříve jsem měl dělanou hlavu včetně gufer ventilů. Bylo tedy jasné, že jsou to kroužky. Začalo to zlobit po tom, ce jsem z nouze do drakouše nalil olej Castrol magnatec 5w40 a po něm 10w40. U toho druhého olej velice rychle zčernal a pak začalo žraní oleje. Dělal jsem to sám a první 4 hoďky mi pomáhal kámoš, celkem 17 hodin práce + jeho 4. Je to masakr. Materiál mě stál tuším do 3000,-. K tomu olej a chladící kapalina + práce. V seriózním servise si 5000,- vemou.
1,6 sportline 1999
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Pekne si to napisal Atnarfus 
Mam sestrinu feldu, ma nalitano 156tkm, motor slape, ale zerie to tak liter na 3000km...Neviem, ci bol niekedy prehriaty, lebo ho kupili pri 96tkm, ale dal si mi chrobaka do hlavy, ci nespravit tie gufera
Auto uz bude u nas, takze neviem, ci som ochotny dolievat olej, kedze teraz moja nezerie
(musim poklopat na drevo)
Mam sestrinu feldu, ma nalitano 156tkm, motor slape, ale zerie to tak liter na 3000km...Neviem, ci bol niekedy prehriaty, lebo ho kupili pri 96tkm, ale dal si mi chrobaka do hlavy, ci nespravit tie gufera
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Manželky auto z dovozu má evidentně měněný termostat. Helmut to asi uvařil a gufera budou kapánek zuhelnatělá
Bere to litr na tři tisíce jak jsem psal. Kamarád co dělá ve škodováckém servisu mi nabízel, že to udělá bez sundání hlavy a podle jeho zkušenosti bude pak spotřeba oleje minimální. Zvládnul bych to samozřejmě i sám, ale není to ekonomické a u deset let starého auta už nebudu investovat do věcí jenom pro efekt.
Na 1000km to sežere olej za 30Kč. Oprava je tedy naprosto nenávratná investice. Navíc se nikdy nedá zaručit, že po výměně gufer motor olej brát přestane. Je to jenom velmi pravděpodobné.
Bere to litr na tři tisíce jak jsem psal. Kamarád co dělá ve škodováckém servisu mi nabízel, že to udělá bez sundání hlavy a podle jeho zkušenosti bude pak spotřeba oleje minimální. Zvládnul bych to samozřejmě i sám, ale není to ekonomické a u deset let starého auta už nebudu investovat do věcí jenom pro efekt.
Na 1000km to sežere olej za 30Kč. Oprava je tedy naprosto nenávratná investice. Navíc se nikdy nedá zaručit, že po výměně gufer motor olej brát přestane. Je to jenom velmi pravděpodobné.
-
robin1 - FK
Ak bude chyba v guferách a ak si ich vymeníš sám, tak pri cene cca 5Eur za sadu sa investícia vráti za 4000km.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když to budu dělat sám, tak ano. Mě se ale moc nechce do toho rejpat, když to jinak funguje bez problémů. Možná až budu dělat rozvody.
-
robin1 - FK
Vymeniť ich spolu s rozvodami to bude najlepšie. Musíš si ale zohnať prípravok na stlačenie pružín a nejaké šikovné kliešte na vytiahnutie starých gufier.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když bych se k tomu dokopal, tak k tomu asi dotáhnu kamaráda s profesionálním přípravkem.
Jak se ale poslední dobou pozoruju, tak už opravuju jenom nutné věci aby to jezdilo
Jak se ale poslední dobou pozoruju, tak už opravuju jenom nutné věci aby to jezdilo
-
papun
Byl jsme mimo, tak pisu az ted. Kolik to presne zere to nevim. Zatim to mam v pozorovani. Zkousle jsem se divat, jestli jde cernota z vyfuku a to se mi nezdalo.
MImochodem se mi to jednou povedlo uvarit na dalnici pac se posral termostat, ale to uz je tak dva roky. A ono to zacalo blbnout v nedavne dobe.
MImochodem se mi to jednou povedlo uvarit na dalnici pac se posral termostat, ale to uz je tak dva roky. A ono to zacalo blbnout v nedavne dobe.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Černý kouř z výfuku by ti šel, když by to jelo na nesmyslně bohatou směs. Když to spaluje olej, tak je kouř modrošedý. Pozoruj staré škodovky. Když si zafixuješ jak smrdí kouřící stodvacítka, tak přesně takhle páchne čtyřtakt žeroucí olej. Nedá se to s ničím zaměnit.
-
renegade1 - FK
Spotřeba oleje Felda 1,6 rv 1998
Zdravím mám prosbu felina má spotřebu 1 Litr oleje na 2 měsíce zhruba 1500 km. je pravda ,že pod vanou mám kapku,ale jak tam dám na noc katron pod motor tak na něm není ani kapka.Je to normálni taková spotřeba oleje?
- Hanzz
- Kontaktovat uživatele:
To už je si myslím celkem dost.To máš 10l oleje od výměny do vyměny.Záleží jakým stylem jezdíš a kolik toho najezdíš.Pokud málo, dal bych tam při výměně olej 15w-40 a spotřebu neřešil.Olej moc nestojí a vyjde to pořád levněji než oprava.
-
Standa10121996 - FK
moje Felda 1,6 MPi mi žere přibližně 0,5 L oleje na 3000 km, najeto mám 166000 km.Je tato spotřeba oleje ještě v normě či nikoliv?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
V normě to je s obrovskou rezervou. Dokonce je to i ještě docela běžná hodnota. Neřešil bych a jezdil.
-
mikyagc - FK
Zdravím.Tenhle problém mám taky a nevím jak to rešit je pravda že oprava by stála ranec tak tam ten olej taky dolívám aspon se částečně mění ale přijde doba kdy se to bude muset vyřešit napadlo mě koupit jiný motor ale za jak dlouho se ten problém dostaví znova .Co vy na to ?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Řekni si, jak dlouho s tím chceš ještě jezdit a kolik kilometrů ještě najedeš. Jestli to auto budeš mít ještě deset let a nejedeš 100k km, tak má smysl to řešit. Jinak nemá cenu se s tím zalamovat. Emise to projde vždy a olej stojí pakatel.
-
kubca101 - FK
Ahoj ja mel stejny problem uz me to fakt stvalo furt vyhazovat penize za oil ale nakonec jsem odstavil auto na tyden v dilne a komplet jsem to překroužkoval ty stiraci krouzky byly KO. a gufera na dřikach ventilu. atd.... cena cca 5000kč a musim rict co tu vsichni pisou ze to nema smysl ze to bude horsi to jsou plany recicky auto uz nezere oil vubec a mam to zejete mam tam nelitano cca 2000Km a oil je furt cisty a citim ze to auto jede urcite lepe... celkove shrnuti: ozdravny pobyt na tyden v dilne tomu vubec neuskodi dal jsem do toho sice 5000Kč ale jsem nadmiru spokojen
-
mikyagc - FK
Zdarec lidi.Už jsem se tu zminoval že mi filda papá taky olej ale ono to asi bude nějak jinak, dneska jsem si všiml že v místech co je sání do motoru tak okolo toho kolena je to těsnění samej olej a vzduchovej filtr vypadá jako prase je dosti černý jako jsem na něj najal 40 tisíc kiláků nevíte proč olej jde pres saní takhle ven.Děkuji za radu
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Okolo škrticí klapky je to od oleje normálně. Jestli se ti olej dostává až do filtru, tak je něco špatně.
-
mikyagc - FK
aha tak to mi právě bylo divné, trošku mě to zarazilo ale pokavat tomu je tak normálně tak pak musím přijít proč to jde až do filtru
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Oleje je v motoru přiměřené množství?
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Nemohl by jsi se prosím o výměně gufer trochu více rozepsat, jak bys to dělal Ty? Myslím samotnou výměnu gufer - demontáž vačky, hydroštelů a přidružené motorové bižuterie je mi jasná... U 1.6 AEE budu dělat gufera poprve a ač vyzbrojen DP, raději bych ještě znal nějaké ty tipy a rady, na co si dát pozor atd. od zkušenějších, přecejenom jsem se hrabal vždycky jen v motorech Škoda a tenhle werk je pro mě novinkou... Zkrátka a dobře, nerad bych něco podcenil. Je jednodušší dělat to bez sundání hlavy nebo na demontované? Tak jako tak půjde hlava dolů kvůli těsnění pod hlavou...Atnarfus píše:Když to budu dělat sám, tak ano. Mě se ale moc nechce do toho rejpat, když to jinak funguje bez problémů. Možná až budu dělat rozvody.
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Tak už nic, dnes jsem na to vlítnul a tak nějak došel k závěru, že je to stejně primitivní jako na Škodovce, udělal jsem si přípravek a pohoda 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, nic na tom není. Pouze je potřeba si vše dobře označit. Například prohození ložisek na vačce se rovná jistému zadření.
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Jo to jsem už četl a také tak udělal 
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Jura: zhadzoval si hlavu?
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
lukydm: jo, dělal jsem to v klidu na ponku; to tlakování spalováku vzduchem dle DP při hlavě na motoru se mi moc nezamlouvalo... Chápu proč to tak dělat, ale hlava stejně musela dolů a přišlo mi to tak i jednodušší 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Místo tlakování vzduchem se dá použít i provázek, který se nasouká do spalovacího prostoru a pístem přitlačí nahoru.
-
Jurka - FK
Žere litr na 500km...co dál?
Říkal jsem si že má felda je nesmrtelná ale asi ne... mám ji skoro 5 let a olej si dycky brala, ale ted už to přehání.... cca 1litr na cca 600km po městě při delších jízdách myslím to tolik nežere... a to se mi zdá dost už...Určitě to bude ruplej pístní kroužek nebo co v tomhle se moc nevyznám, ale felda jede dobře furt....feldu plánuju mít ještě něco přes dva roky a za rok najedu max. 10tisíc km. Poraďte co dělat? Nemám peněz na zbyt na opravu a ani to asi nemá cenu...Respektive co se stane když to takhle bude žrát dál a já budu furt dolívat? Nebo změnit olej aspon? Nemůže se něco hodně posrat když s tím takhle budu jezdit? Co byste dělali? Já co se vnitřku motoru týče jsem celkem laik... Díky za tady
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne sob 17. zář 2011 19:21:52, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Re: Žere litr na 500km...co dál?
tak jestli ji plánuješ mít jen dva roky a kousek, tak ti asi většina lidí doporučí ať nic neřešíš, jen doléváš nějakej levnej olej a jezdíš. Při tvim nájezdu max 10000 km ročně tě to vyjde na nějaký 3000 za olej a za to dle mého názoru motor nespravíš. Podělat by se asi nic nemělo, možná jen neuděláš emise (nejsem si těd jistej zda to tam poznaj, jen předpokládam že spíš jo).
Osobne bych shanel jinej motor. Kdyz budes dolivat krom toho ze muzes zapomenout a bude to stat naky penize, tak ti muze odejit katalyzator protoze nema rad benzin a olej.
Jinak 1l/600km je sakra hodne.
Jinak 1l/600km je sakra hodne.
- bobas
- Kontaktovat uživatele:
Jako cekal jsem tady,ze jsme banda nadsencu,kteri maji auto vysperkovane apod,sam uznavam,ze felda od mojeho dedka s kterou jsem zde je shnila ,ne zrovna krasna,ale motoricky ok,je to delnik(neni to me auto a po par vymenach nazoru se pres dva roky o zminovany vuz nestaram)... jinak ja mam auto vzdy v poradku me vzdy stve,kdyz se na aute neco posere a hned hledam napravu,nekdy me udivuje,nazory jen dolivat,ono to taky nebude asi to nejlepsi,pak vyplaznes za rok na oleji 3000,ale poserou se ti tam veci za dalsich X tisic,to dle me neni rozumne...
Bobas:S tim naprosto souhlasim, urcite resit a nevykaslat se na to. Bud opravit a nebo shanet jiny motor.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Jenomže pak se auta zbaví a už mu to může být jedno že?
Za mě sehnat jinej motor - je jich spousta a dají se sehnat do 5 tisíc v použitelném stavu. Nemohl bych jezdit s autem, když vím, že mě nemusí ani odvézt kam potřebuju
Za mě sehnat jinej motor - je jich spousta a dají se sehnat do 5 tisíc v použitelném stavu. Nemohl bych jezdit s autem, když vím, že mě nemusí ani odvézt kam potřebuju
- bobas
- Kontaktovat uživatele:
zbavi nezbavi,nevim jak vy,ale ja bych takove auto neprodal uz jen proto,ze by mi to bylo blbe...porpipade bych uvadel z vadnym motorem.
- DonSalieri
Prvně bych vyměnil gufera ventilů, což vyjde na pár korun a změřil tlaky... Než třeba zbytečně shánět novej motor nebo furt dolívat tolik oleje..
1.9TD Passat Variant....
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
já bych se určitě nejprv snažil zjistit příčinu a podle toho se zařídil... ale určitě bych s tím nejezdil i když by se s tím jezdit dalo... kámoš tak s Hondou Prelude jezdil rok a v pohodě...(pístní kroužky špatný) ale určitě bych to buď spravil nebo vyměnil, ale spíš opravil pokud to nebude moc nákladné, do použitého motoru nevidíš tak nevíš co si koupíš...
-
Jurka - FK
Tak o víkendu sem dolil půl litru a ujel 200km a vypadá, že si to skoro nic nevzalo, tak snad to ještě nebude tak horký.... ono možná sem tomu taky nepomohl když sem tam nalil litr cinolu za asi 80 kč... zdál s emi nějakej divnej, tak uvidím a budu sledovat. V listopadu technická, tak nechám změřit tlaky a uvidí se.... Jinak dneska sem zalomil v bloku jeden ze šroubů skříně termostatu, takže o zábavu postaráno....když se daří, tak se daří. Jinak všem díky za reakce