Chladič z 1.6/1.9 do 1.3

Simos 2P
135M, 136M
Lahvac

Chladič z 1.6/1.9 do 1.3

Příspěvek od Lahvac »

Prasklo mi hrdlo pro připojení hadice na chladič. Jelikož to špatně chladilo chtěl bych dát do 1,3MPI chladič z 1,6. Bude to pasovat? a co původní ventilátor půjde tam nebo se musí dát taky z 1,6. :mrgreen:
Vici
Kontaktovat uživatele:

Re: Záměna chladičů

Příspěvek od Vici »

chladic dej 1,3kovy ale v provedeni pro auto s klimatizaci (vyrabel autopal nový jičín - origo), ten ma uchyty na plech ve kterem je vetrak jine, tak rozmistene ze na ne presne pasuje vetrak s plechem z 1,6ky ktery si sezen a dej tam (mám případně jeden navíc). tato kombinace je zdaleka nejlepsi. chladic to z ajizdy s prehledem uchladi a v kolone to zas paradne uchladi ten 1,6kovy vetrak
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
RedmeX - FK

chladic 1,6/1,9 vs. sahara a vetrak 1,3 klima

Příspěvek od RedmeX - FK »

Zdravím,
mám pár otázok ku chladeniu :D

1)je možné nahodiť na chladič z 1,6 alebo 1,9 saharu a vetrák z 1,3 s klímou bez úprav?

2) Lýši sa nejak upevnenie chladiča 1,6/1,9 v karosérii voči 1,3? Teda je možné nahodiť tieto chladiče do 1,3 postupom plug&play?
(to že je u nich voda vedená iba z jednej strany je pre túto otázku nepodstatné)

3)U vetráku pre 1,3 s klímou je dvojstupňové spínanie, je možné ho po nahodení do 1,3 spínať rovnakým napájaním ako obyčajný u 1,3? Je mi jasné, že pôjde iba prvý stupeň, resp. čo je treba urobiť, aby sa spínal rovno druhý výkonnejší stupeň? :)

Dik za odpovede
Suri
Kontaktovat uživatele:

Re: chladic 1,6/1,9 vs. sahara a vetrak 1,3 klima

Příspěvek od Suri »

chladiče 1,3 1,6 a 1,9 do kasne všetky pasujú

na chladič 1,3 klíma ( dnes to má skoro každý) pasuje plech a vetrák z 1,3 klíma a to isté na 1,6

na diesel nie tam je všetko plastové

voda je inak to je najmenej
diesel chladič je veľmi drahý viz sz

vetrák sa dá zapojiť ako chceš , zoberieš dvojstupňové čidlo z auta z klímou , relé a zapojíš

žiadne problémy tam niesú je to 15 rokov jazdená spoľahlivá kombinácia
Favo , Bitmap a pod majú 1,6 vetrák z plechom na chladiči 1,3 z klímou , všetko pasuje a funguje , toto je to isté ale namiesto 180w máš aj prvý stupeň 240W čo je už dosť

plech k vetráku 1,3 klíma / 1,6 je rovnaký cena origa 26€ , ventilátor 1,6 je len jednostupňový 180W cena cca 6000kč v origu , 1,3 z klímou je 180/240W cena cca 7000kč

chladič 1,6 z klímou = chladič 1,9D dvojstupňový vetrák , komponenty sú ale drahé . ak chceš poriadne chladenie tak chladič 1,6 - je dlhší , zapojiť vodu a origo vetrák buď starinu z 1,6 ( tiež mám ) ale ťažko nájsť dobrý alebo nový , máš to origo a je to pekne spracované , máš aj krytý zadok chladiča čo tiež pomáha vetráku
RedmeX - FK

ako písal suri, ide hlavne o výkon vetráku a k tomu chladič, tak aby zvládol aj 2x výkonnejší motor v budúcnosti :)
Alf

Příspěvek od Alf »

Nejlevnější je sehnat chladič i se saharou z 1,9D (stejný jako 1.6 +klima) já to sehnal za 1000,-
akorát se musí překopat voda.
Motor to uchladí i se zapnutou klimou při stání v +30 stupních ve stínu
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
RedmeX - FK

Je to o čase a šťastí :) Akurát akýkoľvek jazdený diel je v SR o 1/3 - 1/2 drahší ako u vás. Ale to je v podstate logické, lebo u nás je feld menej a veľa ich stále jazdí v dobrom stave...
fiftidm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fiftidm »

Nechcem zakladat novú tému tak sa spýtam tu.Chcem kúpit túto vrtulu http://shop.molpir.sk/default.aspx?cont ... od_id;5881 a chcel by som sa pred tým trochu poradit či by to stačilo na sériový chladič
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

záleží na priemere na výkone a na tom či je ventilátor tlačný alebo sací . inak je to predražené za 70 mám origo saharu na klímu 240W/180W

http://surky.rajce.idnes.cz/Ventilator/
kwiko - FK

Příspěvek od kwiko - FK »

to je tazko takto, rozmery chladica su cca 485x285x33, cize ho tam nasadis. Ci to je to najlepsie riesenie. Je vec nazoru.
Origo felicia 1,6/1,9 ma vyhodu v jednoduchej montazi bez potreby velkeho rozmyslnia.

Osobne pojdem tiez do nejakeho mega ventilatora z nejakej zapadnej rozborky...
Dovodom je uspora priestoru pre manipulaciu pri motore a hlavne nizsia hlucnot, vyssia ucinnost.
Napriklad tu je pouzity z volva V40 co sa mi valal po buracke:
Obrázek
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

kwiko - už sme sa o tom bavili na TW , ono aj ten dieslový chladič musí byť luxus , tenký , nízka stavba a účinný

ja chcem klímu a mám origo elektriku to znamená že potrebujem aj vetrák a chladič na 1,3 z klímou
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Koukám, že kwiko má elektriku na klimu řešenou podobně jako já :lol:
jen-da - FK

Jinak chladič z 1.9D je opravdu luxus, u mě zvítězil proto, že výborně chladí, montáž je jednoduchá, cenově je dostupnější než na 1.3 klima ;)
kwiko - FK

suri: ano, budem sa snazit tam narvat chladic 1.6, alebo 1.9D, len zatial je to komplikovane kedze klima je na klasicky chladic a felman tam ma trocha menej miesta ako felicie.
jen-da: Cervena Bageta nieje moja, u mna je to zatial origo. Budem to riesit najar
Obrázek
fiftidm:suri ti radi dobre, a ja iba dodavam ze nemusis zhanat novy, lebo dvojrychlostne byvaju dosti drahe.
Ale aj hladanie stoji cas a ten su peniaze... preto je to vecou nazoru
kwiko - FK

inak aj toto je funkcne riesenie pre 1,3MPi+servo s pretekarom za volantom jazdiacim cisto po Blave...
Obrázek Obrázek
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

tie dva vetráky teda zaberajú placu

ja tu mám saharu a vetrák z 1,6 ale nemám náladu riešiť relé elektriku a uchytenie

a aj tak už je zima
Shrekzv - FK

Příspěvek od Shrekzv - FK »

mam jednu otazku..ten chladic z diesela....nehrozi ze by to velmi ochladzovalo vodu?....povedzme pri jazde mimo mesta +-rovina dialnica 100km/h, chladi sa len naporom vzduchu, v zime...nevracala by sa velmi studena voda do motora?

mam 1.3mpi a idem tam dat servo, mam doma chladic z 1.6ky aj s ventilatorom, ci tam dat ten, alebo si zohnat s diesela aj s ventilatorom, 1,3 urcite nenecham kedze sa mi nechce prerabat uchytenie ventilatora na 1.6kovy
jen-da - FK

Pokud máš termostat v pořádku, tak nic takového nehrozí. Vodu ochlazovat bude samozřejmě víc, ale termostat ti to bude regulovat - pokud je OK. A po cca 8km v -5°C už vůbec nepoznáš (na budíku), kdy termostat otevře a zavře. Topí to samozřejmě taky normálně ;)

Jinak na servo nebudeš ani potřebovat jiný chladič ;) většinou se dává kvůli klimě ;)

Ale určitě tam dej ten z 1.6, rozdíl poznáš hlavně v létě v koloně :)
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Shrek a prečo nekúpiš novú čína chladič na 1,3 , dnes to väčšinou má držiaky aj na 1,6 saharu aj na klasiku , prinajhoršom je to kúsok plechu žiadna zložitá úprava http://www.cc-autodily.cz/chladic-favor ... el=FELICIA všimni si držiaky

inak z dieselovým chladičom nie sú žiadne problémy s chladením , termostat si teplotu postará
Shrekzv - FK

Příspěvek od Shrekzv - FK »

termostat si reguluje vodu co ide von z motora...nie tu co sa vracia...ide mi o to aby sa do vyhriateho motora nevratila prilis studena voda......

suri cine sa snazim vyhybat, a ked mam ten 1.6kovy chladic doma...zadarmo, uvidim...musim skocit do skodovky co stoji trubka dole na vodu do 1.3 chladica, ci to bude ok cena alebo nie, ak nie tak mi uz je jedno ked sa mam zabavat s prerbanim ci tam uz dam 1.6 chladic alebo nie, ked som chcel klimu tak som chcel 1.9, ale ked klima padla tak som ho velmi rychlo predal...
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

nie nebude sa vracať studená voda , jazdí to kopa ludí a nikdo s tým nemal problém

http://www.cc-autodily.cz/trubka-chlaze ... 6U0121050C toto myslíš? čína stojí 10eur na objednávku a origo okolo 20

a iná je aj hadica ku chladiču tá spodná
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Ahoj,
chtel bych se zeptat vas, co mate vetsi chladice v 1.3jce.
Budu predelavat chlazeni na 1.3MPI na chladic z 1.6tky - kvuli klimatizaci, jak jsem tady uz kdesi resil. Sehnal jsem trubku do vodni pumpy pro 1.3 s klimou, dokonce se 2 vyvody, ze tam snad pujde pripojit expanzka. Ale at se divam jak se divam, nemuzu prijit na to, jaka hadice se da pouzit jako odtok z chladice. Hadice z 1.6tky je moc kratka, z diesela tam zase urcite nesedne. Je to misto pro improvizaci, spojovani dvou hadic, nebo jde pouzit nejaka uplne jina bez uprav? Jak vypadala origo hadice pro 1.3 klima?
pak jeste napojeni expanzky. Diru na trubce uz asi nemusim resit, sice dira je zezadu u vratky od topeni, ale to je celkem putna, akorat ta hadice bude holt delsi. Na to se predpokladam da pouzit nejaka univerzalni hadice, co vydrzi "mistni podminky" + nejaka redukce mezi pouzitymi prumery, je tomu tak?
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Honzis - hadica na 1,3 + klima určite nemá dva vývody na malé hadice , jediný rozdiel je že nejde smerom ku chladiču ale pokračuje popri bloku http://www.cc-autodily.cz/files/images/118610533.JPG ak máš niečo z dvomi malými vývodmi je to asi z karbeca ...

Pri montáži dieslového alebo 1,6 chladiča potrebuješ túto trubku z diesela http://www.cc-autodily.cz/files/images/218610538.JPG a do nej spravíš vývod ku expanzke - vyrezeš z tej trubky čo máš napríklad a dáš zavariť , dovolím si použit Viciho fotky , je to pekne vidieť http://img1.rajce.idnes.cz/d4/2/2792/27 ... 040330.JPG http://img1.rajce.idnes.cz/d4/2/2792/27 ... 290082.JPG

http://img1.rajce.idnes.cz/d4/2/2792/27 ... 290081.JPG , tú hadicu k expanzke použiješ normálne na chemikálie a do teploty z nejakého obchodu z takýmito vecami , a tú druhú ku chladiču zoberieš z diesela , dole na tú pôvodnú trubku to napojíš cez tú hadicu čo tam bola aj pôvodne
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Super, diky za vycerpavajici odpoved :-)
jinak. Trubku musim pouzit tu pro klimu, neb se mi tedka drobatko krizi hadice s altikem, takze musi jit ta rovna. Nevim co mi to prodali, ale je to tvar trubky pro klimu (tedy bez zalomeni nahoru) a ma 2 vyvody. Jestli je to pro karbec s klimou, tak to teda potes :-D
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

číslo jej nevieš? to bude karbec a klíma , však zašpuntuj vývod a máš to isté v podstate
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

k cemu to u toho karbecu vubec je? Bude moc velka prasecina tam supnout ten vyvod z expanzky? Prijde mi to celkem jedno, je to stejna trubka, jen o pul metra dal...
cislo nevim, lezi to v garazi, vecer to sem muzu hodit.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

kvôli sytiču tuším , ja by som to nerobil , je to okluka a je to nad vodnou pumpu , dal by som to tak ako je to vymyslené a funguje to , aby niekde nezostala bublina
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

prave ze to nad pumpou neni - je to normalne na sani, stejne jak vratka z topeni. Voda by mela behat uplne normalne (teda doufam). Bublina moc nema kde zustat, kdyz to nenatahnu jak debil s nejakym meandrem. Celkem v klidu by se to dalo natahnout zadem podel hadic topeni. S plnenim by taky nemel byt problem, jde to do celkem rozumneho mista - skoro do nejnizsiho bodu, tam taky problem neni, okruh od tamtud pujde zaplnit bez problemu. Jedinou nevyhodu vidim v tom, ze tam proste bude hafo hadice. Bohuzel nemam pristup k rozumne svarecce abych ten vyvod nekam prendal, takze mi to prijde jako dobra alternativa, ikdyz krapet nestandartni. (ale co mam na aute standartni ze... klima Diavia to celkem hodne upravila do nestandartni podoby :-D )
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

skúsiť to môžeš , osobne som za vyskúšané , najlepšie by to bolo zavariť mosadzou
Michelin1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin1 »

Totalne jsem se v tomhle tematu ztratil. Mohl by nekso sepsat seznam dilu co jsou potreba k 1.3 motoru a naftovymu chladici? Mam to udelany tak trochu na prasaka a chtel bych to uklidit pomoci original dilu.
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Michelin - http://www.cc-autodily.cz/trubka-vodni- ... ord=trubka túto trubku - vedie popri bloku uchytená pod jeden šteft spájajuci motor s prevodovkou , na jednej strane napojíš ku chladiču pomocou tejto dieslovej hadice http://autodilykrc.cz/eshop/detail/hadi ... 317c7dde9f a na druhej strane pripojíš na trubku čo tam ide okolo motora origo pomocou hadice čo tam je - http://autodilykrc.cz/eshop/detail/hadi ... f25aaffa8c

do trubky zhora podľa fotiek http://vici1.rajce.idnes.cz/FA2/ urobíš dieru a navaríš trubku /napríklad z inej trubky čo ide okolo motora na 1,3) a obyčajnou hadicou odolnou chemikálii a teplotám pripojíš k expanzke
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Tak jsme dosli.. chladic tam asi nedostanu ani za zlaty prase. Problem se jmenuje vytlak kompresoru klimatizace. S chladicem klimy asi neuhnu, leda ze bych vyrezal kus chladicovky. Takze mam par dilu zase zbytecne :-D aneb nechcete nekdo predelavat na 1.6tkovy chladic? Mam skoro vse :-)
problem je zde:
http://83.240.83.109/photo/photo_one.ph ... 372e6a7067

asi se budu muset s laborovanim presunout do roviny ventilatorove...
Neper - FK

Příspěvek od Neper - FK »

Kdyby někdo chtěl tu spodní trubku z naftový feldy, nechám ji za polovinu prodejní ceny, tj. dejmetomu 100,- . Já tam nakonec dal normální měděnou trubku.

Obrázek Obrázek
Majklus - FK

Re: Klimatizace vs. teplota motoru

Příspěvek od Majklus - FK »

Stejnej problém :/ jak lépe uchladit 1,3 Pmíčko? budu stejnak kupovat jinej chladič, tak když už budu kupovat tak mi poraďte co bych mněl koupit,moc mi ale láka tam dát saharu z 1,9 je nějakej zásadní problém to tam dat? na 1,3 ?? děkuji za každou radu
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

chlapi, jak hodně složitý je namontovat saharu s ventilátorem z 1.6tky na obyč. chladič 1.3Mpi?.
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

PavelZet - zoberieš saharu , na strane ľavej pasuje na pôvodný úchyt 1,3 chladiča a na druhej strane držiak chýba takže to treba vymyslieť - napríklad pásovina od pôvodného držiaka na chladiči ku novému na sahare , alebo na saharu privariť dve držiačiky v rozostupe ako má 1,3
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

...kdysi jsem tu saharu vozil jen na tech sroubech co sedi. Vim, je to prasarna, ale drzelo to a nic divnyho to nedelalo...
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Honzis - sedí to a drží , ja som dal plech okolo cez chladič hore chytil saharu dole a nepohla sa
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Takze... vcerejsi vecer byl dlouhy a nikomu se nechtelo na pivo, takze chladic z 1.6 je na aute. Sice v celkem nestandartni poloze (bez gumovych podlozek dole a o cca 2cm do strany) ale je tam. Prisla ke slovu pilka na zelezo a vrtacka..
Poznatek z dnesni cesty po dalnici, kdy jsem to schvalne hnal co to slo je ten, ze uz se to konecne nehreje. Jen musim nekam prisroubovat tu spodni trubku. Tim jak mam chladic uplne dole mi nevychazi prisroubovani na seft k motoru, je to moc nizko, takze zatim visi na hadicich.. ale to uz jsou drobne nedostatky co se doladi..
Jinak reseni se spodni trubkou se 2 vyvody (topeni a asi karbec) je funkcni, jen pri nalivani se tam poslednimu cca pullitru moc nechtelo. Ale to se mam pocit nechtelo ani driv. Voda pri nastartovanem motoru beha jak ma, takze neresim. Jedine co to vyzaduje je vyroba spojovaciho kusu mezi ruznymi prumery hadic, ale to zvladne kazdy soustruznik za 3 minuty.

ps: pokud nekdo budete delat zastavbu klimy, vymente si chladic pred tim, nez naplnite klimu. Dostat tam ten velky bez rozpojeni klimy byla onanie jakou jsem uz dlouho nezapsal... usazeni chladicu mi trvalo skoro 3 hodiny...
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Re: Chladič z 1.6/1.9 do 1.3

Příspěvek od Vlada320 »

chci se jenom zeptat zda někdo nevíte kam se dává tohle to? díky moc vláďa http://www.zbozi.cz/?q=6U0805469
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Dává se to sem :)
Obrázek
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Ahoj lidi.
jaky jste pouzili material na propojeni chladice 1.6 (pripadne nafty) s trubkou vespod bloku 1.3? Mam trubku pro klimu - tedy tu, co jde rovne kolem bloku. Pak mam kus hadice, pak spodni trubku z diesela, pak kus hadice do chladice. Problem je se se spojenim te trubky z naftaka s trubkou, co jde kolem bloku. Maji o 2mm odlisny prumer.Matne si pamatuju cisla 36 a 38mm.. Koupil jsem hadici na mensi, narval na vetsi. Jasny. Po roce to ale zase zacalo tect. Pokud vymenim tu naftovou trubku za nejakou univerzalni, problem akorat premistim jinam, pac to zas nebude sedet u chladice. Uz me to celkem nebavi, takze asi dojde na nejake zasadni vymeny spojovaciho materialu. Mate nejaky tip co pouzit?
Odpovědět