Problem s rannym (studenym) startom

Simos 2P
135M, 136M
skovri
Kontaktovat uživatele:

Problem s rannym (studenym) startom

Příspěvek od skovri »

Caute vsetci. Uz dlhsi cas riesim jeden problem na mojej Felicii 1,3 MPi a pokusam sa najst machra, ktory vie pomoct. Takze toto je moj problem:
- ked pridem rano k autu a nastartujem ho (za studena), nevybehnu mi otacky na tych 1200 ot/min, ale bubloce na cca 900 ot/min. Mam pocit, ze ide iba na tri valce, ale toto trva tak maximalne 30 sekund. potom sa chova normalne a slape ako hodinky. Aby som poznamenal, mam nacipovanu RJ. Samozrejme, ze klapku som cistil, nastavoval cez Motoriag Simos manager, cez VAG Com, vsetky tieto postupy poznam a samozrejme pri zohriatom motore.
Cidla su pomenene, ci Havlov snimac, ci snimac teploty a tak dalej, aj lambda, ale ta so startom nic nema. Sviecky su menene, mam tri klapky a robi to na kazdej. Kompresia a tesnost OK, dokonca vymenene aj tesnenie pod hlavou, otlakovana hlava, rozvody nove, meneny olej. Konektor snimaca v sacom potrubi vymeneny. Mam aj druhy zapalovaci indukcny mostik, zmena ziadna. Skusal som aj vstrekovace. Proste nie je nic, co by som neskusal. Ked prevediem reset RJ a nastavenie klapky tak mi raz, popripade dvakrat po sebe chyti ako ma, cize cca 1200 ot/min, ale iba hned po resete, cize cca do troch hodin. Na druhy den pridem, nastartujem a som tam, kde som bol. Je pocut, ako sa klapka pri resete nastavuje.
No co, najde sa tu manik, ktory toto uz riesil, alebo vyskytol sa uz u niekoho podobny problem? Pomozte ak viete
thepromise - FK

Re: Problem s rannym (studenym) startom

Příspěvek od thepromise - FK »

studenej motor má trošku jinej zvuk ale 3 válce bys poznal, auto se prakticky nedá ani vytočit, problém třeba dělá "chipovaná" jednotka která nezvyší při studeném motoru otáčky
skovri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skovri »

ved prave, ze poznam a aj sa tak tvari, ze jeden valec hned nechyti. Ak zosliapnem plyn, nejde cisto do otaciek, ako keby niekde chytal falosny vzduch, tak mi to pripada. Ja poznam Feldku do srobika, robil som ich niekolko, ale tu svoju neviem dat do normalu. Ona ide dobre, ale proste ten prvy start je zly. No ako sa poznam, budem do nej dovtedy sprtat, kym na to nepridem. Ona isla normalne aj s nacipovanou jednotkou este na jar.
skovri
Kontaktovat uživatele:

Prosím o pomoc - Problém so studeným startom

Příspěvek od skovri »

Caute vsetci. Kedze sme sa odklonili od mojej temy, pisem este raz svoj problem. Uz dlhsi cas riesim jeden problem na mojej Felicii 1,3 MPi a pokusam sa najst machra, ktory vie pomoct. Takze toto je moj problem:
- ked pridem rano k autu a nastartujem ho (za studena), nevybehnu mi otacky na tych 1200 ot/min, ale bubloce na cca 500 ot/min a ide iba asi na tri valce, ale toto trva tak maximalne 30 sekund. Potom sa chova normalnejsie, rozbehne sa na cca 1000ot/min a neskor slape ako hodinky. Aby som poznamenal, mal nacipovanu RJ, ale uz je tam druha, mam ich 5ks. Samozrejme, ze klapku som cistil a aj menil, mam ich 5ks, nastavoval cez Motoriag Simos manager, cez VAG Com, vsetky tieto postupy poznam a samozrejme pri zohriatom motore. Premeral som vsetky cidla, kable a proste nic, ziadna odchylka, vsetko je ukazkovo podla knihy. Vstreky som testoval, zapalovanie som testoval, meral tlaky palivovej sustavy, vsetko je ok.
Cidla su pomenene, ci Hallov snimac, ci snimac teploty chladenia, snimac teploty sacieho vzduchu, snimac klepania, zapalovaci mostik, RJ, lambda, ale ta so startom nic nema. Sviecky su menene, mam sest klapiek a robi to na kazdej. Tesnost OK, dokonca vymenene aj tesnenie pod hlavou, otlakovana a zabrovnana hlava, zabrudsene ventili, vymenene gufierka na ventiloch, rozvody nove, meneny olej. Konektor snimaca v sacom potrubi vymeneny. Skusal som aj vstrekovace. Proste nie je nic, co by som neskusal. Ked prevediem reset RJ a nastavenie klapky tak mi raz, popripade dvakrat po sebe chyti ako ma, cize cca 1200 ot/min, ale iba hned po resete, cize cca do troch hodin, ale ani to nie je pravidlo. Na druhy den pridem, nastartujem a som tam, kde som bol. Je pocut, ako sa klapka pri resete nastavuje.
Obcas sa mi stane, ze ked zastanem niekde a je jedno, ci je teply, alebo studeny motor, nechce chytit ani za svet. Viem ju nastartovat, mam na to fintu, ale robit by to nemalo. Ked idem, vykon motora je uplne v poriadku, proste taha ako diva, na to ze je to Felda. Jedine, co som este nerobil, je meranie tlakov za studena. Ja viem, ze sa to ma robit za tepla, ale istota je istota.
No co, najde sa tu manik, ktory toto uz riesil, alebo vyskytol sa uz u niekoho podobny problem? Pomozte ak viete
Prijmem akukolvek radu, akykolvek napad.
JoS

Re: Prosím o pomoc - Problém so studeným startom

Příspěvek od JoS »

Nikde nepíšeš o svíčkách.Ty mají svou životnost a nová může být klidně aušus.Pokud by měla vevnitř přerušenou elektrodu,tak to bude u MPI ovlivňovat zapalování u dvou válců.

Ha,teď to čtu-svíčky měněné.Omlouvám se!
skovri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skovri »

v pohode nic sa nedeje, vsetko je menene, prave preto, ale uz viem, kde je sekundarny problem, ale neviem kde je primarny.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A kolik to ukazuje na VAGU teplotu vody při studeném motoru ?pokud by byla vada kabelu ,nebo koncovky a ukazovalo to zahřátý motor ,tak to nikdy po startu nevyběhne do sytičových otáček. Zkusit zahýbat s kabelama po startu. Jak vypadá čidlo nasávaného vzduchu a čidlo klepání motoru?
West - FK

Příspěvek od West - FK »

problemy so syticom su aj na mojej aj na rodicovskej felde. niekedy zopne, inokedy nie. podla coho to vypocitava netusim, ale pokial nezopol a motor bezal rovnomerne aj za studena tak som to neriesil.
Ale po prichode jari sa u mna zacal objavovat podobny problem. Ked je studeny motor a startujem tak budto nechce naskocit vobec alebo ak aj ano tak drzi tiez cca tych 500 otacok. Oba pripady sa daju vyriesit pridanim plynu ale v poriadku to nieje.. podobny problem je v lete ked to na plyne zdochne, ale to moze byt aj zbytkovym plynom v sani.
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

ventily nadstavené tak ako maju byt alebo ako mne to robilo tiez a po nadstavení ventilov ide pekne kľudne to môže byt ze ostane pootvorený ventil a a zmes vyfuči do výfuku pri teplom motore to nerobí že ? ako hned natoci skus este zmerat kompresiu pri studenom motore ze a potom pri zahriatom prip nadstav ventili nemas co pokazit
Dan1510 - FK

Příspěvek od Dan1510 - FK »

Mám uplně stejný problém s rannímy starty.Ráno přijdu k autu a otáčky nevyběhnou na 1200 ale motor se celý třese jako kdyby jel na tři válce.Na silnici jede jak šlak ale na volnoběh je to síla.Také podotýkám,že je měněno už snad vše.Je tam dva dny fungl nová klapka nastavená přes vag a dnes jsem dal novou zapalovací lištu.O svíčkách ani nemluvím.Už jsem to měl i ve Škodovce a nikdo neví co s tím.Jinak ŘJ byla taktéž měněna.Už jsem z toho auta naprosto zoufalej a nevím c s tím a jsem rád,že jsem zde konečně našel někoho kdo má obdobný problém a třeba se nám to podaří vyřešit :scratch:
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Tak koukám, že vy jednatrojkaři (1.3MPi) máte stejný problém jako dost lidí s 1.6-kami....už sme to ve více vláknech řešili, ale nikdo na to nepřišel...ani ti nejlepší tady z fóra... a dopadlo to tak, že prostě nějakej kix těchto aut nebo výrobní vada projevena po delší době a musíme se s tím smířit... Na své 1.6ce to pocituju takto..pres zimu starty naprosto ok ale treba ted jak se zaclo oteplovat a ve dve odpo odjizdim autem z prace a je nejakych treba 10-15 stupnu a auto na slunku, tak nastartuju a motor divny zvuk a trochu se trepe... no a bud to samo do chvilky prestane třeba do cca 15 sekund a pak to de ok nebo to začne kuckat a zdechat a umře to... všemu tomuhle se dá předejit pokud hned po nastartování se šlápne na plyn a je klid....dělá mi to nepravidelně...nejde ani určit přesně kdy to udělá... ale pokud je teplo a auto aspo 6-8 hodin nejelo a sviti na nej slunicko tak to udela skoro dycky...je to blbost ale dle meho to ma neco spolecnyho s tim ze na to sviti slunicko...uz tak zoufaly sem:) Jinak vyměněny všechny čidla klapka svíčky kabely ...lidi měnili rozdělovače, moduly atd.. já dokonce prasklý svody a vlnovce takže komplet novej vyfuk a zadna změna....furt to samý.

Takže asi Vám nezbude nic jinýho než tenhle boj vzdát...
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Tak to co píše Jurka, že motor chytne a běží na 500ot. a na normální volnoběh se dostane jen přišlápnutím plynu se mi myslím taky už stalo ze 3x (za 4 roky), ale jak říkám, je to tak jednou za rok, jinak mi auto startuje krásně v jakémkoliv počasí.

Dan1510: todle přesně dělalo strýcovi na Feldě, na volnoběh se to všechno hrozně třepalo, ale při jízdě bylo vše OK, kolikkrát jsem jak jsem stál na červené přidal na 1500ot, protože to bylo mnohny nepříjemné, ale jinak jsem to nikdy neřešil, protože se strýc o ni stejně moc nestaral.
Předvčerem jsem nastartoval svoji Feldu (zimný start) chytl jsem se víka ventilů a motor běží naprosto klidně téměř bez vibrací což mě potěšilo (najeto 180tisic).
Dan1510 - FK

Příspěvek od Dan1510 - FK »

Je zajímavý,že když to auto stojí na sluníčku tak to krásně chytne na 1200 otáček a potom postupně pomalu padají,ale jak je to někde v chladu tak to ráno natočim a motor se třepe na 500 otáčkách,ale jde vidět,že klapka má snahu otáčky dostat na těch 1200 otáček.No a teplej motor na volnoběh čím dýl se s ním jede tak tím e to horší.Je tam něco co reaguje na okolní teplotu,ale za boha nemůžu přijít na to co.Jsem z toho už opravdu v pejru páč jsem nasypal peníze do nový klapky a do zapalovací lišty.Sice tam náznak zlepšení je,ale tohle mě rozčiluje.Co tam způsobuje,že to na sluníčku běží krásně za studena a teď když to ráno nastartuju tak to poběží na h...o.Už pokaždý vím když jdu k autu tak vím jak to poběží.Neví někdo? :scratch:
naj - FK

Příspěvek od naj - FK »

Zdravím.Měl jsem s pár vozy podobné problémy a vždy to mělo nějakou jinou příčinu popř.kombinace více.Budu jmenovat /podobné příčiny již zde na starších vláknech byly/-vadné čidlo teploty nasávaného vzduchu,vadné čidlo teploty vody/dvojité na skříni termostatu/,vadné/nevhodné/ zap.svíčky,zanešená škrt.klapka,zoxidované konektor.spojky el.instalace a jednou i čidlo ,,klepání''. Těžko se hledá závada,pokud ŘJ závadu nezapíše.Simons je jedna ze starších nedokonalých jednoduchých vstřik.soustav,pro níž jsou to typické závady.Někdo najede v pohodě 200 000km a ani neví s čím jezdí,jiný se z problému nemůže dostat.Těžko se hledá závada např.čidla teploty vody,která není totálně mrtvá,ale v začátcích jejího konce.Měřené hodnoty se od normálu/dobrého/ za různých teplot liší /měření odporu čidla/ a ŘJ si pak podlo toho nastavuje dávky paliva ,polohu škrt.klapky.Čidlo teploty nasávaného zduchu-bývá někdy příšerně zaneseno připečeným olejem z odvětrání motoru/dá se jednoduše očistit a za chodu motoru vyskoušet funkčnost-volnoběh a čidlo velikosti skleněné špendlíkové hlavičky ochladit studeným /nebo u chladného motoru teplým/hrotem např.kovové tyčky-krátkodobá mírná změna otáček volnoběhu.Toto postupné zanášení olej.výpary odnese i škrticí klapka /mimo BMM,které má tu víhodu,že je stálým vstřikováním benzínu čištěna/,která se v začátcích projevuje ,,svéhlavě,, než se projeví naplno. Oxidace el.propojavacích zásuvek-taky ne malá kapitolka.Ve výrobě se možná sešli nekvalitní materiály nebo vlivem prostředí /vyšší vlhkost/ dokáže po letech udělat své.Ještě jedna možnost-přetlakový ventil na liště vstřiků.Pokud nedrží dostatečný tlak,může krákodobě způsobyt potíže po rychlém startu.Těžko se radí a jednoznačně určuje přičina u poruch,které se projevují pouze krákodobě.Přesto,by bylo vhodné /i přes jistou nedokonalost ŘJ/,přečíst paměť závad a když bude čistá/někdy to umí ale napsat i nesmysl,např.vadné čidlo otáček,které bylo několikrát měněno,s čímž se musí taky tak trochu počítat/,zkoušet nejlépe ,,výměnným způsobem'' -od známého z vozu,který je v pořádku,vrakáč atd.
Dodyk - FK

Příspěvek od Dodyk - FK »

Zdravim. Mam podobny problem. Po nastartovani studeneho motora sa zda byt vsetko v poriadku a motor bezi ako hodinky, no akonahle pridam plyn zda sa, ze ide na 3/2 valce , zvuk ako traktor a vykon ziaden, trva to asi len 30 sekund a potom je vsetko v poriadku. Sviecky Brisk DR15TC menene pred rokom.Vag neukazuje nic. što eto ?
Dodyk - FK

Příspěvek od Dodyk - FK »

doplnene : sviecky vymene za nove, probem pretrvava + za studena po prudsom zosliapnuti plynoveho pedalu pri rozjazde obcas streli do sania.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co tlak paliva jak vypadá,kolik tlačí čerpadlo.Jakou teplotu ukazuje čidlo pro motor na vagu? Lišta-neskáče jiskra na kostru?
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

Tak loni jsem měl obdobný problém- vždycky ráno, po chladnější noci (+3až +6st) mě auto chytlo na tři válce ale asi p cca 5sekundách se chytl i čtvrtý válec a pak už vše bez problémů... vyměnil jsem tedy svíčky za nové origo škoda brisk(cca září 2010)... od té doby 12000km to neudělalo ani jednou,až v sobotu ráno nastartuju a :pale: tři válce a po 5sekundách čtvrtý a už zase v pohodě... Celkem mě to překvapilo, myslel jsem že jsem to vyřešil :?
(auto má najeto 165000km)
Naposledy upravil(a) PavelZet dne stř 09. lis 2011 22:02:52, celkem upraveno 1 x.
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
KOVO

Příspěvek od KOVO »

Urcite si odmeraj, kolko tlaci cerpadlo na vstrekovaciu listu. Mal som presne taky isty problem, v lete v pohode a v zime mi to takto startovalo. Cerpadlo mi sice islo, ale tlacilo malo, len 1,7atm. Pripadne skus dat pri nastartovanom motore dolu spätnu hadicu co ide z regulatora tlaku, ci ti bude tiect benzin. Ak nie, tak je to jasne, cerpadlo netlaci dost.. Mna stalo nove cerpadlo 25eur, kupoval som len motorcek a vymenil som to tak za pol hodinu..
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

kovo, no nevím,nevím jestli zvládnu změřit kolik dává, nemám na to vybavení a ani nevím která je ta zpětná hadice :( ...
SIDLO - FK

Příspěvek od SIDLO - FK »

hosi snimac otacek netreba vycistit?? ci novýýýý
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

Sidlo: a ten je kde? a to ho stačí jen očistit tech.benzinem?
Odpovědět