Úpravy a vyztužení zadní nápravy

Přední i zadní
bitmap - FK

Úpravy a vyztužení zadní nápravy

Příspěvek od bitmap - FK »

Narazil jsem na toto:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Teorie je za tim takova, ze to ma branit zmenam odklonu a sbihavosti v zatackach, kdy se ramena napravy vlivem dostredivych sil ohybaji a tim se meni puvodni geometrie. Na prvni pohled je zjevne jak to funguje.

Mel bych ale dotaz na ty, kteri maji patricne vzdelani a trochu lepsi predstavivost nez ja :)

- v pripade, ze dojde k propruzeni jen jedne strany napravy - napr. pri naklonu karoserie nebo prejezdu boule jen jednou stranou auta - zacne kolo diky tehle uprave nabirat negativni odklon vuci karoserii torznim ohybanim ramena diky tomu, ze uchyt u kola je niz nez uchyt na zkrutne pricce?

Neco mi rika, ze ano, ale radsi bych si vyslechnul i nazory kvalifikovanejsich :)
bitmap - FK

Re: Tuzing zadni napravy.

Naohybal jsem si z dratu model a funguje to presne tak, jak jsem si myslel, takze dekuji vsem za podnetne komentare :)
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Šikovný modelář, hoď foto :lol:
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

No uz jen ty kotouce na te zadni naprave ehmm asi nebudou moc legalni takze si myslim ze todle nechodi na normal stk :)
bitmap - FK

Tak, tak, v tehle zemi je trestne jakkoli vylepsit jizdni vlastnosti auta, pripadne jinak vycnivat nad rezaty a zablaceny prumer, takze legalni STK fakt ne :)
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Vyztužení zadní nápravy

Příspěvek od Metiu »

Zdravicko,

ako ste si mozno vsimli, upravujem si feldu na polo-racing styl a momentalne som vo faze uprav/oprav zadnej napravy.

Otazka teda znie, ako napravu vhodne vyztuzit?
Pocitam s pouzitim tvrdych silentblokov. Na naprave budu 15mm podlozky a 15" kolesa s gumami 195/50.

Tu je jedno riesenie, ktore som nasiel u Michelina.
Obrázek

Mne sa zase viacej pozdava pouzitie vyztuh z napravy, ktoru mam doma - Golf II GTI
Naprava samotna nepasuje - je o nieco sirsia, nez ta z feldy.
Vyztuhy by som jednoducho vyrezal a potom privaril na napravu z feldy. Toto riesenie sa mi paci, kedze je viacej prepracovane.
Obrázek

Co na to odbornici?
bitmap - FK

Re: Vyztuzenie zadnej napravy

A co si od takoveho vyztuzeni slibujes?
Vyssi odolnost v pripade nejakeho karambolu, nebo nejaky posun v jizdnich vlastnostech?
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metiu »

Bitmap:

odolnost voci karambolu nevyzadujem - radsej obetujem napravu nez uchyty v karoserii

Ocakavam zlepsenie jazdnych vlastnosti, kedze v serii je naprava znacne "gumena". Tiez ale musim podotknut, ze na felde som osobne vela nenajazdil, len si ju pripravujem, aby bola tip top. Preto ziadam o pomoc skusenejsich.
bitmap - FK

V tom pripade bych se na nejake svarovani na naprave zprvu vykaslal a potrebnou charakteristiku ohybu torzni pricky naladil podle potreby az na aute hromadenim stabilizatoru.
Pokud by ti nestacily ani tri stabilizatory, teprv potom bych zacal neco svarovat a ladil dal az dokud bych nebyl spokojeny.
Ale to je jen takovy muj subjektivni EMO-postup, mnozi semnou pravdepodobne nebudou souhlasit a poradi ti neco jineho :)
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metiu »

jasne, dakujem za nazor, urcite to nieje odveci, ale nebude sa mi to chciet znova vyberat, zvarat a zakladat kvoli skusaniu :) ..

uvidime co na to ostatni
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

Mne osobne sa veľmi páčilo riešenie, ktoré tu hodil bitmap dávnejšie s použitím dvoch tyčí v unibaloch. Pri ich rozumnom umiestnení by sa dalo dosiahnuť, aby pri prepružení kolesá naberali odklon. Prípadne ich použiť na stabilizáciu zbiehavosti, lebo tie nápravy sa časom deformujú :( Nad touto variantou sa zamýšľam už dlhšie, ale chcelo by to nejakú CAD simuláciu, lebo moja predstavivosť v týchto veciach nie je extra...

Tá výztuha z Golfu sa mi nepáči, lebo na ňu nedáš stabilizátory. Ak si vybrať z tých dvoch riešení radšej alá michelin, s menšími trojuholníkmi a použitím stabíkov. Na druhej strane, zadku bohate stačia podložky a odklony 3°+ a predok má stále málo gripu, aby boli nutné nejaké radikálne úpravy zadku.
bitmap - FK

RedmeX: toz, taky se mi reseni s tycemi a unibaly libi nejvice, ale vykaslal jsem se na to, protoze nedokazu rict, co reknou podelna ramena zadni napravy na torzni namahani, na ktere nebyly ani zdaleka konstruovany.
Na zavodak dejme tomu, ale do auta na silnici bych do toho z bezpecnostnich duvodu nesel, byt reakce na fukncnost doho bastlu byly veskrze pozitivni.
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

bmp: nějakej zkrut v podélných ramenech asi nebude úplně žádoucí, už kvůli konstrukci spodního uložení tlumičů
Bohužel (možná teda bohudík když vidím ceny) nemáme vzadu nějaký víceprvkový zavěšení aby to mělo pěknou dynamickou geometrii
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

bitmap píše: Pokud by ti nestacily ani tri stabilizatory, teprv potom bych zacal neco svarovat a ladil dal az dokud bych nebyl spokojeny.
To mi řekni jak dám na nápravu 3 stabilizátory :shock: Nevím, třeba to nějak jde, ale mám dva (třetí bych ještě klidně přidal) a nezdá se mi že je nějaká možnost jak tam mít 3 nějak košér způsobem :)
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metiu »

pokrocil tu niekto s upravami zadnej napravy?
Tema zacina byt prave aktualna aj u mna po tom, co som po nekonecnom hladani preco zadok plave vcera zistil, ze mam v zadu zbiehavost cca 4 mm :o . Cele sa to zacalo asi pred 2 tyzdnami ked som preletel cez jednu dieru (alebo presnejsie jamu) a cely zadok odskocil asi o pol metra doprava, o par zakrut dalej sa mi uz cosi nepozdavalo.. V pondelok som prezul zadne kolesa, jedna barumka mala utrhnute kordy a dezen plaval do stran. Podstatne sa to zlepsilo, no stale to nieje ono.

Uvazoval som nad vystuzenim podla knihy sportove upravy vo verzii pre sotolinove trate, kde by sa podstatne zmensila prave tendencia zmeny zbiehavosti pocas prejazdu zakrutou. Dalsou z moznosti je aj to, co tu poslal bitmap, urcite by to stalo za pokus. V suvislosti s vymenou napravy za vystuzenu by som rad zmenil zadne odklony, ale o kolko? Teraz mam v zadu odklony priblizne 0.5 a 1 stupen vlavo a vpravo.

Este ma napadlo odrezat vyztuhy z napravy golf gti, ktoru tu mam a privarit ich na seriovu, co by tiez dost pomohlo.. tuto upravu tu tusim ma Zlobr na svojom feligolfe.

Ma tu niekto overene varianty?
DanoSK - FK

Re: Úpravy a vyztužení zadní nápravy

Příspěvek od DanoSK - FK »

zdravim, ako si nakoniec vystuzil zadnu napravu? Ako ti to funguje?
rosster - FK

Příspěvek od rosster - FK »

Metiu: To tam můžeš dát rovnou celou nápravu z golfa. A bez řezání.

Popravdě... Kolik vás pozná při normálním ježdění, jak se chová zadní náprava? Asi tak maximálně 5% a to ještě jenom když s autem závodí... To, že je něco napsáno v knize o sportovních úpravách, je sice fajn, ale 95% uživatelů stačí seriová náprava, 4% stačí doplnit zadní stabl a to jedno procento řeší nápravu jinak... A těch jednoprocentních je na tomhle foru hodně málo. Proto mi přijde hodně zbytečný navařit na nápravu železný ingot a říkat si, jak to auto pěkně drží. Ale je to pouze placebo efekt, protože nikdo to nikdy nevyzkouší v nějaké extrémní situaci. A když to vyzkouší, tak už bude pozdě, protože mu to auto ustřelí... Auto nemůže být tvrdá motokára, nedrží pak v zatáčkách.
jarda.vysocina - FK

Příspěvek od jarda.vysocina - FK »

Zdravím, vyztužit zadní nápravu je zbytečnost , pokud nejzdíš závodně denně po polňačkách . Poslední roky jsem rozebíral nekolik škodovek - Favority, Formany , Felicie atd. Nejmasivnější a nejmohutnější kus svařence - železa je právě zadní náprava . Celá karoserie a uchycení náprav do ní je velmi často prohnilé a na hranici držení - zadní náprava jako celek bývá jen orezlá nikdy jsem ji neviděl uhnutou nebo zlomenou , pouze ohnutou po bouračce ; a jednou zkroucenou - to do Favorita narazil na přejezdu vlak ... :o

Jarda
Tomyas - FK

Příspěvek od Tomyas - FK »

asi tak je to blbost! železa je tam až moc a jak píše roster motokára nedrží :?

kdybyste rači vymysleli jak na těch vracích zesílit rezatý železo v karoserii

felicie nebo jiný auta na to vaše závodění nemají dobrý podvozek kdyš uš bych chtěl si hrát na závodníka formule tak si pořídím jiný auto který na to má třeba tu octavii, nebo ještě lepší golfa, no ne?
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

evidentne sa tu zisli sami experti cez motorsport a kynematiku :roll:

1) naprava z golfa sa nikde dat neda. Mali sme ju, skusalo sa, nesedia uchyty o cca 2cm a rezat kvoli tomu zdravu kasnu (ktora je ako sa sponina najslabsim miestom auta) je nezmysel.

2) V seriovej karoserii je naozaj tazke poznat rozdiely medzi vyztuzenou napravou a seriovou, pretoze cela karoseria je schopna sa vzadu skrutit aj cez 10mm. Lenze neviem rpeco predpokladate, ze ten kto riesi vyztuhy naprav ma stale karoseriu bez vystuh/klietky a nebodaj prehrdzavetu :hlava:

3) Apoznat hranice auta nie je vobec zlozite, staci sa s nim zucastnit preteku alebo ist trenovat na letisko/okruh, tam je vybehovyh zon habadej. Ten kto toto nerobi asi nebude riesit upravy naprav ;)

4) Ak niekto napise o sportovani, dobrom podvozku a spomenie Octaviu, je jasne, ze melie sracky a nema paru o co ide. :baseball:

Ale co aspon sa clovek pobavi pri citani tychto vyplodov. Len tak dalej :thumleft:
Tomyas - FK

Příspěvek od Tomyas - FK »

octavie nebo golf je úplně jiná kategorie a říkej si co chceš! :lol:
jsou to novější auta a jezdí víc než všechny felície to mi řekni že by u rychlejšího auta konstruktéři udělali naschvál horší podvozek
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

RedmeX: Teď se vyjádřím já :) Doufám že se pobavíš :D

Tomyas: Motokára právě drží daleko líp než felda :) Tvrdá náprava sama o sobě neznamená že bude nestabilní. Podstatný je spíš poměr tvrdosti k přední nápravě. Octavia není až tak dobrá se podvozku týče, což jen potvrdila zkouška/závod s tátovo OII (pokud se bavíme o sériích tak ano, ale felda se dá dohnat dál než jsou vlastnosti sériový Okty a to plno lidí nechce věřit). Tam jsme byli zhruba vyrovnaní. Jednou jsem prohnal Scouta a ten na mě hrubě neměl.

Mám na zadní nápravě dva stabilizátory otočené čelem vzad, tím mají podstatně větší účinek. V podstatě mi tohle nastavení vyhovuje, ale ještě asi vyzkouším závodní stabilizátor velkýho průměru. Pořád je to nedotáčivý, akorát jednou jsem dostal smyk na zadek, ale ten bych dostal i se sériovým podvozkem (vjel jsem na trávu). Spíš by mě zajímala úprava v prvním příspěvku. Náprava se celá kroutí při průjezdu zatáčkou a styčná plocha pneu se zmenší víc než by musela a to je škoda. Výztuha proti změně geometrie by mohla mít velký přínos - stabilizátory udrží auto více v rovině (přední kola budou líp držet díky menšímu náklonu kastle) a vyztužení zajistí že zadek nepřijde o přilnavost vlivem stabilizátorů. Timhle směrem by mohla vést cesta...

Edit: a tak mě napadá, pokud by se výztuhy daly do kříže, kolo by mohlo v zatáčce i nabírat odklon :scratch:
DanoSK - FK

Příspěvek od DanoSK - FK »

na zadok vyzera byt idealnym a najmenej narocnym riesenim stabilizator (alebo dva stabiky). Podstatne je podla mna mat v poriadku tlmice, pruziny nevymackane, dorazy v poriadku a gumene ulozenia nezvetrane...
Odpovědět