Výměna termostatu
-
moskvic - FK
Výměna termostatu
Zdravím všechny...jsem z toho ceklem poplantaný už..mám rv.96..tudíž plastové víko termostatu..a odešel mi termostat...vyměním termostat po tom co odšroubuju ty tři malé vruty na víku?...jo a je tam nějaké tesnění co se musí měnit?..
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 21. říj 2009 21:20:11, celkem upraveno 1 x.
-
Hazi - FK
Re: Výměnna termostatu
JJ přesně tak, tři vruty a jsi u termostatu. je tam těsnění co se mění, protože staré se ti nepovede zachovat.
-
moskvic - FK
Takže jsem si koupil termostat a zjistil jsem že mám uplně jiné víko termostatu..a v tom je termostat zalitý...blbý no.....vyměnil jsem to..ale teplota pořád nechce dojit k 90..i když je termostat na 88. 
-
moskvic - FK
Lidičky mám dotaz..Mam plastový domek termostatu takovy ten velky s uchyty na bovden plynu atd..bude tam pasovat stare kovove viko z favoritu..co se tyce roztece diry a respektive osazeni??
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výměna termostatu
Někde sem tu viděl fotku, jak to někdo dopasoval. Díry snad zhruba sedí, akorát se to musí něčím přetěsnit. Osobní zkušenost nemám.
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net-
tgfh - FK
Mi to dělá taky, řešit to nemá cenu.moskvic píše:vyměnil jsem to..ale teplota pořád nechce dojit k 90..i když je termostat na 88.
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Záleží kam se ti teplota vyšplhá. Pokud máš stále kolem 70, je to problém.
moskvic - FK
nevyleze ani na 70..termostat se otvira asi pro 30..takze smejd..a ted potrebuju reseni abych nemusel kupovat nový origos za 1200..takze me napadlo dat tam viko z favoritu to kovove..ale v domku neni osazeni na termostat..tak me napadlo vymenit to cele..jenze mam termospinac s 4 mi kontakty a to asi ve velikosti zavitu na stary kovovy domek nebude..
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Čidlo favorit (+felicie do 2/96) je úplně jiné a má jeden vývod. Nové čidlo do starého domku opravdu nenarveš. Jedině jde staré víko s termostatem na nový domek a nějak přetěsnit. Někdo to tu má, ale opravdu nevím kdo. V nějakém starém tématu byly fotky, zkus najít.
Já jsem nejdříve zkoušel neorigo termostat i s víkem z Autokelly, ještě ten den jsem běžel reklamovat. Pak jsem koupil origo za 1200 i s čidlem a funguje naprosto bez problémů... Je to plno peněz, ale funguje to.
Nebo reklamovat dokud nedostaneš dobrej kousek. Ale to je trochu pakárna.
Já jsem nejdříve zkoušel neorigo termostat i s víkem z Autokelly, ještě ten den jsem běžel reklamovat. Pak jsem koupil origo za 1200 i s čidlem a funguje naprosto bez problémů... Je to plno peněz, ale funguje to.
Romek
Zdravim mam 1.3 Glxi a vymenil jsem termostat teplota mi drzi kolem 85 ten termostat je z 1.3 Mpi ma to na to nejaky vliv nevite nekdo?dik
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Do BMM se montovaly 2 druhy termostatů, první byl stejný, jako mělo fávo, jenom vložka, komora termostatu byla hliníková a druhý typ byl plastový a měnilo se s termostatem i celé víko a tento termostat posléze přešel id o motoru MPi. Čili pokud jsi tam termostat dostal, teplotu drží nic neteče, tak je to OK.
P.S. pro šťouraly, kteří se ozvou ještě doplním, že od polského druhovýrobce lze použít plastové víko, do kterého jde po drobné úpravě namontovat starý typ vložky termostatu
P.S. pro šťouraly, kteří se ozvou ještě doplním, že od polského druhovýrobce lze použít plastové víko, do kterého jde po drobné úpravě namontovat starý typ vložky termostatu
-
Gorole - FK
Ahoj, dnes jsem koupil nový termostat, odšrouboval jsem tři vruty (domek je plastový) a koukal na mne termostat
Ale problém je že ho drží velká segedka
(nebo jak se tomu správně říká) a nevím jak ji nenásilně oddělat abych termostat vytáhl.
Mám strach použít hrubou sílu protože to pouzdro je plastové.Existují nějaké kleště na sundání segedky?Nebo jinak?
Ale problém je že ho drží velká segedka
Mám strach použít hrubou sílu protože to pouzdro je plastové.Existují nějaké kleště na sundání segedky?Nebo jinak?
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
jj kleště existují .Ale jestli jsi alespoň trochu zručný tak to pořídíš i nějakejma malejma šroubováčkama .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Gorole - FK
Měl jsem jenom velké šroubováky.
A mám strach že to praskne.
A jak se to přesně jmenuje ta segedka?
A mám strach že to praskne.
A jak se to přesně jmenuje ta segedka?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
-
tuomasn - FK
zdarec menil jsem tedka termostat na felicii 1.3 vymena mi probehla bez problemu termostat se otevira kolem 88 a motor mam na normalni teploje coz je 90 stupnu.kdyz mate podezreni ze blbne termostat skuste ho v hrnci s teplou vodou a zjistite jestli se otevira nebo ne nemusite pak kupovat zbytecne termpstat.termostat se přetesni tesnícím tmelem ani tesneni nemusis kupovat.
-
PavelZet
- Kontaktovat uživatele:
Zdarec, teď se mi rozlítl termostat, poznal jsem to tak, že se auto hrozně dlouho zahřívalo, teplota na budíku se skoro nehla. Oddělal jsem 3vruty a oddělil víko od skříňky termostatu. Ten byl úplně vysypaný-ulítla ta plastová packa co za ni drží plech termostatu. Měl jsem doma druhý z vraku, ale ten po demontáži měl taky prasklou packu. Ptal jsem se tedy v autodílech na nové víko s termostatem a nabídli mi to polské(300Kč), kde je termostat zajištěn segrovkou,zatím jsem ho nebral. Pak jsem na netu hledal českou prvovýrobu a našel jsem přesně to co mám v autě-tedy zajištěné těmi plastovými úchyty,ale origo Škoda http://www.2r.cz/. Chtěl bych raději ten originál, ale nepraskne to zase? Nědělala Škoda třeba na poslední modely felicií víko s jiným zajištěním? Nebo mám koupit ten polský
?
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mám tam taky ten polskej už asi třetí rok a zatím bez problémů.
Nebál bych se toho .
Nebál bych se toho .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Vrba - FK
Dovolím si využít toto téma. S nadcházející zimou se mi konečně kompletně odporoučel termostat, takže výměna.
Chtěl bych se zeptat který z těchto termostatů (po vybrání pouze Felícií) pasuje na Feldu 1.3BMM, rv. '94. Chci termostat i kryt. Podle popisu tam sice něco na jednobod je, ale co si tak pamatuju z obhlídky v garáži tak podle fotek to vypadá nějak jinak...
PS: když chci zrovna vyměnit i chladící kapalinu, ale v expanzce je jenom špinavá tekutina neurčité barvy tak co mám koupit: normální modrý fridex, nebo zelenou/růžovou vodičku od Škodovky?
Díky za případné odpovědi,
T.
Chtěl bych se zeptat který z těchto termostatů (po vybrání pouze Felícií) pasuje na Feldu 1.3BMM, rv. '94. Chci termostat i kryt. Podle popisu tam sice něco na jednobod je, ale co si tak pamatuju z obhlídky v garáži tak podle fotek to vypadá nějak jinak...
PS: když chci zrovna vyměnit i chladící kapalinu, ale v expanzce je jenom špinavá tekutina neurčité barvy tak co mám koupit: normální modrý fridex, nebo zelenou/růžovou vodičku od Škodovky?
Díky za případné odpovědi,
T.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
budeš potřebovat třeba tento : http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/1 ... licia.html
vem kvalitní žádnou čínu nebo neurčitou značku , než ho namontuješ tak ho dej ohřát aby se otevřel a zchlaď ho aještě jednou to zopakuj (rada starého mechanika , u 2 aut co jsem měl jsem vyzkoušel a osvědčilo se mi to )
vem kvalitní žádnou čínu nebo neurčitou značku , než ho namontuješ tak ho dej ohřát aby se otevřel a zchlaď ho aještě jednou to zopakuj (rada starého mechanika , u 2 aut co jsem měl jsem vyzkoušel a osvědčilo se mi to )
-
Vrba - FK
Termostat mám vyměněný cca měsíc - motor se konečně ohřívá tak jak má, ale mám jiný problém: pořád mi kolem termostatu slintá chladící kapalina. Při výměně termostatu jsem tam zrovna dal tohle těsnění: http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/1 ... licia.html
Vždycky když expanzku doliju na rysku MAX tak to začne pomaličku ukapávat právě ve spoji blok - víko a z nádobky se občas ozve syčivý zvuk jak si přes víčko natahuje vzduch. Během několika dnů to vykape kousek pod rysku MIN a potom to přestane. Šrouby jsem dorval co to šlo a bez výsledku.
Neví někdo co s tím?
Díky,
T.
Vždycky když expanzku doliju na rysku MAX tak to začne pomaličku ukapávat právě ve spoji blok - víko a z nádobky se občas ozve syčivý zvuk jak si přes víčko natahuje vzduch. Během několika dnů to vykape kousek pod rysku MIN a potom to přestane. Šrouby jsem dorval co to šlo a bez výsledku.
Neví někdo co s tím?
Díky,
T.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
zkontrolovat obě strany komory očistit dle potřeby orovnat těsnění před montáží lehce potřít vazelínou
a co termostat nemá vysoký lem ?
a co termostat nemá vysoký lem ?
-
saliman - FK
cau,kdyz ste menili termostat,davali jste i primo na termostat nejake tesneni?vcera jsem koupil WAHLER a zadne tesneni ktomu nebylo,mam jeste ten kovovy domek.diky
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
to těsnění se nedostává , ale kupuje , záleží na prodejci jestli ti ho nabídne nebo si o něj řekneš , jde cca o 5kč
-
Skaldahar
- Kontaktovat uživatele:
Zdar všichni, já jsem také měnil termostat už v roce 2007, klasika, ten plastový kolíček nevydržel.
Koupil origo nový za tuším 1280,-
komplet celej, protože jsem tehdy byl zatíženej na orig díly.
Ale co se nestalo, nový termostat po půl roce provozu nechtěl anebo pozdě otevíral až při 110°a jen málo, takže teplota se držela zhruba pod stovkou. Tak jsem ho rozpůlil a zjistil jsem, že ten pístek, který v sobě má nějakou gumu, co se při 90°natáhne, aby termostat otevřel, že malý kus té gumy vylezl přes čep ven a tím ho přidřel a nechtělo to chodit.
V prodejně mi reklamaci neuznali, protože to nebylo montováno "odborníky" v servisu, ale mnou.
Rozhodl jsem se tam vrátit ten pístek ze starého tehdy už 11 let starý.
A ten funguje vesele dál dodnes ikdyž je to původní dnes už skoro 16 let starý díl.
Holt kvalita originálu tehdy a dnes je někde jinde.
A ještě jedna věc, ty tři samořezné šrouby co drží obě půlky termostatu u sebe časem už nešli dotáhnout, protáčeli se, tak se to jednoduše provrtalo skrz, dal se normalní delší šroub a matice z druhé strany a to už musí držet.
Koupil origo nový za tuším 1280,-
Ale co se nestalo, nový termostat po půl roce provozu nechtěl anebo pozdě otevíral až při 110°a jen málo, takže teplota se držela zhruba pod stovkou. Tak jsem ho rozpůlil a zjistil jsem, že ten pístek, který v sobě má nějakou gumu, co se při 90°natáhne, aby termostat otevřel, že malý kus té gumy vylezl přes čep ven a tím ho přidřel a nechtělo to chodit.
V prodejně mi reklamaci neuznali, protože to nebylo montováno "odborníky" v servisu, ale mnou.
Rozhodl jsem se tam vrátit ten pístek ze starého tehdy už 11 let starý.
A ten funguje vesele dál dodnes ikdyž je to původní dnes už skoro 16 let starý díl.
Holt kvalita originálu tehdy a dnes je někde jinde.
A ještě jedna věc, ty tři samořezné šrouby co drží obě půlky termostatu u sebe časem už nešli dotáhnout, protáčeli se, tak se to jednoduše provrtalo skrz, dal se normalní delší šroub a matice z druhé strany a to už musí držet.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
no to je tiež klasická závada čo popisuješ , ono aj prasknutý domek sa dá riešiť , zoberieš 1-1,5mm vrták a do tých výstupkou do zavrtaš a zakvačíš pero nazad a ide to , prípadne drôtom ak sa bojíš vrtáka
-
keenworth - FK
Minulou zimu jsem měnil termostat, vyndal jsem ten vnitřek a převařil ho v hrnci, otvíral přesně tak, jak by měl. Zrada byla v tom, že i když byl zavřený, tak propouštěl... prostě byl nějaký divně pokřivený, přes léto pohodička až v zimě se to projevilo. No nic, tak jsem koupil novej a letos zase koukám, že auto se sice ohřeje zhruba na těch 90 relativně brzy, ale hadice k chladiči je teplá i když auto není ohřátý jak by mělo. Takže mě to jen utvrzuje v tom, že dneska to dělají nejspíš z másla 
-
eskymak
čaute kluci,mam problem,uz behem mesice jsem v domneni,ze je spatny termostat vymenil 2 a teplota hned prvne,co to dosahne na 90°C,tak sleze zhruba na 75°C,pak jde na 90° a tam uz se pak celkem drzi,ale ve Vagu mam furt zhruba 80°,nad 80° se nikdy nedostanu,co stim?uz si nevi rady.........napadlo me jedine cidlo,co je na sacim potrubi
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
odpovedel sis sam. 
-
eskymak
Může ta teplota mít i vliv na výkon motoru?Nejak se furt nemuzu dostat nad 130km/h,tak me napadlo,jestli to nemuze byt tim,ze je ta teplota ve Vagu furt 80°,ale myslim si,že je to blbost
-
keenworth - FK
Ne, ale může na to mít vliv třeba palivový a vzduchový filtr...
podle mě spíše naopak, mě se zdá že za studena mi jede auto lípeskymak píše:Může ta teplota mít i vliv na výkon motoru?Nejak se furt nemuzu dostat nad 130km/h,tak me napadlo,jestli to nemuze byt tim,ze je ta teplota ve Vagu furt 80°,ale myslim si,že je to blbost
-
keenworth - FK
jenže to nesouvisí s teplotou vody, ale teplotou nasávanýho vzduchu... když máš studený auto, tak nemáš rozpálený sací potrubí a jde ti tam studenější vzduch, tak ti to třeba i líp jede... ale on se baví o teplotě vody... ta má vliv na životnost motoru ale na výkon, pokud to nebudeme rozebírat do detailů vliv nemá
v zimě auto jede skoro vždycky líp než v létě v horku
v zimě auto jede skoro vždycky líp než v létě v horku
-
vjost - FK
No pánové
Když už si tu lijete srdíčka, tak taky přidám svůj příběh. Ve feldě jsem neměl otáčkoměr, ale hodiny. Všichni z toho kůlnu, jak kdyby to nikdy neviděli. To se ještě dalo, ale potom přišla slečna sestra a to byl konec. Zvuk motoru ji nic neříkal a tehdy přišla myšlenka na výměnu budíků. Budíky jsem sehnal, u té příležitosti jsem si opravil i podsvícení spínačů, všechno sedlo a prostě pohodička. Problém nastal leknutím nad teplotou kapaliny. Proběhla výměna termostatu. Nic...Všichni mi říkali, že už nevědí. Tak jsem si sedl ke svému kompjůtru a hledal čím by to mohlo být. A ejhle. Budíky byly z MPi, tedy se sondou, která měla 4 piny a já mám termostat se sondičkou, která má jen jeden pin. Ze zvědavosti namontuji staré budíky zpět, v tu ránu teplota z bodu varu na normálu a problém byl vyřešen. K dnešnímu dni mám tedy 3x budíky a teď už jedu snad pro poslední, které fungují a moho si je na místě ověřit. Cena se z 300 za budíky vyšplhala už téměř k 1000. Takže to radši napíšu, aby se někdo nedivil, že mu teplota lítá do 120°C 
-
simidla - FK
Hele kluci, teď jsem to řešil ten termostat taky, vemte odmontujde vruty sundejte plastové víko i s termostatem, budete potřebovat segrovky na vnitřní sponu potom nůžky na plech a flexu s brusným kotoučem nebo brusku. Ségrovkama vytahnete sponu, vyjmete starej termostat, podle něj upravíte koupenej termostat s favorita 88 stupňu pomocí nůžek na plech ho obstříháte a hrany zabrousíte flexou nebo na brusce, tak aby se to vlezlo do plastového víka, pak tam cvaknete pomocí ségrovek spátky ségrovku, přímontujete zpět na auto a připojíte hadice. no a oprava je hotová. škodovka s nás táhá prachy a nutí nás kupovat termostat i s plastovým pouzdrem, ale my sme chytřejší a uděláme to tak jak jsem vám napsal, 100procentně to funguje, mám to na naší feldě a pohoda.Pawlick píše:Čidlo favorit (+felicie do 2/96) je úplně jiné a má jeden vývod. Nové čidlo do starého domku opravdu nenarveš. Jedině jde staré víko s termostatem na nový domek a nějak přetěsnit. Někdo to tu má, ale opravdu nevím kdo. V nějakém starém tématu byly fotky, zkus najít.
Přeju příjemné ježdění.
šimidlo
-
keenworth - FK
simidlo, chceš znát tajemství?
my nemusíme nic brousit, my si můžeme koupit jen termostat bez domečku - např. http://www.jbautodily.cz/termostaty-3/t ... -1094-0196
platí pro termostaty se ségrovkou - tzn neorigo
-
lallal
Dibrý den chci se zeptat jestli po vyměně termostatu se musi celej okruh nějak obzdušnovat ?
-
Lukoo88 - FK
Ja sem vypustil fridex dal termostat potom nalil cca5 litru vic neslo nastartoval auto na cca 7 minut potom vypl otevrel vicko a dolil zbitel . Odvzdusnise to samo pres vicko 
- Jokes
- Kontaktovat uživatele:
Pawlick píše:Někde sem tu viděl fotku, jak to někdo dopasoval. Díry snad zhruba sedí, akorát se to musí něčím přetěsnit. Osobní zkušenost nemám.
Ten hybrid mám já,tady je foto ze srazu...Plastové origo víko u bloku a hliníkové výko.Výhoda je v tom,že se dá vyměnit jen samotný termostat za necelou stovku.Jen mám asi smůlu,páč je furt otevřenej,takže bude další výměna.
http://marwin91.rajce.idnes.cz/15.9.201 ... G_0263.jpg