Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at
Jenže ty popisuješ alternátor 90A ,který je 6-fázový nízkootáčkový a dává i ve volnoběhu.To nemá nic společného s Magnetonem 70A -3fázovým. A všechny usměrňovače mají výstup pro regulátor a výstup (+B)-14V. kdyby jsi si pročetl fórum ,tak na toto téma se tu píše min.3 roky.
-
Dzejkej - FK
Pánové, mám "dýzlovou" Feldu a potřebuju si vyměnit alternátor. Potřeboval bych poradit s tím, jak ho vytáhnout (ten altík
) a co musím všechno demontovat. Oba šrouby i kontakty už mám zdemontované, jenže není tam místo na vytáhnutí. Díky za radu 
-
Hopity - FK
Takže teda KO baterka?Jozefj píše:Píšu to asi po 1000 altík na volnoběh plně dobíjí od typu PAL 90A nebo cizí --- jiná konstrukce,těch 11V je hodnota ,kterou drží akumulátor.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
I tato možnost se nedá vyloučit,záleží jakou jezdí vzdálenost,aby ten altík to stačil dobít.A jakou dobu z toho je motor ve volnoběhu.
Co se týká té demontáže z dieslu to nechán na ostatních. ---Neznám.
Co se týká té demontáže z dieslu to nechán na ostatních. ---Neznám.
-
Hopity - FK
jezdím do práce tak 10km a pak 10 zpět, jde spíš o to že i když jeden den jedu třeba 50 km, a druhý den ráno startuju tak se to jakoby líně převalí, jako by byla slabá baterka, ale když zapnu klíček aby se mi zapnul měřák tak mi ukazuje že baterka má naprázdno normálně kolem 12v
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Po zapnutí klíčku má baterka odběr kolem 10A ---čerpadlo paliva.Měřit by chtělo při startování na baterce.
já se přidám do debaty taky jsem jezdil s feldou občas i 70km denně a když jsem ráno startoval tak se starter vždyčky 2krat líně převalil a pak se rozběh ,změril jsem dobíjení (altík magneton 70A) a při volnoběhu bez zaplých spotřebičů14,1V ,světla větrák na 2 rádio přední mlhovky 13,9V při 1200ot motoru ,dělalo to hlavně v zimě nakonec to byl špatný uhlík ve startéru.Z toho důvodu se špatně roztáčel
-
burningsoul - FK
ahoj, mám problém s baterkou. jak jsou ted ty mrazy ráno. tak se mi stalo to, že se netočí startér, páč je baterka off. denně jezdím 5 km tam a odpoledne 5 km zpět. pak jsem jel 30 tam a zpět taky 30 - přes kabely nastartováno a odpoledne pohoda. ale druhý den ráno zase baterka netočila startér. mám hledat problém v otm, že se tam někde ztrácí proud nebo je to normální chování při krátkých jízdách a nestihne se to nabít jednou 30 km jízdou? parametry baterky nevím, nemám multimetr
vypadá to na baterku,ale pro jistotu projdi všechy svorky kostry na kastly a na motoru jesltli jsou utazeny ne nejsou zoxidovany a pak plus kabel na starteru pokud to bude ok zněr dobíjení puc si multimetr 13,7-14,2V po 30km se na start musi v pohode dobít ale podle me je baterka ko muze byt utrženy clanek nebo je stara
-
kralik - FK
tak tu čtu co se dá a ještě žádný příspěvek nepopisuje přesně můj problém (nebo blbě čtu).
Feldu (1,3 MPI '98)mám od března, akumulátor Starline 56Ah bezúdržbový neznámo jak starý (ale asi moc ne..). Přes léto pohoda, teď s mrazy problém. Ranní starty horší - sice nastartuje, ale skoro všechno pohasne a dost líně točí. Podle palubáku je napětí v otáčkách s rádiem, světly a větrákem topení 13,3-13,5. Problém je, že i po delší jízdě (denně 20km do práce a 20 zpět) ukazuje po vypnutí motoru bez odběru palubák 11,4 - 12,0 V. Po 12hodinách stání ještě asi o 0,5V méně.
A teď to hlavní: během jízdy při vyšlápnutí spojky poklesnou otáčky na +- 800 1/min. a silně pohasnou světla, vypne se rádio ( během vteřiny se zrestartuje a opět pustí) a palubák při tomto poklesu ukáže 11,6 - 12,1 V - dle zapnutých spotřebičů.
Tzn. : špatně dobíjí --> aku má málo voltů --> horší starty --> při prudčím poklesu otáček nezvládá základní spotřebiče.
regulátor? Akumulátor? nějaký jiný nápad?
upozorňuji, že dobíjení nesvítí, ani neprosvítá, ani při tom poklesu otáček.
dík předem za jakýkoliv nápad. Mám funglovku regulátor doma, zítra ho asi vyměním, ale nedalo mi to, abych se stejně už dneska neozval...
Feldu (1,3 MPI '98)mám od března, akumulátor Starline 56Ah bezúdržbový neznámo jak starý (ale asi moc ne..). Přes léto pohoda, teď s mrazy problém. Ranní starty horší - sice nastartuje, ale skoro všechno pohasne a dost líně točí. Podle palubáku je napětí v otáčkách s rádiem, světly a větrákem topení 13,3-13,5. Problém je, že i po delší jízdě (denně 20km do práce a 20 zpět) ukazuje po vypnutí motoru bez odběru palubák 11,4 - 12,0 V. Po 12hodinách stání ještě asi o 0,5V méně.
A teď to hlavní: během jízdy při vyšlápnutí spojky poklesnou otáčky na +- 800 1/min. a silně pohasnou světla, vypne se rádio ( během vteřiny se zrestartuje a opět pustí) a palubák při tomto poklesu ukáže 11,6 - 12,1 V - dle zapnutých spotřebičů.
Tzn. : špatně dobíjí --> aku má málo voltů --> horší starty --> při prudčím poklesu otáček nezvládá základní spotřebiče.
regulátor? Akumulátor? nějaký jiný nápad?
upozorňuji, že dobíjení nesvítí, ani neprosvítá, ani při tom poklesu otáček.
dík předem za jakýkoliv nápad. Mám funglovku regulátor doma, zítra ho asi vyměním, ale nedalo mi to, abych se stejně už dneska neozval...
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to viděl na baterku, protože na ní dost klesá napětí
Mě baterka drží 12.1 V v těhle mrazech ikdyž stojí třeba tři dny bez hnutí. A to tam mám autorádio od Sencoru, které i v standby režimu docela papá 
-
sisin - FK
Zdarec chlapi,v čem může být problém(možná začínající),že když nastartuju tak se napětí pohybuje kolem plus mínus 11-12 V a po prošlápnutí plynového pedálu na přiblížně 2500-3000 ot skočí něco přez 13 V ? Pak už to drží od 13 do 14 V. něco jsem slyšel o nabuzení(alternátoru???),ale jsem od rána do věčera v robotě a bohužel jsem tak dobitý,že v noci už nemám chuť něco hledat. Díky za rady.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Pro kralika- zkontrolovat spojení k baterce-změřit kolik je napětí na baterce při stavu nabíjení cca 2000 ot.Pokud se to tváří v pořádku ,tak baterka.
Od 13-14 V je dost velký rozsah.Bulo by to dobré upřesnit,nebo to tak lítá?Pak zkontrolovat všechny spoje.
Od 13-14 V je dost velký rozsah.Bulo by to dobré upřesnit,nebo to tak lítá?Pak zkontrolovat všechny spoje.
Ahoj sehnal jsem na svou feldu altík z 1.9D feldy tedy bosch šlo mi hlavně o to že magneton přizátěži a na volnoběh šel na nějakejch 12Vklidně a při zapnutí světla větrák a vyhř.zad.okna i na byl třeba po 30s i na 11,7V .A ted jsem dal bosch a chtěl bych se zeptat jestli hodnoty co jsem naměril jsou ok
volnoběh bez spotřebičů-14,1V
volnoběh větrák na 1 + světla-14,05V
volnoběh přední zadní mlhovky,světla větrák na 2,rádio-13,9V
volnoběh světla,všechny mlhovky větrák na 4 ,vyhřív.zad.okna,rádio(prostě vše zaplé)-12V pod které neklesne po lehkém přidáni plynu má 13,8V se všemi spotřebiči jsou teby tyto hodnoty ok?Řekl bych ale že při zapnuti vice spotřebičů na volnoběh více než u magnetonu poklesnou otáčky motoru je to možné?
volnoběh bez spotřebičů-14,1V
volnoběh větrák na 1 + světla-14,05V
volnoběh přední zadní mlhovky,světla větrák na 2,rádio-13,9V
volnoběh světla,všechny mlhovky větrák na 4 ,vyhřív.zad.okna,rádio(prostě vše zaplé)-12V pod které neklesne po lehkém přidáni plynu má 13,8V se všemi spotřebiči jsou teby tyto hodnoty ok?Řekl bych ale že při zapnuti vice spotřebičů na volnoběh více než u magnetonu poklesnou otáčky motoru je to možné?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Když brzdíš motor výkonem altíku tak musí klesnout otáčky. Když zatížíš elektrický motor tak taky klesnou otáčky.A tady elektromotorem ve funkci zatíženého generátoru brzdíš spalovací motor.
tomu rozumím,jen mě zaráží že u toho bosche poklesnou víc než u magnetonu při stejném zatížení?a tech 12V na volnoběh cca 700ot motoru se vším co se dá zapnout a větrák na max je dobře nebo ne?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
To je právě ten rozdíl mezi Boschem a Magnetonem ,dává i v nízkých otáčkách a je asi plně vybuzen a magnetonem,který v nízkých otáčkách nedává.
-
kralik - FK
takže můj problém popisovaný kousek výše je asi vyřešen. Po dvojdenním stání jsem sednul do auta a čerpadlo mělo co dělat, jakmile dovrčelo, spustil se palubák a ukázala 8,1V. Takže příčina asi odhalena, altík dává dobře, zatížen i nezatížen, na baterce ale bylo předtím při volnoběhu stěží 11,5V. Někdy i 10V
takže díky Josefj a Smrcek za pomoc, felda dostala nový akumulátor, tak snad už bude klid 
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
No a kontakty jsou zkontrolovaný všechny?Jeden je i v pojistkové skřínce.Baterka je na konci vedení.
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, dneska jsem u škodovky koupil originál regulátor napětí a chci se zeptat jestli někdo víte jak ho zapojit? Vedou z něj totiž dva kablíky, jeden má faston co se zapojuje do altíku (bílý) a druhý má očko na M6ku šroub a já nevim kam s nim jestli na kostru nebo na + altu? Dal mě zarazilo že se tam ani nedá pořádně namontovat, jako by byl domeček uhlíků o milimetr delší a seděl na rotoru, takže ho chytnu jen na jeden šroubek. Máte někdo podobnou zkušenost? Ve škodovce mi neporadili.
Díky
Díky
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
když jsem to měnil tak jsem měl jen jeden kablík a to ten bílej nic víc a namontovat to šlo v pohodě.
Jsi si jistý že to je přímo na feldu?? jestli ti omylem neprodali něco jiného.
Jsi si jistý že to je přímo na feldu?? jestli ti omylem neprodali něco jiného.
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
když jsem před lety měnil poprvé tak měl taky jeden kablík a pasoval krásně. Pánovi ve skladu jsem říkal že je to na 1.3mpi alternátor pal 70A. ono tvarově vypadá stejně. číslo dílu na krabičce je 115 901 253 B
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Na Škodovky je z jedním káblíkem bílé barvy a fastonem .
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
neví někdo jak bych to mohl oměřit? dnes sem vyzvedl objednaný nový taky u škodovky a je to ten samý, takže asi nějaká nová verze? nebo nápad jak ten regulátor zkušebně zapojit mimo auto?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
A šlo by dát nějaký odkaz nebo fotku?
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
odkaz ne, nikde jinde než ve škodovce to nemaj
, fotku přikládám:
http://sklad.obrazku.cz/obr566663_IMG3818.JPG
jinak díra v očku je 7mm
http://sklad.obrazku.cz/obr566663_IMG3818.JPG
jinak díra v očku je 7mm
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Podle tohoto obrázku to vypadá,že přidali kontrolu napětí výstupu (+B) svorky.Výstup je 6mm šroub. Ale pro začátek bych zapojil jenom ten bílý a vyzkoušel jestli bude dobíjet.
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
tak nějak sem si to myslel, poněvadž "kostřící" šroubky sou pouze M5 takže by bylo očko zbytečně velké. Zkusím to jak říkáš, pokud tam ten regulátor vůbec vleze. Kdyžtak bych ten plastový domeček zapiloval.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mně napadla jedna věc.Jestli nevrazili do toho regulátoru odrušovací člen.A ten obsahuje Zenerku a dal by se změřit,pokud se nepřipojí,tak se nic neděje,jinak by se demontovala ta bílá kostička a ta má taky káblík s velkým okem.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To je divný...už mi pár altíků rukama prošlo ale takovejhle regulátor jsem ještě neviděl.Ale s tím odrušením to není špatný nápad.
-
xXxTRA - FK
ja tento regulator mam, cerny drat s okem je na kostru alternatoru
- HeavySmoker
- Kontaktovat uživatele:
tak po uprave domecku se tam vesel... ted jen o vysledku bez pripojenyho ocka to dobiji slusne, 14V na volnobeh bez zatěže 13,9V se světly. když dám mínus měřáku na to očko a plus měřáku na + baterky ukazuje 12V. Tak co myslíte na kosru nebo na plus? délkou dosáhne všude 
xXxTRA: To si někde vyčetl než jsi to zkusil nebo ti to v prodejně řekli? mám totiž už jdnu fotku z vývozní feldy která ho má taky na kostře.... jediné co pak nechápu je ta velikost očka
xXxTRA: To si někde vyčetl než jsi to zkusil nebo ti to v prodejně řekli? mám totiž už jdnu fotku z vývozní feldy která ho má taky na kostře.... jediné co pak nechápu je ta velikost očka
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Umíš měřit polovodiče? tak ten káblík změř proti kostře.Pokud je tam dioda tak polaritu a to napoví vše.
-
Tominkomin
Pěkný den všem,
mám dotaz na někoho kdo se vyzná v dobíjení AKU. Mám feldu 1.3 MPI altík magneton 70. Po nastartování dává 13.88 V pokud zvýším otáčky na 3 tis
tak 13.80 V. Na volnoběh pustím světla + větrák a padne na 13.00 V. S touto zátěží na 3 tis ot. dává 13.50 V. Na regulátoru mám uhlíky OK. Po vypnutí zapalování mám odběr z AKU 30 mA. Chci se zeptat jestli se vám ty hodnoty zdají v normě.
Díky všem za případnou odpověď
Tomáš
mám dotaz na někoho kdo se vyzná v dobíjení AKU. Mám feldu 1.3 MPI altík magneton 70. Po nastartování dává 13.88 V pokud zvýším otáčky na 3 tis
tak 13.80 V. Na volnoběh pustím světla + větrák a padne na 13.00 V. S touto zátěží na 3 tis ot. dává 13.50 V. Na regulátoru mám uhlíky OK. Po vypnutí zapalování mám odběr z AKU 30 mA. Chci se zeptat jestli se vám ty hodnoty zdají v normě.
Díky všem za případnou odpověď
Tomáš
není to zádný zázrak o otáčkách 13,5V ale cetl jsem že se ted dělají regulátory co mají vyšší dobíjecí úroven nějak 14V ,ja sem ho ted měnil a dava mi 14,1 V na volnoběh 14V se světly na volnoběh.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
A proč tady nenapíšeš na jakém altíku,nebo to je tajné a regulátor zázrak???14V je napsáno na všech regulátorech.
na magnetonu 70A
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Pokud těch 14V je se všemi spotřebiči co se používají za jízdy i ve volnoběhu ,tak je to skutečně zázračný a chtělo by sem dát kde ho mají,protože by se tím vyřešily všechny problémy i takovými altíky jako je PAL 55A a PAl 70A.
samozřejmě že ne se všemi 14,1-14,2 je bez zátěže a 14V je světla a větrák na 2 pak už to na volnoběh klesá,ale udělal jsem 1 věc ze jsem překodoval řj a auto má místo 750ot na volnoběh asi 900ot takže at zapnu cokoliv tak ani na volnoběh pod 13V nejdu jinak ten regulátor je obyč z auto kelly za 300kč
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
No ,ale to jsi měl napsat jako první,že máš překopáno půl auta.Ono když na altíku zvedneš otáčky skoro o 400ot. ve volnoběhu,tak se ten altík chová zase jinak.
tak to neni pul auta stačí přepsat 1 hodnotu na vagu a je to výsledek je o dost lepší,jinak než otáčkami to u magnetonu nezlepšíš at koupíš sebelepší regulátor tak na volnoběh stejně pudes na baterku
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
A o čem si tu plácáme celý roky játra,že ve volnoběhu ------TOVÁRNÍM -----aternátor do 70A V ZÁTĚŽI NEDOBÍJÍ (nedává napětí v dostatečném množství).A jak to udělat? Tak jak to dělají jiný,když jim na tom volnoběhu tolik záleží ,tak tam dají BOSCHe . I když u stříkačky za jízdy je na volnoběh větší spotřeba než se zařazeným kvaltem. A na křižovatkách,tam se stojí minimum času z doby jízdy. Když tak na křižovatce malinko přišlápneš plyn,protože ti to pro změnu fouká studený z topení,nestačí se vyměňovat voda.
-
xXxTRA - FK
nevycetl, proste tam je, navic barva je cerna coz i napovida na zemHeavySmoker píše:xXxTRA: To si někde vyčetl než jsi to zkusil nebo ti to v prodejně řekli? mám totiž už jdnu fotku z vývozní feldy která ho má taky na kostře.... jediné co pak nechápu je ta velikost očka
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Jenže pokud výrobce dodržuje barvu podle vozidla,tak felda má kostru hnědou--alespoň pod palubkou. Nejjednodušší je změřit ten kabel měřákem a ten by měl mít každý ,kdo se chce hrabat v elektrice.Ono něco dělat a nevědět co je na začátku a co má být na konci není to pravé jahodové.
-
xXxTRA - FK
alternator uz s timto regulatorem byl zakoupen, je to tak, nicmene nejspise diodovy mustek odchazi jiz do vecnych lovis, zacinam se poohlizet po nejakem altiku bosch, v ostrave z rada v dopravni spicce je to stani na krizovatkach pro baterku zatah
-
pazduch - FK
Dobrý večer, prosím zkušené o radu. Dnes jsem ve feldě ujel cca 20km, zastavil jsem, vypnul motor a odešel. Vše bylo OK. Za 15 minut jsem přišel k autu, nastartuju a svítí kontrolka dobíjení.. palubák ukazoval 11,4 - 11,7V.... chvilku jsem zkoušel kabely a nic. Po protůrování jsem si všiml, že alternátor podivně hučí hlavně při cca 1500ot. Zrovna jsem byl na vrakovišti takže jsme vyzkoušeli hnedka regulátor dobíjení - Beze změny. Tak jsem nakonec musel jet zase 20km domů strachy podělanej
pořád jsem sledoval napětí na palubáku a to pomaličku rostlo. Po cca 5km jízdy jsem se dostal až na 12,4V a potom najednou z ničeho nic to vyletělo až na 13,7 - 14V (za jízdy) takže OK
Nicméně při volnoběhu kontrolka dobíjení malinko svítí a palubák ukazuje 12,5V. Při spuštění větráku nebo rádia za jízdy napětí rychle klesá. Alternátor pořád hrozně hučí. Moje otázka zní, co se stalo? Podle toho, co jsem se dočetl mohla odejít nějaká dioda, ale že by to pak zase začalo dobíjet? I když mizerně
A ještě postřeh, zdá se mi to auto trochu línější, ale může to být jen dojem.
Díky za názory
A na jakém alternátoru?Magneton nebo Bosch,mohl by to být diodový můstek,nebo může být taky povolený to taky pak dělá neplechu.Kolik má auto najeto,hučet můžou klidně ložiska.
-
mjamriska - FK
vypada to na tzv studeneny spoj na diode v diodovom mostiku
-
pazduch - FK
Je to magneton 70A. Ten studeňák mě taky napadl a tím jak se altík zahřál to funguje. Skusim na to mrknout. Ty ložiska se mi nezdají. Ujel jsem 20 kilaku a v pohodě a najednou bum a hučí to jak meluzína 
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 05. led 2011 12:22:26, celkem upraveno 1 x.
-
Radek1
- Kontaktovat uživatele:
Pazduch: přesně tohle jsem řešil mezi svátkama a měl jsem odešlou jednu diodu v můstku.