motor rachotí

AEF
novas
Kontaktovat uživatele:

motor rachotí

Příspěvek od novas »

Zdravím všechny,jsem novopečený majitel 1.9d glx r.v.2000 combi 118000km,s tímto strojem nemám moc zkušeností proto by mě
zajímalo jestli je normální,když jedu dlouho z kopce a brzdím hlavně motorem a potom přidám plyn,tak motor začne (traktorově) rachotit
a po cca 4. sekundách to přestane motor stichne a víc zabere.
Při jízdě po rovině to téměř nedělá,nejvíc když dlouho brzdím motorem.

je to normální? poraďte

díky všem za odpovědi
nebulus - FK

Re: motor rachotí poraďte

Příspěvek od nebulus - FK »

Normálne to nie je. Skontroluj predvstrek ( potenciometer na čerpadle ), resp. nastavenie rozvodov. Tiež to napichni na VAG, či tam nie sú chyby. http://felicia-diesel.ic.cz/?p=21
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

na VAGu jsem to měl,žádná chyba tam nebyla,nedávno sem měnil rozvoďák,ale dělalo to i předtím.
do předvstřiku se mě moc vrtat nechce pač to neumím a s dieselama moc zkušeností nemám.
nemůže to být třeba zanešenej vejfuk ,nevím jestli předchozí majitel to občas protočil.
nebulus - FK

Ako som sa niekde dočítal, tak zanesený výfuk sa prejavuje tým, že motor nechce ísť moc do otáčok, ani na voľnobeh a maximálka je tiež dosť obmedzená.
DjTommy - FK

Příspěvek od DjTommy - FK »

Dělá mi to to samé..... Když jedu někde delší dobu třebas na 5ku a pak zpomalim dám tam třeba dvojku a přidam plyn tak to tak ty 3 vteřiny rachotí a pak to ustane.... Děje se mi to i když je motor studený a na 1 nebo 2 to vytočím třebas na 2500 tak to rachotí stejně..... Nevim jestli je to možný, ale aspoň to rachocení za studena u mě dělá čidlo teploty - když jsem měl jenom originální tak to nedělalo, ale jakmile jsem tam přidal odpor(kvůli startům) tak to začalo dělat.
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

Asi mi to dělá to stejný co tobě,za studena to dělá taky,ale to sem považoval za normální.
Teplotní čidlo tam mám origo zelený bez úprav,ale VAG už mi dvakrát napsal,že je špatný.
Vždy jsem chybu smazal a objevilo se to tam třeba až po 500km.
Startuje výborně za tepla i zmrzlá.
DjTommy - FK

Mě to na Vagu žádný chyby neukazuje....
nebulus - FK

Mne keď čidlo posielalo do RJ polovičnú hodnotu o teplote, tak ten motor išiel tak nejako nervózne. A to bolo nové čidlo. Potom som kúpil druhé, pridal odpor 80 ohmov pre prižhavenie pri 70 stupňoch a motor sa ukľudnil. Pozri vo Vagu, či tá teplota motora je +- reálna.
DjTommy - FK

No asi totak nějak nebudu mít jak porovna, jelikož jsem měnil polepy budíků a teploměr asi už nebude tak přesný jako byl.... Možná jedině počkat dokud nezapne sahara, ta by měla spínat při určité teplotě ne?
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

čidlo mam novy náhradní,skusím ho vyměnit,ale napřed se podívám na vag,jakou to píše teplotu,jestli to tam najdu,zatím umím jenom číst a mazat závady.
DjTommy - FK

Ve stejný kolonce jako je mazání paměti je tlačítko blok hodnot tak na to klikneš a spustíš jednotlivý měření a ono ti to hodnoty teploty a napětí vypíše
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

teplota plynule narůstala a na potenciometru to ukazovalo 0,58V na volnoběh a plynule to narůstalo na 1,75V cca 3200ot.
víc sem to netočil.
Ještě mě napadlo jestli to nemůže být EGR ventil protože ten má právě při akceleraci cca na 2 sekundy vypnout,
to sem vyčet z chytré knížky.
Bude stačit,když na vyzkušení odpojím jen konektor,nebo to musím i ucpat.
Taky sem vyčet,že v nadmořské výšce nad 1000m.n.m. je trvale vypnutý,takže je tam asi opravdu k ničemu.
DjTommy - FK

EGR ventil to dělat určitě nebude, já ho odpojený mám a dělalo to před i teď po odpojení...
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

Tak sem zkusil egr a tím to opravdu není.
Asi to bude ten předvstřik,až najdu odvahu se do toho pustit,tak to zkusím.
Nedávno jsem jel s jinou feldou měla cca200000km,starší model,ale motor měl krásný tichý chod oproti té mé.
Studená vůbec necukala,ale když jsem pomalu plynule přidával plyn,tak zezačátku byla nějaká líná,ale asi v 1/3 plynu najednou zabrala,že sem se až lekl.
Vsáklo mě to do sedadla,to ta má neumí a v porovnání je celkově slabší.
Majitel mi říkal,že je výborná,ale pod +5stupňů nechytne ani omylem a to ji má 8let a měnil jí startér baterku žhaviče,chodil po servisech a bez výsledku,pak si
koupil Aurisa 1.4 diesel a říká,že ta toyota takovou sílu nemá.
DjTommy - FK

Mno já bych se možná spíš přikláněl k tomu čidlu teploty, přeci jenom bych řek, že to dělá i v závislosti na okolní teplotě, když je teď poslední dobou hyc, tak mi to nedělá tolik.... Podle mě mám předvstřik nastavenej tak nějak normálně, startuje to pořád a jede to taky dobře s hodně slušnou spotřebou....
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

Mně když měnili rozvoďák,tak mi řekli,že předvstřik nastavují "na rysky".
Spotřebu mám 5,3l,ale ta felda se kterou jsem se svezl,která jela jak splašená se údajně pod 6l nedostane.
U mě na to rachocení nemá vliv teplota,pokud to má aspoň 50 stupňu a víc tak už se nic nemění.
Když jeto studený tak to trochu cuká.
nebulus - FK

Skús o kúsok ( tak 0.5 až 1mm ) pohnúť potenciometrom čerpadla v smere hodinových ručičiek. Pôvodnú polohu si poznač. Ja som mal auto na kontrole celého motora ( tlaky, trysky, GO čerpadla ) a aj tak to cukalo v nízkych otáčkach, trochu som pridal na potenciometry a všetko je zrazu OK.
DjTommy - FK

Tak problem je vyřešen, stačilo pootočit tím potenciometrem.... Ale chce to opravdu jenom nepatrně, jinak si hodíte ŘJ do nouzáku jako já
vladon - FK

Příspěvek od vladon - FK »

A co spotreba a starty po otoceni potakem ? Me tady to rachoceni felda taky delala,ale jen za studena, ale vyrazne se to zhorsilo kdyz jsem zacal pouzivat olej 10W40 misto puvodniho 15W40. Tak nevim jestli ta viskozita (pokud je opravdu ridsi) ma na to takovej vliv, moc se mi to nezda,ale nastalo to bezprostredne po prechodu na jiny olej,tak vazne nevim. Uz me to taky zacina stvat a brzy s tim budu muset neco udelat.
Jeste jedna perlicka a sice, dela to i s jinym cerpadem, protoze stare jsem zkurvil pokusy s jizdou na olej a spatnym davkovanim.. :)
Ale jeste neni vyloucene ze to muze byt spatne nastavenymi rozvody, pokud s tim souvisi nejak vacka, kterou jsem nepovoloval, jen kontroloval.
Byla tam opravdu setinkova odchylka (vacka natocena nepatrne dozadu) oproti setrvacniku a cerpadlu. Neresil jsem to, protoze budu menit rok menit rozvodak a kladku..
Jeste by me vlastne zajimalo, co tam rachoti ? Ventily ?

Lada
novas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas »

Tak jsem konečně vyřešil tuto záhadu,teda já ne,ale odborník na čerpadla v servise.
Po různých pokusech s egr,předvstřikem,potenciometrem,čištěním všeho možného jsem se rozhodl vyměnit trysky.
Koupil jsem je za 2000kč a začal studovat jak na to.Samozřejmě jsem zjistil,že to doma v garáži neseřídím bez vybavení.
Tak jsem začal hledat servis,který to udělá a v případě,že to nebude tryskama to opraví.
Většina servisů mně odpálkovala buď proto,že mám vlastní trysky,nebo vstřikovací čerpadla nedělají.
Podařilo se mi sehnat v Kuřimi člověka,který má servis na čerpadla a rozumí dieselovým motorům.
Po projížďce řekl,že to spraví na počkání cca za 3hod.
Bylo viďet,že ví o co jde a jak řekl tak se stalo.
Od té doby felda žádný divný zvuky nevydává,trysky měl venku,ale nechal tam ty staré,že prý jsou perfektní a měnit je nemá smysl.
Jak to opravil jsem z něho nedostal,páčil jsem to z něho asi půl hodiny,vzal si 3500kč :-o a to nic neměnil jenom seřizoval a čistil čerpadlo.
Jediný co jsem viděl,že tam měl napojenej manometr a ještě mi odpojil egr řekl,že je to tam opravdu jenom ke škodě,vyřešil to šalamounsky
nacpal do té hadičky kuličku z ložiska.
Takže trysky jsem kupoval zbytečně,kdyby je někdo chtěl,tak je za 1500kč prodám je to bosch.
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

To rachocení při přidání je u těchto motorů dokud se pořádně neprohření celkem běžné a má je na svědomí předvstřik. U těchto čerpadel je nastaven v podstatě na ideální hodnotu, tudíž ne vždy se zadaří .....
FELICIA 1,9D GLX cca 300 000 km
Obrázek

Velké závady mívají banální příčiny. (můj otec)
Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká. (Miroslav Horníček)
Moudrost přichází s věkem. Někdy však věk přijde sám.
Odpovědět