Velký průšvih s autobaterii!?
-
Worrvan - FK
Velký průšvih s autobaterii!?
Zdravím, mám velký problem! Dobíjel jsem autobaterii
,než jsem jí začal dobíjet,tak jako vždy jsem kontroloval stav baterie a její doplňování. Ale co se mi nestalo. Místo destilované vody jsem omylem dolil namíchanou nemrznouci směs do chlazení
.Pak jsem ji nabil a je uplně ok. Ale mám strach ze brzo odejde. Nestalo se vám něco podobného? Nevíte co to může udělat? Jinak baterii mam rok starou,ted jsem v té kose 10 dní nejezdil,tak stala venku ladem. Přijde mi divné,že se tak rychle vyšťavila. Je to možné? Ve čtvrtek si jedu přeměřit alternátor jestli dobře dobíjí. Předem díky za odpovědi. 
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
Re: Velký průšvih s autobaterii!?
pokud stála 10dní tak to je dost času nato aby se vybila asi ti ji něco vybiji ( nejlepší bude když změříš jaký je odběr při vypnutém motoru, třeba ti ji ždíma radio...). Jinak s tím co se ti stalo ti neporadím ještě jsem to neslyšel.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Co to udela ti tady asi nikdo nerekne pac si asi prvni kdo se k tomu priznal a mozna i prvni komu se to povedlo.
Mozne reseni by bylo pro vetsi jistotu pokud sezenes novou napln do baterie - kyselinu - drive se prodavala v drogeriich apod.
Tak to vylit ekozlikvidovat - ve sbernem dvore k bateriim a nalit novou kyselinu a nabit. Popripade jeste treba trosku vyplachnout destilkou. To je tak co me napada. Nebo se na to vykaslat a jezdit, zas si myslim zes tam toho nenalil tolik.
A presne jak pise kolega zmerit odber v klidu mas radio zapojeni na klicek nebo na stalo?? To byva nejvetsi prusvih. Pak neco bere alarm a pripadne nezhasina zarovka v kufru - zkontrolovat.
Mozne reseni by bylo pro vetsi jistotu pokud sezenes novou napln do baterie - kyselinu - drive se prodavala v drogeriich apod.
Tak to vylit ekozlikvidovat - ve sbernem dvore k bateriim a nalit novou kyselinu a nabit. Popripade jeste treba trosku vyplachnout destilkou. To je tak co me napada. Nebo se na to vykaslat a jezdit, zas si myslim zes tam toho nenalil tolik.
A presne jak pise kolega zmerit odber v klidu mas radio zapojeni na klicek nebo na stalo?? To byva nejvetsi prusvih. Pak neco bere alarm a pripadne nezhasina zarovka v kufru - zkontrolovat.
-
Worrvan - FK
No mám radio na stalo,je pravda,že se mi na radiu rozbil vypínač,tak jsem jen sejmul svrchní panel a nechal to tak být. Asi se to teda vybilo radiem.
jsem asi první komuse to povedlo s tou baterii
když já tu lahev vzal otci,no a nevěděl jsem ,že ve flašce s nápisem destilovaná voda bude toto!
doléval jsem málo a to jen do krajních přihrádek,no budu s tím jezdit dál,uvidím co se stane. jinak díkes
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Podle mně se mohly zkratovat desky mezi sebou a nebude už držet,jedině je možnost zkusit návrh víše. To se už nedoporučuje dolévat vodou z kohoutku---obsahuje sole a minerály. A nemrznoucí směs je na tom o něco hůř.
tak to potom jo. Rozhodně nejseš první ani poslední, kterej udělal jvůli špatně (ne)popsanejm petkám chybu. Ty jsi ale dopadl ještě dobře, bude tě to stát maximálně bateku. Jsou ale i tací, kteří za takovýto omyl zaplatili daleko větší cenu. Proto se všude píše, že se mají kapaliny ukládat pouze v originálních nádobách.Worrvan píše: když já tu lahev vzal otci,no a nevěděl jsem ,že ve flašce s nápisem destilovaná voda bude toto!
Jinak se taky přikláním k výměně náplně baterie. Nic to téměř nestojí a je to asi to nejlepší, co můžeš udělat.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
Batéria nie je taká drahá , Kyselinu zoženie originál 32 ku akumulátorovú ale ak to má načaté dosky alebo je to už postaršia baterka tak to nemá význam . My sme plnili novú ešte prázdnu .
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Být to stará baterka tak bych se na to vybodnul. Rok starou bych ale vylil a naplnil novým elektrolitem.
Ta nemrznoucí směs by tam nemusela napáchat žádné škody, jestli to byla směs nemrznoucí kapaliny a destilované vody. Jestli to byla voda z vodovodu, tak to baterce moc neprospívá.
Ta nemrznoucí směs by tam nemusela napáchat žádné škody, jestli to byla směs nemrznoucí kapaliny a destilované vody. Jestli to byla voda z vodovodu, tak to baterce moc neprospívá.
-
Worrvan - FK
Jeste jsem se chtel zeptat kolik prijde ty kyseliny do baterie? A jestli teda staci to cele vylejt, vyplachnout destilkou a pak tam dat novou kyselinu a destilku,pak nabit. Diky moc
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
aká je to baterka? 44 55ah?
http://www.laro.sk/images/clanky/200806 ... vaakum.jpg do batérie cca 100Ah - riadna veľká sa vošlo cca 6litrov kyseliny , po odstatí možno ešte trošku , Myslím že do 44Ah by nejaké 3 litre mali stačiť . nie je to nič drahé cca 30kč za 1200gr - liter
vyliať , vykvapkať , doliať po vrch článku novú , nechať ustáliť nejaké dve hodinky , a potom nabiť .
http://www.laro.sk/images/clanky/200806 ... vaakum.jpg do batérie cca 100Ah - riadna veľká sa vošlo cca 6litrov kyseliny , po odstatí možno ešte trošku , Myslím že do 44Ah by nejaké 3 litre mali stačiť . nie je to nič drahé cca 30kč za 1200gr - liter
vyliať , vykvapkať , doliať po vrch článku novú , nechať ustáliť nejaké dve hodinky , a potom nabiť .
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
A hlavne predelat radio na klicek 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Normální rádio přes klíček být nemusí. Ještě jsem neviděl značkové rádio, které by vysosalo baterku. Mnohdy stačí pouze rádio nastavit do správného režimu. Já mám Sony, které nové bylo nastavené do režimu pro zapojení přes klíček. Musel jsem ho podle návodu přepnout do režimu pro přímé připojení.
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
by jses divil jak teď nové rádia cucají baterku i ve vyplém režimu... hlavně Alpine, co jsem měl Clariona tak také a některé Pioneery...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Vrtám se v autoelektrice docela dost. Prakticky pokaždé při problémech s baterkou na nějakém autě měřím dobíjení a odběr v klidovém stavu. U žádného značkového rádia jsem nikdy nenaměřil hodnotu, která by zdravou baterku ohrozila. Vždy se jednalo maximálně o desítky mA.
Jestli máš nějaké rozežrané rádio, pročti návod. S tím Sony co mám jsem taky chvíli zápasil, než jsem přišel na to že stačí zespodu šroubovákem přecvaknout jeden přepínač. Je možné že některá rádia jsou stavěná vysloveně jenom pro zapojení přes klíček, je pak ale trochu hloupost ho montovat do Felicie.
Poslední dobou jsem montoval několik Kevoodů a žádná změna nastavení nebyla nutná. Spotřeba klesne až po cca minutě po vypnutí na několik mA.
Jestli máš nějaké rozežrané rádio, pročti návod. S tím Sony co mám jsem taky chvíli zápasil, než jsem přišel na to že stačí zespodu šroubovákem přecvaknout jeden přepínač. Je možné že některá rádia jsou stavěná vysloveně jenom pro zapojení přes klíček, je pak ale trochu hloupost ho montovat do Felicie.
Poslední dobou jsem montoval několik Kevoodů a žádná změna nastavení nebyla nutná. Spotřeba klesne až po cca minutě po vypnutí na několik mA.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
a neni stejne lepsi ho mit napojeny na klicek uz jen proto ze se pak krasne samo zapne a vypne s motorem nemusi se clovek bat ze ho necha hrat apod??
Me to prijde ,,komfortnejsi,, a kazdemu co jsem to tak udelal taky.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby na to byla spínací skříňka připravená, tak by to bylo ideální. Abych ale musel mít zapnuté zapalování, aby mi hrálo rádio když někde půl hodiny čekám, to by mne štvalo.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
To mas pravdu na to je to naprd mela tam byt uz ta jedna poloha navic na radio.
-
borlan - FK
Přestože máš batku poměrně novou, tak já bych žádné vyfikundace s kyselinou nepodstupoval. Je*al bych se s tím, kde co prožraný a výsledek nejistý. Normálně bych ji dál užíval a věřil, že těch pár mililitrů nemrzky to nepodělá...
-
strand
Mám poznámku k zapojení autorádia u Felicie, aby se při opomenutém vypnutí autorádia nevybila baterka. Synátor na své Feldě využil tak zvaný
kontakt P na spínací skřínce, který je pod napětím pouze při zamknutém volantu. Pomocí dvou tranzistorů , nějakých odporů, diody a relátka zhotovil obvod,
který znemožní zapnutí autorádia právě při zamknutém volantu, ve všech dalších polohách klíčku spínačky lze rádio zapnout. Spotřeba zanedbatelná,
asi 0.5 mA.
Bude-li zájem, lze zde uveřejnit ověřené schéma, tedy zjistím-li, jak. Poraďte.
kontakt P na spínací skřínce, který je pod napětím pouze při zamknutém volantu. Pomocí dvou tranzistorů , nějakých odporů, diody a relátka zhotovil obvod,
který znemožní zapnutí autorádia právě při zamknutém volantu, ve všech dalších polohách klíčku spínačky lze rádio zapnout. Spotřeba zanedbatelná,
asi 0.5 mA.
Bude-li zájem, lze zde uveřejnit ověřené schéma, tedy zjistím-li, jak. Poraďte.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
strand
bez urážky vymysleli jste vymyšlené a způsob provedení je zbytečně složitý, je to řešeno mnohem jednodušeji zapojením pozice 15 na spínačce na pozici 7 na ISO konektoru.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... ia#p471295
bez urážky vymysleli jste vymyšlené a způsob provedení je zbytečně složitý, je to řešeno mnohem jednodušeji zapojením pozice 15 na spínačce na pozici 7 na ISO konektoru.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... ia#p471295
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
to je jen relativní , takhle musíš mít zapnutý klíček (poloha I ) v poloze 0 je už vypnuté , ale dle nich stačí aby byl mimo polohu zamčeno tzn budu zapnuté už v poloze 0
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No to je výhra za všechny prachy. To je dobré pro ty, kteří choděj do auta odpočívat, já v něm pouze jezdím a to mám vždy klíček v poloze 1. Pokud by jsi chtěl poslouchat radio i v poloze klíčku 0 není jednodušší proklemovat pozici 4 a 7 na ISO onektoru a doprostřed dát vypínač? Ovšem zdá se mi toto naprosto zbytečné.
Další varianta je pořídit radio, kterému se nevymaže paměť po odpojení napětí, pokud vím dělaj to německé radia Baupunkt a Telefunken, dále stačí prohodit pozici 4 a 7 mezi s sebou a rádio funguje následovně. Radio jde zapnout i vypnout při poloze klíčku v pozici 0. Ovšem při zapnutém zapalování a zapnutém radiu se při vypnutí klíčku radio samo vypne. Pokud chceš poslouchat i dále při vypnutém klíčku musíš opět stiskem radio zapnout.
Prostě se mi zdá tento elektronický vynález od stranda zbytečný. Pokud je někdo elektronicky nadaný věděl bych o lepším využití u feldy.
Další varianta je pořídit radio, kterému se nevymaže paměť po odpojení napětí, pokud vím dělaj to německé radia Baupunkt a Telefunken, dále stačí prohodit pozici 4 a 7 mezi s sebou a rádio funguje následovně. Radio jde zapnout i vypnout při poloze klíčku v pozici 0. Ovšem při zapnutém zapalování a zapnutém radiu se při vypnutí klíčku radio samo vypne. Pokud chceš poslouchat i dále při vypnutém klíčku musíš opět stiskem radio zapnout.
Prostě se mi zdá tento elektronický vynález od stranda zbytečný. Pokud je někdo elektronicky nadaný věděl bych o lepším využití u feldy.
-
strand
Vymyslel to mladej, já ne.Ale hlavní důvod jeho počínání nebylo to, jak autorádio zapnout, ale jak zabránit vybití baterie nevypnutím tohoto autorádia a
o tom jsem se v příspěvcích nějak nedočetl. Ale přiznám se, Feldu neznám a třeba jsem tomu nerozuměl
o tom jsem se v příspěvcích nějak nedočetl. Ale přiznám se, Feldu neznám a třeba jsem tomu nerozuměl
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
strand
u feldy i u jiných vozů to funguje tak, že propojením pozice 15 na spínačce a pozice 7 Iso konektoru radia dochází při vypnutí klíčku zapalování zároveň i k vypnutí autoradia. Čímž nedochízí k vybití akumulátoru.
u feldy i u jiných vozů to funguje tak, že propojením pozice 15 na spínačce a pozice 7 Iso konektoru radia dochází při vypnutí klíčku zapalování zároveň i k vypnutí autoradia. Čímž nedochízí k vybití akumulátoru.
-
strand
Rozumím tomu tak, že pokud vypnu zapalování, rádio nehraje. Synátor ale chce, aby toto rádio hrálo i při vypnutém motoru (pozice 0 ?), ale aby bylo vypnuté v
případě, že zamkne volant, vytáhne klíček a k autu se vrátí třeba za týden a přitom zapomene rádio vypnout. Přitom aby se tak stalo automaticky, bez
dalších vypínačů. Bude tato podmínka splněna deklarovaným propojením 15 na spínačce a 7 ISO konektoru? Domnívám se, že ne. Například na mém
Suzuki je to dobře vyřešeno tak, že v poloze klíčku 0 je zapnuto pouze autorádio a zásuvka pro zapalovač. Zamknu volant, rádio se automaticky vypne.
případě, že zamkne volant, vytáhne klíček a k autu se vrátí třeba za týden a přitom zapomene rádio vypnout. Přitom aby se tak stalo automaticky, bez
dalších vypínačů. Bude tato podmínka splněna deklarovaným propojením 15 na spínačce a 7 ISO konektoru? Domnívám se, že ne. Například na mém
Suzuki je to dobře vyřešeno tak, že v poloze klíčku 0 je zapnuto pouze autorádio a zásuvka pro zapalovač. Zamknu volant, rádio se automaticky vypne.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
OK, pokud to chceš takto, má ten vynález syna smysl. Teda pro tvého syna, pro mně to smysl nemá, jelikož nemám potřebu aby radio hrálo, když nemám nastartováno.