lepší úprava motoru: 1.3 vs 1.6

:)
vitanek-best - FK

lepší úprava motoru: 1.3 vs 1.6

Příspěvek od vitanek-best - FK »

Ahoj. Měl jsem feldu 1600, vyměnil (jsem vůl) za G III TDi a teď chci feldu zpátky. A chtěl bych poradit. (nenašel jsem podobné téma, jestli je, omlouvám se).

Je lepší upravovat výkon motoru 1300 MPi nebo 1600 MPi ??
Jde mi o to, co je snazší, levnější apod. Jako typy třeba měnit vačici. Tak na 1600ku bude určo dražší. Ale jestli za tu cenu udělá větší výkon apod.

Prosím poraďte. Podle toho bych volil vůz.

Měl jsem 1300 BMM, nebyl špatná, ale moc nejela. Pak tu 1600 MPi a ta jela celkem dobře. Tak buď 1300 MPi nebo 1600 MPi??

Děkuji.
mako
Kontaktovat uživatele:

Re: lepší úprava motoru: 1.3 vs 1.6

Příspěvek od mako »

z 1,6 dostaneš větší výkon.záleží jak moc to chceš upravovat, protože i u 1,3 můžeš být v tom až po uši :D
VW passariantion+VW felicia diesel power
ex-felicia GLXi 1,3MPi 1997 Red-Hot-chilli, ex-felicia LXi 1,4mpi 1996 White candy
vitanek-best - FK

nechci z toho udělat letadlo na úkor veliké životnosti :)

je mi jasný, že z obouch lze vytáhnout hodně, ale zas opravdu na úkor té životnosti. Co bude lepší?
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

Podstatné je koľko si ochotný investovať.

U oboch motorov sa oplatí nechať upraviť hlavu, vačku, rj, výfukové a sacie potrubie. Oboje nie je lacné, v kontexte ceny feldy.
U 1,3 sa dostaneš niekam k 100 koňom, u 1,6 ku 110-120k. Krútiaci moment 1,3- 130Nm a 1,6- 160Nm.
Samozrejme úprava 1,6 je drahšia, zrejme k tej 1,3 by si sa vošiel do jej ceny aj s kúpou kľuky a ojníc- prestavbou na 1,4, čo by navýšilo Nm. :)

Presné ceny ti povie napr. Dedla, web M-E je dosť "zastaralý".

Ak chceš len, aby to išlo o trochu lepšie, tak daj k 1,6 vačku a čip a si na slušnom výkone...
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Pokud ti jde o výkon, tak začni na 1,6. i čip a svody z ní udělá pekelný stroj.
1,6 sportline 1999
vitanek-best - FK

co udělat sportovní klikovku? Navíc? :) jedna se mi tu válí. A vačici k tomu? Taky tu zbula.
xfrodof - FK

Příspěvek od xfrodof - FK »

Jak se upravuje klika????? Co se na ni dela???
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

odlehčuje a leští se ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
vitanek-best - FK

má to význam?
Tholis - FK

Příspěvek od Tholis - FK »

ne nemá, kluci to dělají jen tak pro legraci :roll:
RedmeX - FK

pre bežnú úpravu do prevádzky je to zbytočné vzhľadom k cene :)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

odlehčení chápu, ale proč to leštit?
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Možná proto, že leštěním se zvyšuje mez únavy? :scratch:
1,6 sportline 1999
fishracing - FK

Příspěvek od fishracing - FK »

No ono nejde ani tak o leštění jako spíš broušení...jde o to že povrchovou úpravou(broušení,leštění) se odstraňují mikrotrhliny na povrchu kliky a tim že je odstraníš zamezíš jejich zvětšování.Ale má to význam u nový kliky ne u nějaký hajtry z 200tis nalítanejma...Správná "závodní" klika by měla projít i rentgenem kde se zjišťujou veškerý trhliny a tim pádem její vhodnost pro extrémní použití...Ale u série s ostrou vačkou to nemá smysl.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

A právě ty trhlinky, které se při velkém zatížení pomalu rozšiřují, způsobují únavu materiálu ;) .
1,6 sportline 1999
vitanek-best - FK

Dobrý, tak to máme kliku :o)

Co dál? Líznout hlavu válců? Co dál? Mě moc věcí nenapadá :-D

Co třeba dát jiný vstřiky? U dieslů se to dělá. Má to význam aj u benzínu?
RedmeX - FK

Vstreky sa menia za výkonnejšie ak motoru dodávaš adekvátne viac vzduchu. U turba je to ľahké, u atmosféry by si musel nechať urobiť veľmi agresívne úpravy, aby to bolo potrebné...
Určite potrebuješ nechať upraviť na 1,6 hlavu a vymeniť vačku spolu s programom v rj a úpravou KP. Tam by som začal. Ak ti po tomto ostanú peniaze, tak zvody, náporové sanie, elektronicky riadené zapaľovanie, 4klapku... Na http://briskoda.net/ jeden takýto motor postavili a jazdil.
fishracing - FK

Příspěvek od fishracing - FK »

Kratší převodovka,větší ventily...Já si třeba na svý 1.6 předělal sání K a N vložka sání vyhodil sem ten tlumič sání v boxu nebo co to je ze shora za trychtíř,vyhodil sem tu klapku co redukuje studenej a teplej vzduch v motoru zaříznul sem jí udělal tam záslepku a místo přívodu teplýho vzduchu sem si do čela vyříz díru a udělal vedle sebe 2 přivody studenýho vzduchu
Bobrisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobrisek »

Ahoj, chci se zeptat.. mate nekdo na sestnactce vacku+rj od me? Rozmejslim se, jestli ma smysl nechat menit vacku, bo je lepsi komplet uprava hlavy...
Michelin1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin1 »

Mel jsem. Je to takovej rozumnej zacatek, odspuntovana hlava je pak jen ku prospechu.
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím Vás.
Já jsem koupil čistě účelový stroj a je to 1,3i z roku 96 ve verzi kombi.
Jak by se dal její výkon (a nejlépe korutící moment) alespoň částečně přiblížit klasické 1,6ce?
Mám to do lesa,větší pneu,zvednutý podvozek,tak spíš aby se to vyškrábalo s vlekem do kopečka po polňačce,než aby lítala po silnici jako drak...
Které úpravy byste mi doporučili? nejlépe bych začal u nejlepšího poměru cena/výkon.
Co třeba čip - cena by mohla být mezi 2-3tis. a nevím jestli něco v té ceně udělá větší "parádu".
A co svíčky, já měl TDI,tak se v benzínu vůbec nevyznám, vyplatí se pořídit něco "lepšího" a máte tipy?
Jinak o motor moc obavy nemám, má sice 130tis.,ale přijde mi naprosto v pořádku a navíc počítám,že najedu max. 20tis. než půjde z domu (do 2 let).
Moc Vám děkuju za rady a podněty...
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Bohužel svíčkama ani čipem u atmosférickýho benzíňáka nezlepšíš nic
RedmeX - FK

návštevník: jednoznačne kašli na motor, ten funguje na tvoje použite fajn, jedine mu dopriať 98 benzín, aby nedetonoval. To čo potrebuješ je kratšia prevodovka. Sú občas na predaj stále prevody 4,5-4,8, čím kratší, tým pre tvoje použitie lepší. Samozrejme ideálny stav by bola na mieru poskladaná prevodovka s možnou uzávierkou diferenciálu/ samosvorným diferenciálom. S tým by si vyšiel všade ;)
Prípadne úprava hlavy motoru a vačky, aby to lepšie fungovalo odspodu ako prídavok k prevodovke...

"Lacnou" alternatívou by bola kúpa motoru 1,9d a jeho nahodenia na prevodovku z 1,3 mpi. Získal by si výborný záťah od voľnobehu.
Odpovědět