CNG

se sporákem místo motoru :D
v.kalandra - FK

CNG

Příspěvek od v.kalandra - FK »

A co takhle CNG? Přišel mu už někdo na chuť? Nebo tu budu jediný sám :-)
Jaké jsou vaše poznatky a zkušenosti s CNG? Systém, spotřeba, cena oproti benzínu?

Já si teď pořídil CNG do F1.6 , LandiRenzo sekvenční, nadrž 72 a 25 litrů. Zatím je vše parádní, ale z nějakého důvodu mi odchází (špatně otvírá) jeden ventil na vstřikovací litě. Po zahřátí ventilu už funguje normálně. Bohužel náhradní jsem nesehnal zatím nikde. Ale to časem nějak dořeším.

Je tu někdo kdo má taky CNG a je tu na něj zapomenuto??
Hans - FK

Re: CNG

Příspěvek od Hans - FK »

Myslím, že zde najdeš jen málo plynařů CNG. Aspoň pro mne je lepší LPG, protože nejbližší plnící CNG stanice je v Brně, kam sice jezdím, ale ne každý den. Časem se určitě rozšíří. Mohl by jsi sem třeba napsat technické informace. Nejen mne ale určitě i ostatní by to zajímalo. ;) . Myslím spotřebu kč/km složitost systému, dobu tankování, cenu zástavby, hmotnost auta, umístění nádrže, startování, výkon,..
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Nejsou vstřiky na landirenzo stejný pro cng i lpg ? Aspoň omegas to tak má... http://www.fedorauto.cz/ má nějaký díly na landi.
Jinak CNG je zajímavý, ale jak už bylo řečeno, plníren moc není a navíc máš pro stejnej dojezd větší nádrž = míň prostoru v autě (když neberu v potaz toroid, ale tam prostě větší těžko nacpeš).

Co se mi na CNG líbí maximálně, to je možnost plnění doma z plynovýho rozvodu, koupíš si ten bazmek kompresor a plníš. Jde to u některejch modelů dost pomalu, ale pokud ti nevadí tankovat přes noc...
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Nejbližší čerpačka cca 20km a bomba jako prase, aby to někam dojelo mě odradila natolik, že jsem nad tím ani nepřemýšlel. LPG vítězí sítí čerpaček a dostupným servisem skoro všude. Ani cena CNG/l mě nenalákala ;) . Pokud máš čerpačku ve městě, přeji hodně najetých km za pár korun a vítám do klubu alternativních paliv!
v.kalandra - FK

Omlouvám se že odpovidam až teď.....
Jak bylo zmíněno, tak velikost nadrže a případný dojezd na ni je vcelku nevýhoda no. Ale zase musim rict, ze mi to nedela problemy. Nadrž mam 72litru, a jeste je tam druha 30litru (tu ale chci vyhodit,zabira to moc mista). Dojezd jeste nemam vyzkousenej, protoze resim ty problemy s davkovanim plynu.
Mockrát diky za odkaz, shodou nahod jsem ten vstrikovaci ventil nasel pod LPG, nicmene je to ten samy :-) takze uvidime casem, ted jsem začal řešit ohřívání těch ventilů,aby pak fungovali,takze uvidime. Prinejhorsim novej ventil za 2200kč :-(
Za chvili si s tim pujdu zase hrát ;-) takže snad se poštěstí.

Nevýhoda je jak je znamo: kapacita nadrže-djezd. Málo stanic, ale možnost zainvestovaní do domaci čerpačky do cca 100tkč. Ja mm čerpačku asi 20km takze to jde, a menši dojezd až tak nevadi, je jich tu relativně dost po cestě kam jezdim.
Doba tankování se u domacich stanic uvadí v hodinach, u stanic profi je to otazka asi jako u benzinu a LPG-řádově par minut. Ja tankoval zatim jen 2x takže nemužu moc posoudit zatím.

Doufám že se to tu rozroste i o tyhle né tak známé paliva. Pokud to někdo takový je, ať napíše-abych to tu netáhl všechno sám 8-)
ŠKODĚ ZDAR
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Ohřívání vstřiků můžeš klidně rozepsat, docela mě to zajímá :)
v.kalandra - FK

planuju to elektricky, htěl jsem vodou ale to je moc pracny. Princip je jednoduchej, odizolovat vstřikovací lištu, omotat odporovej drát, přidat nějaky ten termostat a jedeme :) Samozřejmě že to chce hodně experimentování. Ale po dnešku jsem se rozhodl že si ten novej ventil stejně koupim, zatim je KO snad jen jeden, takzě tu cenu nějak unesu. Jinak dneska jsem si daval jen tak cestu do prahy a zpět 200km, na CNG abych zjisil spotřebu. Poté dotankoval. A byl jsem přijemně překvapen.
v.kalandra - FK

Nadrže mam dohromady na 17kg (časem snížím kvůli prostoru). což zhruba odpovídá necelým 100litrů.
cena na pumpě 24,60kč za kilogram (vč.DPH)

Teď k té Praze, 200km ryze na plyn, spotřebováno 8,8kg plynu, v částce 216kč

Takže tralala vychází pěkných téměř 1kč/km v 1,6MPi
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Tak oproti LPG to moc levnější není...Já na nádrž což je 30l najedu 300km tak při ceně 500kč za nádrž dělá 1,6kč na km při spotřebě 10l.Myslím že normální jízdou bych šel níž a sekvencí ještě víc.Takže ta úspora by tam vzhledem k pořizovacím nákladům nebyla až zas taková.Nicméně ti fandím a být tu někde CNG čerpačka tak bych do toho asi taky někdy šel.Ale určitě ne s feldou.Těším se na doby kdy bude mít domácí čerpačku každý druhý majitel CNG a bude si tankovat doma,ale to si myslím že příštích minimálně 20 let nehrozí.
Odpovědět