Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.
-
mjamriska - FK
Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at
uz som to tu pisal, mne ked odisla jedna dioada v diodovom mostiku, tiez to divne vrcalo, podobne ako meluzina; jemne, v zavislosti od otacok, svietila kontrolka dobijania a na voltmetri som mal nieco malo cez 12 V
-
pazduch - FK
Tak jsem to rozdělal a je to dioda no
asi koupím ten čínskej můstek celej, někdo to tu chválil
-
mjamriska - FK
lepsie kupit cely mostik, lebo mne odisla dioda, vymenili sme ju a po mesiaci dalsia, potom som uz dal zrepasovat cely alternator
-
J.o.h.n.y.k - FK
Zápach z podkapoty!!
Zdravim,
začal mi jít strašný zápach z podkapoty - jako, když vlezete do kanálu, jako odpadová jímka. Vypadá to, jako by to šlo od nádobky aktivního uhlí - tímto se chci zeptat, jestli je to možný ? Nejspíš to začíná, když se motor zahřeje, dostane se to do větrání a pak se v autě nedá vydržet. Nejdřív jsem si myslel, že je to plyn, protože jsem jednu noc parkoval před plynovou budkou, ale už je to týden, takže by plyn už musel být vyvětrán. Nevím, jestli to něják nesouvisí s alternátorem - mám s ním problémy, vypadá to jako by při vyšších otáčkách přebíjel, protože se tak kolem 2300 otáčkách jako by rozžhavujou světla, přístrojovka i ventilátor víc fouká - už se mi na něm spálila i pojistka, takže jestli to něják všechno souvisí...? - nevím, prosím o radu, díky.
začal mi jít strašný zápach z podkapoty - jako, když vlezete do kanálu, jako odpadová jímka. Vypadá to, jako by to šlo od nádobky aktivního uhlí - tímto se chci zeptat, jestli je to možný ? Nejspíš to začíná, když se motor zahřeje, dostane se to do větrání a pak se v autě nedá vydržet. Nejdřív jsem si myslel, že je to plyn, protože jsem jednu noc parkoval před plynovou budkou, ale už je to týden, takže by plyn už musel být vyvětrán. Nevím, jestli to něják nesouvisí s alternátorem - mám s ním problémy, vypadá to jako by při vyšších otáčkách přebíjel, protože se tak kolem 2300 otáčkách jako by rozžhavujou světla, přístrojovka i ventilátor víc fouká - už se mi na něm spálila i pojistka, takže jestli to něják všechno souvisí...? - nevím, prosím o radu, díky.
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Zápach z podkapoty!!
A nechcíplo ti v autě nějaký zvířátko ?
Koukni v motoru pod topení jestli tam není něco (myš ,kočka ).
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
thepromise - FK
to přebíjení neni dobrý...ale spálená elektrika smrdí jinak než kanál 
podívej se po tom zvířátku, ony si tam i kočky rády nosej třeba myš...tu tam pak nechaj a ona si tam vesele tleje
BTW: Emilio, chcíplé kočky v motorovém prostoru by si snad všimnul
podívej se po tom zvířátku, ony si tam i kočky rády nosej třeba myš...tu tam pak nechaj a ona si tam vesele tleje
BTW: Emilio, chcíplé kočky v motorovém prostoru by si snad všimnul
-
p.s.
- Kontaktovat uživatele:
to dobíjení přeměř at si v autě zbytečně něco neodpálíš
jinak ten smrad sem řešil kdysy na sestry huinday chcíp jí tam rejsek a vytek nic moc ten smrad nešel jen tak vypudit
prohlídni to okolo topení a okolo baterie ty potvory dokážou vlízt do míst kde by je člověk nečekal
jinak ten smrad sem řešil kdysy na sestry huinday chcíp jí tam rejsek a vytek nic moc ten smrad nešel jen tak vypudit
prohlídni to okolo topení a okolo baterie ty potvory dokážou vlízt do míst kde by je člověk nečekal
-
Kulis - FK
Jo a podívej se taky do výdechů z topení my tam jednou našemu "hodnýmu" kolegovi strčili papírek od syrečků 
-
J.o.h.n.y.k - FK
tak dneska ráno se vysktl asi ještě větší problém - nenastartoval jsem. Zapl jsem klíček, rožli se kontrolky mazaní a dobíjení, čerpadlo natáhlo palivo - otočil jsem klíčkem, abych nastartoval - kontrolky problikly a zůstali svítit a motor ani neměl snahu se otočit a dokonce se mi vynulovali digi-hodiny. Tak a co ted...?
určitě to zavinil ten alternátor, ale s čím co udělal..?
-
p.s.
- Kontaktovat uživatele:
zdá se že nedobíjíš a vybyla se ti baterie nech ji nabýt a skontroluj to dobíjení 
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No tak jak jsi psal na začátku že se víc rozsvítili světla tak si nech zkontrolovat altík (pravděpodobně přebijí).A asi už taky odešla baterka (jak je stará) nech ji nabít a pak se uvidí .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
J.o.h.n.y.k - FK
Tak vyměnil jsem baterku a motor natočil, bohužel mám nefunkční voltmetr, takže teď nezměřím, jestli ten altík přebijí, ale vypadá to, že jo. Zkusím ještě ze srandy vyměnit řemen, ale to nejspíš nepomůže. Než vyměním altík, tak pojedu s nízkýma otáčkama a se startovacíma kabelama
A baterka co odešla byla rok stará a před zimou dobitá. Ještě se zeptám, jestli je lepší koupit novej altík nebo ho dát na repas - altík je v aute od výroby (1998, najeto 127 000).
-
J.o.h.n.y.k - FK
Novej poznatek - ten smrad je z baterie, která odešla (je to udržbová baterka Topla), oddělal jsem víčka, abych ji mohl nabít a je úplně vyschlá a ten smrad jde z nádobky kyseliny - jestli odešla tím přepětím...? 
- Schimi
- Kontaktovat uživatele:
Většinou pomůže vyměnit jen regulátor s uhlíkama. Ten je našroubovaný zezadu alternátoru.
1,6 sportline 1999
-
keenworth - FK
Jojo, pokud přebijí, vyměnit regulátor na altíku. Jinak když se vaří baterka nepříjde mi to jako smrad z kanálu 
-
J.o.h.n.y.k - FK
Ale to byl fakt smrad jak z kanálu.....ještě se zeptám, jestli to není něják moc jedovatý, kdyz to bylo cítit v aute..??
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
no to si pyš že je to jedovté,teť zaleží v jaké koncentraci.baterka bude v haji než koupíš novou dej dopořadku altík.dolít destilku do vyvařený baterky už nepomůže.
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
-
J.o.h.n.y.k - FK
ale ta baterka, když vřela, tak taková ta trubička, kterou se to dostávalo ven, byla na odvrácené straně od větrání - takže to nešlo přímo do nasávání ventilátoru, ale prostě to tím větráním bylo cítit, tak snad to nebylo tak strašný
-
goodFela - FK
nic ti to neudělá. Když něco pájim, tak odmašťuju kyselinou sírovou. A jak se toho dotknu páječkou, tak se vždycky něco odpaří. Párkrát jsem si už šňupnul a jsem tady pořád 
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
já jednou leptal (zkoušel jsem leptat
) kyselinou chlorovodíkovou. Nechal jsem to v garáži, za dvě hodiny přijdu, ve vzduchu jemná mlha
no, taky jsem se toho nadejchal a nic mi nebylo
sice zrezlo všechno nářadí ve vzdálenosti metr od ponku, ale dobrý 
-
thepromise - FK
mě ta chcanka z akumulátoru rozežrala odhlučnění...sleduj místo kam prskala ta baterka
-
goodFela - FK
přesně tak. Brácha má clio a pod baterkou tam vedou nějaký kabely. Jednou se mu povedlo baterku přelejt a ten sajrajt mu ty kabely rozežral. Plech to má taky rádo.
-
J.o.h.n.y.k - FK
Chlapi děkuju všem za rady
Ale potřebuju další - dneska jsem si koupil regulátor napětí s uhlíkama a potřebuju vědět, jestli musím vyndat alternátor ven, abych to vyměnil nebo to půjde bez demontáže..?? popřípadě, kdo to kdy měnil, tak nějáké postřehy nebo rady, abych to něják nepokazil
díky všem 
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Regulator vymenis klidne bez sundani se staci podivat
Jenze to klidne taky muzouz bejt jeste diody a navic kdyz menis uhliky na regulatoru nebo cely reg. je dobbre stocit krouzky. Lepsi by byla kompletni repase a ne jen takova mini oprava. Ale treba budes mit stesti a bude to makat jak ma.
-
xXxTRA - FK
goodFela píše:přesně tak. Brácha má clio a pod baterkou tam vedou nějaký kabely. Jednou se mu povedlo baterku přelejt a ten sajrajt mu ty kabely rozežral. Plech to má taky rádo.
blbost... kyselina sirova, co je v baterce namichana s destilovanou vodou v zadnem pripade nemuze sezrat kabely, ani jejich izolaci a ani plech... je to proti chemii, kyselina sirova reaguje pouze s organickymi latkami, coz izolaze na kabelu ani kov nejsou!
-
goodFela - FK
Vysvětluj to těm kabelum, co vedou pod tou baterkou. Říkam, co jsem viděl.
Auto prostě nechtělo startovat. Mechanik prolez všechno co mohl, ale nic nenašel. A pak jsme viděli zoxidovanej plech u baterky, tak jsme se na to podívali a pod tim prostě byly vyžraný kabely.
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
goodFela - řekl bych, že sám nemáš jasno, co se vlastně stalo - motáš dohromady několik věcí. Jedno napíšeš, že to kabely sežralo, pak jenom o oxidaci, ...
S bouchnutou baterkou v autě jsem se setkal už mockrát a vždy to sežralo nebo spíš poškodilo lak (následkem čehož samozřejmě kovové předměty začaly reznout), potřísněné pryže, odhlučnění atd. a na kovech se utvořil film oxidace a bílé krystalky elektrolytu. Ok, beru, že problém byl v důsledku vylití elektrolytu, ale ne že "něco kabely sežralo", jak se nám asi snažíš sdělit, ale že to prostě zcelé zaoxidovalo a případně ztratilo vodivost či to někde začalo v důsledku tohoto zkratovat...
S bouchnutou baterkou v autě jsem se setkal už mockrát a vždy to sežralo nebo spíš poškodilo lak (následkem čehož samozřejmě kovové předměty začaly reznout), potřísněné pryže, odhlučnění atd. a na kovech se utvořil film oxidace a bílé krystalky elektrolytu. Ok, beru, že problém byl v důsledku vylití elektrolytu, ale ne že "něco kabely sežralo", jak se nám asi snažíš sdělit, ale že to prostě zcelé zaoxidovalo a případně ztratilo vodivost či to někde začalo v důsledku tohoto zkratovat...
-
goodFela - FK
plechy zoxidovaný, kabely přežraný. Neboj jasno v tom mam. On je možná taky rozdíl, když ti baterka jednou bouchne a v tom, když ti to tam blije delší dobu.
-
thepromise - FK
chceš vyfotit co to udělalo?:D sežralo to takovou černou lepenku, komplet to rozleptalo odhlučnění a na kovu to udělalo takovej bílej prášekblbost... kyselina sirova, co je v baterce namichana s destilovanou vodou v zadnem pripade nemuze sezrat kabely, ani jejich izolaci a ani plech... je to proti chemii, kyselina sirova reaguje pouze s organickymi latkami, coz izolaze na kabelu ani kov nejsou!
nejsem chemik, jen říkám realitu
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
A jaký by v tom měl být, prosímtě...goodFela píše:On je možná taky rozdíl, když ti baterka jednou bouchne a v tom, když ti to tam blije delší dobu.
-
goodFela - FK
No to, že když ti to bouchne, tak to působí jenom chvilku. Ale když ti to ucmrndává delší dobu, tak to holt působí dýl a udělá to větší bordel.
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Aha... no, opakovat se nebudu.
-
J.o.h.n.y.k - FK
Zatím to neudělalo nic, odhlučnění u baterky mam domr**** už dávno. Takže vyměnil jsem regulátor na altíku a problém zmizel - už při vyšší otáčkách žádné změny (rozžhavení světel a přístrojovky), ale zamozřejmě jsem zvědav, jak dlouho to vydrží - pokud se objeví nějákej problém znovu, tak altík jde na repas
....takže díky všem za rady a názory 
-
J.o.h.n.y.k - FK
Teď potřebuju koupit novou baterku
je to 1,3 MPi 50kW - přemýšlel jsem nad http://www.autobaterielevne.cz/zbozi/34 ... h-520A.htm nebo http://www.autobaterielevne.cz/zbozi/34 ... 09-054.htm
altík je tam 7OA, tak jestli byste do toho někdo šel..?? 
-
keenworth - FK
Já mám dokonce jen 44 nebo 45Ah taky Vartu a i když přes leto nechávám hrát hodně rádio (např. když to myju, leštím, spravuju...) tak drží krásně i v zimě není problém, takže jestli nemáš subwoofer nebo nějaký pořádný audio, tak 52Ah by mohlo stačit, ne?
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
no a hlavně VELIKOST BATERKY aby jsi ji tam dostal , páč pokud máš rozpěru je tam málo místa a musel by jsi ji sundávat
a taky jak je vysoká upínací patka , mám tu jednu bosch a ta ji má vyšší než jiné aku a nejde v autě přidělat
a taky jak je vysoká upínací patka , mám tu jednu bosch a ta ji má vyšší než jiné aku a nejde v autě přidělat
Souhlasím s tím že je vadná dioda v můstku,dá se koupit za cca 50Kč nebo 700 celý můstek
Měl bych jeden taky fígl,jak se říká kovářova kobyla chodí bosa,na své berušce jsem to eště neaplikoval,což bych měl bo ten Magneton na volnoběh dává se světly a 2 rychlostí větráku 12,72V ale stačí polechtat plyn a ejhle,máme 13,70V při 950ot/min.Když máš v autě hudbu,je to s Magnetonem konec,napětí klesá na 8V rádio se vypíná.A teď k věci:zkoušel sem to 9x a vždy to pomohlo.Zeber řemenici a zajdi za šikovným soustružníkem a požádej ho ať ti z hliníku zrobí řemenici ale o 7mm menší,a hle o! zázrak na světě. 
-
Patrik
Zdravím,chci se zeptat jestli někdo nevíte jestli můžu dát na felicii 1.3 MPi alternátor z 1.9 72A...teď tam je něják kolem 50A..jestli to neuškodí a nebude to něčemu vadit..teď mi pořád svítí kontorlka na palubce dobíjení ikdyž zamknu auto a vpnu motor a přez noc mi to vybilo baterku..díky
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dá se říct že tam vpostatě můžeš dát jakýkoliv altenátor který tam mechanicky napasuješ.
-
Patrik
Aha super díky za radu;)..a nakonec sem zjistil že je to 90A..tak snad to pujde:)
-
mjamriska - FK
skor by som hladal chybu cez co sa ta baterka vybija resp ci ti vobec dobija bateriuPatrik píše:Zdravím,chci se zeptat jestli někdo nevíte jestli můžu dát na felicii 1.3 MPi alternátor z 1.9 72A...teď tam je něják kolem 50A..jestli to neuškodí a nebude to něčemu vadit..teď mi pořád svítí kontorlka na palubce dobíjení ikdyž zamknu auto a vpnu motor a přez noc mi to vybilo baterku..díky
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
vyřeš nejdřív to dobíjení , dle mně je to vadný regulátor
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Napřed oprav altík ,trvale svítící žárovka dobíjení po vypnutí ---vadná dioda v altíku! Vyměnit diodový můstek.
-
Hanz - FK
70A Magnaton Buzeníí
Zdarec, na tomto altíku je dvoupinovej konektor na buzení, jeden popsán jako W adruhý jako D+ (nebo B+ ted nevim) Který je buzení, a na co je ten druhý?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Re: 70A Magnaton Buzeníí
D+ je buzení,W -běžně nevyveden-používá se u naftových motorů jako výstup pro otáčkoměr na palubce.
-
Hanz - FK
co se pos*re když by se dalo buzení na ten W?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
nenabudíse. Ze svorky W se odebírá pulzní napětí pro otáčkoměr přímo ze statorového vinuití. +D se napětí dodává do regulátoru přes žárovku v palubní desce.