Já mám zkušenost s Alkyton penetrátorem, a bohužel ne zrovna dobrou. Opravoval jsem zrezlá místa na spodku před nástřikem a pár zrezlých míst i jinde na karoserii, bohužel jsem se nedostal k tomu to pak ještě stříknout nebo přetřít jinou barvou, tak možná i proto tam zase vyrazila koroze (ale zase můžu říct, že jsem už viděl spoustu věcí natřených jen základem a zdaleka tak rychle nezrezly). Dodržel jsem postup, byť mi teda byl dost proti srsti - jenom odstranit rez a pak rovnou aplikovat barvu, bez nějakého chemického odrezení. Asi po dalších dvou měsících jsem ještě dělal nějaké menší odrezení a zalaminování díry vzniklé uhnitím sváru zadního lemu a tam už jsem aplikoval Loctite Super Rost killer, pak jsem ještě trošku opravil, co evidentně rezlo na spodku (člověk, kterému jsme dali auto na stříknutí spodku a dutin, to podle mě dost odfláknul - snad všechno aby si člověk dělal sám, když to má za něco stát) a pak jsem přes to (asi za den, aby to dostatečně zreagovalo) stříknul, co bylo po ruce, tzn. zelenou metalízu ve spreji od Motipu

a pak ještě "asfalt" a zatím to DOUFÁM drží. Ovšem místa, která zůstala ošetřená jenom Penetratorem, už zase reznou a v létě se do toho můžu pustit znova :-/ (ale asi se vykašlu na alkyton a prostě to mechanicky odrezím a buď tam dám něco na bázi suříku (jenom zatím nevím, jak z toho vyrobit základovku, která by pak přežila stříknutí akrylovým lakem) nebo aspoň ten Super rost killer, vykytuju, stříknu plnič, metalízu a lak, jenom doufám, že tím nenapáchám spíš víc škody než užitku, když s tím nemám moc praxi

.
Jinak na druhou stranu ale vím ještě o jiné zkušenosti s Alkytonem - konkrétně s vrchní (nebo možná "2 v 1") barvou, myslím že alkyd-uretanovou. Taťka s ní na chalupě natřel dekly od septiku, bez základovky a předpokládám i bez nějakého očištění a už asi dva nebo tři roky to tam drží, a to se přes to i chodí apod. (ale zase ne nějak moc). Čili třeba na spodek nebo někam, kde to není vidět, by to nemusela být špatná volba, nebo možná i tam, kde to vidět je - ale pak je otázka, jak by seděly odstíny.

Mimochodem, kdybyste někdo tušil, jak vyrobit tu "suříkovku", ale takovou, aby se na to pak dala stříknout třeba akrylová nebo syntetická barva (jestli se nepletu, tak to, co se prodává ve sprejích nebo míchá na míru, je akryl, ne?), byl bych rád

. Vím, že se dřív vyráběla smícháním s fermeží v poměru 5:1 nebo tak nějak, ale to asi není to pravé ořechové

. Ptal jsem se na to i tady
http://www.barvy.cz/otazka/46215-pripra ... ove-barvy/ ale očekával bych spíš odpověď "vezmi tuhle barvu nebo lak a přimíchej tam suřík v takovém množství", navíc se mi zdá, že když suříkovku připravím ze syntetického laku a pak to stříknu akrylem, tak to zreaguje (zkrabatí) a sleze to... ne?