Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.

Odpovědět
Hanz - FK

Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at

Příspěvek od Hanz - FK »

takže pokud mi žárovka svítí když je kabel v D+ a zhasne po tom co ho odpojim, je v háji něco v alternátoru? muže to být jenom regulátor?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Nepíšeš v jakém případě,jestli je motor netočí,tak musí svítit.jestliže je nastartovaný a svítí,tak přidat plyn a musí zhasnout.Jinak je v háji pravděpodobně reg.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

regulátor smrtí jak spálená elektronika :O a je to tak že když nastartuju, kontrolka nezhasne ani po vytočení
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Když smrdí tak bych ho rovnou vyměnil a neptal bych se.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

na cestě je funglnovej alternátor. A ted Dotaz, jak moc autu vadí když ujedu 4km na plně nabitou baterku s odpojeným alternátorem?? chcíplo mi to a nechce to naskočit, benzin tam jde a bude asi problém s jiskrou. Mohla mi opět odejít cívka? Jel sem bez světel a topení, muže to být tim že na baterce bylo okolo 12 voltů, a při nastartovaném motoru si to bralo větší proud a spálilo to cívku? :O
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

pokles napětí na baterce které ŘJ vyhodnotila jako nedostačující
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

moment! takže když jezdim na baterku tak ŘJ pozná že je napětí na provoz moc nízké a zamezí nastartování tím že nebude dávat jiskru? nějak se mi tomu neche věřit že by felda byla takhle chytrý auto :O

EDIT: už sem jednou možná dvakrát na baterku ujel asi 15km a vždy v pohodě...
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

takhle chytrý byli i některý favority (jednobody) , když je pokles napětí při startu pod nějaký napětí nastavený v jednotce (není úplně jednotný zaleží na toleranci součástek) tak už nedá signál k zapalování , sice točí ale nechytne

a už se to tu někde řešilo

dojezd - to je relativní záleží na stavu nabití baterky , okolní teplotě , zapnutých spotřebičích ......
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tak to teda slyším úplně poprvý.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

no prave baterka je uplně Full, startuje jak divý ale prostě nechytne
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Moc tomu nevěřim s tou jiskrou,myslim že pokud je tam takový napětí,že je jednotka schopná ovládat tak se to treba sotva převalí ale jede,jednou sem na akci měl puštěné rádio se subwoferem(zesilovač) celou noc (baterka 60Ah) k ránu se to vyplo a když jsem zkousel nastartovat jednou se to převalilo a nic,asi po 5 hodinách sem to zkusil zas,mám v-metr a při zaplém klíčku ukazoval 10,9V hodně vybito no tak sem zkusil startovat a líně se to převalovalo,ale chytlo v tu chvíli bylo na v metru 8V a přesto to chytlo takže za mě je to uplná blblost hledej chybu jinde
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

já si taky myslim... Možný je třeba to že to jednotce trvá několik kilometru než si to uvědomí. nevím, nicméně to vidím tak že je to zas cívka... těch mam doma naštěstí z rozebraných felicíí dost :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Možná na tom něco bude, že to řj pozná.
Mě auto chytá na první otočení, zkrátka brnknu a motor naskočí, moje ženská nechala přes víkend rozsvícený světla a baterku vytloukla, když jsem chtěl nastartovat, tak při startování sice starter otočil motorem, ale blikaly u toho kontrolky a řval centrál a auto nenaskočilo. Přes kabely ovšem chytlo okamžitě.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

dneska vymenim civku a jestli to hned naskočí tak tomu nevěřim :D
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tak ono je to dáno tím,že napětí v síti spadne pod mez která například nestačí na otevření vstřiků,na dostatečně silnou jiskru (nebo vůbec nějakou jiskru),na potřebný tlak paliva atd ale že by samotná ecu blokovala start díky nízkému napětí,tak tomu fakt nevěřím.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

ja tam dal právě maximálně nabitou baterku, startér točí jak divej
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

právě nabitá baterka neznamená plně nabitá baterka , pokud baterie nemá dostatečnou kapacitu má sice odpovídající napětí ale neudrží proud (a to je to co je potřeba)
zkus změřit hustotu elektrolitu (ta už něco napoví)
ale nejlepší je změřit baterii v zátěži
40-49Ah zatěžovací proud 200A min napětí 9,2V
50-60Ah zatěžovací proud 200A min napětí 9,4V
je to odpor 0,06ohmu

ze života : brách měl fáčko 94BMM , neustálé problémy se startováním , že prej vybitá baterka špatně to dobíjí ,..... nabi l si u mně nabíječka ukazovala plné nabití mulťák 13,4 v autě to točilo jak kdyby tam byl rychlospouštěč jenže to nechytlo někdy to zablafalo při vypnutí klíčku z estartování , dal tam moji 4letou baterku (která byla do té doby jen 2x nabíjená) to sice točilo o poznání míň ale chytlo to , já si dal tu jeho do ešky (120) chytlo to , ale ráno už motor ani nepřevalila

a ještě jedna věc mě při psaní napadla , buď to dělá ŘJ , nebo imobilizér (tyhle dvě věci si odměřujou napětí před startem)
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

103457:
to není možnýže přes víkend zapnutý světla a když si chtěl nastartovat tak ti motor točil,mě se sepnulo čerpadlo rozsvítili kontrolky ale startér ani ťuk :scratch: musel sem vyndat baterku a 3hod doní pral 2 Am pak sní motor točil jak blázen
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

tak vyměněna cívka, víčko palec a kabely rozdělovače a porad nic.
někdy to při přerušení startování blafne jakoby do výfuku. zkusime dat jinou baterku a uvidime
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Yetti98 píše:103457:
to není možnýže přes víkend zapnutý světla a když si chtěl nastartovat tak ti motor točil,mě se sepnulo čerpadlo rozsvítili kontrolky ale startér ani ťuk :scratch: musel sem vyndat baterku a 3hod doní pral 2 Am pak sní motor točil jak blázen
Proč ne?? Když necháš zaplý světla a vypneš zapalování, tak svítěj jen obrysovky. V létě a při dobrá baterce to vydrželo od pátku odpoledne do neděle odpoledne a pak mi to ještě otočilo pomalu motorem. A jak píše Ivarek už to asi nestačilo na jiskru a nechytlo to. Mám dvougaráž, vedle stál traktor, tak jsem jen natáhl kabely a okamžitě mi motzor chytnul, cca po 1 minutě jsem ho chcípnul a už nastartoval sám.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

problém vyřešen... došel benzín :lol: :lol: :hlava: :lol:
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Hanzi ty jsi expert :lol: a palivoměr ti ukazoval dobře?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

palivoměr právě ukazoval no... no nic. poprvý za tři roky mi došel no... akdyž se člověku porouchá auto každej mesic, tak ho pak benzin nenapadne :D
David1.3MPi - FK

Příspěvek od David1.3MPi - FK »

Jakou délku by měly mít již ojeté uhlíky na reglecu dobíjení? Jde mi o to že jeden má 10mm a druhý 8mm. Jestli je důvod k výměně, nebo je to normální stav? Protože jsem další z těch, kterým přestalo dobíjet :evil:
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

podle mě to duvod na výměnu není, neměli by mít tušim pod 4mm? odborníci poradí více
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co kontrolka svítila? Jak vypadají kroužky na rotoru,nejsou tam hluboké(prošoupané)drážky na kroužkách? Jak se chovalo dobíjení v poslední době?
David1.3MPi - FK

No dobíjení včera začlo haprovat. Na volnoběh kontrolka slabě žhne, čím víc tomu dávám hašte tak svítí, u 5t/min zhasne. Co jsem tak měřil tak to nějak dobíjí, na volnoběh je na baterce 12,5V a když přidám plyn tak 13V. Zítra ten alternátor vymontuju a podívám se na kroužky, když je to v autě tak to neni vidět. Jezdit se s tím asi dá, spolehnout se na to nemůžu... Četl sem že bez nabíjení baterka vydrží cca 15km. Najel jsem víc, takže žduchá, ale málo.
Co jsem tak četl, tak tuhle závadu může dělat regulátor nebo vadná dioda (diody) v mostíku, takže to asi budu muset rozkuchat a proměřit.
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

podla mna to bude vadna dioda v diodovom mostiku
David1.3MPi - FK

No jak se k nim dostanu tak si je proměřím...
Nějaká rada jak ho nedestruktivně rozebrat, aby se dal ještě složit a mohl po případné opravě mostu fungovat? :oops: (Tři šrouby na diodovém víku povoleny, ale to asi zalisovaný ložisko :evil: )
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

103475:
Promiň nedokouk sem ty kabeli,tohle semi stalo loni u Fáčka, :hlava: týden stálo se zapnutýma svetlama tak že po tom týdnu nemrkli ani kontrolky, :scratch: na kabely to pak normálně chytlo na první otočení :P
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

David1.3MPi píše:No jak se k nim dostanu tak si je proměřím...
Nějaká rada jak ho nedestruktivně rozebrat, aby se dal ještě složit a mohl po případné opravě mostu fungovat? :oops: (Tři šrouby na diodovém víku povoleny, ale to asi zalisovaný ložisko :evil: )
s tym ti neporadim, mne ho prvykrat rozoberal autoelektrikar a ked sa pokazila po mesiaci dalsia dioda dal som zrepasovat cely alternator u ineho
David1.3MPi - FK

Byla šluslá dioda v mostu. Při té příležitosti jsem vyměnil i obě ložiska a už zase šlape jak má :)
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Zdravím mam tu video ,jak dobíjí moje felda,já osobně myslím že je to ok,ale rád si poslechnu názor odborníků,postupně zapínám zátěž,a je to vždy volnoběh a pak 1500 ot.
Alternátor Magneton 70A,měřeno na baterce je vidět že když zapnu 90%spotřebiců tak už nestíhá na volnoběh,ale na 1500ot zase těch 13,5-13,7V dá.Nejvíc to zabije výhřev zad.okna :hlava:

http://www.youtube.com/watch?v=FjvvgJPueFc
vtrhondak

Příspěvek od vtrhondak »

Mám problém včera se mi rozsvítila kontrolka dobíjení a ráno při startu se nerožla zato po startu zase jo ujel jsem 2km zhasly světla začalo něco cvakat v pojistkách a motor vypnul.Prosím čím vším to může být.Už delší dobu pozoruji špatné sepnutí spinací skříňky ,má na to vliv?????? dik za odpovědi
Chose

Příspěvek od Chose »

straca píše:Zdravím mam tu video ,jak dobíjí moje felda,já osobně myslím že je to ok,ale rád si poslechnu názor odborníků,postupně zapínám zátěž,a je to vždy volnoběh a pak 1500 ot.
Alternátor Magneton 70A,měřeno na baterce je vidět že když zapnu 90%spotřebiců tak už nestíhá na volnoběh,ale na 1500ot zase těch 13,5-13,7V dá.Nejvíc to zabije výhřev zad.okna :hlava:

http://www.youtube.com/watch?v=FjvvgJPueFc
Dobíjení máš v naprostém pořádku a ten úbytek napětí,po spuštění všech spotřebičů,je slabostí všech altíků MAGNETON ;)
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Zdravím,chtěl bych se zeptat jaký průřez má kabel od alternátoru u feldy?(magneton 70A rv 97.) myslím si že je to 10mm2 ,ale nevím to jistě a kolik snese max.A?
JAWAEVO - FK

Příspěvek od JAWAEVO - FK »

Zdravim tak po dlhých hádkach tu na fore o dobíjaní sa mi podarilo zo seriového altíku dostať na volnobeh 14.3V zo zapnutími svetlami !!! zo zapnutím vyhrievaním sedadiel a hmlovkami to 14.3V dáva niečo pod 1500ot inak naprázdno bez záťažy volnobeh niečo máličko pod 14,4V svetlá plus vyhrievanie sedačiek volnobeh 13,8V zapojenie gegulátora vid príloha má to jeden menší problém a to konktolku dobíjania ked zapnem klúčil len tak žmúri napadá niekoho ako to vyriešiť ?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Co tím obrázkem má básník na mysli? Kde je zapojena žárovka buzení?
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

taky sem nepochopil co si předělal že ti to dává 14,3 v zátěži,tak to nějak popiš,možná to pomůže i ostatním
JAWAEVO - FK

Jozefj je tam nakreslené kontakt D+ to mám dať šipku a napísať kontrolka dobíjania ako pre škôlku, straca práveže dokopy nič len som zapojil budenie rotora priamo z baterky cez relátko na kontakt + namiesto pomocného usmernovača, relátko sa zopína cez kontrolku dobíjania a potom to drží pomocný usmernovač jediná malá chybička je že ked je klúčik zapnutý a motor nebeží tak kontrolka dobíjania len žmúri nesvieti riadne. inak to nemá chybu a na volnobeh zo zapnutími svetlami to má fakt 14.3V a nekolíše
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To by jsi měl,protože já a možná jiní si jí tam nedokážou představit ,když v autě je zapojena proti (+) na spínaným kontaktu 15.Sakra to jsou ti Ing.blbý,že na to před 40lety nepřišli,že když vyřadí napájení vlastního regulátoru tak to bude dobíjet jako (Bosch a jiné značky,které z tohoto důvodu začali vyrábět altíky se 6 cívkama).

''straca práveže dokopy nič len som zapojil budenie rotora priamo z baterky cez relátko na kontakt + namiesto pomocného usmernovača, relátko sa zopína cez kontrolku dobíjania a potom to drží pomocný usmernovač jediná malá chybička je že ked je klúčik zapnutý a motor nebeží tak kontrolka ''

Tak jestli to chápu ,tak ty budíš altík na tvrdo a to napětím baterky i když motor stojí! Jelikož jakmile zapneš klíček, tak musí sepnout relé a natvrdo se budí altrnátor.
To bych alespoň upravil,aby mi relé spínal pomocný diodový můstek .Relé bude jako klema přes žárovku.Což je podobný nesmysl .Dokud motor stojí tak nesmí sepnout buzení,teče tam velký proud,proto tam dal výrobce žárovku,aby se altík nabudil a přitom je kontrola ,že je funkční.
JAWAEVO - FK

nemyslím si že cez tú žiarovku zopne relátko v každom prípade trerba to ešte domyslieť a nebude to mať chybu a keby aj budenie zopnuté bolo komu to vadí ? ja teda nenechávam zapnutý klúčik pol hodinu bez ničoho napriamo to má zapojené napr i jawa350/638 a vyššie a neni problém kontrolka je tam riešená inak, a inak to riešenie kontrolky z výroby je podla mna čistá kok..... nemá skoro žiadny zmysel pretože napr čo sa mi stalo minule zodraté ulíky kontrolka dobíjania nesvietila nemal som ako vedieť či to dobíja alebo nie
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

to řešení kontrolky není koko... , ale zcela praktické jednoduché řešení , je to vlastně přemostění mezi aku a alt , kontrolka se rozsvěcí podle poměru napětí , má totiž dvě funkce
1) NEDOBÍJENÍ vyšší napětí z aku
2) PŘEBÍJENÍ vyšší napětí z alt

některý věci holt nepozná , nevím jak sledovat vysypaný uhlíky když se tím porušil obvod ,
( a teď mně napadá , pokud nesvítila při zapnutí zapalování tak hlásila chybu a ty jsi ji ignoroval )

alt z JAWY do toho netahat je to trošku jinak řešený ale funguje to úplně stejně
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Tak bych to nechal jako orido,a když se nabudí,a zhasne kontrolka tak by mi seplo relé a seplo mi + primo z baterky na buzení,funkce kontrolky tak zůstane,no když se ti vysypou uhlíky tak to kontrolka nepozná,mě se to jednou stalo a kontrolka furt zhaslá,ještě že mám voltmetr :lol:
JAWAEVO - FK

ferdamravene dobre chceš mi povedať že zakaždím ked zapneš klúčik kontroluješ či svietia všetky kontlolky čo majú ? obzvlášť ked je den tak to ani tak nepadne do oka že to nesviety všetko prečo alt z jawy je riešený inak čo sa týka kontrolky ja som ho dal príklad ako pre to budenie že neni problém napriamo nič sa nedeje
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Ano to je povinností řidiče si zkontrolovat kontrolky a funkce vozidla.Jsou jenom 2(3).Jedna je mazání,druhá dobíjení a třetí při startu brzd.kapalina.Tyto kontrolky musí svítit vždy.Když se rozvítí při vyšších otáčkách altík nedobíjí,nebo přebíjí.Vždy je to hodnota mimo rozsah akumulátoru.Nová vozidla mají dokonce funkci test kontrolem,takže po zapnutí klíčku se na okamžik rozsvítí všechny kontrolky a pak se uvede funkce start.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jak jenapsáno výše , je to dle návodu povinností řidiče , a zrovna u toho dobíjení je psáno že když se nerozsvítí má se to hned řešit
ale jinak je to na každém z nás co si zkontroluje a co ne , a konkrétně já hlídám jen dobíjení a mazání ( vždy při startu) , ostatní jen občas omrknu (třeba vím že mi pěkně dlouho nefunguje kontrolka blinkru)
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

akosi na tie tri kontrolky si zvykneš a vidíš nedostatok , mne napríklad nevadí ani to pohasnutie svetiel na voľnobeh ak zapnem viac spotrebičov , dám vetrák na 4 ku ak pohasnú svetlá viem že to dobíja
JAWAEVO - FK

Jozefj rozprávaj niekomu kto ty to zožerie, ideš slnečný den v meste k autu sadneš do auta zapneš klúčik a hladíš sa na kontrolky či ty svietia tak isto je povinnosť vodiča si skontrolovať osvetlenie zapneš pred každou jazdou svetlá obídeš auto zapneš smerovky poprosíš niekoho aby ty išiel pozrieť či ty svietia brzdové skontroluješ si olej nemrznucu znes obídeš tlakomerom všetky pneu že a to pred každou jazdou strojíš v meste pred teskom skontroluješ si zájdeš 500m k bile na 10 min ztade ked odchádzaš zase si všetko skontroluješ že a teoreticky bi si to mal urobiť lebo je to povinnosť vodiča skontrolovať si auto pred KAŽDOU jazdou jedno či 10m alebo 1000km !!! kto z vás to robí ? teraz píšeš že ty si kontroluješ všetky kontrolky ale pravda je kusok inde
Odpovědět