Baterie KO za rok a půl

kybrex
Kontaktovat uživatele:

Baterie KO za rok a půl

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,
kupoval jsem v srpnu 2009 autobaterii a dneska jsem jí změřil, auto stálo 4 dny - přes noc bylo asi tak -5 až -10, před 4 dny jsem jel vcelku 300km, takže podle mě dobitá byla. Vzal jsem multimetr a změřil prud, co teče při vypnutém klíčku a všech spotřebičích a bylo tam 20mA (10mA bere rádio, zbytek asi hodiny na palubce, pak možná něco řídící jednotka..., to mi přijde vpořádku) Ale co mi vpořádku nepřijde je napětí na baterii 12.3 vklidu s vypnutým motorem a když zapnu obrysovky a potkávačky (cca 2x55W + 8x5W v obrysovkách, SPZ) a naměřil jsem 11.3V !!! Pak se užř nedivím, že startér točí pomalejc. Ani nechci vědět, kolik tam je při startování (jak to projedu cca 15km, tak už to točí jako nový - že by těch 20mA bylo moc? ), nebo už je ta baterka za necelé 2 roky po 2 zimách odkecaná?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Baterie KO za rok a půl

Příspěvek od Atnarfus »

Máš pouze několik možností:

1. baterka je KO
2. dobíjení nedobíjí jak má
3. je tam trvalý odběr, který baterku vysosá

Trvalý odběr jsi vyloučil, tak máš ještě dvě možnosti.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

No takže asi baterka. Při nastartovaným motoru je tam na volnoběh 14V, což je podle mě v pořádku a když se projedu pár km, už to i startuje svižně, tak snad to není nic z dobíjení (altík, regulátor - ten jsem měnil s baterkou, je novej).
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

spíš do ní dolij destilku ;) (pokud neni bezudržbová) a dobíj ;)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

A překontroluj kontakty. Například špatný kontakt přímo na baterce se chová přesně tak jako když je baterka vybitá.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

a samozřejmně ukostření kabelu , i spoj kastle - motror , a plusovej na startéru

co to máš za baterku ?
JAWAEVO - FK

Příspěvek od JAWAEVO - FK »

12,3 pri vonkajšej teplote -10 je celkom normálne, po zapnutí svetiel tích 11,3V je tiež v pohode pri tejto teplote má baterka podstatne zníženú svoju kapacitu za druhé 14V som ešte feldu dobíjať nevidel a na prázdno to neznamená nič za tretie ak si aj išiel 300km zo zapnutími svetlami kúrením prípadne hmlovkami a neviem čím tiež neni ktovieaká sláva pri štartovaný aj na novej baterka klesne poriadne napätie, baterku poriadne nabiť do znakov plného nabitia potom skúšať za druhé to že nevládze točiť kludne môže robiť aj štarter po zphriatí a ako takom oživený baterky olej teplý atd a vládze točiť a tiež akú máš baterku ak máš 40AH tak sa nečuduj
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Ono to pak startuje normálně, když to projedu. mám tam 45Ah, je to baterka AutoPart, dal jsem za ní asi 1500Kč (už si nepamatuju přesně).
S tím dobíjením na 14 V, opravdu po nastartování motoru jsem multimetrem naměřil 14V, ale je to multimetr za 109Kč z GESu v Praze a bylo to s rozsahem 200V, asi jsem ani nepřepínal na 20V. O:-) Tak třeba kecá. Po cestě 300km šly spíš jen potkávačky a rádio s 150W extra zesilovačem. Kontakty omrknu.
JAWAEVO - FK

no ak si mal rozsah na 200V tak ty to kludne mohlo dobíjať 13.51V ale to stačí ak si to nameral aj zo zapnutími svetlami na volnobeh
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Jawaevo - a aké feldy meráš? mňa v poslednej dobe prekvapujú , Moja dobíja na voľnobeh 14,2 bez ničoho , 14,0 z vetrákom na 1 a zo svetlami - tlmené obrysové - 70A magneton , kamarát má len 55A magneton a dobíja rovnako ale už tak dobre nedrží pri vyššej záťaži , kamarátov starký magneton 70 dobíja 14,4-5 bez ničoho pri cca 1100 otáčkach to je asi najlepší alternátor čo tu máme , a 14,0 na volnobeh zo svetlami , z plným vetrák a pridaním na 1500 sa to zrovná na 14,3 a drží . Samozrejme sú tu aj iné autá ale bral som tie čo som meral posledne . Ten kamarátov starký mal problémy z baterkou a dokonca mu niekto nakecal a kúpil alternátor nový 70a magneton a dobíja 13,9 bez ničoho a voľnobeh takže horšie ako ten starý , som mu kázal nech to vráti
JAWAEVO - FK

suri na to sa dá napísať len jedno daj si zkalibrovať multimeter 14.2V na felde z alternátorom magneton nikdy !!!! teda raz som to zažil napätie kolísalo 12,8V-15V chyba regulátora, pod záťažou 14V na felde nikdy na volnobeh !!! meral som vela feld a favoritov všetky na volnobeh dobíjajú 13.6-14 pod záťažou to klesá
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

a ty máš aký multimeter že mi toto kážeš? ja nemám kšunt z tesca za 4€ , kontroloval som ho z elektrikárovým za pár tisíc z kopou funkcií a napätie meria presne , v stredu na KTS 540 diagnostike tie isté hodnoty a to je vec za 70tis korún
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A nemáš náhodou takové úpravy jako je menší řemenice,Tím by se vysvětlil ten volnoběh bez volnoběhu. A je rozdíl měřit přímo na altíku a na konečném bodu --akumulátor.Rozdíl 0,5-1,5V. Záleží na tom jak jsou kvalitně provedeny přechody.14 V ,,naprázdno,, není problém.Ale 14V s plnou zátěží to už je skoro zázrak nebo kvalitní vinutí statoru. Ale na 55A skoro nemožné. Tento altík totíž dnes nemá žádnou rezervu. Měl jsem u souseda závadu nabíjení--volnoběh 14,5V Plné otáčky 15,5-17V--odpsal 2 akumulátory než mi to dal opravit. Samozřejmě byl regulátor ve skratu. S novým regulátorem je napětí v normě. Tak, aby to u tebe nebylo něco podobné. Ale jinak gratuluji k takové 70A. Co by za ni někteří dali.
JAWAEVO - FK

suri kludne je zázrak že všetci máťe ked príde na vec multimeter kontrolovaný z neakým drahým, tachometer kontrolovaný z GPS a samozrejme neklame ani o kilometer, atd atd a zrovna KTS nepatrí medzi ktoviečo kludne si meraj čo chceš za mna je že 14,2 nenameriaš a 14v v záťaži už vôbec nie !!! ak si to mylsíš tvoja vec bud v tom
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

já mám ,taky magneton 70A,na volnoběh bez zátěže naměřím na baterce,jak na multimetru tak i voltmetr v autě 14,2V,a s otáčkami se to nezvýší,když zapnu vše tak mám 12V na volnoběh,ale opravdu vse zaple a vetrák na plno,ale když zvednu otáčky motoru na 1500ot.tak dobíjí 13,7,což je dost dobry,na volnoběh potkávačky,a větrák na 1 dává 13,95V,
nemám žádně přechodáky když je 14,2 na baterce,tak na altíku je 14,28V,prostě to jde,měrěno 3 multimetry 2 kolem 200kč a jeden za 1000kč,když koupíš nějakej čínskej regulátor za dvacku tak se nesmíš divit,čína běžne dává 13,5V bez zátěže-vyzkoušeno,sice to nemá vliv na to že to nedává při velkym odberu na volnoběh,ale na volnoběh se nejezdí a na nabití baterky je sakra znát jesi do ni de pri jízdě 13,5V nebo 14V,jinak proti altíkum magneton 70A nic nemam,měl jsem na zkoušku bosch,a zase sem to přendal,jedinej rozdíl byl že v zátěži na volnoběh místo 12V bylo 12,5V ale misto 800ot na volnoběh bylo 600ot,byl to bosh z peugota 206 taky 70A(možná sem trefil na nějakej smejd
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

jasné kts nie je zázrak , multimeter kalibrovaný za niekoľko tisíc nie , a ty to meriaš čím? či nebodaj tým tesco multimetrom a káblom zo stiahnutým softom z netu? a keby tam je aj odchýlka ale ak raz ukáže 14,4 tak minimálne 14V tam bude , a osobne , nejdem sa tu s tebou vadiť kvôli 0,2V ktorý pri dobíjaní má taký nulový vplyv
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

sem dostal takový nápad... co donutit altík k lepšímu dobíjení tím že by se odpojilo očko regulátoru co se dává na šroub 14V na altíku a propojit ho dalším vodičem s + polem na baterii... tím by altík dobíjel podle reálného napětí na baterce a kompenzovaly by se ty přechodové ztráty... nezkoušel někdo?
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

regulátor nemá žiadne očko ale faston a ten sa pripája na diodový mostík zboku
Vasek

Příspěvek od Vasek »

big.jedla píše:sem dostal takový nápad... co donutit altík k lepšímu dobíjení tím že by se odpojilo očko regulátoru co se dává na šroub 14V na altíku a propojit ho dalším vodičem s + polem na baterii... tím by altík dobíjel podle reálného napětí na baterce a kompenzovaly by se ty přechodové ztráty... nezkoušel někdo?
lepší bude, když si odstraníš ty přechodový odpory. Vyndej alternátor, očisti na něm všechny šrouby, dej nový matice (ideálně ty s integrovanou vroubkovanou podložkou), pročisti všechn konektory. To samý udělěj i na kostřících bodech v motorovim prostoru a na kontaktech baterky. Taky nazapomeň očistit držák alternátoru a ten šroub. Já dělal tenhle týden repasi alternátoru (ložiska, uhlíky, diodovej můstek, vyčištění) a přitom jsem udělal i výše zmíněné operace a úbytek napětí mezi altíkem a baterkou nemam žádnej. Respektivě 0,01 V. Napětí na volnoběh bez zátěže mam 14,1 V, takže spokojenost. Alternátor Magneton 70 A a jsem s ním co se týče proudu a napětí spokojenej. Dokonce zvládal provoz i s uklepanym spojem na jedný diodě a povolenýma šroubkama na můstku.
Profesionální měřák nemám a vůbec mi to nevadí, protože na moje účely mi ten můj bohatě stačí.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Pánové, když čtu to----na volnoběh bez zátěže---tak mám husí kůži. Kdo to kdy viděl měřit bez zátěže,silně zavádějící a to už jsem tu psal XXXXXX krát ,že se měří v zátěži! Který výrobce měří bez zátěže? To i plochá baterie dá cca 5V. Ale zapne se na ni žárovka a ---je tam 4,3-4,4V. Regulátor je stavěn na 14V ,které správně nesmí překročit ani v plných otáčkách a že za jízdy je na altíku až cca 10 000 ot. Spadnout napětí v zátěži smí až na 13,4V. Provozní napětí na vozidle je 13,4-13,8V. To pro ty, kterým se nechce číst starší příspěvky. Stačí se podívat na sekci dobíjení. :hledej:
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Včera jsem to přeměřil se správným rozsahem (20V) a na volnoběh tam bylo 13.81V a ve 3000otáčkách 14.11V, kolega, co mi šlapal na plyn chvátal, tak jsem už nestih měření se světly a jinými spotřebiči v provozu. 14.11V už je moc? O:-)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

:D :D ....buď v klidu,je to v pohodě.I těch 14,2V je ještě v cajku.Jinak plyn si můžeš přidávat sám rukou na klapce pod plastovým deklem sání,je tam takový vahadlo na kterým je přiděláno plynový lanko.Zapni si spotřebiče a vyjeď si na nějaký "provozní" otáčky (3000rpm) a pak odečítej napětí.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jj. Na tu možnost přidávání plynu už jsem přišel, když jsem se díval, jestli lanko není vytahaný a nemá to moc vůli a jestli se mi klapka otevírá na plno. Dík za tip :-)
Odpovědět