Zapojení přídavného otáčkoměru
-
mike002
Zapojení přídavného otáčkoměru
Zdravím při úklidu jsem našel přídavný budík- diodový otáčkoměr, který měl otec kdysi ve 105. Šel by připojit i do felicie 1.3 Mpi 50kW r.v.97?
Na přiloženém papírku je napsáno, že zelený-kostra, hnědý- 2 pojistka zleva (ve Š105), černý na cívku. Děkuji
Na přiloženém papírku je napsáno, že zelený-kostra, hnědý- 2 pojistka zleva (ve Š105), černý na cívku. Děkuji
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Diodový otáčkoměr ze Š105 kulatý
Na MPI těžko, protože tam je dvojitá zapalovací cívka a otáčkoměr by ukazoval hovadiny. Na BMM, nebo 1.6 by neměl být problém.
-
hurvajsp - FK
A já jsem našel zase diodovej z favorita, kam bych ho měl zapojit aby fungoval ma 3 výstupy, diky předem za odpověď, a sorry že to dávám sem nechtěl jsem zakládat jiný je to motor 1.3 bmm 50kw
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
+12V,-12V a indukční cívka, respektive výkonové trafo, vlevo u rezonátoru vzduchu
-
hurvajsp - FK
Jasně a kde to na tom trafu mohu vzít, jde do něj svorkovnice s asi 3ma kabelama a pak kabel na rozdělovač, je to jeden z těch kabelů? a jestli jo poradil-by někdo který díky
zelenej je signál od jednotky pak je tam + a kostra
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
-
novaz - FK
Diodový otáčkoměr
zdary rozhodl jsem si postavit takovýto diodový otáčkoměr : http://historyneverdies.blogspot.com/20 ... gauge.html
, ale řeším problém jak ho správně zapojit do auta , mam feldu 1.3 MPi r.v 97 která má analogové hodiny. Postavení otáčkoměru není problém spíše mě zajímá jak odchytat otáčky z zapalovací lištky když jsou tam dvě cívky , popřípadně jestli se to dělá nějak jinak
.
Díky předem všem
, ale řeším problém jak ho správně zapojit do auta , mam feldu 1.3 MPi r.v 97 která má analogové hodiny. Postavení otáčkoměru není problém spíše mě zajímá jak odchytat otáčky z zapalovací lištky když jsou tam dvě cívky , popřípadně jestli se to dělá nějak jinak
Díky předem všem
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Diodový otáčkoměr
Zapojí,akorát nevím jak.Kamarád onehdá taky laboroval s podobnýma ptákovinama a bral signál pro otáčkoměr z řj,je to stejný signál jaký se používá pro origo otáčkoměr.Akorát teda nevím co je to za signál,jaký má průběh atd.To už si musíš jako elektrobastlíř nějak vyzjistit sám.
-
Marty_pv - FK
Zapojí ale bude to muset celý překopat
To co má postavený převádí rychlost impulsů na napětí, na signálu z řj podle mě už bude přímo napětí pro otáčkoměr
Moc toho překopávat nemusíš, vstupní obvod je převodník kmitočet napětí a je přednostně určen pro použití v automobilní technice. Trochu si počti tady. Nevím jak to má 1.3, ale pokud má zapalovací cívku, nebo snímač otáček ... tak není co řešit. Vše je popsáno v článku.
http://www.gmelectronic.eu/kte/0800.pdf
Na výstupu dostáváš napětí v rozsahu 0-10V.
Další obvody LM3914 jsou budiče LED diod a jejich nastavení podle vstupního napětí je jednoduché.
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ ... M3914.html
Pokud nechceš takové množství diod, tady je "otesané" zapojení

Ten první obvod LM317 je stabilizátor ...
A pokud je na výstupu pro otáčkoměr přímo napětí, tak stačí použít pouze ten budič LED...
A rozebírat auto už skutečně nebudu abych se kouknul jak to tam vypadá ... jsem rád, že jezdím
http://www.gmelectronic.eu/kte/0800.pdf
Na výstupu dostáváš napětí v rozsahu 0-10V.
Další obvody LM3914 jsou budiče LED diod a jejich nastavení podle vstupního napětí je jednoduché.
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ ... M3914.html
Pokud nechceš takové množství diod, tady je "otesané" zapojení

Ten první obvod LM317 je stabilizátor ...
A pokud je na výstupu pro otáčkoměr přímo napětí, tak stačí použít pouze ten budič LED...
A rozebírat auto už skutečně nebudu abych se kouknul jak to tam vypadá ... jsem rád, že jezdím
-
novaz - FK
to hydrant
1.3 Má zapalovací lištu kde jsou dvě cívky , což je asi kámen úrazu .
1.3 Má zapalovací lištu kde jsou dvě cívky , což je asi kámen úrazu .
Proč kámen ...? Pulzy stačí brát z jedné cívky, akorát je třeba znát rozsah kmitočtu na jedné cívce, co bude od nuly až do ..??
A pak podle nomogramu na obr. 7 na odkazu "gmelectronic" zvolit vhodnou kombinaci R1 a C1 a je vymalováno.
Já nevím, jestli budou na cívce dva pulzy na otáčku, nebo jeden. Zapalování jsem nezkoumal a už vůbec ne na 1.3-ce.
Ale zapojení se dá jednoduše upravit změnou hodnot jedné nebo dvou součástek.
6000 otáček/min je 100Hz, tomu odpovídají i hodnoty součástek v tvém odkazu.
Pokud budou dva pulzy na otáčku, tak to bude na cívce 200Hz a i v tomhle rozsahu součástky vyhoví (C6 a R5).
A pak podle nomogramu na obr. 7 na odkazu "gmelectronic" zvolit vhodnou kombinaci R1 a C1 a je vymalováno.
Já nevím, jestli budou na cívce dva pulzy na otáčku, nebo jeden. Zapalování jsem nezkoumal a už vůbec ne na 1.3-ce.
Ale zapojení se dá jednoduše upravit změnou hodnot jedné nebo dvou součástek.
6000 otáček/min je 100Hz, tomu odpovídají i hodnoty součástek v tvém odkazu.
Pokud budou dva pulzy na otáčku, tak to bude na cívce 200Hz a i v tomhle rozsahu součástky vyhoví (C6 a R5).
-
nebulus - FK
Keď ste už začali na túto tému, neviete aký signál ide z RJ do otáčkomeru? Ja tam mám hodiny a za diesel palubovku s otáčkomerom chcú na vrakáči viac peňazí ako som ochotný zaplatiť. Ale nejaký ukazovateľ by som už zbúchal.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho jak to funguje mě tak z řídící jednotky nejdou již převedené impulzy na napětí ale stále ještě jen impulzy, protože když jsem při přestavbě na karbec z MPi vyřadil ŘJ (uplne vyhodil z auta) a přivedl signál do feldího otáčkoměru normálně z cívky, kde by měly být dva impulzy za otáčku tak to normálně ukazuje na origo otáčkoměru...
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
A ony impulzy najdeš na žlutém konektoru co vede do budíků na pinu číslo 7 (žlutý vodič)
edit:
jinýmy slovy: kup jakejkoliv otáčkoměr pro 4-dobé, 4-válcové motory a zapoj ho na ten žlutej vodič...
edit:
jinýmy slovy: kup jakejkoliv otáčkoměr pro 4-dobé, 4-válcové motory a zapoj ho na ten žlutej vodič...
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
- TIW
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zapojení přídavného otáčkoměru
Má pravdu přecedo
U jednobodu to mám vyzkoušeno a 4 bodů si myslím, že je to to samé, navíc u mpi 1,6 a 1,3 jsou budíky záměnné, takže signál z řd do budíků nebere ohled na počet cívek 

nebulus má diesla. Ten nebere pro otáčkoměr impulzy z řídící jednotky, ale signál z alternátoru.
Ale ptal se na to skoro před rokem...
Ale ptal se na to skoro před rokem...
- radek.var
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím Vás klubisti,
mám dotaz k zapojení přídavného otáčkoměru.
Chci otáčkoměr s průměrem 52mm doleva k A-sloupku. Uchytit bych ho chtěl do něčeho takovýho:
http://www.sportracingparts.cz/sportrac ... i-1x-budik
a otáčkoměr asi tento:
http://www.mmtuningauto.cz/pridavny-otackomer-titan/
Nemáte někdo fotku již podobně realizovaného projektu? Jde mi o to, jak vypadá vedení káblíků interiérem (jestli to někde nehyzdí apod.)
Popř. můžete mi nějaké otáčkoměry (ne)doporučit?
Díky za odpověď.
mám dotaz k zapojení přídavného otáčkoměru.
Chci otáčkoměr s průměrem 52mm doleva k A-sloupku. Uchytit bych ho chtěl do něčeho takovýho:
http://www.sportracingparts.cz/sportrac ... i-1x-budik
a otáčkoměr asi tento:
http://www.mmtuningauto.cz/pridavny-otackomer-titan/
Nemáte někdo fotku již podobně realizovaného projektu? Jde mi o to, jak vypadá vedení káblíků interiérem (jestli to někde nehyzdí apod.)
Popř. můžete mi nějaké otáčkoměry (ne)doporučit?
Díky za odpověď.
Never say never...
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A když tak koukám na pořizovací cenu nebylo by lacinější sehnat přístrojovku s otáčkoměrem?
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

- radek.var
- Kontaktovat uživatele:
Možná bylo... Ale já už tam mám phexsysovy budíky a nějak jsem si na ten malej orloj zvykl a asi bych neměnil...
Já se bez otáčkoměru obejdu (vlastně ho vůbec nepotřebuju), ale nějak už na mě leze jaro a svrbí mě ruce a chci něco zlepšovat...
Já se bez otáčkoměru obejdu (vlastně ho vůbec nepotřebuju), ale nějak už na mě leze jaro a svrbí mě ruce a chci něco zlepšovat...
Never say never...