Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.

Odpovědět
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at

Příspěvek od Jozefj »

Ano co se týká kontrolek mazání a dobíjení a kapaliny ,tak je kontroluji vždy při startu,protože jsem kanec a nekontroluji před jízdou olej.S ostatním musím jenom souhlasit,že to nedělá nikdo.Už se mi to jednou vyplatilo,upadl kabel buzení u konektoru a když se to naučíš tak to jde automaticky.
LukyXX - FK

Příspěvek od LukyXX - FK »

Ahojte, prosím o radu, přišel jsem k autu a beterika kaput :-( když jsem auto přes kabely nastartoval a dojel domů a vypnul motor a vytáhl klíček ze spínačky tak jsem zjistil že mírně svítí kontrolky mazání vyhřívání zadního okna a myslím že ruční brzdy. A tím se asi vybila baterka :-( když jsem baterku nabil tak mírně svítící kontrolky tak trochu jakoby pulsovaly... Čím to může být?? Poraďte prosííííím :-)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

já bych to tipnul na odepsaný regulátor , zkus na něm odpojit ten slabý drát a zkoukni co udělali kontrolky
LukyXX - FK

kde ho najdu?? :-( je to ten na altelnátoru s uhlíky??
Mira

Příspěvek od Mira »

Cau, odkud jsi jestli nekde pobliz Vsetina, dojedu se ti na to podivat :) to je tezko takhle radit to muze byt kdekoli problem.

Cau Mira
LukyXX - FK

Jsem z Rožnova pod Radhoštěm.... to by bylo super... já bych taky mohl někde dojet :-)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

to vypada na diody.
leo487 - FK

Příspěvek od leo487 - FK »

Zdravim, mám taky poněkud méně příjemný problém s altíkem, potýkal jsem se už nějakou dobu s hučením v motorovym prostoru, žil jsem v domnění že se jedná o čerpadlo posilovače či spojkové ložisko. Dnes po výjezdu z křižovatky začlo hučet o dost intenzivněji a chvíli na to začla svítit kontrolka dobíjení, na volnoběh velice slabě a zvýšených otářkách silněji. Po měření napětí na volnoběh a zvýšených otáčkách (vypnuté spotřebiče a měřeno na baterce) jsem se doměřil hodnot okolo 13.40 - 13.60 . Což mi nepřijde nijak tragický, ale zaráží mě to hučení (který patrně vypouští alternátor,jak jsem se zde už dočetl a popis jiných uživatelů sedí i na můj altík) a ta kontrolka dobíjení. Na co bych se měl tedy zaměřit? Já tipuju uhlíky či diody, ale nevim jak poznám poškozené diody (elektrika není přiliš můj kamarád).
selle - FK

Příspěvek od selle - FK »

Čau Leo:to hučení může způsobovat vadný ložisko v alt.Skus to změřit bez zapnutých spotřebiču(světla,topení,vyhřiv.skla...)a napiš si hodnoty.Pak udělej to samé,ale se zapnutými spotřebiči.Napětí bi mělo být mezi 13-14 u obouch měření.Jestli je napětí menší ,může to být uhlíky,mymačkanými pružinkami,regulator napěti,nebo tím diod.blokem.Přesně ti to zjistí jen ve specialce na stolici.
leo487 - FK

Ještě bych jenom doupřesnil pár info k tomu hučení, nehučelo to stále jen pár minut a intenzita toho hučení se měnila s otáčkami motoru, na volnoběh to bylo hlasitější a se stoupajícíma otáčkama se hluk zmírňoval. Tak babo raď, kdyby se jednalo o ložisko, tak by se projevovalo častěji, ne jen sporadicky v určitých chvílích. :scratch:
selle - díky za rady, kdyby se jednalo o regulátor, tak bych se doměřil daleko vyšších hodnot, pokud se nepletu?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co servo je tam dostatek oleje a čistý filtr.Jinak svícení kontrolky do bíjení je vždy nějaký průšvih altíku. Vyndat a řádně zkontrolovat ,případně vyměnit i ložiska.
leo487 - FK

Jozefj - servo oleje je dost, to hučení muselo mít souvislost s tím alternátorem, hned na to na mě začla svítit kontrolka. Atlík jsem vyndal, rozebral, žádný zjevný mechanický poškození jsem neshledal, uhlíky OK, usměrňovací blok mechanicky též bez nějakého poškození, tak to předám známému co se zabývá alternátorama, tak uvídíme s čím příjde.
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

mal som zlu diodu v diodovom mostiku a tiez to tak divne hucalo, cize moze byt aj tato chyba
Venda002
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Venda002 »

Zdravím mám 1,3BMM a chtěl bych si tam dát alternátor z 1,6. Pročetl jsem to tu a opravdu se mi nic nepovedlo najít. Pokud to tu je tak se omlouvám, ale já to nenašel. Nevíte někdo jak na to nebo nemáte fotky z montáže kdo to dělal???
Profil na hlavní stránce: Zde
Můj mazlík: Zde
Fotky: Zde
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Podle mně je hlavně rozdíl v úpravě držení mezi 1.3 a 1.6. A snad se tam vejde rozměrově.
tomas - FK

Alternátor dobijí jen někdy

Příspěvek od tomas - FK »

nevíte někdo proč mi alternátor dobijí jenom někdy? někdy funguje někdy ne vbc to nechápu. je po repasu a ted začal blbnout.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 24. dub 2011 10:42:56, celkem upraveno 1 x.
Důvod: slouceno, viz pravidlo c. 3 - fakt je potreba pro kazdeho nove tema?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Pokud je po repasu a je správně zapojen ,tak reklamovat.
tomas - FK

Příspěvek od tomas - FK »

a jeto altíkem?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Jelikož nebylo napsáno nic podrobnějšího tak si myslím ,že jo.
Hugo - FK

Příspěvek od Hugo - FK »

zdravim dnes se mi z motoru začal ozývat podivný zvuk něco jako někde něco dře přirovnal bych to k dynamu přestává to být slyšet tak od 3000 ot./min. asi zaniká se zvukem motoru. Na volnoběh kontrolka dobijení jen prosvítá ale čím víc otáček tím víc se rozsvěcí. Tuší někdo co s tím.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Altíkem rozebrat a spravit.
Návštěvník

ORIG ŠKODA regulátor

Příspěvek od Návštěvník »

Zdavím všechny znalé problematiky asi mi odchází regulátor.
Jaké máte zkušenosti s NEORIG výrobky. Nenašel jsem v OV prodejnu jež originál nabízí.
Jaké značky vůbec originál je kdyby mi prodejce tvrdil že to to originál je.
Dík za info
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

Hugo píše:zdravim dnes se mi z motoru začal ozývat podivný zvuk něco jako někde něco dře přirovnal bych to k dynamu přestává to být slyšet tak od 3000 ot./min. asi zaniká se zvukem motoru. Na volnoběh kontrolka dobijení jen prosvítá ale čím víc otáček tím víc se rozsvěcí. Tuší někdo co s tím.
vadna dioda v diodovom mostiku, odporucam vymenit cely mostik, ja som menil iba diodu a po mesiaci mi odisla druha, potom som vymenil cely mostik
jenikkk - FK

Příspěvek od jenikkk - FK »

Zdravím všechny feldaře. Dnes mi v zácpě umřela felda, posralo se něco v elektrice. Popíšu to co nejpodrobněji, třeba někoho něco napadne.

Při popojíždění v koloně mi přestaly svítit světla, pak přestalo hrát i rádio, pak zakolísaly otáčky, no a potom smrt. Při pokusu o start se od motoru ozvalo jen cvaknutí, startér už netočil. Nechal jsem se teda odtáhnout, bavil jsem se s chlapíkem od odtahovky a ten byl tak ochotnej, že vytáhl startovací kabely, ať to zkusím nastartovat - felda hned vrněla jak za mlada, takže bude něco s dobíjením. Divný na tom je, že mi nikdy nijak neproblikávala za jízdy kontrolka dobíjení! Když jsme baterku odpojili od startovacího kabelu, filda začla skomírat a do cca 15 vteřin zdechla. Během toho jsem koukal na palubku a kontrolka dobíjení se nerozsvítila :shock: :?: To nechápu. Je možný, že by prostě jen umřela baterka? V podstatě z ničeho nic? Předtím jsem žádný problémy nepozoroval...

Díky za vaše postřehy. Jo a mám 1.3 MPI rok 2001

EDIT: Tak jsem se šel ještě mrknout do auta a kontrolka dobíjení při zapnutým zapalování nesvítí (ostatní kontrolky svítí). Na jakou závadu to ukazuje? Je v hajzlu alternátor?
jenikkk - FK

Navazuju na můj předchozí příspěvek. Moc se mi v tom nechce vrtat, asi to odvezu do servisu. Mám důležitou otázku - mám teď vybitou baterku, auto nestartuje, do servisu to mám cca 3 km - když nabiju baterku do plna, ujedu tyhle 3 kilometry s nefunkčním dobíjením nebo to baterka nevydrží???
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

baterka 3km v pohodě ja na ni ujel 25 a nezdechlo ,ale bez světel vydrží,pokud ti nesvítí kontrolka ani pri zaplym klíčku,je to na 99% regulátor alternátoru
jenikkk - FK

Už je to opravený, byl to regulátor. Oprava za 200,- hotovo za minutu. Lidi, asi si to raděj rovnou měňte preventivně, odtahovka stojí tisíce... :-(
geralt - FK

Příspěvek od geralt - FK »

ahoj mam takový problém, že se mi rozsvicí a zhasíná kontrolka na dobíjení jak se jí zachce, ale alternátor pořád dobíjí jak má.
to mam změřený. tak nevýte čím to je ?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

když se rozsvěcí kontrolka dobíjení tak něco signalizuje , když jsi to měřil viděl jsi na ni ?
já to tipuju na uhlíky buď krátké nebo váznou , popř sběrací krožky na rotoru
geralt - FK

Příspěvek od geralt - FK »

no měřil mi to jeden mechanik a říkal že to dobíjí jak má. když kontrolka svítita a i když zhasla tak to pořád dobíjelo (jsem ji sledoval) i z rosvícenejma světlama a rozsvícenou kontrolkou na dobíjení taky dobíjel
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

z preventivních důvodů vyměnit regulátor
loudar

Příspěvek od loudar »

ahoj, potřeboval bych poradit. mám alternátor po opravě ( ložiska, uhlíky ) ale při chodu se nadměrně zahřívá. Podle měření dobíjí.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

jak si usoudil že se zahřívá,?ohřeje se odberem i od motoru,svetla vetrák,a po jizde neudrzis ruku to je normal,pokud nastartujes bez zateze,a treba za minutu je horky tak je neco spatne
saman - FK

Příspěvek od saman - FK »

Zdravim
Mam takovi problem prestavoval jsem svoji feldu r.v. 95 na motoryzaci 1,3MPI + servo rizeni a pri rozhejbani se prislo na to ze altik hodne brzni motor a to je asi od 600 do 1100 litaji otacky, kdyz se altik odpoji tak vse je ok drzi cc 950 ot. altik je z feldy 1,6 70A. Oryginal na feldu 1,3 s klimou ci servem jsem nesehnal ( pokud by nekdo mel zak se urco domluvime ), jeste jsem pred montazi do vozu udelal generalku altiku a to znamena loziska promereni vynuti proti sobe a kostre, diodovy mustek je take ok promeren a diodi jsou nak za mlada. Takze pokud by mel nekdo napad jak to vyresit tak budu stastnej nako blecha.
kontakt na me je T.Bilek@email.cz

Diky
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Ahoj. Napíšu to ještě sem. Zlobí mi dobíjení. Začalo to tím, že při pomalém couvání problikávala jemně žárovka dobíjení. Dneska už problikává jasněji i při brždění motorem v ten moment kdy pustím spojku :( Když auto zrychluje, zpomaluje i jede plynule, tak kontrolka ani prd :(
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Zkontrolovat řádné ukostření motoru,protože to vypadá ,že při pohybu motoru se změní stav spojení ukostření a kdyby bylo vše OK tak potom altík.
Sparco-ikaros - FK

Příspěvek od Sparco-ikaros - FK »

při pročítání tématu jsem bohužel nenarazil na nic, co odpovídá mému problému, kluci ..... včera mi kontrolka dobíjení lehce problikávala, ve vyšších otáčkach byla zhasla ale i pres to mi zhasly svetla , radio a nesli blinkry, po pár kilometrech mi auto zdechlo a baterka KO... kamarad mi poradil novy regulator... dnešním dnem mam regulator vymenen ale i pres to mi nesviti kontrolka pri vlozeni klicku do zapalovani a auto mi i tak nedobiji .. PS: zarovka je OK, baterka je stara 7 mesicu , alternator je stary 11 mesicu.. regulator menen vcera .... diky moc
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

smrcek píše:Ahoj. Napíšu to ještě sem. Zlobí mi dobíjení. Začalo to tím, že při pomalém couvání problikávala jemně žárovka dobíjení. Dneska už problikává jasněji i při brždění motorem v ten moment kdy pustím spojku :( Když auto zrychluje, zpomaluje i jede plynule, tak kontrolka ani prd :(
Nakonec byla v háji elektrika k elatíku od kuny a altík samotnej taky ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

Sparco-ikaros píše:při pročítání tématu jsem bohužel nenarazil na nic, co odpovídá mému problému, kluci ..... včera mi kontrolka dobíjení lehce problikávala, ve vyšších otáčkach byla zhasla ale i pres to mi zhasly svetla , radio a nesli blinkry, po pár kilometrech mi auto zdechlo a baterka KO... kamarad mi poradil novy regulator... dnešním dnem mam regulator vymenen ale i pres to mi nesviti kontrolka pri vlozeni klicku do zapalovani a auto mi i tak nedobiji .. PS: zarovka je OK, baterka je stara 7 mesicu , alternator je stary 11 mesicu.. regulator menen vcera .... diky moc

přesně tímto způsobem se mi projevovala vadná dioda v můstku, resp. nebyla vadná ale jedna nožka byla doslova "odletovaná" takže jem všechny kontakty pořádně propájel a je to OK. Bohužel taky jsem nejdřív zbytečně koupil regulátor. Nechtělo se mi holt půlit altik no :(
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Tak si ho skovej a voz sebou regulatory taky odchazí
Ftigr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ftigr »

Nebo ho hoď na aukro :-)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím všechny Feldaře,
potřeboval bych poradit kde sehnat originální regulátor alternátoru. Našel jsem tento ale píšou tam pro Škoda Favorit, ale podle mého má Felicie regulátor stejný. Chtěl bych tu prvovýrobu což je originál. Poradí někdo jestli je tedy tento regulátor správný? Díky za odpovědi. ;)
Edit: Tady je odkaz: http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/1 ... vorit.html
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

Originál máš tu, a mělo by to být stejný s favoritem http://www.cc-autodily.cz/drzak-uhliku- ... rzak+uhliu
Obrázek
Obrázek
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Menší řemenice alternátora

Příspěvek od Tomy »

Zdravím. Zaujimalo by ma či niekto skúšal namontovať menšiu remenicu na alternátor Magneton. Ide mi o to aby to lepšie dobíjalo na voľnobehu. Lebo ako všetci vieme, pri zapnutých stretávačkach a ventilátore to už v podstate trt dobíja.
Da sa niekde zohnať menšia remenica, resp skúšal to niekto vyrobiť?
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

menšia sa používala na škodovkách kde bola pôvodne dosť veľká ale na felicii už veľa nevymyslíš , nie je ako , priemer rotora to nedovoluje , jedine zmeniť ostatné remenice
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

Ja myslím že ešte nake 2-3mm od osi by to šlo zmenšiť, takže v priemere by to bolo 5-6mm.
Akurat by bol potom nutny tenký orech na dotiahnutie tej matice.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

pročetl jsi celé téma ??? myslím že tam byl popis zmenšení (vyrobení) řemenice z duralu , (ale je možné že příspěvek zmizel s neaktivitou člena)
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

Ano, ale žiaden návod som tam nenašiel. ktosi tam len spominal že sa dá vyrobiť remenica o 7mm menšia, ale to je všetko čo k tomu bolo napísané. Spomínal remenicu z hliníka, čo sa mi nezdá.
Ked už, tak skôr dural, ten je pevnejší.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

to už veľký rozdiel nespraví si myslím , buď investuj do BOscha alebo iného altíku alebo proste nerieš nejaký voľnobeh ktorý tvorí 5% celkového chodu motora
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

Suri: už dlhšie skúšam zohnať za prijateľnú cenu vhodný BOSCH v dobrom stave, ale jaksi sa nedarí.

- práveže zmenšenie na cca 4cm, resp 4.2cm spraví veľa, lebo to je rozdiel 20%. Na zvýšenom voľnobehu 1000ot to už dobíja OK.

- sa ti povie že volnoveh je 5% času z prevádzky. Ale to neplatí ked jazdíš veľa po meste a v zime, ked sa bud curaš v kolone alebo po križovatkách. Zvlášť krátke jazdy. Pred rokmi som to riešil výmenou aku 44Ah za BOSCH silver 55A 540A(EN), čo pomohlo vykryť slabšie dobíjanie počas tých cúračiek, ale ani toto nie je moc samospasné pokiaľ v určitom intervale nespravíš dlhšiu trasu.
Celé je to o tom, že je povinne svietenie. V dobách ked sa felda navrhovala, sa s tým moc nerátalo. Bez povinných svetiel ten Magneton v pohode stačí, ale so svetlami už ako kedy, veľmi záleží na na tých trasách ako je spomenuté vyššie.

Čiže pre mna by to bolo asi 2. najideálnejšie, ale 1. najlacnejšie riešenie. Za predpokladu žeby som sa k tej remenici dostal za rozumnú cenu.
Odpovědět