Hlídač přepětí v palubní síti

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
hydrant

Hlídač přepětí v palubní síti

Příspěvek od hydrant »

Při brouzdání na webu jsem narazil na jednoduché zapojení, které hlídá podpětí baterie
http://pandatron.cz/?464&hlidac_podpeti_baterie
Jednoduchou záměnou (prohozením vývodů 2 a 3 operačního zesilovače) se změní funkce na opačnou a zapojení bude hlídat přepětí.
Všechno co je psáno v textu (max. napětí, reference, ...) platí i pro tohle upravené zapojení.
Pro ty, kteří by si chtěli hlídač postavit mám jednoduchý návod (omlouvám se za kvlitu některých fotek)
Obrázek
pohled na osazený hlídač.
Obrázek
stačí pár součástek
Obrázek
hlídač je postaven na univerzálním plošném spoji (kolečka), já jsem využil propojení horní řady abych nemusel tolik pájet
Obrázek
otřesné fotka, ale i tak je vidět, že dioda nesvítí (nastavil jsem práh spínání na 14,25V)
Obrázek
při zvýšení napětí se LEDka rozsvítí.
Obrázek
destička se vejde do prázdné krytky spínače. Na fotce není celkem zasunutá, protože není vyvrtán otvor pro objímku LED.
Obrázek
Nastavení úrovně překlápění je ostré, bez hystereze.
Pořizovací cena je asi 30,- Kč, seznam součástek doplním.
Uvítal bych informaci na jakou hodnotu nastavit práh spínání ...
Naposledy upravil(a) hydrant dne úte 13. srp 2019 12:20:09, celkem upraveno 3 x.
hledacz - FK

Re: Hlídač přepětí v palubní síti

Příspěvek od hledacz - FK »

Seznam součástek je tady v tomto odkazu: http://www.schematics.wz.cz/schemata-hl ... dpeti.html, tak je doplň a já tento příspěvek smažu.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Když napíšu seznam součástek, tak tím myslím přesné označení, včetně objednacího čísla a ceny.
Není tady každý elektrikář a podle tohoto návodu to zbastlí každý.
hledacz - FK

Příspěvek od hledacz - FK »

Omlouvám se, že jsem chtěl vůbec pomoci. Už se to nestane.
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

Koupit voltmetr a mam přesnou hodnotu. Upozornění na přebíjení vidim jako zbytecne a neužitečné. Podstatná je hodnota napěti v síti. Častejsi poruchu vidím v tom že spíš nedobíjí.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Přidávám se k "hledačovi"
"Omlouvám se, že jsem chtěl vůbec pomoci. Už se to nestane.."
Tahle konstrukce byla reakcí na články typu ... praskají mi žárovky, auto svítí jak vánoční stromek, ...
Ale přesto doplním součástky (z nabídky GM Electronic)
IO typ TL081 (311-015) ..................... 6,30 /operační zesilovač jednoduchý +-18V/
Zenerova dioda BZX83V00.3 (222-013) .... 1,10 /Zenerova dioda 3,3V/0,5W/
Trimr PT6VK010 (112-190) .................. 8,- /Rezistorový trimr ležatý 10K Ohm Lineární/
Rezistor RRU 1K (119-043) (2x) ............. 2.- /Rezistor uhlíkový 1K Ohm, pouzdro 0207 Pz = 0,25 W/Kondenzátor E2M2/50V (123-338) .......... 1,50 /Kondenzátor elektrolytický radiál, 2,2uF/50V C=2,2 uF U=50 V/LED dioda L-934LSRD 3mm (511-638) ..... 2,70 /LED 3mm červená; 60°; 20 mcd; 2 V; 2 mA/
Objímka na LED RTC-31 (624-329) ........ 1,10 /Objímka na 3 mm LED do panelu, nylon, díra prům. 4,4mm/ Dohromady bratru za necelých 23,- Kč
Bohužel jako v případě regulátoru světel není započítán univerzální plošný spoj, který se prodává pouze ve větším rozměru.
http://www.gme.cz/cz/univerzalni-spoj-1 ... 1-054.html
A na závěr poznámku - když nedobíjí, tak na to je v autě kontrolka ...
Naposledy upravil(a) hydrant dne pát 01. dub 2011 18:54:06, celkem upraveno 2 x.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Vybodni se na ty co to nepotřebují znát. Ty na to nemusí reagovat. Seznam součástek je pouze--- typ a název součástky případně parametr----nikoli katalogové číslo a cena.---Já se zeptám podle katalogu kterého dodavatele a cena? Každý může mít jinou.Já s touto stavebnicí jako orientačním měřením souhlasím.Je to jednoduché---pokud je vše v pořádku tak nic nesvítí.jestliže nastane problém s dobíjením nahoru--není poznat,tak se rozsvítí kontrlka a řidič může jednat.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

když si na přehazování vstupui di operáku zařadíš dvoupolový dvopolohový přepínač tak můžeš přepínat podpětí/přepětí
nejlepší by bylo postavit dva jeden na podpětí a druhý na přepětí

ale jináč to dělá kontrolka dobíjení ale je pravda že stav není hned jasně patrný páč žárovička začíná od žhavení až do plného svitu podle poměru/rozdílu napětí aku / alt
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Nic není třeba přehazovat. Stačí použít dvojitý operační zesilovač TL082 (je ve stejně velkém pouzdře).
Reference zůstane společná (rezistor a zenerova dioda).
Akorát v jednom zesilovači bude na invertujícím vstupu a v druhém na neinvertujícím vstupu.
Přidá se druhý trimr a kondenzátor na vstup pro podpětí. Na druhý výstup se zapojí rezistor a LEDka.
Pokud by se použily trimry "nastojato", tak by rozměr desky mohl zůstat zachován, případně by se nahradily pevnými rezistory, ale to už by odpadla možnost individuálního nastavení.
Ideální by bylo připojit jedinou dvoubarevnou LEDku, ale bohužel v provedení se společnou anodou se vyrábí jenom červená/zelená (červenou/žlutou jsem nenašel) a indikovat nežádoucí stav zelenou není moc dobré.
A pro Mildacasa - obvod reaguje na zvýšení napětí v palubní síti (např. při poruše regulátoru alternátoru). Není potřeba pořád čumět na voltmetr. Pouze při nárůstu napětí v palubní síti mne LEDka nebo buzzer upozorní, že se něco v elektrice děje.
Alf

Příspěvek od Alf »

Podobnou věc jsem dělal před 15-ti rokama do š120 ..
Lepší by bylo osadit IO s více operačnímy zesilovači a použít dvoubarevnou ledku.
Celkově se mi to po zkušenostech z provozu jeví jako zbytečný doplněk, jelikož:
- k poruše na dobíjení dojde jednou za x let .
- pokud už k poruše dojde jsou buď sjeté uhlíky nebo vadný regulátor, to vše spolehlivě indikuje kontrolka v přístrojovce - svit, který přestane změnou otáček = uhlíky .
- altík buď dobíjí, nebo ne, na to stačí origo kontrolka
-pokud dává malé napětí je problém spíše o tom, že se o auto nikdo nestará a neudržuje ho .

Pokud jednou za 3 roky očistím kontakty na altíku, baterce, kostry a vše ošetřím proti oxidaci, zkontroluji uhlíky a jejich chod , tak vše funguje tak jak má a žádná porucha by mně nemela někde na cestě zaskočit.

Zajímavější je rozdíl mezi napětím baterky a alternátoru při zatížení, jelikož spoj vede od altíku až za palubku, odkud se vrací na baterku . Stačí natáhnout CYA 2.5 z altíku na baterku a hned je při zátěži 0,6 V víc..
problém je taky v regulátoru, jelikož reguluje podle napětí z pomocných diod a ne z hlavní svorky altíku, tam je při zatížení taky rozdíl . Až budu mít čas tak postavím vlastní regulátor .

Tímto nechci nikoho odrazovat od stavby a nepovažuji toto téma za zbytečné, jen jsem chtěl upozornit na to, že pokud se někdo o auto nestará a ani neví jak se podívat na uhlíky v altíku tak mu nepomůže žádný hlídač.

Jinak výhody tohoto hlídače jsou :
- nízká cena
- jednoduchá výroba
- malý rozměr a jednoduchá instalace
- kontrola funkčnosti vlastího hlídače ( při zanutém zapalovaní a nenastartovaném motoru )
- poku vše funguje, nikde nic nesvítí ,,navíc"
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

Nekde na netu je i schema se tremi Led, nedobiji , normal, prebiji. Defakto elektronickej voltmetr. Beru že je dobry že to na člověka blikne . Voltmetr mi prijde lepši že nabízí více.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tři ledky jsem měl ve staré šádovce. Bylo to vlastně třikrát to co je popsáno výše. Tři operační zesilovače a každý nastavený na jiné napětí. Použil jsem samozřejmě jeden šváb který obsahoval čtyři operáky.
Dnes bych dal přednost digitálnímu voltmetru, nebo analogovému voltmetru s potlačenou nulu.
Myslím ale, že když srovnatelné úsilí vrazím do kontroly altíku, tak budu úplně v pohodě.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

se1458 to kdysi bylo i v amáru.A to bylo všechny stavy.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

dělalo se to i se zenerkama ,

s tou kontrolkou je to pravda , psal jsem to taky , ALE - rozsvěcí se podle rozdílu napětí , (až budu mít čas kouknu jaký rozdíl je třeba aby to bylo vidět na svitu) kdežto tento obvod upozorní vpodstatě ihned
další věc je nystavení pro "nedobíjení" protože spodní úroveň napětí je závislá na otáčkách - velikost dodávaného proudu
a zapojených spotřebičích - velikost odebíraného proudu a dalších drobnostech
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Jozefj: jj 1458, tři stavy, makalo to celou dobu co jsem měl 105-ku. Díky tomu forichtungu jsem zjistil přerušený drát v regulátoru.
Sto lidí, sto názorů. Pokud si přečtete název tematu, tak musí být všem jasné, že se zde nepožaduje nic jiného, než ohlásit stav, kdy mi vyjede palubní napětí nad nastavenou hodnotu.
HLÍDAČ
Pokud to zachrání třeba halogenku v reflektoru, tak se celý "migrifič" hned zaplatí.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

co se týká nedobíjení,tak toho se není třeba bát jelikož ta kontrolka zhasne jakmile se přidá plyn. Pokud nezhasne měla by se rozsvítit kontrolka bat.,jinak je to pokec o přebíjení a na to by to mohlo být OK.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Jozefj píše:se1458 to kdysi bylo i v amáru.A to bylo všechny stavy.
Mám to už řadu let, ještě kdysi ve 120, je to skvělá věc, máš okamžitě přehled o elektrice, má to tři ledky, žlutá-pod 12V zelená 12-15, červená nad 15. Vidíš na tom krásně v jakém stavu je aku, kdy jedeš na altík, kdy altík nestíhá, a kdy ti odejde regulátor a začne přebíjet.
Taky se mi za ty roky nestalo, že jsem nenastartoval, a taky reakce na vadný regulátor byla okamžitá.
Když si na to zvykneš, tak to budeš chtít na každém autě.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jezdil jsem chvíli taliánským pekáčem (Lancií) a ten měl rafičkový voltmetr přímo mezi budíkama. Bylo to super. Dnes je ale tendence přesně opačná. Jezdím zánovním VW Caddy a ten už nemá ani teploměr, natož aby tam dali voltmetr.
Naprosto ideální by byl palubní počítač s jednoduchou diagnostikou, který by varoval na jakoukoli podezřelou změnu stavu čehokoli v autě.

Do Felicie bych dohledal nějaké menší provedení tohoto aparátu
http://aukro.cz/voltmetr-7-5v-az-20v-mo ... 62091.html
Alf

Příspěvek od Alf »

Krásný voltmetr, hlavně nepotřebuje další napájení .
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

a co toto : http://pvdferdamravenec.rajce.idnes.cz/ ... 200025.JPG je tento :
http://cz.rs-online.com/web/search/sear ... &R=1764070

je to měřák/voltmetr do 2V a podle zapojení je spousta aplikací , já ho mám s děličem jako voltmet do 20V další součástky jsou : usměrňovací dioda , stabilizátor , kondík , a desetiotáčkový trimr 100k

díra pro něj je 33x20mm
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Ten hlídač přepětí v úvodním příspěvku se dá udělat mnohem jednodušeji a hlavně s mnohem větší přesností a bez OZ. V původním zapojení je přesnost dána referenční zenerkou, což není nic moc a hlavně je to tepelně závislé. Neříkám, že to nefunguje nebo přesnost nestačí, ale když to jde jednodušeji a přesněji, proč to nevymyslet jinak.
Pokud bude zájem, hodím to sem.
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

uplne jednoduche riesenie, stacilo urobit otvor na popolniku a mam prehlad o napati na baterke http://img145.imageshack.us/i/voltmetercn6.jpg/
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Je to řešení, ale neřeší to jednu věc - krátkodobého zvýšení napětí si nevšimneš.
Kdysi se mi rozsvěcovala kontrolka airbagu (po vynulování se po několika dnech znovu rozsvítila). Napětí se při měření zdálo OK, ale až po zabudování hlídače (dokonce byl nastaven na 16V) jsem to po několika dnech "odchytl" (náhodné chyby v regulátoru).
Odpovědět