Brzdný učinek felda vs. fabie

gerrik - FK

Brzdný učinek felda vs. fabie

Příspěvek od gerrik - FK »

Může někdo jiný porovnat brzdný učinek feldy oproti fábce? Když přesednu z fábky, a brzdím ve feldě, tak mi přijde že to auto absolutně nebrzdí. Ve fábce stačí škrtnout o pedál, a už málem jsem na skle. Na feldě musím šlapat jako blázen, abych to vůbec ubrzdil. Tak nevím, jestli je to normal, anebo mám v háji posilovač? :( Ale faktem je že kvůli tomu se mi jízda ve felině přestává líbit, páč je to o hubu :o
luke.bean - FK

Re: Brzdný učinek felda vs. fabie

Příspěvek od luke.bean - FK »

ha,objevil jsi ameriku... bohužel,pravda je,že felda nebrzdí oproti dnešním autům a to je veliká škoda :?

ty brzdy jsou někdy z konce 8O let a od tý doby byly nezměnený,tak to o něčem vypovídá.. divím se že škodovka do bzrd a podvozku celkově nedala víc vývoje pro lepší výsledky..
gerrik - FK

Takže je to normal, hej? ;) Tak na jednu stranu jsem rád že brzdy jsou ok, na druhou stranu je to fakt hrůza, si připadám jak v embéčku :D A to mám nový přední brzdy :lol:
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Taky když se vrátím z bráchovy Fábky zpátky do Feldy, tak mám pocit, že to nebrzdí...bohužel...
mikka

Příspěvek od mikka »

Já jsem zas až takový rozdíl mezi fábkou a feldou nepozoroval. Jo mezi MBčkem a felicií, to joo ;)
Vyzkoušej, jestli ti posilovač posiluje. Nastartuj se sešlápnutou brzdou, pedál by se měl kus propadnout.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jezdím s Fabkou 1.4TDi (ABS, brzdový asistent...)
Nástup brzd je u Fabky brudální, ale pak nic. Průběh brždění je divný. Lehké sešlápnutí a už to brzdí jako prase, ale když fakt potřebuješ brzdit, tak tam to musíš šlápnout dost brutálně.
Aby zarumplovalo ABS, tak si člověk musí skoro zlomit nohu.

Felda má ten průběh takový plynulejší.
PavelZ - FK

Příspěvek od PavelZ - FK »

Je pravda, že novější auta mají nástup brzd znatelně prudší než Felda. Proto když přelezu do jiného auta (Fabie, Accent) tak pár prvních brždění líbám palubovku.
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

gerrik píše:Může někdo jiný porovnat brzdný učinek feldy oproti fábce? Když přesednu z fábky, a brzdím ve feldě, tak mi přijde že to auto absolutně nebrzdí. Ve fábce stačí škrtnout o pedál, a už málem jsem na skle. Na feldě musím šlapat jako blázen, abych to vůbec ubrzdil. Tak nevím, jestli je to normal, anebo mám v háji posilovač? :( Ale faktem je že kvůli tomu se mi jízda ve felině přestává líbit, páč je to o hubu :o
Pridreté vodiace čapy trmenov, piestiky, idiotske brzdové dosky, prip. aj nenastavená ručná brzda... to su najpravdepodobnejšie dovody prečo tá felda nebrzdí.
smazany clen - FK

Že má Fabia trocho přeposilované brzdy je fakt. Ale posilovač nebrzdí, brzdí brzdy.

Pokud máš nové předky, může být chyba v nich - nezajeté destičky (mizerný materiál destiček), kotouče.

Možná nefungují moc dobře zadky - tak si to ověř a ev. oprav.
Obvykle jeden váleček teče na na druhém kole je jeden pístek ve válečku zase zadřený.

Pokud chceš levně zvýšit účinek brzd, záleží na tom, jestli máš auto se zátěžovým omezovačem nebo ne.

Pokud máš na hlavním válci namontované ty válcové omezovače brzdného účinku, stačí je vymontovat a zahodit přes plot. Nebo nějak ekologicky obratněji...
Závit v hlavním válci a převlečné matce trubiček k zadním brzdám je totožný.
Bude tě to stát trochu kapaliny na odvzdušnění a to je všechno.
Tím, že se zadky přestanou flákat, začne auto o poznání líp brzdit, ale zdaleka nebudou zadky přebržděné.

Pokud máš zátěžový regulátor, může být zadřený a nefunkční.
Pokud není, je to ještě jednodušší - přidávej zadkům, dokud nebude rozdělení brzdného účinku předek - zadek akorát.
gerrik - FK

Předky jsem dělal sám, jak desky tak i kotouče origo Škoda, vše rozchozeno a funkční. Zadky nevím,nikde nic neteče, podívám se ještě na tloušťku obložení. Auto má nedávno STK a při brždění nikam netáhne nebo tak. Myslím že brzdy jsou OK, ale na fábku prostě nemá, tam jsou brzdy hodně vostrý ;)
smazany clen - FK

Máš zátěžový omezovač brzdného účinku zadních brzd, nebo ty válečky na hlavním válci?
MagicanBlack - FK

Příspěvek od MagicanBlack - FK »

fabie nevim nevim noo.. neprijdou mi ty brzdy o tolik ostrejsi.. spis vetsi sila posilovace.. ze se na ty brzdy nemusi slapat takovou silou.. to je cely.... ale ze by to vic brzdilo to urcite ne.. mozna zainvestovat do lepsich brzd...;-)
smazany clen - FK

Vždyť je to auto o 130 kg lehčí než Fabia, tak si s tím i sériové brzdy musí poradit slušně.

Jde jen o to, aby nebrzdily jen předky, ale všechny 4 kola a ev. brzdný účinek zadků zvýšit.
smazany clen - FK

MagicanBlack píše:fabie nevim nevim noo.. neprijdou mi ty brzdy o tolik ostrejsi.. spis vetsi sila posilovace.. ze se na ty brzdy nemusi slapat takovou silou.. to je cely.... ale ze by to vic brzdilo to urcite ne.. mozna zainvestovat do lepsich brzd...;-)
Tonda-B píše:Vždyť je to auto o 130 kg lehčí než Fabia, tak si s tím i sériové brzdy musí poradit slušně.

Jde jen o to, aby nebrzdily jen předky, ale všechny 4 kola a ev. brzdný účinek zadků zvýšit.
Taky bych to tak nějak viděl.Nemá ten posilovač u fobie větší průměr membrány?
gerrik - FK

Tonda-B píše:Máš zátěžový omezovač brzdného účinku zadních brzd, nebo ty válečky na hlavním válci?
Mám kombajna 98, takže ten omezovač asi mám, ne?
smazany clen - FK

gerrik píše: Mám kombajna 98, takže ten omezovač asi mám, ne?
No,myslím,že záleží na motorizaci.Já mám 1,6 kombajn a žádnej zátěžovej regl nemám.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Tonda-B píše:
Pokud chceš levně zvýšit účinek brzd....

Pokud máš na hlavním válci namontované ty válcové omezovače brzdného účinku, stačí je vymontovat a zahodit přes plot. Nebo nějak ekologicky obratněji...
Tondo:
To si tady asi těžko dokážeme prosadit,už jsem se o to snažil.
Kdosi tady začne cosi blábolit něco o STK a přebrzděným zadku,aniž by se o tom nejdříve sám přesvědčil jaká je to slast...
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
smazany clen - FK

Dedla píše: Tondo:
Kdosi tady začne cosi blábolit něco o STK a přebrzděným zadku,aniž by se o tom nejdříve sám přesvědčil jaká je to slast...
No mě se taky nikdy nezdál ten blábol o tom,že pak auto zadek předbíhá.Přece to musí bejt naopak a ani se mi pak zadek nezdvíhá a auto při brzdění líp sedí,ne?
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

JoS píše: No mě se taky nikdy nezdál ten blábol o tom,že pak auto zadek předbíhá.Přece to musí bejt naopak a ani se mi pak zadek nezdvíhá a auto při brzdění líp sedí,ne?
Ale to platí len dovtedy kým zadné pneu držia stopu na vozovke. Na snehu / ľade toto neplatí, zadok ti ani nestihne sadnúť a začne ťa prebiehať.... mam vyskušané na snehovej kaši a som rád že som tú feldu vtedy nerozbil.
smazany clen - FK

Nojo,ale zase pokud máš ABS,tak by ktomu nemělo dojít,ne?V létě tohle ABS nemám rád,ale v zimě se mi nezdá tak špatný.A ty máš ABS nebo ne? :)
smazany clen - FK

Pokud má někdo ABS, má smůlu.

To ABS je nastavené, aby fungovalo už při poměrně malé rychlosti poklesu otáček kol, takže zabrzdit s ním na mokré dlažbě snad ani nejde.

A kdo má ještě k tomu sériový podvozek a díky měkkým tlumičům kola pořád ve vzduchu a bez kontaktu s vozovkou, ten se může tak leda modlit.
smazany clen - FK

Tonda-B píše:Pokud má někdo ABS, má smůlu.
Nemá,stačí vyjmout jednu pojistku z tý dvojice a jaký bylo ABS. ;)
smazany clen - FK

gerrik píše: Mám kombajna 98, takže ten omezovač asi mám, ne?
Měl by tam zátěžový regulátor být.

Dneska jsem měnil sestře brzdové válečky na Combi 1,3 Monomotronic provedení Atlanta a zátěžový regulátor tam je.

No a protože ani s novými brzdovými válečky (22,2 mm) zadky nebrzdí, bude třeba vyměnit i ten regulátor.

Je hnusně drahý, tak abys na tom nebyl stejně.

Skoro si myslím, že budeš.

Ty zadky prostě zkontrolovat musíš.

Teprve až budeš mít jistotu, že všechno funguje, jak má, můžeš začít srovnávat s Fabií.
smazany clen - FK

Tomy píše: Ale to platí len dovtedy kým zadné pneu držia stopu na vozovke. Na snehu / ľade toto neplatí, zadok ti ani nestihne sadnúť a začne ťa prebiehať.... mam vyskušané na snehovej kaši a som rád že som tú feldu vtedy nerozbil.
Pokud začneš brzdit v zatáčce, samozřejmě se to stát může.

Ale kdyby to někomu vzadu brzdilo moc, není to chyba úpravy.

Je to důkaz toho, že má přední destičky z mizerného materiálu.

A ne že moc brzdí zadek, ale málo brzdí předek.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

JoS píše: Nemá,stačí vyjmout jednu pojistku z tý dvojice a jaký bylo ABS. ;)
Jo a nebo vypínač,jako jsem měl já. ;)
Nemám rád SZ...
pepan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pepan »

To co se tady píše o vyndání těch omez. ventilů na hl. brzdovým válci platí pro brzd. válečky o tom průměru 19 mm nebo by se to mohlo použít i v kombinaci s těmi 22mm válečky? Nebo by to bylo už moc na zadek?
HÜBNERMotorsportrally
SHERLOGRacing
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

JoS píše: No,myslím,že záleží na motorizaci.Já mám 1,6 kombajn a žádnej zátěžovej regl nemám.
nemas nahodou abs?
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
smazany clen - FK

19 mm, nebo 20,6 mm, nebo 22,2 mm.

Ale pořád je to rozdělení brzdného účinku mezi přední a zadní napravu.

Takže pokud použiješ destičky Ferodo s obložením DS 2500, nemusí být ani vyndání omezovačů a výměna (musel bys propilovat o 2 mm ty otvory pro upevňovací šroubky brzdových válečků) 19 mm brzdových válečků za 22,2 mm dost.

Ale jestli máš teď 19 mm a sériové destičky, vyndej omezovače a bude to ono.
smazany clen - FK

Vici píše:
No jo,jasně že mám. :geek:
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

tak uz vis proc nemas regulator...
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
smazany clen - FK

Vici píše:tak uz vis proc nemas regulator...
Už to tak bude.Ale jak jsem říkal,v létě mě to ABS se*e.Jel jsem na chatě z vedlejší a dával přednost.Jel jsem opatrně a pomalu. Přibrzdil jsem a on tam byl drobný štěrk...........Málem průšvih.Myslím,že je ti naprosto jasný,co se dělo. :evil:
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

jj... musim taky udelat vypinac...
Hanuš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanuš »

Predem upozornuji, ze jsem jeste s brzdovou soustavou nikdy nic nedelal :) .. ale zaujala me diskuze ohledne zlepseni brzdne ucinnosti zadnich brzd. Mam felicii bez ABS. Proto se ptam, zda to lajk dokaze udelat a kolik zaberu casu tato uprava?
Takze se mam ridit timto:

Kód: Vybrat vše

Tonda-B wrote:
Tím, že se zadky přestanou flákat, začne auto o poznání líp brzdit, ale zdaleka nebudou zadky přebržděné.
Dobre auto nepoznas po ctvrt mili, ale po dvaceti letech!!!
smazany clen - FK

Pokud máš Felicii bez ABS, je to dobrá zpráva.

Pak jde ještě o to, jestli nemá zátěžový omezovač brzdného účinku zadní nápravy.
To by bylo jednodušší: Povolíš pod autem u zadní nápravy 13-kou klíčem matku na šroubu (ten si podržíš druhou 13-kou) ve výřezu páky omezovače a tenhle šroub posuneš o 2 mm dolů a dotáhneš.
A je hotovo.

Pokud máš uvedené válečky na brzdovém válci, budeš potřebovat brzdovou kapalinu a někoho, kdo ti pomůže s odvzdušněním.

Vyšroubuješ převlečné matky brzdových trubiček k zadním kolům z obou válečků omezovačů, vyšroubuješ oba válečky z hlavního brzdového válce a zahodíš, přišroubuješ brzdové trubičky zadních kol přímo do hlavního brzdového válce, odvzdušníš brzdy.

Čas si odhadni sám.
jmicro - FK

Příspěvek od jmicro - FK »

Když jsme u toho brzdnýho účinku, máme doma dvě feldy, 1.3. MPi 2000 a 1.3 BMM 1995, a ta starší brzdí dost slušně, orpoti Mpi, který začíná brzdit až prakticky na podlaze :-D což bude asi tim, že na brzdy MPička se nesahlo od koupě :-D Ale ani dobrý brzdy mě nezachránili v zimě před kolizí, vlhká vozovka ale bez sněhu či ledu, zimní gumy, jízda smykem asi 15 metrů z 50 kmh :-D cože mě donutilo nad úvahou o kvalitnějších pneumatikách...
smazany clen - FK

jmicro píše:...cože mě donutilo nad úvahou o kvalitnějších pneumatikách...
No a k jakému závěru jsi dospěl?
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Dedla píše: Tondo:
Pánové přesvědčily jste mě a půjdu do toho.Vám dvěma se věřit dá.S Dedlou mám dobrý zkušenosti ohledně motoru,tak proč mu neveřit i co se týče brzd.Tak až bude čas tak to udělám
luke.bean - FK

kejzi: ty máš tyhle válečky? jsem myslel že později se už dávali pouze ty zátežový regulátory k zadní nápravě.. :? :?:

(mě kolikrát přijde,že si ve škoda auto dávali věci na feldy jak se jim zachtělo.. mám doma 1.3 50kW mono z roku 95 a má zadní stabik..)
gerrik - FK

gerrik píše:Předky jsem dělal sám, jak desky tak i kotouče origo Škoda, vše rozchozeno a funkční. Zadky nevím,nikde nic neteče, podívám se ještě na tloušťku obložení. Auto má nedávno STK a při brždění nikam netáhne nebo tak. Myslím že brzdy jsou OK, ale na fábku prostě nemá, tam jsou brzdy hodně vostrý ;)
Mně ten pedál při brždění se propadne, jakoby ten posilovač byl nevím co. Prostě šlápneš, a propadneš se až dolů. Je to divný, musím se podívat dozadu. Blbý je že už nemám s čím porovnat, služ. feldu už nemám :(
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

luke.bean píše:kejzi: ty máš tyhle válečky? jsem myslel že později se už dávali pouze ty zátežový regulátory k zadní nápravě.. :? :?:

(mě kolikrát přijde,že si ve škoda auto dávali věci na feldy jak se jim zachtělo.. mám doma 1.3 50kW mono z roku 95 a má zadní stabik..)
Aha,tak to nevím,to jsem zatím nezkoumal.Musím se podívat
luke.bean - FK

kejzi: tak máš válečky,už jsem to zjistil za tebe :D :D :D takže to máš jednoduchý a nejsložitější operace na tom bude to odvzdušnit ;) :D
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

luke.bean píše:kejzi: tak máš válečky,už jsem to zjistil za tebe :D :D :D takže to máš jednoduchý a nejsložitější operace na tom bude to odvzdušnit ;) :D
Tak to je fajn,tak se do toho někdy pustím.To je servis,ani nemusím sejít schody a podívat se pod kapotu :lol:
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

luke.bean píše:(mě kolikrát přijde,že si ve škoda auto dávali věci na feldy jak se jim zachtělo.. mám doma 1.3 50kW mono z roku 95 a má zadní stabik..)
No ani mi nemluv. Já mám 97´,ale podle vinu to měla být new face. Je to Lx a,le některý prvky výbavy jsou z glx.....asi jak se kdo vyspal ...Jinak konečně sem se dozvěděl jak mám poštelovat ten regulátor( Díky Tondo!!!). Takže jdu zítra na to, měnil jsme všecko a je to lepší ale pořád to není tak jako kolegovo1,3MPi Tam se fakt cvrkne do pedálu a stojíš,sice držku na skle ale flekuje :D
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Tak luke má pravdu,omezovací ventilky tam mám,takže půjdou ven
luke.bean - FK

ještě je otázka,jestli regulátor funguje.. ono je docela častý jev,že zaroste a nedělá nic,jen se vozí.. ale v mých tunerských začátcích jsme doma měli feldu D sníženou vzadu asi o 8 cm a přebržďoval zadek že blokovaly kola..
ale to byl extrém,asi jako kdyby jsi do kufru obyč feldy naložil paletu dlažby :D :D zadní nápava byla skoro na dorazu :D :D
luke.bean - FK

kejzi1 píše:Tak luke má pravdu,omezovací ventilky tam mám,takže půjdou ven
no bodejď,jsi si myslel že jsem si to vymyslel? :D jsem prolítnul tvoje fota a našel jsem to tam :D
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

luke.bean píše: no bodejď,jsi si myslel že jsem si to vymyslel? :D jsem prolítnul tvoje fota a našel jsem to tam :D
Aha,mě nenapadlo podívat se na fotky,tak jsem šel dolů,ale aspoň jsem se při tý příležitosti projel a vyblbnul :lol:
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

kejzi1 píše:omezovací ventilky tam mám,takže půjdou ven
Konečně rozumnej nápad. :idea: :D
Nemám rád SZ...
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Dedla píše: Konečně rozumnej nápad. :idea: :D
Rád si nechám poradit. ;) Jsem an to celkem zvědavej jak moc to udělá
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

luke.bean píše: v mých tunerských začátcích jsme doma měli feldu D sníženou vzadu asi o 8 cm a přebržďoval zadek že blokovaly kola..
Ale to snad ne... to snad ani nejde. To tam nebyly přední brzdy?
Nemám rád SZ...
Odpovědět