Vůle ventilů, seřízení

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
striko - FK

Vule ventilu a merka

Příspěvek od striko - FK »

Zdravim,Felicie 1.3BMM - 1995 - Saci ventil 0,25 - vyfuk ventil 0,20.tyto hodnoty nastavil ale asi problem?
Jak tesne ma jit merka zasunout?Udelal jsem je ze merka jde vic stuha(skrabnu merku)
Pri 3,4 rychlostniho stupene neco kolem 80 Km/h do stredniho kopecku zacne Felda jako by pomalu zakopavat,
ale pritom je citit ze motor chce ale nemuze vic.
5 rychlostni stupen fara kopecky vcelku dobre 120 Km/h,ale zas vic se ji nechtelo.
Nez jsem delal ventil -S-V,tak vule byla dosti znacna ze si cinkal-ale zas sla 3 -100 Km/h vic jsem neslapal,4 - 130 Km/h.
2 pred a potom - serizeni - 60 KM/h.Otackomer nemam.
Svicky nove NKG-0,8 nastaveny - palec a vicko rozdelovace - cisteno.
Myslim si ze jsem ventil delal asi moc tesny:Dekuji za jakou koliv radu ktera odboura hendikep motoru.
PS:po serizeni ventilu motor rapidne se stisil.
Stefi74 - FK

Re: Vule ventilu a merka

Příspěvek od Stefi74 - FK »

jeli vule spravna jde měrka zasunout těsně a posouvat s odporem pokud to tak maš tak je to v přadku a na zavodní škodovky se nastavovaly sací ventyly na větší vuly ma to vlyv na výkon při vyších otačkach ale i na životnost ;) takže proto ti to třeba trochu líp jelo :)
striko - FK

Tak a mam premereno:Dekuji za odpoved ktera byla nesmirne pro me dulezita.
Merka nesla s odporem ale stuha (vice)
Opetovne predelal na odpor :) a ejhle auti zas taha.Miry jsem zachoval - 0,20 - 0,25.
Dekuji ;) Stefi74 !!!
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Ano merka musi jit volne vsuvne spravny rozmer a ta o 0,05 vice uz hodne se silou pak je to spravne.
Stefi74 - FK

Příspěvek od Stefi74 - FK »

Nemaš zač :lol: hlavně zě ti to pomohlo při seřizovaní ;)
striko - FK

:D dekuji ;)
saliman - FK

Re: Vůle ventilů

Příspěvek od saliman - FK »

zdarec chlapy,byl by tu někdo ochotný napsat podrobně jak seřídit vůli ventilů?je tu toho napsane hodně,ale nikdo nenapsal podrobnější postup a myslim,že bych nebyl jediný,kdo by byl rád,kdyby to tu bylo a byl ochotný to někdo napsat,tak předem díky,jestli tu bude někdo kdo to napíše
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

já to dělám tak že si zvednu auto u pravého předního kola

pak sdělat kryt ventilů

zařadím pětku a otáčím si tím zvednutým kolem... jde to úplně v pohodě přes pětku klade motor jen malý odpor, tak pomaličku si nastavím jednotlivé ventily do střihu a seřizuju NA STUDENÉM MOTORU sací 0,2 a výfukový 0,25 (jestli to je naopak tak se omlouvám, vždycky se raději podívám do DP je tam i popsané jak poznáš VV a SV)

a pak seřizuju:
když stříhají (tj okamžik když se jeden zavírá a okamžite druhý otevírá) ventily na 1. válci tak seřizuju na 4. válci
když na 2. tak seřizuju 3.
když na 3. tak seřizuju 2.
když na 4. tak seřizuju 1.
seřizuje se to jednoduše spárovou měrkou, klíčem a šroubovákem. šroubovákem se podrží ten šroubek klíčkem (10tka tuším) se povolí zajišťovací matka, šroubovákem se nastaví vůle podle spárové měrky a matka se utáhne. Toť vše, pak si obvykle ještě udelám druhé kolo všechno si to překontroluju, pro jistotu že sem se neseknul.

Když ti to poprvé někdo ukáže tak příště si to už uděláš sám. Pokud si to nikdy nedělal byl bych opatrnější no.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 28. dub 2011 19:41:47, celkem upraveno 2 x.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Tady je docela peknej návod:
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=55
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
mikka

Příspěvek od mikka »

Je to naopak.
Sací ventily 0,25, výfukové 0,20 mm, při studeném motoru (ca 20 st.C).
Větší vůle na sacích ventilech je proto, že u sacích ventilů jsou hliníkové tyčky, které mají jinou roztažnost vlivem teploty, než celoocelové tyčky u výfukových ventilů.
bobsumec

Příspěvek od bobsumec »

cau,chtel bych se zeptat,kolikrát otacite kolem auta,kdyz serizujete ventily.chtel bych si je seridit podle tohoto pustupu: seřídí se dvojice 8-1, 6-3, 4-5, 7-2, 1-8, 3-6, 5-4, 2-7. 1,4,5,8 jsou výfukové ventily a 2,3,6,7 jsou saci.tak by me zajmalo,jestli stacvi otocit kolem 4x,nebo musim 8x aby kazdou dvijici delal zvlast.......jednou me to delal kamos,ale udelal me to naprd,saco ventily se mu po kazdem otoceni rozdohili,tak tim kolem otačel aspon 20x a stejne to nebylo dobre,tak doufam,ze to tomu motoru nejak nevadilo,ze se tolikrat tocil,ale nemelo by.....dik moc za rady
mikka

Příspěvek od mikka »

Ten postup seřizování máš odkud? Zdá se mi hrozně nešikovný, při něm se opravdu musí motorem otáčet hodněkrát. Předpokládám, že to tvoje seřizovací schéma "8-1, 6-3 ...atd" znamená "otevřený vetil 8, seřizuje se ventil 1; otevřený ventil 6, seřizuje se ventil 3; atd.
Tehle způsob seřizování "podle plně otevřeného ventilu" ale neplatí pro motory Škoda a už vůbec ne pro motory feldy. Tam jsou předepsány vůle (0,25 sací, 0,20 výfukový) při seřizování "na střih", tj. v momentě, kdy se výfukový ventil ještě zavírá a sací ventil se už otevírá. V ten moment se seřizují najednou sací a výfukový ventil protilehlého válce podle schématu "1-3-4-2". čili:
- stříhají li ventily 1.válce, seřizuje se sací i výfukový ventil 4. válce,
- stříhají li ventily 3.válce, seřizují se ventily 2.válce,
- stříhají li ventily 4.válce, seřizují se ventily 1.válce
- stříhají li ventily 2.válce, seřizují se venitly 3.válce.
Tak budeš mít ventily seřízené přesně podle předpisu a na jedno seřízení otočíš motorem jen 2x dokola.
bobsumec

Příspěvek od bobsumec »

tenhle návod je pro motory felicia 1.3 z knížky Jak nato Felicia,stránka tuším 31....takže nevím,když se tam nato podíváš tak přesně tenhle návod jak seřídit ventily,tam je,takže blbost to určitě není
saliman - FK

http://img535.imageshack.us/i/26354772.jpg
http://img197.imageshack.us/i/98482303.jpg
http://img268.imageshack.us/i/15006652.jpg

všechny tři obrázky převzaty z knížky Jak nato felicia,takže teď babo raď,ale když je to tam tak psané,tak to pravda bude a díval sem se a hodnoty jsou stejné 0,25 saci a 0,20 vyfukovy
jarda.vysocina - FK

Příspěvek od jarda.vysocina - FK »

Zdravím, měl jsem kdysi Š 1000 MB r.v. 1968 a nastavoval jsem sací 0.15. , výfuk 0.20 , na Favoritu karbec r.v 1989 sací 0.20 výfuk 0.25 a na Felicii BMM r.v 1995 sací 0.20 výfuk 0.25 . Základ motoru je skoro stejný a auta najela stovky tisíc kilometrů bez problémů . I v knize bývá překlep ... ;)
Jarda
mikka

Příspěvek od mikka »

jo jo, vždycky u škodovek platilo, že výfukový ventil má větší vůli než sací - už na embéčka 0,15 sací a 0,20 výfukové. Ale to platilo jen do doby, než se začaly k sacím ventilům montovat hliníkové rozvodové tyčky. U těch se sací ventily nastavují na 0,25.
Pro úplnost - pokud jsou u motoru felicie 1,3 i u sacích ventilů rozvodové tyčky ocelové, nastavují se na 0,20 mm, tj.stejně jako výfukové.

K tomu schématu nastavování 8-6-4-7-1-3-5-2 - nakreslil jsem si to a může to fakticky fungovat. Jenom pozor na to, že vždycky dva ventily jsou otevřené skoro současně.
Ale stejně bych se raději držel předpisu od Škodovky, která v dílenské příručce uvádí seřizování ventilů "na střih" (část Servisní prohlídky, str.51)
saliman - FK

zas tak moc se vtom nevyznam,ale musi fungovat oba dva zpusoby stejne podle me....treba pro me je jednodusi ten druhy trochu slozitejsi postup a to vtom,ze kdyz treba serizuji ten 1.ventil,tak je uplne zavreny a 8.je uplne otevreny a pro me je to vetsi jistota,ze to mam nadsvavene presneji,ale nevim,kazdemu vyhovuje neco jineho
Elvis0910
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elvis0910 »

vcera som musel tiez nastavovat venitly lebo expert kamarat mi srovnal hlavu a nenastavil ventily nemal mierku takze som rad ze mi neodfajcilo ventily po 150 km, a teraz uz auto ide ako hodinky len vsetky tycky vyzerali rovnako ako som sa nanich pozeral takze vsetky ventili sme nastavili 0,20. snad nebudem musiet povolovat. nevie niekto ci felicia 1,3MPi rv. 99 uz mala jednu hlinik druha ocel?

PIŠ JAKO ČLOVĚK NEBO RADŠI NEPIŠ - opraveno do srozumitelné podoby
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Elvis - každá felicia mala vždy hliníkové tyčky , to snáď aj vidíš nie
mikka

Příspěvek od mikka »

Jak rozeznat Al a ocelové tyčky:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us