výměna kotoučů a desek

panzic - FK

výměna kotoučů a desek

Příspěvek od panzic - FK »

nazdar všeci....
tak jsem se dneska pustil do lehké udržby před technickou a dopadl jsem ve stylu: na posraného aj hajzl spadne... :(
zaclo to tím, že jsem si chtěl dát nový termostat.. no nezapomněl jsem ségrovku k němu 100 km daleko na ponku???
potom čidlo teploty... neposlaly mi jiné, než jsem chtěl?...

a teď to hlavní... výměna kotoučů a desek... desky se třemenem na levém kole jsem sundal v klidu, ale těhlice... horní šroub skončil tak, že je zhoblovaný dokulata... nepomohlo vůbec ani to, že jsem na to nastříkal půlku spreje na povolování šroubů(postupně)...otec mi ještě radil colu...ale tu jsem neměl...

no skončilo to tak, že jsem měl co dělat, abych tam zpátky naprasil vůbec ty původní desky a tak se Vás všech ptám, CO MÁM SAKRA DĚLAT S TÍM ŠROUBEM NA TĚHLICI??? kamoš mechoš mi poradil navařit na něj větší matku a zkusit to povolit tím, mě ještě napadlo obětovat jeden klíč a navařit ho prasácky na ten šroub...

díky za rady ve čtvrtek mám jít na technickou, tak to potřebuju co nejrychlejc vyřešit, Ondra
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: výměna kotoučů a desek

Příspěvek od Ivarek »

Myslíš šroub na třmenu (13ka klíč) nebo co drží držák třmenu na těhlici (tuším že 19ka) ?
panzic - FK

ten co drží třmen na těhlici je 13 a proti němu je matka 15.
těhlice je chycená k náboji kola přes 14 a ta horní je zaseklá... omlouvám se za termíny, možná nevím přesně co je co, ale myslím si že jsem vše pojmenoval správně(ve třmenu jsou desky a třmen je přišroubovaný k těhlici?)

no a ten horní mi nejde povolit, zkoušel jsem i celou těhlici vyklonit směrem vzhůru, ale tím jsem jenom zablokoval kotouč a šroubu to vůbec nepomohlo :(
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Hmm,tak to bude asi oříšek.Já myslel že myslíš tu 13ku.
Jedině ty rady s tím navařením.Pak je ještě varianta ta že bys flexkou uříznul ten držák (na vrakáči seženeš jinej),sundal kotouč,a ten šroub odvrtal zepředu.
panzic - FK

myslíš celý ten držák těhlice(náboj jestli to říkám správně?) a pak z toho zkusit ten šroub odvrtat? no ja nejdriv zkusim navarit tu matku, to je asi nejryvhlejsi reseni... jeste me napadlo nahrat ten drzak se zavitem, ale bohuzel mam jen COčko a ne PB bombu... :(
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

To navaření bude asi nejrychlejší a nejjednodušší.S tím nahříváním opatrně...je tam ložisko kola a homokloub.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Pořád přesně nechápu, který šroub má na mysli, ten obtažený, nebo šroub co drží držák třmenu na těhlici?
Obrázek
1,6 sportline 1999
panzic - FK

no já se stím navařením i třošku bojím, nejsem zas ještě tak zručný v tomto.. ale tak chybama se člověk učí :lol:
a co bude "šetrnější", matka nebo celý klíč? ještě mě napadlo teď obětovat ořech ke gole jeden, ale to asi neprovařím pořádně...
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

To sou voba stejný šrouby :D Myslín ten co drží držák třmenu na těhlici
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Nekomplikuj to s ořechem z goly, foukni na to jinou matku. COčko máš ;)
1,6 sportline 1999
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

:arrow: Jurko
opravil jsem to dřív, než jsem viděl tvůj příspěvek :lol:
1,6 sportline 1999
panzic - FK

jj tys zakroužkoval stejný šrouby podle mě :)

zakroužkoval jsem modře kterou dírou se ten šroub provlíkne.( ale nejde mi vložit fotka ) :(

jj gola je asi blbost, ja se jen bojím, že to provařím až moc, zatím toho nemám zas tak moc navařeno :(
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

pošli mi to na mail

tak tady to je:
Obrázek

Takže je to šroub, který přichytí držák třmenu k těhlici. Těhlice na obrázku není. Držák třmenu má ten tvůj modrý kroužek a třmen je ten velký kus u zeleného šroubu - to jen aby ses v tom zorientoval.

Když to shrnu, zezadu se na ten šroub s vrtačkou jen tak nedostaneš. Zepředu ti brání kotouč a ten nesundáš, protože ti brání držák, takže ani tady vrtat nebudeš. Nejjednodušší bude navařit tam tu matku.
Naposledy upravil(a) Schimi dne úte 28. zář 2010 22:02:57, celkem upraveno 2 x.
1,6 sportline 1999
panzic - FK

Schimi píše:pošli mi to na mail
máš ho tam
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Máš ho tady ;)
1,6 sportline 1999
panzic - FK

okok, díky za rady a upřesnění tech. termínů.
zítra se na to vrhnu a dám vědět, jak to dopadlo, doufám že tenhle topic nekomu pomůže, já tu nic podbného nenašel
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Pokud to spravne ja chapu a potrebujes povolit ten sroub co jde do diry ktera na obrazku v modrem krouzku, tak mohu poradit co jsem udelal ja kdyz semi stal stejne prdelni pripad co tobe, ja jsem tu ohlodanou hlavu sroubu uriznul-ubrousil flexou pak uz slo sundat kotouc i drzak a z drzaku jsem potom zbytek sroubu docela v pohode vysrouboval. Karell
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
only My car... :) -> MotorExcel
panzic - FK

a nezavazelo ti tam nic? já si myslím, že je tam problém se dostat i s malou flexou, ale uvidím zítra, až bude světlo
Naposledy upravil(a) emilio52 dne úte 28. zář 2010 22:18:21, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
panzic - FK

tak už jsem to povolil... :)

nakonec jsem nic nenavařoval ani neřezal, hlavní problém byl v tom, že jsem celou dobu používal očkové klíče, které mají "tisícihran", čímž jsem tou šroubu oholil jeho šestihranou hlavu.... takže nakonec stačilo vzít 14 šestihranný ořech a velkou páku a opatrně na několikrát povolit...

takže díky všem za rady a doufám, že tento topic pomůže i někomu dalšímu ;)
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Joo joo nikdy nepoužívat klíče s tisíci hranem,,vždy a jen se 6tihranem-jinak naše gola od výrobce TONA nej,nejlepší už ji mám více jak 20let a pořád v pohodě :!: :!:
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

chtěl bych se zeptat, jak se projevují zvlněné brzdové kotouče a jak může dojít k jejich zvlnění.Díky za odpověď
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Nejčastěji to poznáš podle toho, že jdou při brzdění cítit vibrace od přední nápravy, někdy i za zvukového doprovodu , může to i lehce kopat do pedálu...
A jak k tomu dojde? Stačí je pořádně přehřát...
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
borlan - FK

Příspěvek od borlan - FK »

A ještě by se asi mohlo dodat, že ke zvlnění dojde s větší pravděpodobností a lehčeji u sjetých (ztenčených) kotoučů - náchylnost se zvětšuje čím více se blíží tl. kotouče k min. dovolené hodnotě, nebo je dokonce pod ní...
FeliciaMan - FK

Příspěvek od FeliciaMan - FK »

Ja měl kotouče zvlněné u dlouhodobého intenzivního brzdění.Vlastní praxe.Tloušťka kotoučů byla O.K.
borlan - FK

Tak jsem dnes skoro na poslední chvíli (asi v 17.30) využil odhodlání k nějaké činnosti a vyrazil vyměnit desky, kotouče, vodicí čepy (+ ještě byl úmysl vyměnit spodní čep ramene a horní uložení předního tlumiče). Výsledek klasicky nic moc...

To čeho jsem se bál nejvíc po čtení vlákna zde (povolení držáku třmenu od těhlice) šlo v pohodě. Pohrál jsem si s čepama...furt dobrý...ale pak jsem zjistil, že nový kotouče mají nepřesnou rozteč děr! To jsem teda nečekal...tak jsem to zase musel dát jak bylo. Neměl jsem jak pořešit ty díry...prostě mi tam nešly všechny 4 šrouby kola. Ještě že všiml včas...to bych řádil víc když bych zjistil až u kola...

Tak asi tak...to že jsem nepovolil ani matici od šroubu čepu ramena jak jsem chtěl měnit při té příležitosti je na jiné vlákno...

Kua to byl zase den... :-)
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Nemas kotouce na favo? 4x98...
borlan - FK

No to mi teď po ránu taky napadlo. Prodali mi je možná už před rokem na Aukru jako na Feldu. Tehdy mě vůbec nenapadlo to zkoumat. Až se k nim dostanu, tak zkusím proměřit či prozkoumat nějaké značení...včera jsem to znechuceně rychle zabalil...

Ale vrtá mi hlavou - kotouč jsem nasadil na náboj a neměl žádnou radiální vůli, nehrkal, jen s ním šlo otáčet na tom náboji. 2 šrouby jsem normálně zašrouboval. Říkám si, že kdyby byla jiná rozteč, tak nezašroubuju ani jeden...nebo je to blbost?

Každopádně - pokud bych opravdu měl ty 98, tak jak? Co kdybych provrtal o něco větší díry, aby to šlo zašroubovat? Nějaké propilovávání se mi vůbec nechce. To by snad nemělo ničemu vadit, nebo se mýlím?
PJDefort - FK

Příspěvek od PJDefort - FK »

Dneska jsem kamarádovi měnil kotouče+desky+hadičky+pístek v jednom třmenu a samozřejmě komplet brzdovka...nevim jak přesně to brzdilo předtim, teď to brzdí hodně pěkně na feldu si myslim, jenže to nejde zaflekovat..je to problém? netáhne to ke straně nic, jen nezablokuju kola...brzdnej účinek ale super..tak nevim jestli hledat chybu..
PJDefort - FK

Desky i kotouče Ferodo, brzdí to taky fakt super, jen to prostě při plnym sešlápnutí nezasekne kola, jen to prudce zabrzdí
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Desky si musí sednout... a není dobré hned od začátku jim dávat záhul, pokud to není vysloveně nutné.
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
PJDefort - FK

ok, radši se ptám, jestli jsem něco nezkonil...zkusil sem to 3x zašlápnout naplno, jen pro jistotu, jestli to maká jak má, abych mu nevrátil auto se špatnejma brzdama..
Odpovědět