Rychle stoupající teplota
-
Goofys - FK
Rychle stoupající teplota
Ještě bych Vás kromě problému s plynem požádal o jednu radu. Myslím, že něco podobného už tu bylo asi mockrát řešeno, ale chtěl jsem se zeptat na něco ohledně teploty chladící kapaliny. Přijde mi totiž, že teplota hodně rychle roste. Při běžné jízdě je to vždy v pořádku, ale jakmile začnu stát v koloně a jen malou chvilku popojíždím na jedničku a nebo když déle stojím v klidu na neutrál, ručička ukazatele se rychle vyšplhá nahoru a spustí se ventilátor. Přijde mi to až moc rychlé...... Nebo je to snad u Feldy normální? Díky i zde za Vaše rady!!!
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rychle stoupající teplota
Záleží co je to rychle.
Já přijedu domu a než otevřu vrata do garáže, tak větrák spolehlivě běží.
Já přijedu domu a než otevřu vrata do garáže, tak větrák spolehlivě běží.
-
PavelZ - FK
u 1,6 je to normální. Pokud ti spíná ventilátor tak je to OK.
-
Goofys - FK
Zdravím a díky za odpovědi! Větrák zatím vždy sepne, tak snad je to tedy normál, jak píšete. Přišlo mi to jen vždy hodně rychlé....popojíždět pár metrů v koloně na jedničku a hned potom pozorovat, jak jde ručička vzhůru. No, snad přežiju s mojí Feldou i ty tropický třicítky co teď přijdou 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Úplně v pohodě.
S 1.6kou jsem si už vycukal v koloně i dálniční serpentiny nad Zadarem (Chorvatsko). Popojížděl jsem tam těch pár kilometrů 2.5 hodiny a bylo 35 ve stínu. S teplotou motoru nebyl problém. Prostě to vylezlo, sepnul větrák, vyfoukal to a zase vypnulo.
S 1.6kou jsem si už vycukal v koloně i dálniční serpentiny nad Zadarem (Chorvatsko). Popojížděl jsem tam těch pár kilometrů 2.5 hodiny a bylo 35 ve stínu. S teplotou motoru nebyl problém. Prostě to vylezlo, sepnul větrák, vyfoukal to a zase vypnulo.
Naposledy upravil(a) Atnarfus dne pon 26. kvě 2008 20:51:03, celkem upraveno 1 x.
-
smazany clen - FK
Můžu potvrdit,přesně takhle to mám v zácpách v letních vedrech a je to paráda.Atnarfus píše:Úplně v pohodě.
S 1.6kou jsem si už vycukal v koleně i dálniční serpentiny nad Zadarem (Chorvatsko). Popojížděl jsem tam těch pár kilometrů 2.5 hodiny a bylo 35 ve stínu. S teplotou motoru nebyl problém. Prostě to vylezlo, sepnul větrák, vyfoukal to a zase vypnulo.
- Mc Cali
- Kontaktovat uživatele:
Jo..1.6 dost hřeje.
Docela mě to štve.
Docela mě to štve.
Miluju Feldu 1,6.......je to vlk v rouše beránčím. o:)
-
smazany clen - FK
Tak jsem se včera stal členem klubu TĚLESO PROPÍCHNUTÉ TYČKOU TERMOSTATU.

Vše jsem byl nucen uklohnit před panelákem a pak se ukázalo,žeprvotní příčinou je vadné čidlo Sahary,spínalo někdy při cca 95,jindy zase při 100st. a hned zase vyplo.Při teplotě kolem 100st byl ten termostat tak našponovaný,že tu kravinu propíchl a už se ani nesmrštil,zůstal našponovaný,takže se musel koupit.Teď mám udělané spínání větráku na ruku a v pondělí to snad vyměním,spínač už jsem koupil.

Ještě že to ruplo cca 1 km od baráku,takže spátky jsem po kouskách doskákal.

Vše jsem byl nucen uklohnit před panelákem a pak se ukázalo,žeprvotní příčinou je vadné čidlo Sahary,spínalo někdy při cca 95,jindy zase při 100st. a hned zase vyplo.Při teplotě kolem 100st byl ten termostat tak našponovaný,že tu kravinu propíchl a už se ani nesmrštil,zůstal našponovaný,takže se musel koupit.Teď mám udělané spínání větráku na ruku a v pondělí to snad vyměním,spínač už jsem koupil.

-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Tak stejný čidlo mě prodali taky v krámě a nezdá se mě, že spíná dostatečně brzo. Dříve to spínalo cca lehce nad půlkou a teď až na poslední bílé čárce a to běží ventilátor jen chvilku.
Podle mě to černé čidlo je na 1,3 http://www.vapol.cz/cz/produkt/cidlo-chladice-fel/ a správně by tam mělo být http://www.vapol.cz/cz/produkt/cidlo-chladice-fel-16/
Podle mě to černé čidlo je na 1,3 http://www.vapol.cz/cz/produkt/cidlo-chladice-fel/ a správně by tam mělo být http://www.vapol.cz/cz/produkt/cidlo-chladice-fel-16/
ex nebožka 1,6 lpg 

-
smazany clen - FK
No jo,ale je na něm vyraženo 92/87.Takže já si zase říkám,jestli jsem to nekoupil blbě z opačnýho důvodu.Co máš na něm vyraženo ty?ka-spel píše:Tak stejný čidlo mě prodali taky v krámě a nezdá se mě, že spíná dostatečně brzo. Dříve to spínalo cca lehce nad půlkou a teď až na poslední bílé čárce a to běží ventilátor jen chvilku.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Spínat to má až takhle vysoko. U té bílé čárky je to OK.
-
smazany clen - FK
to je super sledovat jak se oteplí kolik je problémů s chladiči
ale tak taky sem patřím...Těch čidel musí bát víc druhů nebo já to nechápu dřív mi to spínalo až ve třičtvrtě budíku a teď jsem tam koupil nové a spíná mi to lehounce nad půlkou ale myslím si že je to tak lepší
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jedno auto mi spíná až u té bílé čárky před červeným polem. Druhé auto spíná když je rafička tak v polovině mezi vodorovnou čárkou a tou tenkou před červeným polem.
Hlavně že to spíná a neřeším to. Ten teploměr v palubce musí člověk brát taky s rezervou.
Hlavně že to spíná a neřeším to. Ten teploměr v palubce musí člověk brát taky s rezervou.
-
smazany clen - FK
Tak přesně tohle se mi stalo před dvěma týdny,8km před domovem,jel jsem na tři přestávky na vychladnutí,zapnutý topení a natvrdo seplej větrák(ještě že jsem našel kancelářskou sponku na propojení).Doma rozdělal termostat vztekle vyhodil a složil zase dokupy abych mohl druhý den zajet koupit nový s víkem.V prodejně mně ukecali na kompletní těleso za 1800,-.Další den jsem vypozoroval že je motor dříve ohřátý na stejném ůseku cesty oproti starému(tak o 2km jízdy),ale zase ukazuje ručička teploměru asi 2mm nad střední čárku,se starým to bylo přesně na té středové.Ještě vezmu to staré čidlo a dám ho místo té záslepky na tělese termostatu a při zahřátém motoru zkusím prohodit konektor mezi čidly a kouknout jak bude reagovat ručička.Když jsem je měřil ohm-metrem,tak ukazoval ten nový menší odpor oproti starému při stejné teplotě.JoS píše:Tak jsem se včera stal členem klubu TĚLESO PROPÍCHNUTÉ TYČKOU TERMOSTATU.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
To jsi mě potěšil, to bych mohl po výměně očekávat nižší spotřebu. Předtím to hučelo i po dojezdu a vypnutí motoru a to byla ručička něco nad půlkou. A hučelo to víc jak minutu. Prostě to spínalo lehce nad půlkou nahoru.Atnarfus píše:Spínat to má až takhle vysoko. U té bílé čárky je to OK.
ex nebožka 1,6 lpg 

- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Včera odpoledne se mi stalo něco divnýho:
Jezdil jsem asi půl hodiny po městě, popojíždění v kolonách ap. pak jsem zastavil a hučel mi ventilátor, což není nic zvláštního, tak jsem si toho nevšímal, šel do krámu a když jsem se asi po 10 minutách vrátil, tak ventilátor pořád běžel, což už mě zarazilo, zapnul jsem klíček a ručička teploměru se jenom kousek hla nahoru, cca 1 mm. Otevřel jsem kapotu, a sáhnul na chladič + hadice byly téměř studený. A v tom jsem si všiml, že běží i ventilátor klimy, ikdyž jsem klimu neměl zapnutou. Pak najednou asi za dalších 5 minut oba ventilátory vyply a teď je všechno OK.
Co to mohlo být za šotka
Mám se připravit na nějakou pohromu?
Jezdil jsem asi půl hodiny po městě, popojíždění v kolonách ap. pak jsem zastavil a hučel mi ventilátor, což není nic zvláštního, tak jsem si toho nevšímal, šel do krámu a když jsem se asi po 10 minutách vrátil, tak ventilátor pořád běžel, což už mě zarazilo, zapnul jsem klíček a ručička teploměru se jenom kousek hla nahoru, cca 1 mm. Otevřel jsem kapotu, a sáhnul na chladič + hadice byly téměř studený. A v tom jsem si všiml, že běží i ventilátor klimy, ikdyž jsem klimu neměl zapnutou. Pak najednou asi za dalších 5 minut oba ventilátory vyply a teď je všechno OK.
Co to mohlo být za šotka
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
tezko rict.. mozna zustalo jen viset nejake relatko pokud je v obvodu ktery spina vetrak?
ty tam mas dva vetraky? jeden navic pro klimu? muzes to prilezitostne vyfotit?:-)
ty tam mas dva vetraky? jeden navic pro klimu? muzes to prilezitostne vyfotit?:-)
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
smazany clen - FK
Tak při první jízdě,jak jsem ten termostat narychlo vyměnil před barákem,se zdálo,že se otevírá později a teď jsem jel v 6 hodin ráno z práce(měl jsem teda zapnutý topení) a zahřál jsem to na tu prostřední(,,provozní")čárku až po 10 km!Venku bylo 15 st.Jako kdyby ten novej termostat konečně pořádně otevřel a už nezavřel a protýkalo to chladičem furt naplno.Může tohle udělat novej termostat?Tam je pružina silná jako kráva!Že jsem tam nedal ten starej.Takhle budu muset osahávat obě hadice,abych byl trochu moudřejší.Nestalo se vám něco podobnýho?Já bych od šmejd výrobku čekal spíš,že ten bod otevření je někde jinde,než má být,případně brzký odchod do věčných lovišť,ale ne tohle.

- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem si, že to byl jen nějaký šotekVici píše:tezko rict.. mozna zustalo jen viset nejake relatko pokud je v obvodu ktery spina vetrak?
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
jj jasne uz chapu jak je to udelane103457 píše: Myslel jsem si, že to byl jen nějaký šotekprotože teď už to funguje zase normálně, tak jak to má. Před klasickým chladičem mám ještě chladič klimy a ten má před sebou větrák. Pokusím to vyfotit, ikdyž nevím nevím, překrývá to nárazník. Škoda, že jsem to nevyfotil před 14 dny, když jsem měl dole nárazník
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
smazany clen - FK
Tak dnes jsem přidal to původní čidlo místo té záslepky a skutečně to ukazuje přesně na střední čárku,ten nový ukazuje 3mm nad ni.Změřil jsem odpor a ten starý má 800 OHMu a ten nový má 880 OHMu,přitom jsou oba originály se žlutým kroužkem.Pro klid mé duše tam nechám ten starý co ukazuje přesně na střed.roman píše: Tak přesně tohle se mi stalo před dvěma týdny,8km před domovem,jel jsem na tři přestávky na vychladnutí,zapnutý topení a natvrdo seplej větrák(ještě že jsem našel kancelářskou sponku na propojení).Doma rozdělal termostat vztekle vyhodil a složil zase dokupy abych mohl druhý den zajet koupit nový s víkem.V prodejně mně ukecali na kompletní těleso za 1800,-.Další den jsem vypozoroval že je motor dříve ohřátý na stejném ůseku cesty oproti starému(tak o 2km jízdy),ale zase ukazuje ručička teploměru asi 2mm nad střední čárku,se starým to bylo přesně na té středové.Ještě vezmu to staré čidlo a dám ho místo té záslepky na tělese termostatu a při zahřátém motoru zkusím prohodit konektor mezi čidly a kouknout jak bude reagovat ručička.Když jsem je měřil ohm-metrem,tak ukazoval ten nový menší odpor oproti starému při stejné teplotě.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
To ti odešel ten snímač na chladiči. Taky se mě to tak projevilo. Zastavím v polední pauze doma, skočím na oběd a větřák furt hučel, tak jsem musel odpojit kontakty aby nevypráskal baterku.103457 píše:Včera odpoledne se mi stalo něco divnýho:
Co to mohlo být za šotkaMám se připravit na nějakou pohromu?
ex nebožka 1,6 lpg 

-
smazany clen - FK
Ten větrák u 1,6 má šílenej odběr.Já to mám zatím do pondělka uklohněný kabelama průřezu 2 mm do kabiny skrz díru pro hydrokorektory a mám tam mžikovej isostat s knoflíkem.Po 10 minutách jsou kabely i isostat dost teplý.Ještě že jsem ty kabely udělal ze silikonovejch ty nechytnou.
Navíc to už dva dny ježdění do práce nemusím používat,páč ten novej skvělej termostat se po jednom dni zavírání a otvírání tak unavil,že už je dva dny permanentně otevřený na max.Každý ráno,když se teď vracím z práce a je těch cca 14 stupínků a já si nepatrně přitopím,tak se mi ručka na budíku dostane po 10 km akorát tak kousek za první čárku.
To jsem zvědavej,kolikrát to budu reklamovat.To se mi určitě vytrhnou závity v tý kisně.Když za první čárkou zastavím auto,vylezu a šáhnu na hadici od termostatu k chladiči(ta horní),tak už je docela horká.

-
smazany clen - FK
Termostat jsem měnil nedávno.A od té doby mě spíná vrtule kousek pod červeným polem.Nevíte čím to je?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To bych neřekl, klimatizace s tím nemá nic společného a běžela také.ka-spel píše: To ti odešel ten snímač na chladiči. Taky se mě to tak projevilo. Zastavím v polední pauze doma, skočím na oběd a větřák furt hučel, tak jsem musel odpojit kontakty aby nevypráskal baterku.
-
smazany clen - FK
Ten spínač větráku je dole na chladiči,takže spíná až když se ohřeje voda za chladičem.Když ti termostat otevírá pozdě nebo neotevře vůbec,tak nejde voda do chladiče,takže spínač ventilátoru se nachází ve studené kapalině a nesepne.Máš opačný případ mého průseru.Otevírá ti moc pozdě.Čidlo teploměru je naopak před termostatem,aby byla vidět teplota kapaliny v motoru.Běž ten termostat taky reklamovat.Hanzz píše:Termostat jsem měnil nedávno.A od té doby mě spíná vrtule kousek pod červeným polem.Nevíte čím to je?
-
smazany clen - FK
Jenže mě se zdá že termostat chodí špatně ale tak, že když jedu z kopce tak mi ručička spadne z prostřední čárky na tu pod ní, což by asi dělat nemělo.Nebo je to normální?Dřív se mi totiž držela pořád u prostřední čárky a větrák mi spínal kousek nad prostřední.JoS píše: Ten spínač větráku je dole na chladiči,takže spíná až když se ohřeje voda za chladičem.Když ti termostat otevírá pozdě nebo neotevře vůbec,tak nejde voda do chladiče,takže spínač ventilátoru se nachází ve studené kapalině a nesepne.Máš opačný případ mého průseru.Otevírá ti moc pozdě.Čidlo teploměru je naopak před termostatem,aby byla vidět teplota kapaliny v motoru.Běž ten termostat taky reklamovat.
-
smazany clen - FK
V tom případě se ti stalo to,co mě.Přestal fungovat spínač větráku,teplota vylezla šíleně nahoru a termostat se tak našponoval,že propíchl už zpuchřelou přepážku v tom víčku.Termostat jsi vyměnil,ale jěště musíš vyměnit ten spínač větráku a budeš mít pokoj.Já to štěstí nemám,budu reklamovat termostat. 
-
smazany clen - FK
Tak jsem vyměnil ten pseudo za značkový škoda + doplatek 160 Kč a ten už funguje.Když ho zkouším stlačovat v ruce,tak to skoro ani nejde,jakej ty pružiny kladou odpor.Kdežto u toho šmejdu to šlo lehounce zmáčknout,takže to je ta příčina.Měch je asi v pořádku-podle nějakých norem,ale ten korpus měl slabší pružiny a proto otevíral dřív.K tomu spínač sahary 92/87 a vypadá to,že už bude pokoj.Budu ale koumat,jestli by tam místo tý příruby nešla rovnou přišroubovat celá ta hliníková baňka z 1,3 BMM/Favo.Kdyžtak nechat vytočit nějakej mezikus.Nejvíc mě na tomhle se*e,že když začíná odcházet termostat,tak se kolikrát nakonec ještě ,,utrhne" a nakonec otevře a je to dostatečný znamení,aby to človek co nejdřív řešil,ale když je to 200km od domova a najednou se ta přepážka propíchne,tak to je prasečina od konstruktéra.To nemá vůbec obdoby a strašně by mě zajímalo,jak by se k tomuhle asi vyjádřil.Nejspíš je mu každej user pro srandu.

- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když se mi to propíchlo na cestě, tak jsem to odšrouboval, vyhodil termostat, smontoval bez něj, nalil vodu a jel dál.
Udělat to nerezové, tak není co řešit.
-
smazany clen - FK
Nojo,ale musíš to udělat.A co třeba ženská s dítětem na cestě v kotárech ve čtyřicetistupňovým vedru nebo naopak mraze.Normálně odcházející termostat začíná zlobit,ale tohle.......Navíc přijdeš o kapalinu,kterou jsi třeba nedávno měnil.Úplně vidím ten árijskej typ konstruktéra z blonďatou přehazovačkou,vystouplejma králičíma zubama,lehce pihovatou tváří,žere příborem tatarák namazanej na weizenbrotu,před sebou tech.výkres chlazení motoru AEE.Tlemí se u toho jak buzerant,mlátí se árijskou pařátou do čela a řve Tschesche,Tschesche,hahahahahaha.Atnarfus píše:Když se mi to propíchlo na cestě, tak jsem to odšrouboval, vyhodil termostat, smontoval bez něj, nalil vodu a jel dál.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Perfektní představivost
Já měnil po 54 tis.km původní originá ltermostat a jsou na něm čtyři kroužky, jako znak AUDI, takže je tenhle typ termostatu zřejmě používanej na vícerých motorech, Ovšem nemění to fakt, že je to konstrukčně blbě řešený. 
-
smazany clen - FK
Tak po necelém roce odešel spínač větráku znovu.Takže jsem se nakrknul a udělal to přes 30A relé.

Detail ukostření cívky relé na zámek haubny:

Ten větrák u 1,6 má opravdu strašnej odběr.Doufám,že tohle už chvíli vydrží,jinak bych tam musel dát stykač do strojovny jeřábu.
Už mě i napadlo rozebrat starý spínač a dát do něj polovodičové nebo termistorové čidlo a přes tranzistory regulovat otáčky ventilátoru.Něco jako v kompu větráky na CPU a GPU.

Detail ukostření cívky relé na zámek haubny:

Ten větrák u 1,6 má opravdu strašnej odběr.Doufám,že tohle už chvíli vydrží,jinak bych tam musel dát stykač do strojovny jeřábu.
Už mě i napadlo rozebrat starý spínač a dát do něj polovodičové nebo termistorové čidlo a přes tranzistory regulovat otáčky ventilátoru.Něco jako v kompu větráky na CPU a GPU.