Dobijení akumulátoru

Zol

Dobijení akumulátoru

Příspěvek od Zol »

Dobrý den

Prosím Vás o radu ohledně dobijení u felicie.Kdy se má rozsvítit kontrolka dobijení. Mě se teď nerozsvítila při otočení klíčku zapolování kontrolka dobijení . Ale při jízdě se nerozsvítilá a akumolátor nedobijel . A zjistil jsem až jsem vybil baterii tak samozřejmě to už bylo pozdě. Dal jsem nový blok relé s uhlíky kontrolka se při otočení klíčkem zapalování rozsvítila a dobijí se akumulátor asi 13.8V.
Ještě mám jeden dotaz jaký proud může protékat baterii , když automobil v klidu .
Děkuji a přeji hezký den
Vašek - FK

Re: Dobijení akumulátoru

Příspěvek od Vašek - FK »

Napsal jsi to nějak zmateně. Moc jsem tě nepochopil.. Rozsvítí se ti kontrolka při otočení klíčku do první polohy? Jestli ne pak bych to tipoval na špatnou žárovičku. Pokud svítí, ale nesignalizuje závadu tak nevím..
zol

Příspěvek od zol »

Ano to se rozsvítí při otočení klíčku do první polohy , když je vše v pořádku. Ale když jsem byl vadný blok relé s uhlíky tak se po otočení klíčku do první polohy tak kontrolka nesvítila . Po výměně bloku a po otočení klíčku do první polohy kontrolka svítila.
Když byl vadný blok (relé uhlíky) to alternátor nedobijel pořad 12V i při jízdě . Kontolka dobijení vůbec nesvítila.
Po výměně bloku(relé uhlíky) alternátor dobijel 13.8V. Žárovka je v pořádku. Nechá se nějak vyzkoušet signalizace dobijení .Myslím vytvořit nějakou závadu na alternátoru aby se rozvítila při jízdě a jako když alternátor nedobijí. Dík
zol

Příspěvek od zol »

Poradí někdo prosím Vás . Dík
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Ve volnoběhu je to minimum a také záleží na typu altíku,Pokud je to PAL 70A,tak ten ve volnoběhu při zapnutých světlech téměř nedobíjí.Při jízdě simulovat závadu dobíjení je zbytečné. Lepší je spolehnout se na kvalitní údržbu vozidla a včasnou kontrolu komponentů.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

zol píše:Poradí někdo prosím Vás . Dík
Jestli chceš nasimulovat závadu,aby se kontrolka rozsvítila za chodu motoru,tak sundej klínovej řemen.Ale jestli máš motor 1,3 tak nezapomeň,že ten řemen pohání taky vodní pumpu,tak abys to neupekl.Takže nastartovat,podívat se,že kontrolka svítí a hned vypnout a vrátit řemen zpátky. :) ;)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Jenže on chtěl za jízdy ne v klidu,to by stačilo vyndat kablík z konektoru a dát ho na kostru a pak vrátit.
smazany clen - FK

Jozefj píše:Jenže on chtěl za jízdy ne v klidu,to by stačilo vyndat kablík z konektoru a dát ho na kostru a pak vrátit.
Nojo,máš pravdu.No ale stjně bych to udělal takhle.Na druhou stranu,jestli to podle měřáku dobíjí a jestli kontrolka po zapnutí zapalování svítí a po nastartování zhasne,tak by mě to stačilo a šel bych na pivo. :D Nevím,proč mu to nedá spát. :)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Zřejmně je to nedůvěřivý srejda.
Alf

Příspěvek od Alf »

Pokud při zapnutí zapalování nedojde k rozsvícení kontrolky tak je v dobíjení závada ( špatný dotyk uhlíku na budící vinutí ). To myslím jako signalizace stačí.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Možná ,že to ráno nastartuje a chcípe to až večer a přes den si není jistý jestli to dobíjí.Vem si to,že jedeš slovesko nebo německo v kuse a co teď?
Alf

Příspěvek od Alf »

To je fakt, ale pokud to přestane dobíjet tak se rozsvítí kontrolka, leda , že by třeba neměl uhlík kontakt a nemohla se ukostřit žárovka, stát se to může i za jízdy a nepozná to, ale myslím, že to není moc pravděpodobné a neznám nikoho komu by se to přihodilo.
Pokud chce hlídat stav dobíjení za jízdy a nevěří kontrolce tak bych třeba namontoval voltmetr ( v kombinaci s teploměrem nebo jako součást palubního počítače ).

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
Zdenex

Příspěvek od Zdenex »

Alf píše:Pokud chce hlídat stav dobíjení za jízdy a nevěří kontrolce tak bych třeba namontoval voltmetr ( v kombinaci s teploměrem nebo jako součást palubního počítače ).
Např. zdehttp://comprint.prodejonline.cz/shop/25 ... 0|829|842|
smazany clen - FK

Jo,to se mi líbí.škoda jen,že to nemá takovou velikost,aby to šlo zabudovat do záslepky na palubní počítač.Něco takovýho totiž sháním už dlouho.Takhle bych to musel dát leda tak místo popelníku.Ty údaje jsou důležitý.ta ledka pod 3st. kvůli námraze je taky parádní.Spotřeba mě zase tolik nevzrušuje.Za ty prachy paráda,jenom ještě jak to tam dostat,když to nemá dva displeje nad sebou. :(
Zol

Příspěvek od Zol »

Díky vám za rady . Vím , že když sundám klíňák , že se rozsvítí. Stalose mi to , že jsem při otočení klíčku do první polohy , že nesvítí kontrolko dobíjení . A tak jsem jezdil bez dobijení až jsem to poznal na stěračích , že jdou nějak pomalu a pak jsem všiml že kontrolka dobijení nesvítí ani při otočení klíčku do první polohy. Tak jsem vyměnil blok s úhlíky a dobijení v pořádku. Ale chtil bych to vyzkoušet za jízdy , abych předešel vzniku tohoto problému. Všechny kablíky jsem odpojil za chodu motoru a kontrolka dobijení se nerozsvítila. Moc Vám děkuji za rady.
Zdenex

Příspěvek od Zdenex »

JoS píše: Jo,to se mi líbí.škoda jen,že to nemá takovou velikost,aby to šlo zabudovat do záslepky na palubní počítač.Něco takovýho totiž sháním už dlouho.Takhle bych to musel dát leda tak místo popelníku.Ty údaje jsou důležitý.ta ledka pod 3st. kvůli námraze je taky parádní.Spotřeba mě zase tolik nevzrušuje.Za ty prachy paráda,jenom ještě jak to tam dostat,když to nemá dva displeje nad sebou. :(
Uchytit se dá pěkně na popelník. Má příchytku, která se nalepí a teploměr se do ní vloží. Já mám drát od čidla teploty přiveden přes popelník takže nikde netrčí. Napětí měřím jen někdy pro kontrolu přes zásuvku zapalovače. Pro mě byla v zimě důležitá
signalizace nízké teploty (v teple auta na ní rád zapomínám ;) ).
Alf

Příspěvek od Alf »

Zol píše:Díky vám za rady . Vím , že když sundám klíňák , že se rozsvítí. Stalose mi to , že jsem při otočení klíčku do první polohy , že nesvítí kontrolko dobíjení . A tak jsem jezdil bez dobijení až jsem to poznal na stěračích , že jdou nějak pomalu a pak jsem všiml že kontrolka dobijení nesvítí ani při otočení klíčku do první polohy. Tak jsem vyměnil blok s úhlíky a dobijení v pořádku. Ale chtil bych to vyzkoušet za jízdy , abych předešel vzniku tohoto problému. Všechny kablíky jsem odpojil za chodu motoru a kontrolka dobijení se nerozsvítila. Moc Vám děkuji za rady.
Když odpojíš všechny kablíky tak se kontrolka nerozsvítí, jelikož je ve ,,vzduchu"

Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Myslel jsem ,že jsem to napsal jasně jak jednoduše zjistit funkci kontrolky.
Alf

Příspěvek od Alf »

No to jo, ale odpojením a ukostřením, zkontroluješ jen stav vodiče a žárovky, kde bych výskyt závady moc nepředpokládal.
Přikláním se k tvému názoru, že je zbytečné za jízdy simulovat závadu.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Dobrý den.

Mám takový problém a to tento:

Když nastartuji motor, tak se baterie nabíjí ( voltmetr jsem připojil na baterii ), ale jakmile spustím jakýkoli elektrický spotřebič ( stačí jen přední světla ) tak se napájení na baterii snižuje.
Jamile vypnu motor, tak napájení klesá a zastaví se na hodnotě, která je vyšší než byla předtím - tudíž soudím, že nabíjení ( když nejsou spuštěné spotřebiče ) funguje.
Podle mého bude stačit vymněnit uhlíky na alternátoru, ale nevím to jiště.
Myslíte si, že když vymněním uhlíky, tak to pomůže a bude se baterie dobíjet i při zapnutých spotřebičích?
Mám Felicii 1.3 BMM sériová výroba, autorádio nemám - bylo mi ukradeno.

Děkuji za rady.
Návštěvník

Zol píše:Dobrý den

Prosím Vás o radu ohledně dobijení u felicie.Kdy se má rozsvítit kontrolka dobijení. Mě se teď nerozsvítila při otočení klíčku zapolování kontrolka dobijení . Ale při jízdě se nerozsvítilá a akumolátor nedobijel . A zjistil jsem až jsem vybil baterii tak samozřejmě to už bylo pozdě. Dal jsem nový blok relé s uhlíky kontrolka se při otočení klíčkem zapalování rozsvítila a dobijí se akumulátor asi 13.8V.
Ještě mám jeden dotaz jaký proud může protékat baterii , když automobil v klidu .
Děkuji a přeji hezký den
Ještě jsem zapoměl - při startování se mi rosvítí kontrolka.
Alf

Příspěvek od Alf »

Napiš konkrétní hodnoty napětí, při zapnutých spotřebičích to klesá běžně.

Návštěvník

Alf píše:Napiš konkrétní hodnoty napětí, při zapnutých spotřebičích to klesá běžně.
Při nabíjení to jede až přes 14V a když jsem zapnul spotřebiče, to klesá až někam pod 12V. Dále už jsem to radši vypnul, abych uplně nevybil baterii.
nemik - FK

Příspěvek od nemik - FK »

Měl bych na vás dotaz...Alternátor dobíjí kolem 13.5V při zapnutých světlech.Je to v pořádku?Díky za odpověď!
smazany clen - FK

nemik píše:Měl bych na vás dotaz...Alternátor dobíjí kolem 13.5V při zapnutých světlech.Je to v pořádku?Díky za odpověď!
Jestli k tomu máš ještě zapnutý větrák na dvojku při otáčkách nad 2 000,tak ok,ale pomalu bych přemýšlel nad výměnou uhlíků(jeden kus s reglerem),ale možná taky sjetých kroužků na kotvě.Někdy je stačí trochu stočit na soustruhu.Pak to bude mít při stejném zatížení alespoň 13.7-13.8 V. ;)
nemik - FK

JoS píše: Jestli k tomu máš ještě zapnutý větrák na dvojku při otáčkách nad 2 000,tak ok,ale pomalu bych přemýšlel nad výměnou uhlíků(jeden kus s reglerem),ale možná taky sjetých kroužků na kotvě.Někdy je stačí trochu stočit na soustruhu.Pak to bude mít při stejném zatížení alespoň 13.7-13.8 V. ;)
Jenže problém je v tom že jsem si ho včera namontoval do auta a dal jsem za něj 1 400kč jako že repas :o regulátor naprosto nový
smazany clen - FK

Oddělej znovu regulátor a podívej se,jak vypadají ty dva sběrné kroužky,co na ně uhlíky doléhají.Jestli jsou zašlé a jsou v nich propady,tak to byl repas tak leda z rychlíku.Jestli jsou ale čerstvě stočené,či vyměněné a jsou rovné a září čistotou,je repas ok achybu bych hledal třeba ve špatném ukostření. :shock:
nemik - FK

JoS píše:Oddělej znovu regulátor a podívej se,jak vypadají ty dva sběrné kroužky,co na ně uhlíky doléhají.Jestli jsou zašlé a jsou v nich propady,tak to byl repas tak leda z rychlíku.Jestli jsou ale čerstvě stočené,či vyměněné a jsou rovné a září čistotou,je repas ok achybu bych hledal třeba ve špatném ukostření. :shock:
Opravdu regulátor je naprosto čistý uplně jde vidět že je nový, kde mám hledat ukostření. Jaké na ní můžou být závady.Moc si nerozumím s elektrikou. :roll: díky!
smazany clen - FK

Ten regulátor může být nový,ale jde o to,že kdež odšroubuješ ty dva šrouby,sundáš ho a podíváš se na ty dva měděný kroužky,co jsou na rotoru,tak musejí zářit novotou.
Mrkni do tý díry:Obrázek
nemik - FK

Ajo díky za postřeh mrkn na to.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 13. srp 2009 16:02:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Návštěvník

JoS píše:Ten regulátor může být nový,ale jde o to,že kdež odšroubuješ ty dva šrouby,sundáš ho a podíváš se na ty dva měděný kroužky,co jsou na rotoru,tak musejí zářit novotou.
Mrkni do tý díry:Obrázek
Z jaké knihy máš tenhle obrázek?
smazany clen - FK

Obrázek
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Altík 70A pal může ve volnoběhu se spotřebiči klesnout až na 12v po přidání plynu se napětí zvíší podle hodnoty baterky.
Cuss

Příspěvek od Cuss »

Takže Pánové. Mél sem stejný problém. Kontrolka dobíjení ani neblikne, ríkám si že to bude žárovečka, ale najednou mi nic nesvítí.Zastavím že to skouknu, ejhle já už ani nenastartuju. Jenom tukají relatka a pastorek. Roztlačím to, dojedu před barák, když rožnu světla tak mi chcípne. Kur.. čím to bude. Baterka je ready, uhlíky sem měnil před půl rokem, altec a startér jsou fpohodě. Tak sem naletím, čtu si Vaše problémy a tak zkusím ty uhlíky. [b]A najednou to jedéééééééé[/b][b]. Proč ta zatracená kontrolka nesvítila???? Otázka za mega.
Odpovědět